MotoGP

'MotoGP? Rezultat je preveč je odvisen od tehnologije, premalo od dirkačev samih'

Madrid, 27. 07. 2022 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
12

Vodilni v sezoni v kategoriji Superbike in nekdanji dolgoletni član dirkaške elite v seriji motoGP, Španec Alvaro Baustista, je prepričan, da sodobna tehnologija preveč pomaga tekmovalcem in da se do vrhunskega rezultata pride precej lažje kot pred leti. "Nekoč ni bilo tako, tehnologija je bila tu, da pomaga, a ni bila odločilna. Dandanes je premalo odvisno od kakovosti dirkačev samih," je prepričan izkušeni Španec, ki trdi, da je družina motoGP veliko izgubila z odhodom Valentina Rossija, kot tudi zaradi večletnih težav nekdanjega šampiona Marca Marqueza, ki je le še bleda senca ... Konec tedna je na vrsti šesta dirka sezone. V soboto in nedeljo s prenosi na VOYO.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Tudi druga daljša dirka Turku Razgatliogluju
    02:10
    Iz 24UR: Tudi druga daljša dirka Turku Razgatliogluju
  • Iz 24UR: Razgatlioglu zanesljivo do druge zmage v sezoni
    02:12
    Iz 24UR: Razgatlioglu zanesljivo do druge zmage v sezoni
  • Iz 24UR: Bo boj za zmago potekal med Reo in Razgatlioglujem?
    02:09
    Iz 24UR: Bo boj za zmago potekal med Reo in Razgatlioglujem?

Dirkači razreda Superbike imajo na voljo le še nekaj prostih dni, ki jih izkoriščajo za pripravo na naslednji izziv v svetovnem prvenstvu. Ta konec tedna se prvenstvo nadaljuje na Češkem. Tam bo vodilni položaj v skupni razvrstitvi branil odlični Španec Alvaro Bautista, ki ima resen namen, da po koncu sezone stopi na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Zaenkrat mu kaže odlično. 

Konec tedna je na vrsti šesta dirka sezone razreda Superbike. V soboto in nedeljo s prenosom na VOYO.

Šest dirk pred koncem ima 246 točk, 17 več od Jonathana Ree in še dodatnih 26 od aktualnega prvaka Turka Topraka Razglatiogluja. Naslednja preizkušnja, šlo bo za VN Češke, bo zadnja pred malce daljšim poletnim premorom. "Uf, bilo bi odlično priti do vrhunskega rezultata na Češkem in se utrditi na prvem mestu v skupni razvrstitvi. Vse, kar bo manj od zmagovalnih stopničk, bo zame razočaranje," za Marco pravi izkušeni Španec, član Ducatijeve družine v kategoriji Superbike, ki je pred leti zelo dobro nastopal tudi v kraljevem razredu motoGP. Spomini? "Vedno manj so mi jasne stvari v svetu motoGP. Prevelike so oscilacije med dirkači. Na eni dirki so v vrhu, na naslednji pa tavajo v ozadju. Tega preprosto ne razumem. Redko kateri se lahko pohvalijo s kontinuiteto vrhunskih rezultatov," je opazil 38-letni dirkač, ki je videl še nekaj: "Preveč je odvisno od tehnologije. Tu mislim predvsem na razred motoGP. Precej manj je odvisno od sposobnosti dirkačev. Veliko jih prestopa iz razreda moto2 in so takoj konkurenčni v "kraljevem". Tega pred leti nisi doživel." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Alvaro Bautista se spominja, da je bilo včasih zelo težko priti do dobrega rezultata, kaj šele stopničk ali celo zmage ... "V mojih časih je bila uvrstitev med pet na posamezni dirki skoraj enaka zmagi. V tistih časih so bili dirkači, kot so Casey Stoner, Valentino Rossi, Dani Pedrosam Jorge Lorenzo, Marc Marquez in mnogi drugi, ki so lahko na vsaki dirki napadali zmago. Bilo je veliko vprašanje, kako se vriniti med njih." Dirkač Ducatija v razredu Superbike trdi, da so vse manjše razlike med dirkalniki in tudi ekipami. "Ne bi rad zmanjšal vrednosti rezultatov, toda dirkalniki so si tako zelo enakovredni, da je vse manj odvisno od dirkačev samih."

Alvaro Bautista
Alvaro Bautista FOTO: Superbike

Aleix Espargaro dela velike stvari, odhod Rossija se zelo pozna

Dirkač, ki prihaja iz Granollersa, je zelo pohvalil "življenje in delo" Aleixa Espargaroja v tej sezoni. "Ne samo v tej. Pravzaprav je začel ta projekt z Aprilio pred nekaj leti, mislim, da se je pisalo leto 2015, in gradil sebe in ekipo skozi sezone. Vse do točke, ko je konkurenčen najboljšim. Ja, tudi v boju za zmage na dirkah in tudi v skupni razvrstitvi, kjer bo po mojem gotovo končal najmanj med prvimi tremi, kar je (bo) za Aprilio fantastičen rezultat." Alvaro Baustista se ni mogel izogniti vprašanju o Valentinu Rossiju, s katerim se je pred leti "podil" med dirkaško elito. "Bil je ikona motociklizma. Zaščitni znak razreda motoGP. Njegov odhod je nenadomestljiv. Kazalo je, da bo njegovo vlogo vsaj deloma prevzel Marc Marquez, ki pa ima v zadnjih letih precej težav, tako z glavo kot tudi s poškodbami," je še opazil 37-letni Bautista, ki se je povsem osredotočil na prihajajoč izziv na Češkem. "Superbike je v vzponu. Če je tu interes navijačev in tudi sponzorjev iz leta v leto večji, se mi zdi, da je zanimanje za motoGP vedno manjše. Svoje je naredila menjava generacije. Mislim, da bo v bodoče bolje, mora miniti nekaj časa, da ljudje sprejmejo nova imena."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
30. 07. 2022 20.31
-10
Kdo je že to Valentino Rossi?
prost1
30. 07. 2022 08.57
+7
Bautista ima prav. Že nekaj časa nazaj sem tu pisal o tem , da imajo današnji motocikli preveč pomagal. Tričetrt Ducatijevih dirkačev ne bi bilo na teh mestih kot so , če ne bi imeli takih strojev pod ritjo.
Ni nam vseeno
30. 07. 2022 09.45
-8
Če te to do zdaj ni motilo ali prepričalo ,kot je s tako edinstveno pomočjo vso kariero vozil samooklicani kalimero, tudi takrat, ko je bil na papirju pri poltovarniškem moštvu , je tudi sedaj brez veze ...
prost1
30. 07. 2022 17.00
+9
V mislih sem imel predvsem krilca , ki pomagajo pri stabilnosti motorja. Takrat ko pa je omenjeni dirkal pri Ducatiju , pa teh krilc še ni bilo.
nightifly
27. 07. 2022 13.53
+11
Da so odvisnost kategorije moto gP pripeljali skoraj do vrha je jasno ,in tu ima po moje Bautista prav , ker sam dobro ve zakaj se gre pri tem . Tudi mi ,ki smo samo opazovalci teh sportov lahko sklepamo , da je prav tako .Hote ,ali nehote so maticne hise dirkalnikov svoje bolide v zelji cimboljsih performansov skozi leta izpopolnjevali do maximuma , in dirkaci so danes samo nemi spremljevalci vsega skupaj , gladiatorji ,ki so odvisni ne samo od svojega dirkanja ,ampak od strategije ,ki jo diktira vodstvo garaze ,nato od gum ,vremena , nastavitev vseh parametrov in elektronskih pomagal , to pa pomeni ,da je dirkac postal bolj upravitelj teh pripomockov kot pa samega dirkanja . Ali pa vsaj gre v tej smeri . Za primer je tudi F1 ,kjer so prisli se naprej , prakticno so na cesti oblike Y ,kjer se ne ve vec -kam iti . Ce nekaj ne naredijo bodo kmalu dirkali samo bolidi brez dirkacev . Absurd . V moto Gp ,pa bodo dirkaci ,ali pa so ze samo se za drzanje ravnotezja bolida ..malo sem karikiral , toda v besedah Bautiste je zaznati prav ta ´´alarm´´ . In na koncu koncev bo mogoce ta kategorija postala manj gledljiva . Upam da ne . Nekaj bodo morali spremeniti , predvsem smer ,ko bo manj dirkacev pripravljenih voziti za zivljenje , torej do konca , in vedno vec za lepoto dirkanja .
Ricinus
27. 07. 2022 13.14
+4
Logično, da so v prvi vrsti pomembne firme, saj je podpiranje dirkanja samo ena od marketinških kategorij proizvajalcev motorjev in opreme. Če hočejo izenačen boj naj si pa dirkači ustvarijo in financirajo svoj GP in postavljajo tam svoje pogoje.
Matic Klemen?i?
27. 07. 2022 13.14
+1
kdo pa še gleda to sranje. motogp je izgubil čar. kot f1 z odhodom velikih dirkačev. sedaj gledamo kolesarstvo! :)
burekkafana78
27. 07. 2022 12.59
-1
no no Alvaro, ti je pa falil ene par stopinj pri naklonih v motoGP-ju, da bi lahko kdaj posegel po najvišjem mestu pa takrat ni bilo toliko tehnologije, recimo, po tvoje (ta tip je vozil v GP-ju 8 let pa vidim, da ne ve kaj je vozil)...superbike je in bo drugorazreden proti GP-ju ;)
mcurry
27. 07. 2022 12.52
+11
Tud tolk sklec se vcasih ni delal
Miha1999
28. 07. 2022 10.27
-9
Mcurry ne bluzi, prosim. Hvala in lep sončen dan. ( Pa sklece delaj še naprej, "no pain- no gain.")
brabusednet
27. 07. 2022 12.36
+0
Pa naj ti začnejo dirkat z motorji Tomos,Java in Puhi,kot nekoč brez elektronike.