MotoGP

Rins in Mir: Suzukijev 'sprti' dvojec

Alcaniz, 19. 10. 2020 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Suzukijeva dirkača Alex Rins in Joan Mir sta skupaj z mladim rojakom Alexom Marquezom zaznamovala nedeljsko dirko kraljevega razreda za VN Aragonije. Mir je ob neuspehu vodilnega Francoza Fabioja Quartararoja celo prevzel vodstvo v skupnem seštevku in lahko mirno pričakuje nedeljsko dirko na istem dirkališču.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Velik dan za moštvo Suzukija v Alcanizu
    02:56
    Iz 24UR: Velik dan za moštvo Suzukija v Alcanizu
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Aragonije - zmaga Alexa Rinsa
    04:56
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Aragonije - zmaga Alexa Rinsa
  • Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Aragonije
    04:50
    Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Aragonije
  • Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Aragonije
    02:36
    Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Aragonije
Naslednja preizkušnja, poimenovali so jo VN Teruela, bo na dirkališču v Alcanizu na sporedu že ta konec tedna. Seveda z začetkom prenosov v petek, 23. oktobra (ob 9.00), na VOYO.

Ekipa SUZUKI ECSTAR je bila v zadnjih krogih dirke za VN Aragonije (skoraj) tako na trnih kot oče Alexa Marqueza, Julia, ki je s televizijsko kamero pred obrazom s sinom odpeljal praktično vsak ovinek. Na koncu je bilo vse skupaj dovolj za že drugi zaporedni preboj na stopničke dirkača Repsol Honde, ki je v zaključku sezone kot prerojen.

Spopad vodilnega moštvenega kolega Alexa Rinsa z Marquezom, do katerega pa v zadnjih krogih tudi zaradi manjše napake mlajšega Katalonca ni prav zares prišlo, je ves čas z varne razdalje preračunljivo spremljal Joan Mir. Majorčan, poleg Japonca Takaakija Nakagamija (LCR Honda IDEMITSU) morda celo dirkač z najmanj nihajočo formo v tej sezoni, je s tretjim mestom prevzel vodstvo v skupnem seštevku, medtem ko je Rins proslavljal tretjo zmago v karieri. Kdo ve, kako visoko bi lahko v tej sezoni posegel v Barceloni rojeni 24-letnik, če mu ne bi uvoda v sezono pokvarila poškodba, nato pa tudi nekaj odstopov. 

Rins: Poskušal sem ostati miren
"Uspela nam je res dobra dirka, to je moja prva zmaga po vodstvu (dolgi vožnji na prvem mestu, op. a.), zadnji sta prišli bo boju z Valentinom (Rossijem) in Marcom (Marquezom), a tokratna je bila težja, ker je lahko narediti napako, ko vodiš, a poskušal sem ostati miren in čutil sem, da vozim precej dobro," je po poročanju Crash.net povedal Rins, že osmi različni zmagovalec sezone.

Njegov start je bil izjemen in skozi "ozko grlo" prvih ovinkov se je z devetega mesta ekspresno prebil na četrtega, nato pa ob popuščanju yamah od sedmega kroga naprej vodil in se ni več oziral nazaj, čeprav je po zaslugi sporočil na tablah ekipe vedel, da je vse prej kot na varnem.

"Na tablah sem lahko videl, da Joan in Alex prihajata zelo hitro, a poskušal sem ostati miren, poskušal sem ohraniti gume do konca dirke, ker sem dirkal z mehko zadnjo, to pa ni lahko," je nadaljeval Rins. "Prvo mesto zame in za Suzuki ... Res opravljamo dobro delo z uvrščanjem na stopničke, ta zmaga pa dokazuje, kako so delali v tej sezoni. Gotovo si (pri Suzukiju, op. a.) res želijo te zmage," je še povedal Rins. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Trudili smo se za to prvo mesto'
"Ni jih bilo veliko, ki so na tej dirki stavili name, a bil sem miren, proučil sem linijo na začetku in uspel nam je dober start, nenadoma pa sem bil četrti in se boril z yamahami. Ko sem bil za njimi, sem lahko videl, da so imeli nekaj težav s hitrostjo. Bil sem za Maverickom (Vinalesom) in ta konec tedna je dokazal, da ima hitrejši ritem od vseh, a rekel sem si: 'Pa pojdimo!' Zlahka sem mu sledil in se ga odločil prehiteti, odpeljati svojo dirko in narediti razliko," je dodal Rins.

"Trudili smo se za to prvo mesto. Imel sem potencial na številnih dirkah, a na koncu zmage ni in ni bilo, ali zaradi napak ali pa zaradi padca. Končno je zdaj tu in tako sem vesel zaradi tega, ker ni bilo lahko. Veliko ljudi mi pravi: 'Moraš biti mirnejši!' To je zato, ker sem dvakrat padel, ko sem v Avstriji poskušal prehiteti za vodstvo in v Le Mansu v dežju, a vedel sem, da imam ta potencial in da imam motocikel, da mi to uspe," je še ocenil Rins.

Mir: Če bi startal spredaj ...
Povsem zadovoljen ni bil niti Mir, ki je prvič prevzel vodstvo v skupnem seštevku razreda motoGP, po dirki pa menil, da je imel možnosti za zmago. Ta bi bila zanj seveda prva v karieri, ko gre za preizkušnje v najelitnejšem razredu svetovnega motociklizma.

"Zelo sem zadovoljen, a ko vidiš, da je zmaga tako blizu ... Zelo dobro sem se počutil na motociklu," je za DAZN povedal Mir. "Na začetku in na sredini dirke sem se počutil zelo dobro, malce hitrejšega od ostalih. Poskušal sem ohranjati zadnjo gumo, da bi je ostalo nekaj več za zaključek dirke, ko sem želel dati nekaj več od sebe, a sem imel težave s sprednjim delom motocikla, v leve ovinke nisem mogel tako, kot bi moral, tako da sem v zadnjih krogih izgubil veliko časa," je bolj rezerviran zaključek dirke pojasnil Mir.

"Zato sem malce razočaran. Tega nisem pričakoval, a tokrat se je videlo, da mi ta mehka guma ne pomaga preveč, ko je treba voziti za ljudmi vso dirko. Storili smo manjšo napako na področju, pri katerem smo običajno močnejši. Razočaran sem, a zadovoljen, ker sem spet na stopničkah. Izbor gum je bil pravi, težava je nastopila zaradi vremenskih razmer, saj tako vroče ni bilo ves konec tedna. Nismo bili povsem prepričani, če bi raje namestili gumo srednje trdote, saj je nismo mogli ves konec tedna. To ni bila krivda Michelina, niti gume ali kogarkoli drugega, preprosto nas je do sem pripeljala obraba. Če bi startal spredaj, in bil v zadnjih krogih prvi, tako kot v tem primeru Alex (Rins), potem ne bi imel teh težav s sprednjim delom motocikla, a bilo je tako."

Rins in Marquez proslavljata ob prečkanju ciljne črte v Alcanizu, v ozadju pa z Maverickom Vinalesom proti koncu zadnjega kroga prodira Mir, ki je razkril, da je imel nekaj težav s sprednjim delom motocikla.
Rins in Marquez proslavljata ob prečkanju ciljne črte v Alcanizu, v ozadju pa z Maverickom Vinalesom proti koncu zadnjega kroga prodira Mir, ki je razkril, da je imel nekaj težav s sprednjim delom motocikla. FOTO: MotoGP

V drugo dirko s še več uporabnimi informacijami
Dodal je, da med dirko ni bil pozoren na Fabioja Quartararoja (Petronas Yamaha SRT), Mavericka Vinalesa (Monster Energy Yamaha) ali katerega drugega dirkača, s katerim se bo očitno v zaključku sezone udaril za nepričakovan naslov. Optimizem mu pred drugo dirko na dirkališču MotorLand, ki sledi že to nedeljo, vliva tudi predstava njegovega moštvenega kolega.

"Vodstvo v skupnem seštevku? To je dobro, toda dobro bi bilo, da bi bilo tako na zadnji dirki. Zdaj to ne služi ničemur, a dokazuje, da smo v dobrem položaju," je dodal Mir. "Še ena dirka manj je ostala in imamo več točk. Moramo ostati na trdnih tleh in iti dirko za dirko, tako kot smo to počeli do sedaj, menim, da je bilo to optimalno. Danes ni bil dan za prvo zmago, je pa bilo pomembno, da smo zbrali več točk kot naši nasprotniki v svetovnem prvenstvu. Druga dirka v Aragoniji? Zelo je pomembno, da bomo na tej dirki imeli informacije, veliko informacij, saj sva bila hitra oba dirkača. To bo pomenilo, da bomo imeli nekaj prednosti, da na naslednji dirki vse stvari postavimo na svoje mesto."

Hladen odnos moštvenih kolegov 
Na zadnjih preizkušnjah sezone bo zanimivo spremljati tudi (morebitno) sodelovanje dirkačev na sinje modrih motociklih. Odnos 23-letnega Majorčana Mira z dobro leto in pol starejšim Barcelončanom Rinsom je namreč nekaj posebnega, saj je Mir v pogovoru z mediji že ob obisku Misana dejal, da so njuni pogovori striktno profesionalne narave, o kakšnem skupnem kosilu ali večerji pa da ni nobenega govora. 

"Rečeva si denimo: 'Živijo, kako gre?' No, verjetno tudi brez 'kako gre'. Ne nameniva si besed, tako pač je. Ne morem pa reči, zakaj je temu tako, če sva malce jezna drug na drugega ali ne, je pa res, da skupaj ne bova šla na večerjo. Sva soseda v boksih, a skupaj ne bova jedla. V športnem pogledu pa je vse popolno. Spoštujeva se. Na dirkah, ob prehitevanjih, je on gospod, pa tudi jaz sem. Pomagava si, da bi motocikel bolje deloval, tega si želiva oba," je medije ob septembrski VN San Marina presenetil Mir, ki bo v boju za naslov seveda potreboval kakršno koli pomoč rojaka, s katerim očitno še iščeta isto valovno dolžino.

Pasica koronavirus oktober
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlukiSuzuki
19. 10. 2020 12.36
-10
Mir ni bil včeraj v tako dobrem položaju kot Rins, tako da zmaga mu ni bila naklonjena, je pa Rins odpeljal odlično dirko. Da pa je njun odnos “hladen” izven boksov pa nikakor nisem vedel... očitno med sabo tekmujeta. Ampak boljše bi bilo to tekmovalnost dati na stran in pomagat Miru do pomembnih točk...
AS1983
19. 10. 2020 11.11
-6
Suzukija prevec izgubita v kvalufikacijah, na dirki pa imata najboljsi tempo od vseh ekip, si je mozno predstavljati, da je mir svetovni prvak brez zmage letos?