MotoGP

Rins: Boril se bom za naslov in glavnega tekmeca bom imel iz domače garaže

Oviedo, 03. 02. 2021 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Španski dirkač Alex Rins je bil v paketu z rojakom Joanom Mirom, novopečenim svetovnim prvakom v kraljevem razredu motoGP in pod Suzukijevo "komando" član tandema, ki je v minuli sezoni najbolj navdušil. Ekipa Suzukija je na naslov prvaka v najmočnejšem razredu čakala vse od leta 2000. Malo je manjkalo, da bi Rins velik uspeh Suzukija, ki se je do naslova svetovnega prvaka dokopal po dvajsetih letih, dopolnil še z drugim mestom v skupnem seštevku.

Španec Alex Rins je bil v zaključku lanske motociklistične sezone v zelo stabilni formi: po padcu v Le Mansu je nanizal tri uvrstitve med vodilno trojico (enkrat je zmagal, dvakrat je bil drugi), na dirki v Valencii pa je bil blizu stopničkam. Zasedel je četrto mesto, njegov moštveni kolega Joan Mir pa je bil sedmi, a to je bilo za Suzukijevega prvega aduta takrat dovolj, da je osvojil naslov svetovnega prvaka, prvega za Suzuki po letu 2000, ko je slavil Američan Kenny Roberts. Rinsu bi lahko uspel veliki met in bi Suzukijevo dominanco v letu 2020 okrepil še z drugim mestom in statusom svetovnega podprvaka, a je Španec na zadnji dirki na Portugalskem odpeljal slabše in osvojil 15. mesto ter v skupnem seštevku ujel tretjo stopničko zmagovalnega odra.

Rins je imel na začetku sezone težave s poškodovano ramo, a je potem stopnjeval formo in – kot omenjeno – tudi enkrat zmagal (na dirki v Aragonu). Na Portugalskem verjame v ugoden razplet: "Na koncu mi ni uspelo v boju za naslov prvaka, vendar sem srečen zaradi Joana in celotne Suzukijeve ekipe. Neverjetno je, da je osvojil naslov prvaka v šele drugi sezoni. Celotno moštvo je trdo delalo, da nam je uspelo. Zato so občutki, tudi moji, izjemni," se lanske sezone spominja 25-letni dirkač, ki do sebe ne goji nobene zamere, le na Portugalskem je odpeljal pod pričakovanji. 

V seštevku lanske sezone je novopečeni prvak Joan Mir dosegel 171 točk, Franco Morbidelli 158, tretji v SP Alex Rins pa 139. Četrti je bil Andrea Dovizioso z Ducatijem s 135, kolikor jih je zbral tudi Pol Espargaro s KTM.

"Ostaja grenak priokus, saj sem v Portimaou taval v ozadju. Majhna črna pika je, a ne more zamazati sicer odličnega vtisa, ki sem ga pustil v letu 2020. Sploh smo bili s Suzukijem izvrstni večji del sezone, a že gledam naprej, na lovorikah ne gre počivati," je za Corriere Dello Sport razpredal Rins, ki že zre v prihodnost. Testiranja pred novo sezono so pred durmi ... "Pripravljen sem. Cilj je in bo biti v ospredju in se boriti za najvišja mesta. To so moje želje pred novo sezono. In ja, pričakujem tudi, da bom v igri za naslov svetovnega prvaka. Kot trejeplasirani v lanski sezoni imam legitimno pravico, da napadam naslov prvaka," je brez dlake na jeziku Rins. "Menim, da bo moj klubski, kolega Joan Mir vnovič med glavnimi tekmeci za laskavo lovoriko. Suzuki ne bo počival na lanskih uspehih, v to sem prepričan in to sem tudi spoznal v tem mrtvem obdobju pred novo sezono." 

Alex Rins se je v lanski sezoni izkazal tudi z zmago v Aragoniji.
Alex Rins se je v lanski sezoni izkazal tudi z zmago v Aragoniji. FOTO: MotoGP

O Marcu Marquezu nima informacij
Alex Rins se ni izognil vprašanju o serijskemu šampionu Marcu Marquezu, ki ima po izgubljeni lanski sezoni še vedno komplikacije s poškodbo roke. 

V Katarju bosta sicer na sporedu kar dve dirki, prva 28. marca, druga pa namesto odpovedane VN Argentine. V elitnem razredu je zbral 15 zmag, a doslej še ni osvojil naslova svetovnega prvaka. Edini naslov svetovnega prvaka ima iz leta 2004, ko je slavil v 125-kubičnem razredu.

Nove in nove operacije so beležile preteklost, različne informacije, ki kapljajo iz tabora Marca Marqueza, pa zaznamujejo sedanjost ... Veliko tega je zavitega v tančico skrivnosti. Bo Katalonec sploh pripravljen na novo sezono? Iskreno povedano, nimam nobenih informacij, kaj se dogaja z njim. Gotovo imajo novinarji bolj zanesljive informacije. Seveda mu želim vse dobro in čimprejšnji povratek, a težko rečem kaj zanesljivega. Ko gre za zdravje človek ni treba špekulirati. Tudi sam ne bom. Upam pa, da se vrne popolnoma zdrav v karavano. Motociklistični svet potrebuje takšnega šampiona," je še priznal Alex Rins. "Rad ga vidim na stezi, od njega lahko vsakič kaj uporabnega poberem, se kaj koristnega naučim."

Alex Rins in Joan Mir
Alex Rins in Joan Mir FOTO: MotoGP

 

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
03. 02. 2021 17.40
-28
Kenny Roberts jr. je zmagoval leta 2000. Junior. Kenny Roberts je zmagoval v 80' letih. Kje so tisti časi 500 ccm motorjev.
.jezdimir
04. 02. 2021 10.48
+24
Le koga še brigajo tisti časi, a ni bolj važno da bo nadaljeval bogato motociklistično kariero prekaljeni zimzeleni veteran Dr. Valentino Rossi in to na najvišji ravni, pri zelo ugledni ekipi Petronas Yamahe, kjer je strategija vezana na mlade dirkače med katere vsekakor sodi večni, legendarni, zimzeleni, devetkratni svetovni prvak, 42 letna živa legenda, idol, zmagovalec showov, prekaljeni lisjak, srečko, nekdanji in sedanji zvezdnik motociklizma in še kaj...že res da je dolgo na najvišji ravni, preko 20 let, a kljub temu še vedno dirka kot mlad, zelo uspešen dirkač. Vse to je Doktorjeva pravljica ki se na žalost nekaterih nikoli ne konča...hehehe
Mravlja
04. 02. 2021 12.10
+25
Dermeister
04. 02. 2021 16.12
+13
Če bi bili še danes tisti časi 500cc bi Marquez vedno bil potleh, potem bi pa DORNA naredila pravilo, da samo Marquezov motor ima lahko elektroniko, drugi pa ne.
mr_cat
04. 02. 2021 18.47
-16
Dermeister
04. 02. 2021 21.28
+7
V katerem jeziku ti to?? Materinem?😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂