MotoGP

Rossi užival doma: Videl sem, kako bo v pokoju, zdaj se bom lažje odločil

Tavullia, 02. 06. 2020 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Če bi sezona motoGP potekala po predvidenem programu, bi Valentino Rossi okoli dirke za VN Italije na domačem dirkališču Mugello prejšnji konec tedna najverjetneje že sporočil, ali bo dirkal tudi v sezoni 2021. A zaradi pandemije novega koronavirusa na novice še čakamo, medtem pa 41-letni Italijan priznava, da mu je bil vpogled v življenje "upokojenca" med samoizolacijo povsem všeč.

Rossi (na fotografiji) je že sedel tudi na dirkalni motocikel na dirkališču Misano. Fotografija je arhivska.
Rossi (na fotografiji) je že sedel tudi na dirkalni motocikel na dirkališču Misano. Fotografija je arhivska. FOTO: motoGP

"Moram biti iskren in povedati, da mi v karanteni ni bilo hudega," je za BT Sport priznal Valentino Rossi, ki še čaka na začetek zadnje sezone na tovarniškem motociklu Yamahe. Uradno sicer še ni povedal, če bo za leto 2021 sprejel ponudbo poltovarniške ekipe Petronas Yamaha SRT, od koder se na njegov tovarniški sedež z zaključkom letošnje sezone seli najboljši novinec leta 2019 Fabio Quartararo.

Rossi je kljub odpovedi vseh tekmovanj in samoizolaciji dobro izkoristil trenutke za družino in domače živali, za katere bo imel po odhodu v pokoj veliko več časa. Priznava, da mu je sproščen ritem sčasoma začel povsem ustrezati.

'Dober občutek'
"Užival sem, ker sem ostal doma in se sprostil v družbi mame, s partnerico, z mojimi živalmi. Res je bilo izvrstno. Zelo čudno je bilo, saj od leta 1995 mojega življenja delam kroge po celem svetu, vedno sem bil na dirkališčih ... Sprva je to čuden občutek, a videl sem, da mi je zelo všeč biti doma in, še posebej, živeti brez neprestanega pritiska rezultatov dirk. To je bil dober občutek, lahko si malce predstavljam moje življenje, ko bom nehal dirkati z motocikli. Zato verjamem, da bom lahko tudi užival v življenju, ko se bom upokojil. To je dobro in mi dovoljuje lažje sprejemanje te odločitve," je priznal Rossi.

Rossi med treningom na progi v Fermignanu južno od Tavullie:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Podrobneje se je dotaknil tudi odločanja o nadaljevanju kariere in se spominjal tudi leta 2012, ko je bil na nekonkurenčnem ducatiju do zdaj najbližje temu, da bi se upokojil. 

Odločitev do začetka sezone
"Z vsem, kar sem prestal, bo težje sprejeti odločitev, ker sem imel v glavi zamisel o odločitvi po šestih ali sedmih dirkah. Želeli smo (odločitev, op. a.) oznaniti v Mugellu, ker smo nekaj spremenili v ekipi, in želel sem videti, če bi lahko postal konkurenčnejši kot lani, ker je bilo v 2019, še posebej v drugem delu sezone, težko. A moram se odločiti, ne da bi lahko dirkal. Razmišljal sem o moji odločitvi v teh mesecih, teh zadnjih tednih, odločil pa se bom takoj, ko bo to možno. Nimam jasnega roka, a menim, da imam dovolj časa, da to storim. Gotovo se bom moral odločiti pred začetkom sezone," je razkril Rossi, ki si je torej vzel še dober mesec in pol časa, če se bo sezona seveda res začela v Jerezu v drugi polovici julija.

O nesrečni etapi v ekipi Ducatija je dodal: "Žal, kot vsi vedo, je bilo moje obdobje pri Ducatiju zelo naporno, še posebej na začetku 2012, ko smo gojili velika pričakovanja po precej slabem 2011. A v drugi sezoni smo imeli nov motocikel, zato smo pričakovali, da bomo konkurenčni. Kljub temu je bilo zelo, zelo težko. Pošteno povedano sem v tistem trenutku velikokrat razmišljal o tem, da bi nehal, ker mi je sprva tudi Yamaha sporočila, da zame nimajo motocikla (sedeža za sezono 2013, op. a.). Zato je bil to zelo težek trenutek v mojem življenju, saj sem mislil, da če ne bom dobil priložnosti za povratek k Yamahi, bom moral na tisti točki končati kariero."

'Imel sem vtis, kot da sem bil na motociklu nazadnje pred petimi dnevi'
Rossi, ki je medtem ob sproščanju ukrepov v Italiji že preizkusil tudi asfalt dirkališča Misano, je še zatrdil, da ga dirkaški občutki niso zapustili. K temu je seveda pripomoglo tudi njegovo domače dirkališče, tako imenovani Ranč.

"Povratek na Ranč po samoizolaciji je bil dober občutek. Opravili smo nekaj treningov motokrosa v naši regiji blizu Tavullie, pred nekaj dnevi smo se prav tako vrnili na asfalt v Misanu. Kot vedno je v glavi dirkača prepričanje, da po dveh mesecih morda ne boš hiter ali da si kaj izgubil. A na srečo ni nikoli tako, ker je to nekaj, kar imaš v sebi, pride naravno. Zato je bil ponoven začetek po dveh mesecih izvrsten občutek, čeprav sem imel vtis, da sem bil na motociklu nazadnje pred petimi dnevi," je še povedal Rossi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
03. 06. 2020 20.12
-6
zdaj se bom lažje odločil, če me bo poltovarniška ekipa še sploh hotela! Le kros je še za njega, ampak ne tekmovalni, tako za šalo in penzionistično.
Aligator11
05. 06. 2020 11.05
+5
Ljubljancanka
02. 06. 2020 12.55
+22
Zj pa mini rossije nardit s svojo lepo deklico 😊
MxMx
02. 06. 2020 11.36
+39
Mislim, da je vsak izmed dirkačev užival v tem ''umirjenem'' življenskem ritmu, ki nas je doletel v času pandemije.. :) vsi so navajeni letali okrog, vse na hitro, brez stalnic.. ampak doma je najlepše :)