MotoGP

Rossijev mehanik razkriva: V dveh desetletjih nikoli ni kričal na nas

Ljubljana, 09. 04. 2020 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
David Stropnik
Komentarji
22

Valentino Rossi velja za najboljšega sodobnega motociklističnega dirkača, legendo, ki milijonom navijačev pooseblja dirkanje v motoGP. A čeprav o devetkratnem svetovnem motociklističnem prvaku vemo veliko, njegov mehanik Alex Briggs razkriva svoj pogled na "Doktorja". Kako ga doživlja z druge strani motocikla in predvsem, kaj je tisto, zaradi česar Valentino ni le vrhunski dirkač, ampak pravi šampion? Zakaj tudi ko ne uspe več zmagovati, ne odneha?

Briggs (na fotografiji) je karavano motoGP najprej spoznaval prek še enega velikana motociklizma ‒ Avstralca Micka Doohana.
Briggs (na fotografiji) je karavano motoGP najprej spoznaval prek še enega velikana motociklizma ‒ Avstralca Micka Doohana. FOTO: MotoGP

Alex Briggs se je kot motokrosist v karavani motoGP znašel po naključju in v ekipi Honda HRC začel kot mehanik Micka Doohana, s katerim je od leta 1994 osvojil pet zaporednih naslovov svetovnega prvaka v kraljevem razredu.

"Tu sem spoznal, kakšna je razlika med dobrim dirkačem in šampionom: želja po zmagi, ki je tako strastna, da je ni mogoče ugasniti niti po koncu dirke," se spominja Briggs.

"Mick je hotel zmagovati vedno, ne le na stezi, ampak tudi na poti iz hotela do dirkališča, hotel je biti prvi na testiranju in res vsepovsod ... Najbolje je dirkal, ko je bil tako agresiven, da je bil skoraj jezen. Včasih se je med odhodom na stezo nalašč skregal s kakšnim mehanikom, da si je na ta način z jezo napolnil svojo motivacijo."

Rossi ubral povsem drugačen pristop
Za Briggsa je tako Doohan postal referenca, kakšen bi moral biti prvak: lačen zmag in goreče strasten z žarom v očeh in srcu. A po koncu kariere Doohana, ko je k Hondi ob prelomu tisočletja prišel Valentino Rossi, je Briggs odkril še ostale lastnosti in predvsem to, da so pozitiven odnos, veselje in umirjenost vsaj tako dobri, če ne še boljši za zmago.

"Valentino je imel tako kot Doohan enako gorečo željo po zmagi, ampak njegov pristop k dirkanju je bil povsem nasproten," je opazil Briggs. "Valentino je najhitrejši, ko je srečen. Zato na stezo ne odhaja z jezo in skregan z mehaniki, ampak z nasmehom. V štartni vrsti se zato vedno šali. Tudi sicer je zelo zabaven človek, a čeprav je sproščen in šaljiv, mu uspe biti osredotočen. Pred dirko se tako osredotoči le na pomembne stvari in se skuša umiriti," dodaja.

"Predvsem pa ima vedno vse pod nadzorom. Nikoli ni paničen! Tudi če vozi v ozadju, ostane osredotočen in razmišlja o zmagi. Ko je bil v najboljših dirkaških letih, je vedel, kako bo prišel do zmage in si zaupal, da bo tekmece pred seboj prehitel. Zaradi tega mu ni bilo treba voziti v ospredju oziroma mu ni padla motivacija, zaupanje vase ali koncentracija, tudi če je zaostal in moral do zmage prehiteti še veliko voznikov. Preprosto je vedel, kje in kako bo koga prehitel. Mladi vozniki, kot je na primer (Fabio) Quartararo, pa morajo takoj na prvi položaj, da sami sebi dokažejo, da so sposobni zmagati in obdržijo samozavest."

Podobno kot legendarni Ayrton Senna se tudi Rossi pri izjemno visokih hitrostih zna povsem 'ustaviti'.
Podobno kot legendarni Ayrton Senna se tudi Rossi pri izjemno visokih hitrostih zna povsem 'ustaviti'. FOTO: motoGP

Primerjave s Senno
Briggs pravi, da takšnega dirkaškega uma še ni videl. Da pa ima Rossi nekaj podobnosti z legendarnim dirkačem F1 Ayrtonom Senno. Poleg goreče želje po zmagi in skoraj obsedeno trdega dela mu namreč uspe, da: "Njegovi možgani razmišljajo hitreje in tudi vidijo ter prepoznajo stvari hitreje. Tudi pri vrtoglavi hitrosti ‒ dirkači motoGP dosegajo na motociklih do sto metrov na sekundo ‒ se jim stvari dogajajo običajno hitro. Ayrton Senna je to razložil tako, da pri veliki hitrosti začne doživljati stvari kot v počasnem posnetku in ima zato dovolj časa za predvidevanje in reakcijo."

A za zmago v motošportu seveda ni pomemben le izjemen dirkač z izjemnimi lastnostmi in talentom. Brez vrhunskega stroja pač ne moreš zmagati, zato je ključno timsko delo. Pa tudi razumevanje med mehaniki in dirkačem, da dobi dirkač stroj, s katerim lahko zmaguje, je nujno, da zna mehanikom razložiti tehnične probleme in predvsem, da je z njimi v dobrem odnosu.

'V dveh desetletjih ga nikoli nisem videl, da bi besnel in razbijal po garaži'
"Rossi nas zna motivirati in skrbeti za dobro vzdušje v svoji ekipi. Ne le, da se zanima za podrobnosti iz življenja mehanikov, ampak je sam gonilo motivacije ekipe. Svoj odnos do dirkanja, strast in odločnost prenaša na ekipo. Tudi ko mu ne gre, ne izgubi glave. V dveh desetletjih ga nikoli nisem videl, da bi besnel in razbijal po garaži ali kričal na mehanike. Prav nasprotno, spoštuje mehanike, zaveda se našega pomena in nas vedno uspe dvigniti na višji nivo in v še večjo zagnanost," opozarja Briggs.

"Pa tudi na tehnike, ki razvijajo motocikel ter komponente in so omejeni s financami in politiko podjetja. Rossi zna pritisniti nanje, da dobimo najboljšo tehniko in tehnične rešitve. Včasih si pri tem pomaga tudi z mediji, da doda motivacijo. In to ne le, kadar stvari ne funkcionirajo, ampak tudi ko vse deluje dobro, da ne zaspimo na lovorikah. Je pa seveda tudi obratno in vzdušje v ekipi vpliva nanj, saj se v garaži ne moreš zateči v samoto in umirjenost, ker si nenehno obkrožen s tehniki, mehaniki, pa tudi kamerami."

Užitek vedno na prvem mestu
A Valentino zadnja leta ni več v šampionski formi, ne uspe se vrniti na zmagovalno stopničko. Vse več je vprašanj, zakaj še dirka. A za Briggsa to ni vprašljivo in se strinja, da Valentino nadaljuje z dirkanjem, dokler v tem uživa.

"V nasprotju s prvim dirkačem, s katerim sem delal, Mickom Doohanom, ki je moral zaključiti kariero zaradi poškodbe, je stanje pri Valentinu povsem drugačno. Ljudje mu očitajo, zakaj dirka, ko ne more več zmagati in da s slabimi rezultati meče slabo luč na svoje šampionske uspehe, a pozabijo, da on res uživa v dirkanju. Ne glede na starost, je še vedno srečen, ko postavi dober čas kroga in se še vedno lahko pelje v ospredju. In dirke ter vse okoli njega so njegov svet in njegov dom. Osebno sem prepričan, da bo dirkal, dokler bo v tem užival," je še povedal Briggs.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resnicaosvobaja
11. 04. 2020 21.18
-6
Strinjam se z @DerWeltmmeistrom , da sta Valentino Rossi in Cristiano Ronaldo identična ...predolgo na športni sceni in preveč istospolno usmerjena za njegov okus... posebej slednji
iga_biba
10. 04. 2020 17.14
-18
Končno vam je eden nekaj razkril, da vam spet ni priznal. in sedaj ko 11 let ne zmaguje več mu je užitek vedno na prvem mestu. vsaj nekje ima prvo mesto.
DerWeltmeister
10. 04. 2020 11.20
-23
Same pohvalne besede, kar je tudi logično, saj je njegov osebni mehanik že leta in leta. Če mene kdo vpraša kaj o našem direktorju, tudi samo vse najlepše povem o njem, kaj šele, če bi me kdo intervjuval...Žal pa je Rossi tekom svoje kariere pokazal, da obstaja tudi druga plat te garažne idile z mehaniki, predvsem 2015, ko se je umazano lagal pred mikrofoni in obtoževal Marqueza zarote proti njemu, da o vsej umazaniji, ki je temu sledila sploh ne govorim več. Dirkač, ki izkorišča svojo medijsko moč proti tekmecem na stezi in hujska publiko proti njim, zame ni veliki človek, še najmanj dobričina , kot ga prikazuje mehanik Briggs. Res mu ne moremo oporekati športnih uspehov, ne vztrajanja v tem športu in ne ogromne priljubljenosti, a kaj, ko te mase rumenih navijačev ali ne vedo, kaj se dogaja v resnici, ali so zaslepljeni ali pa so enostavno isto zlobni kot doktor in njegov Učo.
sscuka
11. 04. 2020 20.59
+8
Ne vem kaj od leta 2015 ti ni jasno. Dejstvo je da so pokvarjeni Španci Rossiju s skupnimi močmi vzeli 10. naslou. Ta tvoj Markez je Lorenca na izi spustil mimo sebe in potem začel Rossija dobesedno zezat kar je res zelo podlo dejanje glede na to da se je vmešal v boj za svetovnega prvaka za katerega se sam ni boril. Mislim da sem povedal dovolj in mi ne rabi nadaljevat...
catgod
09. 04. 2020 21.17
-23
cmirko si spet ego fila👌👌👏👏👏
Mamuth
09. 04. 2020 21.35
+17
catgod
10. 04. 2020 20.43
-18
jolanka
09. 04. 2020 20.51
+51
Spoštovanje, Valentino.
misko5lin
09. 04. 2020 20.00
+63
Ima neko res specifično karizmo in kot tak vse bolj postaja nesmrten. Prvič sem zanj slišal, leta 1997 v Brnu, tisto noš pred dirko je umrla princesa Diana. Kot 16 letni mulček je zmagal v razredu do 125 ccm, Max Biaggi do 250 ccm, Mike Doohan pa v najelitnejšem razredu. Že takrat so z izbranimi besedami govorili o njem kot o bodočem super šampionu. Takrat je dirkal še z Aprillio. In niso se prav nič zmotili...
nightifly
09. 04. 2020 19.39
+34
Briggs ,lepo da ste potrdil dejstva .!!!!
BELAN
09. 04. 2020 19.13
-49
Kričal je on doma....
backo88
09. 04. 2020 18.05
+42
Ko bo šel v penzijo bo konec z derkanjom,ne bom več gledal
backo88
09. 04. 2020 18.03
+96
Rossi je kralj vseh GP-jevceh.spoštujem ga
catgod
09. 04. 2020 18.01
-59
Krical mrbit ni..... Je pa brcal🤣🤣🤣
FlatyEric
09. 04. 2020 17.51
+92
Nima on brezveze največ navijačev v tem športu. Z njegovim odhodom bo ta šport ogromno izgubil. Ampak tudi takrat ko ne bo več dirkal bom šel na dirko z VR46 majico oblečeno. Valentino je prvi obraz tega športa in ne vidim da bi ga lahko v kratkem kdo zamenjal.
bertox
09. 04. 2020 17.15
+66
solarcek1234
09. 04. 2020 17.07
+70
Pravijo da brez njega ,ne bo zanimivo ,kod je bilo z njim,pa se res je
Roninax
09. 04. 2020 17.07
-63
krical je le na ucija ko je prevec piknu v tazadno
jarti?
09. 04. 2020 21.39
+15
si pa ga verjetno zamenjal za una dva brata, ki se ljubčkata
motorist_mb
09. 04. 2020 16.46
+79
lakala28
09. 04. 2020 16.25
+108
Kot kaže, ni le velik dirkač ampak je tudi velik Človek. Pohvalno!
oježeš
09. 04. 2020 19.03
+48
Ko postaneš velik človek, ni problem imeti veliko navijačev. Tudi takrat, ko ti ne gre najbolje.