MotoGP

Kvalifikacije na Sachsenringu: 'pole' Zarcoju, iz prve startne vrste še Quartararo in A. Espargaro

Sachsenring, 19. 06. 2021 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.G., A.V., M.J.
Komentarji
83

V kraljevem razredu motoGP je do najboljšega izhodiščnega položaja prišel Johann Zarco (Pramac Racing), ki mu je uspelo prehiteti rojaka Fabioja Quartararoja (Yamaha) na drugem mestu, iz prve startne vrste pa bo v nedeljsko dirko za VN Nemčije krenil še Aleix Espargaro (Aprilia). V kvalifikacijah razreda moto2 je bil najboljši novinec Raul Fernandez, v moto3 pa se je na vrh zavihtel češki predstavnik Filip Salač.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Johann Zarco prvič v tej sezoni osvojil najboljši startni položaj
    02:19
    Iz 24UR: Johann Zarco prvič v tej sezoni osvojil najboljši startni položaj
  • Vrhunci kvalifikacij moto3 pred VN Nemčije
    06:07
    Vrhunci kvalifikacij moto3 pred VN Nemčije
  • Vrhunci tretjega prostega moto2 pred VN Nemčije
    02:01
    Vrhunci tretjega prostega moto2 pred VN Nemčije
  • Vrhunci tretjega prostega motoGP pred VN Nemčije
    03:02
    Vrhunci tretjega prostega motoGP pred VN Nemčije
  • Vrhunci tretjega prostega treninga moto3 pred VN Nemčije
    04:58
    Vrhunci tretjega prostega treninga moto3 pred VN Nemčije

Johann Zarco (Pramac Racing) je dobil neposredni obračun za najugodnejši startni položaj proti rojaku iz moštva Monster Energy Yamaha MotoGP Fabioju Quartararoju. Ta je sicer večji del kvalifikacij vodil, a na koncu malce popustil, kar je izkušenejši član poltovarniškega Ducatija s pridom izkoristil.

"Zadovoljen sem s kvalifikacijsko vožnjo. Uspelo nam je maksimalno izkoristiti pnevmatike, ki so se na vročino zelo dobro odzvale. Upam, da nekaj podobnega ponovim še na dirki, kar bi me pripeljalo v položaj, da se borim za visoko uvrstitev," je po dobljenih kvalifikacijah na Sachsenringu dejal Zarco. Aleixu Espargaroju (Aprilia Racing Team Gresini) je uspel dober zadnji krog, kar je zadostovalo za odlično tretje mesto in prvo startno vrsto na nedeljski dirki. Jack Miller (Ducati Lenovo Team) je skočil pred Marca Marqueza (Repsol Honda Team), ki tokrat višje od petega mesta ni mogel. Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing) je bil na petkovem popoldanskem treningu zelo prepričljiv, tokrat pa je dirkal v senci omenjene peterice in končal na šestem mestu.

Jorge Martin (Pramac Racing), Pol Espargaro (Repsol Honda Team), Takaaki Nakagami (LCR Honda IDEMITSU) in Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) so se razvrstili med sedmim in 10. mestom, kar pa jim glede na znosne zaostanke omogoča boj za vidnejšo uvrstitev na dirki. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tretji trening Quartararoju
Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) je tudi na tretjem prostem treningu potrdil odlično formo in s časom 1:20.348 prehitel vso konkurenco. Na drugo in tretje mesto sta se uvrstila dva Ducatija – Jack Miller oziroma Johann Zarco –, četrti pa je bil zmagovalec zadnje dirke Miguel Oliveira iz moštva Red Bull KTM Factory Racing. Aleix Espargaro (Aprilia Racing Team Gresini) na petem mestu je dosegel enak čas kot Oliveira, Jorge Martin iz moštva Pramac Racing pa je bil šesti.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kvalifikacije razreda moto2 dobil Raul Fernandez
V razredu moto2 je najboljši čas kvalifikacij vpisal v zadnjem času zelo dobri Raul Fernandez. Novinec srednjega razreda je s časom 1:23,397 zasenčil vso konkurenco, drugouvrščeni Fabio Di Giannantonio je zaostal za 347 tisočink sekunde, vodilni dirkač prvenstva Remy Gardner pa je na tretjem mestu zaostal +0,372 sekunde. Četrto mesto je vpisal Marco Bezzecchi, njegov zaostanek pa je že bil bistveno večji (+0,787). Peti Xavier Vierge je zaostal že 899 tisočink sekunde, šesti Jorge Navarro pa še pet tisočink sekunde več.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tretji trening v moto2 Gardnerju
V srednjem razredu moto2 je bil na tretjem prostem treningu vnovič najhitrejši Avstralec Remy Gardner, ki bo tudi v kvalifikacijah po vsem sodeč vodil ogorčen boj za najugodnejši startni položaj z moštvenim kolegom iz moštva Red Bull KTM Ajo Raulom Fernandezom. Tretjeuvrščeni Fabio Di Giannantonio (Federal Oil Gresini Moto2) je za Gardnerjem zaostal za slabi dve desetinki sekunde.

Če bi rezultati prostega treninga obveljali tudi za kvalifikacije, bi se z druge startne vrste v dirko pognali Xavi Vierge (Petronas Sprinta Racing), Marcos Ramirez (American Racing) in Augusto Fernandez (Elf Marc VDS Racing Team). Sedmo mesto je pripadlo Nemcu Marcelu Schrotterju (Liqui Moly Intact GP), osmi je bil Ai Ogura (IDEMITSU Honda Team Asia), deveti pa Britanec Jake Dixon (Petronas Sprinta Racing). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po veliki drami Čeh Salač do svojega prvega 'pola'
Za dirkači najšibkejšega razreda moto3 so razburljive kvalifikacije, ki so po številnih trkih in posledično padcih pripadle članu moštva Rivacold Snipers Team Filipu Salaču. Medtem ko so favoriti drug za drugim delali napake, je češki dirkač ostal zbran od začetka do konca ter se zasluženo – prvič v karieri – razveselil najugodnejšega startnega položaja.

Čeprav je z odliko opravil svoje delo v prvi kvalifikacijski skupini in se posledično uvrstil v hitrejšo drugo, je Darry Binder (Petronas Sprinta Racing) takoj na začetku storil veliko napako in si po trku z nič hudega slutečim Joelom Kelsom (CIP Green Power) prislužil črno zastavo, zaradi česar bo v jutrišnjo dirko za VN Nemčije krenil z 18. startnega položaja. Ob omenjenem Binderju si je mesto v hitrejši kvalifikacijski skupini pridirkal tudi Deniz Öncü (Red Bull KTM Tech 3), a se je podobno kot Južnoafričan dokaj hitro znašel v pesku, s čimer so možnosti za vidnejši rezultat splavale po vodi. Tudi Kaito Toba (CIP Green Power), ki je na koncu zasedel peto mesto in bo na dirki startal iz druge startne vrste, je bil v osmem ovinku udeležen pri padcu. To je izkoristil njegov rojak Tatsuki Suzuki iz moštva SIC58 Squadra Corse, ki je skočil in ostal na tretjem mestu. Z majhnim zaostankom slabih dveh desetink sekunde je do drugega mesta prišel Dennis Foggia (Leopard Racing).

Britanec John McPhee (Petronas Sprinta Racing) se je prebil do četrtega mesta, medtem ko je znova nekoliko slabše nastopil trenutno vodilni dirkač v skupnem seštevku svetovnega prvenstva Pedro Acosta (Red Bull KTM Ajo), ki je bil "le" 13. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tretji trening moto3 dobil Andrea Migno
Pred popoldanskimi kvalifikacijami na Sachsenringu so se dirkači v najšibkejšem razredu moto3 pomerili na zadnjem prostem treningu, ki ga je s časom 1:26.317 dobil italijanski predstavnik moštva Rivacold Snipers Team Andrea Migno. Ta je za slabo desetinko sekunde prehitel rojaka Stefana Nepo (BOE Owlride) na drugem mestu, medtem ko je tretje mesto osvojil Japonec Kaito Toba (CIP Green Power). Tatsuki Suzuki (SIC58 Squadra Corse) prav tako ni zaostal veliko na četrtem mestu, češki dirkač Filip Salač (Rivacold Snipers Team) pa je s petim mestom zaokrožil najboljšo peterico. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj lahko stori Rossi?
Valentino Rossi tudi na VN Nemčije (še) ni našel pravih dirkaških občutkov v tej sezoni. Na petkovih prostih treningih je dosegel šele 21. čas, kar je drugi najslabši čas na petkovih treningih. Po uvodnih dveh prostih treningih na Sachsenringu pravi, da je velika težava to, da je v Nemčiji zelo toplo. "Tu še nikoli ni bilo tako toplo, vsaj ko je tu bila dirka," opozarja legendarni Italijan.

"Padel sem v prvem zavoju. To je povzročilo izgubo samozavesti," je sicer slabe petkove predstave še pokomentiral Valentino Rossi. "Na popoldanskem treningu smo preizkušali trdo različico gum tako spredaj kot zadaj, moj ritem ni bil tako slab, saj sem bil sposoben ostati pod minuto in 22 sekundami," je slabše čase hitel opisovat dirkač Petronas Yamahe. "Toda na koncu se je zgodil manjši padec v prvem zavoju. To je povzročilo padec samozavesti, poleg tega sem moral zamenjati tudi motocikel," je še razlagal Rossi. 

"Škoda, da je bilo tako, saj se bolje počutim na drugem motociklu, ob napadu za hiter krog pa sem naredil napako v zadnjem sektorju, sicer bi mi uspelo doseči boljši čas," je navijače miril Rossi. A vprašanje je, ali bodo njegovo razlago še 'kupili', saj je za Italijanom katastrofalen uvod v sezono. Po sedmih dirkah ima na svojem računu vsega 15 točk, v skupnem seštevku zaseda nič kaj zavidljivo 19. mesto. "Toda kakor koli že, zelo težko je, saj so tu vsi zelo hitri in vse skupaj je zelo izenačeno. Malce preveč časa sem izgubil v tretjem sektorju," je še zaključil legendarni Italijan.

Najhitrejši na petkovih treningih je bil sicer Portugalec Miguel Oliveira, ki je dobil tudi zadnjo dirko v Barceloni. Sledil mu je vodilni dirkač prvenstva, Fabio Quartararo, tretje mesto pa je v petek vpisal njegov moštveni kolega Maverick Vinales. Marc Marquez, ki zadnja leta velja za vladarja Sachsenringa, je v petek zmagal na prvem prostem treningu, na drugem pa zaostal kar precej in vpisal šele 12. čas petkovih (kombiniranih) treningov. 

VN Nemčije
VN Nemčije FOTO: 24ur.com
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
20. 06. 2021 13.03
-2
Bravo Zarko. Kaj dela bivši 9x? napada hitre kroge. kroge napada namesto bi dirkal. Je pa uspel Iz 21tega mesta na 16to. Res odličen rezultat za njega bivšega dirkača, nevidnega, zimzelenega veterana!
Trta mrta
20. 06. 2021 12.31
+3
Drugi teden bo Rossi sporočil na katerem stroju bo vozila vr46ekipa Gigi Dall'igna bi bil vesel če sam veliki Rossi na ducatiju
gogi_
19. 06. 2021 21.21
+7
Mr.crap sobota zvecer se posvecamo lepsi polovici. Vem pa da sedaj gjedas kera polovica lubenice je zate lepsa.
AS1983
19. 06. 2021 20.20
-5
moj občutek je tak, da Ducati jutri nebo zmagal, lahko da se motim oz. ali je sploh kdaj na tej stezi zmagal in če je kdaj?
AS1983
19. 06. 2021 20.16
-5
Marquez upam na top5, ima tempo, samo večno vprašajne, če bo zdržal al pa 4-zaporedni DNF
nightifly
19. 06. 2021 20.04
+7
Ne glede na vse, je Honda z MM hitra , Sachs..mu pase ,ker so skoraj sami levi ovinki 10/3 , in tu je samo se en faktor ,ki ga drzi tiste 3do 4 desetinke zadaj -- bojazen pred katapultiranjem . Samo klas. zdrs ni hud , kick ,ga pa lahko kosta vse . Mislim, da bo jutri MM vseeno napadel na zmago , ker si zeli vecno slavo s se enim prvim mestom na tem dirkaliscu . Ali to ,ali pa voznja z a mesta do sredine . Kot pa je rekel par dni nazaj , da on vozi vedno samo na zmago , se je nekajkrat zdaj ze zarekel . Vceraj je posredno izzval samega Rossija , da on sam ne bi nikoli vozil zadaj , pa je Rossi tudi in-direkt pojasnil novinarjem -retoricno, da tudi njemu ni vsec kar se dogaja. Realno gledano je nekaj res .MM je na visku moci , Rossi pa 14 let starejsi ,torej je med njima abyss ...... kot sem ze na pisal ,ne se bati ,,,, navijaci markota skace ,,,,vsaj tistih nekaj najbolj oglatih po obnasanju , Rossiju ze sraaufajo Ferrarija za naslednje prvenstvo na 4 kolesih .
poper00
19. 06. 2021 21.10
-5
No kar nekaj si v tem komentarju dobro povedal tako ,da sem ti hočeš noćeš moral dati plus.Zadnji del nisi rabil napisat,ker pove ,da spoštuješ samo svoje mnenje
Mr.Cat
19. 06. 2021 19.54
-10
V clanku nic ni omenjen legendarni rosi !! A sploh sodeluje ta lepi vikend ??
NWO 2014
19. 06. 2021 19.59
-3
To so iste fore ko za Gajserja ...Zmaga 2 dirke in na POPU ne duha ne sluha...Seveda pa o "my name is Luka."ali pa DOnčič ne uide ni šans.
dej no
20. 06. 2021 09.17
-4
če si slovenec v sloveniji je tako. če si na ič si car. gklej župana najbolj umazanega mesta..
Mr.Cat
19. 06. 2021 18.48
-4
Stirje ducatiji med 10....ni slabo...
number46
19. 06. 2021 17.43
+6
Jutri bo napeto.
cbrman
19. 06. 2021 17.21
+5
Zarko odlično odpeljan najhitrejši krog in zmaga v kvalifikaciji, vredu tudi Quarti in in A.Espargaro dobro tudi Miller. Markec pa je za najhitrejšim krogom zaostal dobre 3 desetinke......Ni slabo...Jutri če bo vse po planu ,lahko komot računa na 5.ali 6. mesto na dirki....Zmago bi privoščil Zarku na Ducatiju... Zarka je večina po blamaži s KTMko že odpisala , pa se je na Ducatiju vrnil na na vrh....Lepo bi bilo če bi Ducati letos prav z njim osvojil prvenstvo....
Jože Fortuna
19. 06. 2021 17.29
+3
Zorx
19. 06. 2021 16.27
+9
Če rossi letos zaključi, in se bo preselil na štiri kolesa, upam da mu bodo pripravili slovo po zadnji dirki kot se šika. Tip je M. Jordan, Schumacher, Usain Bolt. Legenda. Posnamejo naj 46 minutni film o karieri, vzponih in padcih.
Mr.Cat
19. 06. 2021 18.40
-6
NWO 2014
19. 06. 2021 20.07
-6
Zorx,...ja uno lutko za napihnit naj mu nabavijo ki jo je u mladosti rad vozil na motorju po dirkah :))))
dej no
20. 06. 2021 09.18
+3
Profesormarck
19. 06. 2021 16.21
-10
Rozek slab,še polbrat,ki je ravno tako na poltovarniškem je pred njim.Penzija pleše,poje in vabi...
Profesormarck
19. 06. 2021 16.18
-3
Ejga,kaj drugo rečt,kot čestitke Profesorju M.M. za odlično peto mesto,na dirki je napad na stopničke,jaz menim,da celo za zmago,vsi do 11-ga mesta na 1,20...ampak počakajmo,lepo po vrsti.Zgleda da ni ne duha in sluha o preterganem ali prekinjenm ali kakšnem že živcu,ki ga je celo lansko leto omenjal @gogoplesalec.sam to je sam maskiran cmirko,ki nima pojma o pojmu.Gremo Profesor jutri na zmago.Viva !
dej no
20. 06. 2021 09.21
+7
žalostno kakšni navijači. niti za poškodbe ne veste, kaj pa šele, če bi vam človek povedal, da MM ne dirka za 6 mesto.
gogi_
19. 06. 2021 16.10
+9
Pa huso teb res ni do drucga kot kreganja. Delas zakljucke ker si sam hudoben. Nihce ni pisal o mm ,nihce mu ne zeli poskodbe. Zarco je dobil pole in lahko tudi zmaga. Njegova salta je njegov zascitni znak. Ti se pa vzigas in zalis vsepovprek. Res si se izkazal s poznavanjem moto gp.
RedBulllSpielberg1
19. 06. 2021 16.12
-10
Ok, vzamem nazaj, če si s tem mislil Zarcoja, ok. Se opravičujem.
Mr.Cat
19. 06. 2021 19.25
-8
picek gogi se spreneveda......jaz vem, da si mislil salto MAR....zato ne bluzi laznivec provokatorski crepast
RedBulllSpielberg1
19. 06. 2021 16.04
-8
Nič vredni rumeni provokatorji pod zaščito admina sproščajo svoje frustracije nad MM93 in mu recimo želijo salte. Salta pa pri njemu pomeni veliko nevarnost obnovitve poškodbe. Ostali motocikli highsiderjev skorajda ne producirajo, Honda je tu rekorder. Na Marquezovo smolo. Mislim, da takih komentarjev tukaj ne rabimo. Res, da se napiše ogromno hecov na Rossijev račun, ampak nekomu želeti poškodbo kot ta vun pokvarjen gogi, pa je pod vsakim človeškim nivojem.
Kaktusy
19. 06. 2021 16.08
+8
Korl zopet lažeš in podtikaš, sram te bodi retardiranec!
NWO 2014
19. 06. 2021 20.01
-8
Kaktus kaj še si tle ti ? :))) Po vsem kar si usekal mimo v zadnjih treh dirkah bi se moral najmanj cepit z Astro :))))))))))
RedBulllSpielberg1
19. 06. 2021 15.55
-7
Ok jezdić, vidim da spet izzivaš, da bi ti povedal, kar ti gre. Tokrat se mi ne da, sem dobre volje, zato pustim čivauve, da kokodakajo 😜😜
gogi_
19. 06. 2021 15.54
+6
Krasna sobota ,nedelja bo se lepsa. Zna biti jutri tudi salta.
gogi_
19. 06. 2021 16.02
+17
Hayahuso a si ti normalen,salto naredi Zarco kadar zmaga! Pa tak poznavalec moto go. Ni cudno da nimas nikogar ki bi ga lahko k sebi stisnil razen flase. Jao jao,kolk si nezadovoljen sam s sabo.
Kaktusy
19. 06. 2021 16.04
+15
RedBulllSpielberg1
19. 06. 2021 15.52
-6
Muha in jezdić, vidva se še samo lahko globoko priklonita kralju Marquezu, potem pa izgineta za vedno od tukaj, ker nihče ni radoveden vajinih gnusobnih zmazkov. Raje sama, ker če vama jaz pri tem pomagam, vaju bo zelo bolelo.....
.jezdimir
19. 06. 2021 15.36
+7
Ne razumem zakaj Markec ne odstopi sedež tovarniške Honde(od nekdaj daleč najboljši motor v karavani) kakemu mlajšemu bolj perspektivnemu dirkaču. Še drugoligaš Nakagami ga z lahkoto pere, sram ga bodi...hehehe
RedBulllSpielberg1
19. 06. 2021 15.49
-7
Jezdić, ti to ne vidiš dobro, splezaj vendar iz Muhine ta zadnje, da se ti bo zbistril pogled hahaha
RedBulllSpielberg1
19. 06. 2021 15.59
-13
NWO 2014
19. 06. 2021 20.04
-4
Ne razumeš itak :))) kaj bi ti rad razumel dete ? :))))
RedBulllSpielberg1
19. 06. 2021 15.34
-12
Marc Marquez prodira nazaj proti vrhu, to je jasno kot beli dan. Tukaj danes mu je ena Aprilia ovirala pole position, nobenega dvoma pa več ni, da se bo MM93 prej ali slej zavihtel nazaj na vrh. Nekaj najlepšega za njegove zveste navijače, hkrati pa nož v črno srce rumenih hudodelcev, ki so v času Marquezove poškodbe in težkega povratka žareli od hudobije in škodoželjnosti. Zdaj, ko so spet pritisnjeni ob zid, so še samo zmožni sikati tiste zlajnane tirade o 2015, kar pa itak nobenega pametnega človeka ne interesira več. Ampak oni (Muha, aligator in podobni) bi še kar naprej pogrevali te stare prežvečene čenče. Torej jim jaz tudi lahko omenjam makaronarske pokole Slovencev v Benečiji in Goriškem, še danes nas severni Taljani zaničujejo, vi pa jim lezete v tazadnjo s tem glupim tuljenjem o dohtarju. Sram vas bodi.
Jože Fortuna
19. 06. 2021 16.42
+8
Počakaj do jutri... Ducati je zelo močan, yamaha tudi, pa tudi KTM še aprila ni tako slaba zadnje čase. Moto gp je zdaj zelo drugačen, kot je bil 3 ali 5 let nazaj.