MotoGP

Lorenzo deklasiral konkurenco in slavil prvo zmago pri Ducatiju, Rossi do stopničk in rekorda

Mugello, 03. 06. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dirka razreda motoGP za VN Italije je bila izjemno zanimiva in tudi sila presenetljiva. Lorenzo se je že na startu prebil v ospredje in prednost zadržal do konca in slavil prvo zmago z ducatijem. Drugi je bil njegov moštveni kolega Andrea Dovizioso, ljubljenec občinstva v Mugellu Valentino Rossi pa je zasedel tretje mesto. Marc Marquez je padel, a nadaljeval z dirko, vendar ostal brez vrhunske uvrstitve.

Več videovsebin
  • Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Italije
    04:04
    Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Italije
  • Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Italije
    03:04
    Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Italije
  • Iz 24UR: Rossi z rekordom kroga do najboljšega startnega izhodišča
    02:23
    Iz 24UR: Rossi z rekordom kroga do najboljšega startnega izhodišča
  • Vrhunci kvalifikacij v razredu motoGP
    03:45
    Vrhunci kvalifikacij v razredu motoGP
  • Vrhunci dirke za VN Italije v razredu motoGP
    01:10
    Vrhunci dirke za VN Italije v razredu motoGP

V kvalifikacijah razreda motoGP je pred številnimi italijanskimi navijači zablestel Yamahin dirkač Valentino Rossi, ki je postavil novi rekord proge (1:46.208), in tako je na dirki v italijanskem Mugellu startal s prvega mesta. To je bil za Italijana že 65. 'pole position' v karieri, dirkač iz Tavullie pa na "njegovi" domači dirki lovil še en mejnik: prvi je imel možnost doseči 5000 točk v karieri v razredu motoGP. To ni uspelo še nikomur, Rossi pa je za to na dirki potreboval uvrstitev med vodilno peterico. Italijan je pred tekmo zbral 4989 točk, najbližje (a še vedno precej daleč) sta bila Španca Dani Pedrosa (2882) in Jorge Lorenzo (2753). Rossiju je uspelo s tretjim mestom in je "prebil" mejo, na svojem "računu" ima sedaj 5005 točk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rossi je v kvalifikacijah prehitel drugouvrščenega Jorgeja Lorenza in tretjeuvrščenega Mavericka Vinalesa, vodilni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva Marc Marquez je zasedel šesto mesto. Italijan si je tako privozil prvi startni položaj po skoraj dveh letih in poskrbel za veliko veselje sonarodnjakov, ki sp v velikem številu romali v Mugello, da podprejo njihovega ljubljenca. Na ogrevanju pred dirko je bil najhitrejši Andrea Iannone (1:47.080) pred Marcom Marquezom in Andreo Doviziosom. Sledili so Maverick Vinales, Danilo Petrucci, Jorge Lorenzo, Valentino Rossi, Dani Pedrosa, Aleix Espargaro in Jack Miller.

Jorge Lorenzo
Jorge Lorenzo FOTO: AP

Navijači so tribune obarvali v rumeno, Rossiju pa ni uspel najboljši start. Odlično pa je startal Jorge Lorenzo, za njim sta bila Rossi in Marquez, Španec je nato prehitel Italijana na drugem mestu, na četrtem mestu je bil Iannone. V uvodnih krogih kar nekaj odstopov, tudi Dani Pedrosa in Jack Miller sta hitro končala dirko, pa tudi Karl Abraham, Scott Redding, ...

Nato pa 19 krogov pred koncem zdrs Marqueza v pesek, a se je Špancu uspelo vrniti na stezo in je nadaljeval z dirko. V vodstvu je ostal Lorenzo, za njim pa Rossi in Dovizioso, a je 17 krogov pred koncem Rossi padel na četrto mesto, na drugo in tretje mesto sta se prebila Dovizioso in Iannone. Lorenzo je 15 krogov pred koncem dirke imel že sekundo prednosti pred prvim zasledovalcem. Ducatija sta držala vodstvo, Rossi je izgubil dve mesti, najprej ga je prehitel Danilo Petrucci, nato še Alex Rins.

Osem krogov pred koncem se je Rossi znova prebil na tretje mesto, a z velikim zaostankom za vodilnima, boj za tretje mesto je obetal zelo izenačen boj. Lorenzo si je privozil veliko prednost, več kot šest sekund in slavil prvo zmago pri Ducatiju. Ducati je bil veliki zmagovalec dirke, saj je bil Dovizioso drugi, Rossi pa je prav tako pristal na stopničkah in bil zadovoljen, tako kot tudi navijači, ki so nato preplavili stezo in navdušeno pozdravljali svojega idola.

Valentino Rossi in Jorge Lorenzo
Valentino Rossi in Jorge Lorenzo FOTO: AP

Portugalska zmaga v razredu moto2
Po dirkačih razreda moto3 je bila na sporedu dirka razreda moto2, dirkače je prav tako čakalo 20 zanimivih krogov. Kvalifikacije je dobil Italijan Mattia Pasini pred Nemcem Marcelom Schrotterjem in Špancem Alexom Marquezom. Pasini je prevzel vodstvo, sledili pa so mu Francesco Bagnaiaja, Miguel Oliveira in Lorenzo Baldassari, glavnina je na sredini dirke zaostajala že slabe tri sekunde. Pasini je imel že več kot pol sekunde prednosti, nato pa je v osmem krogu napravil napako in zdrsnil v pesek. Z dirko je nadaljeval, vendar z velikim zaostankom in upov o vrhunskem rezultatu je bilo konec.

V boju za zmago sta osamljena ostala Oliveira in Baldassari in sta vozila tesno eden za drugim in se menjavala v vodstvu. V zadnjih treh krogih pa sta se priključila še Bagnaiaja in Joan Mir, tako da je na koncu četverica odločala o zmagovalcu. Najhitrejši je bil Portugalec Miguel Oliveria, sicer šele 11. v kvalifikacijah, drugo mesto je zasedel Lorenzo Baldassari (+0.184), tretje mesto je zasedel Mir (+0.334), četrti je bil Bagnaiaja, ki pa je prevzel vodstvo v skupnem seštevku točkovanja za naslov svetovnega prvaka (111 točk). Drugi je Oliveria (98), tretji Baldassari (84).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najhitrejši iz kvalifikacij razreda moto3 slavil tudi na dirki
Dirkače razreda moto 3, ki so bili prvi na vrsti za "obračun" v Mugellu, je čakalo 20 dirkaških krogov. Od glavnine se je "odcepila" trojica dirkačev, ki je krojila končni razplet v boju za zmago. Tako so se zmagovalec kvalifikacij Jorge Martin, Fabio Di Giannantonio in Marco Bezzecchi prebili v ospredje in si sredi dirke privozili že dobrih šest sekund prednosti pred prvimi zasledovalci.

Španec in dva Italijana so se izmenjavali v vodstvu, Jorge Martin je vodil v zadnjih treh krogih in obdržal vodstvo tudi v cilju in za "dlako" prehitevl tekmeca, Bezzecchi je bil zelo blizu (+0.019), tretji je bil na koncu Di Giannantonio (+0.043). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (257)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

edinho70
04. 06. 2018 20.39
+4
Italijani kot italijani.....šalabajzerji da jim para..Plačaš 25miljonov in ne upoštevaš dirkačeve želje ....Jorge se je dobesedno mučil eno leto.Prekipelo mu je in mu dam prav da zapušča šalabajzerje...
Motogpfanatik
04. 06. 2018 18.44
-2
Itak vemo da bo marquez zmago prvenstvo
HladnoLaško
03. 06. 2018 22.59
+9
Danes je dan D za vse hudobe širom po svetu, ki so zasmehovali Lorenza. Dosegel je tisto, kar samooklicani doktor nikdar ni in ne bo. Dosegel je zmago na Ducatiju in to v Italiji, na terenu rumenih primitivcev. Pa četudi boste iskali izgovore, da takrat Ducati ni bil to, kar je danes, hja, do pred kratkim Ducati tudi ni bil to, kar je Lorenzo zahteval, pa se mu je zgleda uspelo prebiti med makaronarji, da je njegova obveljala. Rossi ima vsepovsod dolgi jezik, tam, kjer bi ga moral imet, pri Ducatiju takrat, pa mu ni uspelo. Bravo Jorge !!!
Honday
04. 06. 2018 07.39
-6
blazter
04. 06. 2018 21.10
+0
Ja, res je. Na motorju , ki se je že lani boril za naslov, boljšem kot doktorjev pred leti. Sicer pa ena lastovka.... Bomo videli
toti mišek
03. 06. 2018 21.34
+6
Mal prepozno se je zbudu in pošteno zmagal! Mislim , da bi A kanal lahko razmišljal o zamenjavi komentatorskega tima, ker enostransko komentirata!!!(pogodba na A kanalu je pa tako nizka, da ni problema)
bossanoga
03. 06. 2018 20.52
+3
Kateri motor bo Lorenzo vozil naslednjo sezono? Vem, da Ducatija ne bo.
moto-gp
03. 06. 2018 20.07
+9
V istem trenutku, ko je bil MM v pesku, se je tukaj ogasilo kar nekaj navijačev Rosija, ki so se rogali in uživali v mojem komentarju, da je to, kar se je zgodilo, nepopisno veselje in bi zmago privoščila Doviju...Bolj kot njihov favorit Rossi, ki je bil še vedno v dirki, so jih fascinirali komentarji...Toliko o pristnih navijačih Rossija... Vse to bilo že napisano, pa je sledil izbris...bo tokrat tudi tako???
Profesormarck
03. 06. 2018 21.12
+7
žuranu pošlji ene natikače št 46,pa not daj še en zamašek gratis,to ma rad..pa na plusek ne pozabi,to ga šele usreči,še bolj,kot napihljiva.Sirotek je,kaj češ.
Honday
03. 06. 2018 22.50
-1
Dejta se zjokat pokvarjenca, spet iščeta konflikt, brezveznika nerazgledana...hehehe
Profesormarck
04. 06. 2018 10.15
-1
MacekMuri75B
03. 06. 2018 19.59
-3
Danes bil na tekmi. Sem navijač Rossija, ki pa je vendarle že v letih. Toda ko bo odšel, bo z njim vsaj začasno odšlo še polovica navijačev. Marquez kaže prve znake živčnosti, kar je Dober obet za nadaljevanje prvenstva.
blazter
03. 06. 2018 19.07
+1
Motor je veliko boljši kot pred leti....
morgimalo
03. 06. 2018 20.38
+5
Tudi vsi ostali motorji so velikoo boljši kot pred leti. Tako, da to je tolažba, sicer slaba, ampak ...
Profesormarck
03. 06. 2018 19.02
-6
Lorenzo je pa najbolj pokazal samooklicanemu,kak se mora duce vozit...verjetno mu je težko blo,ko ga je gledal na višji stopnički od sebe,saj ga je sam izzival,da če ma ajca naj gre ducea vozi,on jih itak nima,saj ma ucia...sicer pa vedno gleda boljše od sebe,recimo profesorja Marca !
Honday
03. 06. 2018 19.09
+8
Profesormarck
03. 06. 2018 19.12
-6
ja..res se jokam,od sreče,saj je moj favori še vedno prvi,še eno dirko lahk počiva,pa bo še vedno prvi..kaj pa tvoj?!..je "podprvak".?ha,ha,ha,he,he,he
Profesormarck
03. 06. 2018 19.14
-4
no povej,keri vodi????...ko ti poveš,keri ,se lepše sliši..no,izkašlaj se že enkrat socila boj !
Profesormarck
03. 06. 2018 19.18
-4
Maxx365
03. 06. 2018 19.52
+3
a si se ti sam s samo prepiraš, dvojna osebnost?
Honday
03. 06. 2018 22.52
+4
Res je, sam nase se krega k je tak tumelj...hehehe
Profesormarck
03. 06. 2018 18.57
-5
Saj sem rekel,samooklican pride do stopnič(zadnje)lahk samo,če keri dobri odstopi,a ne žuran?!
AS1983
03. 06. 2018 18.43
+17
Marquez si je po samo 6 dirkah privoščil že 2 slabi dirki brez točk,a kljub temu ima še vedno veliko prednost pred tekmeci, ker delajo napake tudi ostali. Končno je zmagal Lorenzo na Ducatiju, dominacija od štarta do cilja, povsem zasluženo, domačin Dovizioso se je pobral po 2 zaporednih odstopih, Rossi pa letos boljši kot 3. še ni bil, tako da bo težko prvak,ker še nima nobene zmage v tej sezoni.
nikoiništa
03. 06. 2018 18.28
+35
Čeprav moj favorit ni zmagal, iz srca privoščim zmago Lorenzu. Krvavo je potreboval zmago. Danes je spet bil stari Lorenzo.
BenBostrom
03. 06. 2018 18.25
+25
Cestitke prvim trem in posebaj dzorzu za prikazano v stilu starega Lorenza....marcu danes pac se ni izslo in tudi to je del dirkanja.Prvenstvo je zopet odprtu in se bolj napeto.
Honday
03. 06. 2018 18.43
+0
Bravo ben za kulteren komentar, kot kaže si končno izstopil iz sence primitivcev kot sta Ahil in Korl...hehehe
BenBostrom
03. 06. 2018 19.14
+14
Daj jezdimir ne seri ga...kot da sem kdajkoli blatil katerega izmed dirkacev za razliko od tebe in tudi oci si ne zatiskam.Cestitam vsem in privoscim vsem,navijam pa ze 9 leto za istega.
Achilleus
03. 06. 2018 19.55
-3
jezdić snubi prijatelje na nasprotnem polu. Samo vprašanje časa je, kdaj bo spet navijač MM93...oz. daj bo to priznal.
Honday
03. 06. 2018 22.53
+4
Ahil le kdo še podpiral tvoje zmazke, nihče...hehehe
Bitktamp
03. 06. 2018 18.16
+3
a ni markez zmagal? :)
bus303
03. 06. 2018 17.42
+42
To je bil spet stari dobri Jorge. Čestitke za prvo zmago!
moto-gp
03. 06. 2018 17.31
+8
Admin, se zahvaljujem za brisanje komentarjev. Da bi le bili do vseh enaki. Briše se vse, ko vam le malček zadiši po navijaču MM in tega se držite že takoj po prijavi. lp.
oježeš
03. 06. 2018 18.13
+15
Admin briše, kar njemu ne diši. Tudi običajne komentarje, če le nekdo tudi normalno napiše, da mu nekdo ni všeč. Nekaterim pa prostaške zapise pusti brez sramu.
Honday
03. 06. 2018 18.17
-9
Čas je že da se zavedaš svojih zmazkov, s podporo in podžiganjem Korla samo kažeš primitivno žlehtnoben karakter...končno začni že delat na sebi ali pa si poišči pomoč...hehehe
Profesormarck
03. 06. 2018 17.16
-11
Ej ga,kaj rečt drugo kot,čestitke lorenzu,iz pepela je vstal,pokazal,da lahk tud z istim ducatijem,s katerim rozek ni dirkat znal,zmaga.Marcu so pa huligani olupek od babane vrgli,pod sprednje kolo,sem z daljnogledom vidu.Svetovni mediji pišejo,da samooklican nikol ne bo prvak,kjer nikjer zmagat ne more.Sam res,keri vodi,keri že ?!..he,he,he
gcek
03. 06. 2018 18.02
+10
MesOjediPinGvin
03. 06. 2018 18.08
+8
Z istim Ducatjem?!? Pojma nimaš o motorjih.
Honday
03. 06. 2018 18.21
+5
"ISTIM" Ducatijem lahko napiše zmazek samo dotalni abrveznik profesormešalc, ki nima pojma...hehehe
Madeni
03. 06. 2018 18.22
+5
Profesormarck
03. 06. 2018 18.54
-7
glej ga žurana,zabitga,z sto nicki,kak se je "zapalil"...Rozek je sramota za ducea in italijo in njegove gipsije,saj ga vozit ni znal...asto,kot žuran za veleje.he,he,ha,ha,hi,hi..keri vodi,keri že ?!
Profesormarck
03. 06. 2018 18.56
-9
..no povejte,keri vodi?????..he,he,he,he,hi,hi,hi,hi,ho,ho,ho,ho..
Honday
03. 06. 2018 19.12
+4
Profesormarck
03. 06. 2018 19.20
-4
Profesormarck
03. 06. 2018 19.20
-6
Profesormarck
03. 06. 2018 20.53
-3
ti je napihljiva jezik snedla? Zobe ma tud??
Honday
03. 06. 2018 22.55
+7
marsikajve
03. 06. 2018 17.01
-6
Bedaki imajo praviloma srečo. Tokrat ni bilo tako.
kris414
03. 06. 2018 17.37
+2
Profesormarck
03. 06. 2018 19.06
+1
srečo ma lahk sam samooklican,Marc ima znanje-dokazi so naslovi,v vseh letih,odkar je v GP-ju,je sam enga lorenzo vzel,vsi ostali so Marcovi.Rozek pa že 10 let čaka na čudež....
Honday
03. 06. 2018 19.14
+3
Mešalc tablet pa spat al te bo pa vrgl...hehehe
Profesormarck
03. 06. 2018 19.21
-5
Povej žuran,kolko krat je moral ata samooklican v pekovniku grade delat,ko je duce vozit"hotel"..ha,ha,he,he..kak je to smešno bilo za gledat,a ne da !?
Honday
03. 06. 2018 22.56
+7
Profesormarck
04. 06. 2018 10.17
-5
ma,to ti svojo napihljivo slišiš,ne more več z tabo zdržat.......
Frzenk
03. 06. 2018 16.51
-12
ki je posnetk motogp-ja da še enkrat vidim kak se je m&m bonbončk stupu na asfalti..... ma rossi je legenda ne....
silly
03. 06. 2018 17.04
+9
anteno tam s spodnjem dupleku malo bolj na levo obrni pa ti samo posnetke prikazuje
Profesormarck
03. 06. 2018 17.20
-11
legenda pa taka,že deset let čaka na čudež...kolk let rabi,a dvajset?
Honday
03. 06. 2018 18.48
+5
Rossi ima kaj pokazat....Kaj pa ti mešalc primitivni!? Tvoje suženstvo pri jodlarjih pove vse o tvojem upognjenem hrbtu, revše nerazgledano...hehehe
Profesormarck
03. 06. 2018 21.09
-7
ni ga večjega reveža od tebe,za računalnikom si od jutra do mraka,pa sam socialni prispevek dobiš,namesto prave plače,zato pa čakaš,da ti mama bir kupi,ko penzijo dobi.Pust siroto,da bo lahk vsaj kak "bingo" igrala....ta mesec sem dobil tolko denarja,kot ga ti niti ne vidiš,če bi si največji kredit vzel..social boj,povej,kam ti naj kak zamašek pošljem.
Honday
03. 06. 2018 22.57
+5
Ubožec obubožani, si pa res plitek...hehehe
blackwizard
03. 06. 2018 16.37
-29
pa kako bo rossi prvak,če ne more zmagat nobene dirke in to ,da bi postal desetič prvak ...to verjamejo edino taki,ki navijajo za antipatika in so proti vsem ostalim in želijo,da bi mm vedno padel