MotoGP

Šef Marquezovih mehanikov: Zašli smo s poti in naredili korak nazaj

Barcelona, 27. 05. 2020 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Prvi obraz mehanikov ekipe svetovnega prvaka Marca Marqueza, Santi Hernandez, je v uradnem podcastu prvenstva motoGP spregovoril o številnih težavah pred začetkom nove sezone, v katerih se je Marquez s sodelavci znašel še pred odpovedjo uvodnih dirk.

Alex (levo) in Marc Marquez še čakata na prvo skupno dirko v razredu motoGP.
Alex (levo) in Marc Marquez še čakata na prvo skupno dirko v razredu motoGP. FOTO: MotoGP

Potem ko je za madridski dnevnik AS šef Hondine ekipe Alberto Puig marca odločno dejal, da bi se Marc Marquez kljub bolečinam v nedavno operirani rami tudi v Katarju boril za najvišja mesta, je odpoved vseh dirk na začetku sezone 2020 aktualnemu svetovnemu prvaku omogočila temeljito okrevanje. Nikoli ne bomo izvedeli, ali bi se Puigova napoved uresničila, a glede na zadnje izjave šefa mehanikov Santija Hernandeza so bili občutki pred dirko v Katarju vse prej kot dobri.

Ob testiranjih v Sepangu in Lusailu so na plan prišle številne težave, načeti Marquez je zadnji dan na dirkališču Losail celo odmevno "ukradel" lanski motocikel RC213V testnega dirkača Takaakija Nakagamija, kar je moštvu Repsol Honde prineslo nekaj krvavo potrebnih podatkov. Hernandez je za uradni španski podcast tekmovanja Cambia el mapa razkril nekaj novih podrobnosti, predvsem glede iskanja pravih občutkov svetovnega prvaka na sprednji osi motocikla.

Uvodni dirki kot podaljšek testiranj
"Malce nas po testiranju v Katarju skrbi," je priznal Hernandez, ki je v svetovnem prvenstvu začel delovati v ekipi Alexa Crivilleja. "Tisti konec tedna smo preizkusili veliko stvari in imeli veliko težav, na koncu pa smo dobili nekatere odgovore, s katerimi bi lahko rešili nastale težave, a jasno je, da ne smemo pozabiti, da so bile te priprave na sezono za nas malce težke, ker veliko reči, ki smo jih preizkusili, niso delovale. A šlo je bolj za aerodinamiko. Zdaj smo nekako na stopnji, ko moramo pritisniti 'reset' in sestaviti nov načrt," je nadaljeval Hernandez. 

"Za nas bosta prva dirka in tudi druga malce podobni novim testiranjem. Malce nas predvsem skrbi raven zaviranja z motorjem, zaviranje, iskanje večjega oprijema, samozavest s sprednjo osjo ... Te reči, ki so nam povzročale težave v teh pripravah. Zadnji dan smo spoznali, da smo iz nekega razloga zašli s poti. Ko smo naredili korak nazaj, smo videli pozitivne reči, menim pa, da je to najpomembneje. Ne bo pa lahko, ker nismo opravili običajnih priprav. Že samo zaradi poškodbe Marca in težav, ki smo jih imeli, ni bilo lahko. Tovarna, kakršna je Honda, dela na vseh vidikih, in tudi v tem trenutku preizkušajo veliko reči, ena od teh je tudi 'holeshot', a v tem trenutku nisem stoodstotno prepričan, da ga bomo uporabljali. To je pomemben sistem (pri pospeševanju na startu sprednje kolo drži pri tleh, op. a.), saj veliko pridobimo na startih, videli smo tudi, kako nekateri tekmeci naredijo razliko ravno na startih, a ponavljam, da je za nas najpomembneje, da ima Marc enake občutke kot zadnji dan v Katarju, ker nas bo to pomirilo pred začetkom prvenstva in predvsem pred nadaljevanjem razvoja našega motocikla."

'Lahko bi se zgodila številna presenečenja'
Hernandez na prvih dirkah, sezona naj bi se začela julija v Jerezu, pričakuje številna presenečenja, vse skupaj pa naj bi bilo primerljivo z začetkom testiranj oziroma treningov po božično-novoletnih praznikih, ko se pogostokrat na vrhu znajdejo dirkači, od katerih tega nihče ne bi pričakoval.  

"Res je precej pozitivno, ko vidiš Marca spet na motociklu, še posebej po operaciji rame, tako da je ta obvezen premor kar dobro del njegovemu okrevanju," je zadovoljen Hernandez. "Upamo, da ob nadaljevanju sezone to ne bo več težava, kar smo načrtovali že na začetku sezone. To je zelo pomembno in zelo pozitivno za nas in za naše prvenstvo. Res je, da načrtujemo nekatere stvari, predvsem pred prvo dirko, kar zadeva nastavitve in tega, kako želimo začeti prvo dirko po premoru, ki je sledil testiranjem v Katarju, a zdaj, če sem povsem iskren, ne govorimo o ničemer konkretnem. Najprej želimo uradno izvedeti, kdaj bomo začeli, nato pa bomo vse nadaljevali po ustaljenih tirnicah: se slišali po telefonu, govorili o stvareh, ki nas skrbijo, in se pripravili na prvo dirko. Menim, da bo na prvih dirkah veliko presenečenj, še posebej zaradi tega premora. Vedno, ko pridemo na dirkališča po božičnem premoru, je na prvem treningu v Maleziji veliko hitrih dirkačev, nekateri, na katere ne računajo, so tam spredaj, drugim pa se je na motocikel po premoru težje privaditi ... Zato pravim, da bi se lahko zgodila številna presenečenja."

'Poznavajoč Marca mislim, da se ne bo spremenilo prav nič'
Sezona 2020 bo seveda tudi prva skupna za brata Marca in Alexa Marqueza, ki se je v elitnem razredu z bratom lahko meril zgolj na testiranjih in na virtualnih velikih nagradah. Hernandez pravi, da se v ekipi ne obremenjujejo s skrajšanim razporedom tekmovanja, saj da je "ambiciozen DNK" osemkratnega svetovnega prvaka tisti, ki bo vse vpletene ves čas priganjal k najboljšim predstavam in boju za najvišja mesta.

"Menim, da je Marc v teh letih, kolikor smo lahko videli, močno dozorel in predvsem se je znal učiti iz napak, zame še pomembneje pa je to, kar vedno pravim, da ne sme izgubiti svojega DNK. On je takšen in vse, kar je dosegel, je dosegel zato, ker ima ta ambiciozen DNK, da vedno daje sto ali celo dvesto odstotkov, in menim, da se ta njegova miselnost ne sme spremeniti," je še povedal Hernandez.

"Ko enkrat sodeluješ s takšnim dirkačem, kakršen je Marc, ali pa si del nogometne ekipe, pri kateri v poštev pride le osvojitev državnega prvenstva ali Lige prvakov, vse ostalo pa je polom, skrajšanje koledarja z 20 na 12 dirk za nas ne spremeni ničesar. Na koncu koncev je naš cilj osvojiti naslov, vidimo pa, kako dirkač, kakršen je Marc, presega številne rekorde in je nekdo, za katerega šteje le zmaga. Za nas se ne bo nič spremenilo. Vseeno nam je, kaj bodo počeli drugi. Za nas se miselnost ne spremeni. Vsaka sezona ima svoje značilnosti in letos bo malce drugačna, morda tudi čudna zaradi trenutnih okoliščin. A to ne spremeni našega cilja: iti na zmago. Tega ne bo spremenil nihče, niti koronavirus in niti 10 ali 20 dirk. Začeli bomo tako, kot vedno: na zmago. Nam je vseeno, kdo je ob Marcu v boksih, to je Marc vedno dokazoval. Če Marc želi biti šampion, mora premagati vse, ni pomembno, ali bo dirkal z bratom. Poznavajoč Marca mislim, da se ne bo spremenilo prav nič."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resnicaosvobaja
28. 05. 2020 18.08
-9
Marc ne bo nikoli imel našega spoštovanja . Vse kar bo imel bo 15 -16 naslovov.
mmblackbird
28. 05. 2020 19.17
-5
KDO ste vi???da Marc potrebuje vaše spoštovanje....zajahaj svojega APNena in gasa.....mogoče ga pa ti dobiš od svojih....spoštovanje mislim
Kaktusy
27. 05. 2020 21.40
+19
Mark nikoli ne bo deležen spoštovanja, njegove naštelane naslove je itak Dorna v navezi s Hondo osvojila, vsi vemo da je pajac po katerem hrepenijo samo trije ozkogledni zaljubljenci, če smo realni to z dirkanjem nima nič skupnega.
CarlossCars1
28. 05. 2020 08.12
-10
Vecjega nesmisla še nisem zasledil. Marc je vsaj toliko spostovan kot Rossi, govorim o normalnih ljubiteljih motogp športa. Rumeni zaljubljenci so seveda izvzeti, pa ceglih jih je za nekaj avtobusov več kot MM93 navijačev. Pač nostalgiki.
Otancici
28. 05. 2020 12.16
-8
Krutaresnica, menjaj tvojega pusherja, ker to ni vec za nikamor.....
CarlossCars1
27. 05. 2020 19.06
-25
Tukaj spodaj je bilo napisanih kar nekaj velikih neumnosti, ne bom poimensko omenjal avtorjev teh zmazkov, je pa čisto normalno, da se za dobrim konjem kadi. In Honda je najboljši konj z najboljšim jezdecem, to je absolutno jasno, isto kot dejstvo, da je Maruti majhen avto in da si vsak ne more privoščiti Honde.
Timy Tavcar
27. 05. 2020 16.57
+30
Ne vem kaj vas moti toliko Rossi, vsak dela napake v življenju in od njih se kaj nauči, ce pa misliš da je MM popolen in brez napake pol pa ste res slepo zaljubljeni. O pomenu motorja pa se pogleda malo tekem za nazaj (5 let) in se takoj vidi koliko je pomemben motor.
resnicaosvobaja
27. 05. 2020 13.36
-32
Naivnost glavnine navijačev Rossija in superiornost MM nimata meja
resnicaosvobaja
27. 05. 2020 12.25
-46
Ne mečimo vseh klovnov v isti koš...eni so rumeni...
.jezdimir
27. 05. 2020 12.31
+48
resnicaosvobaja
27. 05. 2020 13.59
-34
+++ puhloglavi in podrepni ne gledajo motošporta
.jezdimir
27. 05. 2020 14.31
+36
Sej ne gledate motošporta, slepo ste zaljubljeni v Markeca, to pa nima nič z dirkanjem...hehehe
CarlossCars1
27. 05. 2020 19.02
-27
Še bolj ste zaljubljeni rumenjaki v samooklicanega, tudi to nima nič z dirkanjem, ma pa nekaj z motnjo osebnosti. He He He
kajcenebinikolipoizkusil
27. 05. 2020 19.12
+27
Nekdo, zanimivo kolko ljudi z motnjo osebnosti, pa samo en avtobus zdravih, res cudno.🤣🤣🤣
CarlossCars1
27. 05. 2020 19.29
-27
Na ustju Save in Donave je bilo leta 1992 na mitingu za Veliko Srbijo in Miloševića za 21.000 avtobusov folka in tistih "zdrave pameti" ni bilo niti za četrt avtobusa.
kajcenebinikolipoizkusil
27. 05. 2020 19.48
+27
In, ti zdaj politicni miting, primerjas z priljubljenostjo in številom oboževalcev nekega športnika, skozi celotno kariero, res si 🙉
saxon1
27. 05. 2020 21.01
+31
poglej se v špegu ,pa ti bo vse jasno.....hehehehe
SlukiSuzuki
27. 05. 2020 12.17
+52
Jaz pa mislim, da oni dobro vejo kaj delajo... Zdi se mi celo, da hocejo preslepiti druga mostva in jih “zapeljati” v slepo ulico, da nihce nebi prevec resno vzel Honde in Marqueza ... skratka zelim povedati, da bodo spet zelo dominantni in skrivajo napredke katere bodo pokazali na dirkah. Mogoce se pa motim? Bomo videli, ko bo cas za to.
Otancici
27. 05. 2020 12.01
-43
Santi, nc bat. V mostvu imas enega in edinega in lahko tudi sem ter tja kaj zaj...Bo ze Marki porihtal zadeve in na koncu pojedel vseh. Tisti, ki pa nonstop nabijate, da Marc noce menjat motorja pa se to . Tudi rumeni klovn ni menjal zaradi tega, ker je hotel dokazati, da je on in ne motor, ampak samo in se enkrat samo zaradi denarja....
.jezdimir
27. 05. 2020 12.09
+45
Ko nekdo v komentarju uporabi besede kot so naprimer rumeni klovn, je primitivec edino prava razlaga njegove osebnosti. Korl mu je vzornik...hehehe
Otancici
27. 05. 2020 13.09
-41
S tabo komunicirat je brez veze, bi te pa res rad spoznal, ker ne morem verjeti, da obstaja tako prazen osebek kot si ti....
kajcenebinikolipoizkusil
27. 05. 2020 13.12
+40
Ti klovn, ne zavajaj, menjal je ker je zelel nove izzive, ce bi ostal na hondi bi mel zdaj malo vec naslovov, bil pa bi majn cenjen in priljubljen!
.jezdimir
27. 05. 2020 13.13
+38
Otancici
27. 05. 2020 13.32
-29
Kajce, stari prdec je utajil davke, odprl fiktivni naslov v Londonu kot kaksen kriminalec , brcal ljudi po padoku in tekmece na pisti, se vozil z ancko po dirki se posmehoval kolegom ( ena najbolj famoznih fraz “ gli rode il cullò ad arivare sempre dietro “ ali po domace ga srbi rit ko pride zmeraj zadaj.... Zmeraj ko je naletel na mocnejsega tekmeca, ga je poskusal s pomocjo ital. “novinarjev” psihicno potolci, izdelovale so se gume iskljucno zanj...Dorna je prepovedala oziroma placala molk novinarju kateri je hotel objaviti knjigo o rozziju, oziroma se dogovorila za objavo po slovesu rumenega mesije, itd....Rozzi je skodozelen, opolzk in zahrbten osebek poln zamer in sovrastva in prej al slej bo prislo vse na dan
Kaktusy
27. 05. 2020 14.13
+33
Ojoj ker primitivec, a se dereš iz Korlovga naročja, sam vprašam!?
kajcenebinikolipoizkusil
27. 05. 2020 14.30
+30
Onta, ne zavajaj to je v tvoji glavi, ni to cudno, da po tvoje tak nizkotnez tak priljubljen, pa tolko njegovih privrzencev po celem svetu je v zmoti, ostalih ko vas je za dva avtobusa pa mate prav...
.jezdimir
27. 05. 2020 14.35
+31
Kje pa za dva avtobusa!?...za dva Marutija mogoče pa res...hehehe
Otancici
27. 05. 2020 20.23
-18
Kajce, vse je na netu, le se kaj druzga moras razumeti kot zgolj stajerscino ....Ti pa verjamem, da zivis v perfektnem rumenem svetu ko ti je 24ur glavni vir informacij. Predlagam ti, da poguglas leto 2002 kaksne motorje so takrat vozili piloti. 3/4 padoka je bilo na dvotaktnih kosilnicah, medtem je imel rumeni prdec hondo s petimi cilindri. Ko je postal matematicno “pravak” so dali isti motor njegovemu takratnemu kolegi Barosu. In ne bos verjel, mondualito zadnjih stiri dirk je dobil slednji in sicer z dvema zmagama proti eni rumenega prdca in to kljub temu, da se je Baros parkrat vsedel na tisti motor. Vse to je na netu, le pobrskati je treba.... Pa se to, verjemi mi nas je veeeeliko vec kot za dva avtobusa in cez par let bo rozi le se stevilka...
kajcenebinikolipoizkusil
27. 05. 2020 20.33
+18
To prvic cujem, pa, Rossi nebo nikol številka, tudi ko bo nehal ne..
Otancici
27. 05. 2020 21.01
-19
Kajce, kar precitam iz tvojih postov sklepam, da si ok mozakar. Sva pac razlicnega mislenja in nic zato.
resnicaosvobaja
27. 05. 2020 21.02
-17
Uporabnik1146459
27. 05. 2020 11.28
+18
Me prav zanima koliko slovencev ve kaj je to podcast ali po slovensko poddaja. To vprašanje še posebno leti na speakerje val 202, ki to besedo uporabljajo vsake 5 minut, pa tako so občutljivi na slo jezik.
resnicaosvobaja
27. 05. 2020 11.03
-43
Korak nazaj kot pri pripravi pri zaletu pri skoku v daljino ?
popstarr
27. 05. 2020 10.18
-5
Po moje so preveč konjev nabili agregatu, zato je težaven sprednji del.
nightifly
27. 05. 2020 10.14
+25
Santi ,prvo bomo pogledali nekaj dirk ,da vidimo ´´kako globoko´´ je padla Honda . Malo cudno je , da s korakom nazaj ,kjer vsaka desetinka na krog pomeni poraz , tak motor zmaguje in z njim dirkac . Ali drugace povedano , kar je tudi mozno ,da je MM zdravstveno ze nacet in (se) ni 100% opravilen . Toda to ni vzrok zeleza,plastike,aluminija in gume , ampak dirkaca . Nic hudega . Naj MM ostane kar na Hondi , tako ne bomo nikoli videli kaj v resnici ta dvojec pomeni ,oz. kdo v tem dvojcu je Primat . Njegov brat ,vsaj neuradno ,mogoce ze drugo sezono napoveduje prestop na drug motor . Jasno , vse je odvisno od relacije MM- Honda . Ne glede kaj ponavadi pisejo Markezisti tu na forumu je cisto mozno ,da bo MM prej potreboval kaksnega dobrega Dohtarja in penzijo kot sam Dohtar . Kakorkoli , ta virus je nehote MM naredil enormno uslugo , da se je pokrpal in spravil k sebi . No , vseeno pocakajmo na ostanek sezone , ki jasno ne bo relevantna ampak samo testne dirke za mostva ,ki nacrtujejo nove modele . In mogoce pa bo Rossi le popustil Sofii in koncal z dirkanjem ter se vezal nanjo .
resnicaosvobaja
27. 05. 2020 11.50
-34
In če naredimo obnovo tvojega jokanja... ne rumenjaki, ne DORNA, ne Honda ne vedo, zakaj je tako dober
.jezdimir
27. 05. 2020 09.55
+57
Zašli so oni za vedno, najbolj pokvarjeno moštvo vseh časov, ne kupim motorja z oznako Honde tud če je Suzuki pod masko...hehehe
Koronavirusovec
27. 05. 2020 09.42
-60
Stricizozadja77715
27. 05. 2020 09.41
+2
Enkrat teče zajec, enkrat lisica.
janezdollar
27. 05. 2020 09.19
+45
Ne bi bilo slabo, da enkrat za spremebo ne bi imel najboljšega motorja...se bi hitro izkazalo, da le ni takšen biser...
BELAN
27. 05. 2020 09.29
-44
NovodobnoSuženstvo
27. 05. 2020 08.46
+0
severnik
27. 05. 2020 08.05
-20
Če bo Rossi zmagal, bo najbrž car. Če bo zmagal MM, pa se najbrž ne bo štelo, ker je samo polovična sezona? A lahko to že sedaj razčistimo, da ne bo na koncu dileme in kreganja.
nightifly
27. 05. 2020 10.18
+34
O cem vraga vi pisete , inzakaj se tako bojite morebitne zmage Rossija? Sploh pa ,kaj je tu za razcistiti !!! Vi vidite kaksno dilemo ? Jaz ne . Dohtar je se vedno DoCtor , markez je pa se vedno markez ,in se vedno se boji prestopiti . Zdaj je imel idealno priloznost ,da na kaksnem drugem bolidu pokaze svojo realno vrednost . To je vse .Nobene dileme ni tu .
resnicaosvobaja
27. 05. 2020 12.30
-38
+++ MM je še vedno MM, VR pa je še tudi doktor, čeprav glede na razmere bolj vleče na ginekologa
motorist_mb
27. 05. 2020 08.00
-27
To bi bila prilika za ostale ampak mali bo glih tak to rešil in na koncu če ne bo odstopov zanesljivo postal prvak!