MotoGP

Marqueza ne bo na dirki, Quartararoju kvalifikacije, Rossi kar četrti

Jerez, 25. 07. 2020 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
J.B., T.Š., M.G.
Komentarji
209

Francoski dirkač Petronas Yamahe Fabio Quartararo je zmagovalec kvalifikacij za VN Andaluzije v Jerezu (1:37.007). Moštveni uspeh Yamahe sta dopolnila Maverick Vinales (2. mesto) in Valentino Rossi (4.). Tretje mesto je vpisal Italijan Francesco Bagnaia, ki bo tako startal s prve štartne vrste. Marc Marquez ni odpeljal hitrega kroga v kvalifikacijah in se je odločil, da na nedeljski dirki ne bo nastopil.

Po kvalifikacijah razreda motoGP so iz Repsol Honde sporočili, da Marc Marquez ne bo več dirkal v Jerezu. Očitno so bolečine pri Kataloncu bile prehude, tako da se je odločil, da se bo raje posvetil popolnemu okrevanju. Španec je poizkusil, a bo kot kaže prava njegova vrnitev prestavljena na dirko v Brnu na začetku avgusta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kvalifikacije razreda motoGP so bile tudi tokrat zanimive. V udarni kvalifikacijski skupini je bil dolgo časa v vodstvu Maverick Vinales, a ga je nato dve minuti pred koncem kvalifikacij prehitel Fabio Quartararo (1:37.007), Katalonec je sicer nato v zadnjem poskusu odpeljal najhitrejši krog kvalifikacij, a so mu čas brisali zaradi predolge linije v enem od zavojev. Na koncu je Katalonec zaostal (+0.095), tretji je bil Francesco Bagnaia. Sledili so Valentino Rossi, Miguel Oliveira, Franco Morbidelli, Jack Miller, Takaaki Nakagami, Brad Binder in Joan Mir. "Zadovoljen sem motorjem, nisem pa najbolj zadovoljen z zadnjim krogom. Je pa dobro, da sem dosegel takšen rezultat," je bil zadovoljen Francoz, za katerega je to drugi zaporedni "pole". Najhitrejši je bil že pred tednom dni v Jerezu na VN Španije, kasneje je dirko tudi dobil. 

Eden od junakov sobotnih kvalifikacij je bil glede na slabo vožnjo pretekli teden na VN Španije (na istem prizorišču v Jerezu) zagotovo Valentino Rossi. Ta je bil hiter celoten konec tedna, na kvalifikacijah pa je dobro formo potrdil s četrtim mestom. To je odlično izhodišče za dirkača Yamahe, ki je prvo dirko končal ob stezi in vpisal ničlo. Kot prerojen je vozil tudi Takaaki Nakagami, ki je bil hiter na vseh treningih, na koncu pa napravil napako v zadnjem hitrem krogu in pristal 'šele' na osmem mestu, a z zaostankom manj kot pol sekunde. Vse v najhitrejši skupini pa je zagotovo presenetil KTM-ov dirkač Miguel Oliveira, ki se je v hitrejši skupino uvrstil iz počasnejše, nato pa vpisal kar peti čas kvalifikacij, s čimer je bil tudi najboljši KTM-ov dirkač. 

Marquez na treningih preveril občutke, v kvalifikacijah pa obupal
Marc Marquez se je na tretjem prostem treningu vrnil na stezo v Jerezu, prvič po padcu, ko je minulo nedeljo utrpel zlom nadlahtnice v desni roki. Španec ni zapravljal časa in se je že ob začetku treninga podal v lov na čas, ki bi mu omogočil, da v nadaljevanju dneva izpusti prvi krog kvalifikacij. Za kaj takega bi moral priti med deset najboljših v seštevku vseh treh treningov. Aktualni prvak je v prvem krogu za najboljšim petkovim časom zaostal za 5,5 sekunde, že takoj naslednji krog pa je bil občutno hitrejši. Za petkovim rekordom Mavericka Vinalesa je zaostal za dobri dve sekundi. Po približno enajstih minutah vožnje je Marquez prvič zapeljal nazaj v garažo, a se je kmalu vrnil.  Tedaj je imel 18. najboljši čas, za Vinalesom je zaostajal le še za dobro sekundo. 

Vinalesa sta kmalu uspela prehiteti Francesco Bagnaia in junak prve dirke Fabio Quartararo, ki je 20 minut pred iztekom tretjega treninga zapeljal v garažo. Dobre petkove predstave je kmalu zatem uspel potrditi Takaaki Nakagami, ki je s hitrim krogom prišel tik za Francoza na drugo mesto. Marquezu v drugem poskusu ni uspelo bistveno izboljšati svojega prvega časa, tako da je pred iztekom treninga še enkrat zapeljal v bokse, kjer je imel buren pogovor z vodjo ekipe Albertom Puigom. V zadnjih desetih minutah se je prebudil Vinales, ki je razbil francosko-japonsko vodstvo z drugim najhitrejšim časom, prednost na mestu vodilnega pa je po vrnitvi na stezo še povečal izjemni Quartararo, ki kaže, da bo tudi tokrat med kandidati za zmago. 

Vinales pa se je tik pred koncem tretjega prostega treninga odločil še enkrat poskusiti. Uspelo mu je postaviti izjemen, rekorden čas dirkališča v Jerezu (1'36.584), s čimer je bil znova najhitrejši. Istočasno je na stezo še četrtič zapeljal starejši od bratov Marquez, ki pa je streljal s praznimi naboji. Skupno je zaključil na 20. mestu. Izven deseterice je končal tudi Andrea Dovizioso, ki je tako kot Marc kvalifikacije začel že v prvi skupini.  V skupnem seštevku vseh treh treningov je na drugem mestu pristal Quartararo, tretji je bil Jack Miller, četrti pa Nakagami. Valentino Rossi tokrat ni bil tako razpoložen in je pristal na osmem mestu. 

Tudi na zadnjem treningu pred kvalifikacijami je bil med dirkači Marc Marquez, ki je vmes na kratek postanek zapeljal v garažo, nato pa tudi nekaj minut pred koncem končal z nastopom in se pripravil na kvalifikacije, saj je startal v počasnejši skupini. Na četrtem prostem treningu je najboljši čas postavil Nakagami (1:37.514), drugi je bil Quartararo, tretji Pol Espargaro, četrti pa Vinales. Valentino Rossi je bil 11., starejši od bratov Marquez pa 16.

V počasnejši kvalifikacijski skupini je bilo v konkurenci kar nekaj zanimivih imen, brata Marquez, Aleix Espargaro, Franco Morbidelli, Andrea Dovizioso, ... Boj za prosti mesti je bil zelo zanimiv, Marc je začel s kvalifikacijami, nato pa hitro zapeljal v garažo in brez doseženega časa odšel v Hondino prikolico in se ni več vrnil na stezo. Le nekaj minut po zaključku kvalifikacij so iz moštva Honde sporočili, da Marc ne bo startal na dirki, očitno so bile bolečine prehude. V tej skupini sta si napredovanje naprej privozila Miguel Oliveira (1:37.514) in Franco Morbidelli. V zaključku kvalifikacij je padel Alex Marquez, brez možnosti za nastop v prvi skupini pa je ostal tudi Dovizioso.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Suzuki najhitrejši v moto3
Tudi sobotni spored so otvorili dirkači v najšibkejšem razredu, kjer je bil na tretjem treningu najhitrejši Andrea Migno. Dobro petkovo formo je z drugim mestom potrdil John McPhee, tretji pa je bil Jeremy Alcoba. Isti vrstni red smo videli tudi v seštevku vseh treh treningih. Migno je bil najhitrejši, sledila pa sta mu McPhee in Alcoba. Na četrto mesto se je uvrstil Japonec Ai Ogura

V prvem delu kvalifikacij je bil najhitrejši Japonec Ajumu Sasaki,  za njim so se zvrstili Španec Carlos Tatay, Čeh Filip Salač in Japonec Rjusei Jamanaka, vsi štirje so se uvrstili v hitrejšo skupino. Kar nekaj dirkačev, ki sicer sodijo med hitrejše, je tokrat ostalo praznih rok, med njimi tudi Niccolo Antonelli, bodo na dirki startali iz ozadja. V glavnem delu kvalifikacij je najboljši čas postavil Tatsuki Suzuki, drugi je bil njegov rojak Ai Ogura, tretji pa Argentinec Gabriel Rodrigo. Španec Albert Arenas, vodilni v skupnem seštevku točkovanja v boju za naslov prvaka, je zasedel šesto mesto, Italijan Andrea Migno, najhitrejši na tretjem prostem treningu, pa je končal v pesku.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bezzecchiju 'pole' v razredu moto2
Zadnji dopoldanski termin je bil rezerviran za dirkače razreda moto2. Na zadnjem preizkusu pred kvalifikacijami je najhitrejši čas postavil Jorge Martin, drugi je bil Sam Lowes, tretji pa Lorenzo Baldassarri. V skupnem seštevku treh treningov se je omenjeni trojici najbolj približal Edgar Pons, sledi pa mu Tetsuta Nagašima na petem mestu. Mesto med prvo deseterico, ki zagotavlja neporeden preboj v drugo kvalifikacijsko skupino, pa so si zagotovili še Marco Bezzecchi, Marcos Ramirez, Aaron Canet, Luca Marini in Jorge Navarro.

V počasnejši kvalifikacijski skupini so si prva štiri mesta in napredovanje zagotovili najhitrejši Enea Bastianini, Xavi Vierge, Simone Vergi in Marcel Schrotter. V glavnem delu kvalifikacij pa je najboljši čas in izhodiščni položaj privozil Italijan Marco Bezzecchi, v prvi vrsti bosta še Britanec Sam Lowes in Italijan Enea Bastianini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Urnik VN Andaluzije
Urnik VN Andaluzije FOTO: POP TV
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (209)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MitraljezovDarko
25. 07. 2020 21.31
+4
zaradi takih natolcevanj in neutemeljenih predvidevanj....kaj kje kako s kom bo kdo dirkal.....rajsi gledam dirke in oddaje pred dirko na tujih kanalih....kjer so komentatorji bivsi ali se aktivni dirkaci.in tam izves marsikatero stvar ki jo od nasih novinarjev ne mores.....ze v petek so na britanski BT sports lepo povedali da MM v nedeljo ne bo dirkal!
Komentator16381
25. 07. 2020 20.27
+1
Res upam da Rossi dobi pol se pa upokoji, čeprav dvomim v obeh spektrih hahaha
Ici
25. 07. 2020 21.28
+3
Rossi je, žal, zgodovina. Res je sicer, da je fenomen motosporta, ki se pri 41. letih kosa z mulčki, ki bi jim z lahko bil oče. Ampak zlata leta zanj so mimo.
mzvezda
25. 07. 2020 20.27
-8
Kakšno olajšanje zvestih ovac Rossinija ob dobrih treningih in predvsem ob podatku da Kralj motogp-ja ne bo dirkal v nedeljo:)))) rossi bo osvoju 10 naslov tko k bom jest na jack potu zadel naslednji petek! :))))))
catgod
25. 07. 2020 20.37
+3
Spomni se na nas k bos zadel😂😂😂😂
Ici
25. 07. 2020 21.20
+4
mzvezda
25. 07. 2020 20.20
-1
ajde ata Rossinio, zdej maš šanso za 10 naslov, pa še Marquez te ne bo oviral, ker ga še 3-4 tedne ne bo na dirkah!!! Da te vidi mama mia!! :)))
AS1983
25. 07. 2020 20.01
-12
Jutri na dirki zna bit dolgcas, vsi se bojo vozili v koloni
mptour
25. 07. 2020 19.23
+7
No vesoljc bo pa po drugi galaksiji dirkal. Pa še brata naj s sabo vzame, da ne bo v napoto.
mzvezda
25. 07. 2020 20.21
+1
v napoto si samo ti... pej nazaja v alpetour bus furat...na to se spoznaš! :)))
Nikita.s
25. 07. 2020 19.17
+21
Dajmoooo Rossi ! Mi navijamo zate od prvega dne...v dobrem in slabem...veliko tekem smo te gledali v zivo in ogromno je bilo nepozabnih zurov...tega ne pozabis...predvsem pa ko si enkrat rumen si za vedno rumen in ne kot otroci, ki menjajo barve vsak dan, odvisno kam piha burja.
mzvezda
25. 07. 2020 20.23
-2
Rossinio bo prvak!!! Stavi vse svoje premoženje na njega in nikoli več ti ne bo treba delat!! :))))
Komentator16381
25. 07. 2020 20.28
+0
nebel
25. 07. 2020 19.13
+13
Zanimivo dogajanje. Edino so ga pokvarili v prenosu na Kanalu A ko so posiljevali manjši okvir s komentatorjema in za povrhu ravno preko seznama vrstnega reda, da nismo mogli sami spremljati. In prav nič nista zanimiva, ju je bolje sasmo poslušati.
MitraljezovDarko
25. 07. 2020 21.38
+3
Doktor333
25. 07. 2020 18.08
+1
Ta MM je pa res obup... Če bi bil med prvimi v vrsti bi pač dirkal... Hahahaha... Tak pa srečno!
iga_biba
25. 07. 2020 18.03
-11
Rossi kar četrti. Pa le nima najslabše Yamahe. Slepa kura tudi zrno najde. jutri pa je nov dan.
Ici
25. 07. 2020 18.06
+27
catgod
25. 07. 2020 20.19
-6
LightningBolt
25. 07. 2020 17.59
+0
Nisem gledal kvalifikacij. Kje je pa Dovi? A se je v podporo mm zadržal bolj zadaj?
Uporabnik458403
25. 07. 2020 18.26
+9
avtokrosist1
25. 07. 2020 17.57
+14
Rossi ma letos priložnost za desetko,nisem njegov fen samo bi se res posloviv na nivoju,proglem je fizična pripravljenost,pa to da ja šele tretja najhitrejša Yamaha,zadnjo dirko je izgubu dragocene točke,pomoje zaradi izčrpanosti,prvak bo tisti ki bo konstantno pri vrhu,pa zaključeval dirke
poper00
25. 07. 2020 19.00
-4
Rosi nima nobene možnosti za desetko in to so dejstva.
Medo72
25. 07. 2020 19.30
-5
Poper. Pusti zaslepljence naj malo sanjajo.
terlox
25. 07. 2020 17.23
+2
A mi lahko kdo prosim razloži kaj pomeni :.... a so mu čas brisali zaradi predolge linije v enem od zavojev.... Malo nelogično se mi sliši vse skupaj.
kajte?eš
25. 07. 2020 17.30
+15
Če prevoziš linije tekmovalne površine katere po pravilih ne smeš prevozit je temu tako
Uporabnik458403
25. 07. 2020 17.30
+11
Ja..........ce prevozis cel robnik se ti cas kroga izbrise.....
Albatross
25. 07. 2020 17.14
+41
Prav smešno mi je bilo kako sta komentatorja iz Marqueza delala iron mana in super mana in celo upala, da se bo v nedeljo po še dnevu "počitka" potegoval celo za najvišja mesta iz zadnje štartne vrste...Gaber tako dolgo si že v moto gp, da bi ti lahko bilo jasno, da je to nemogoče in da je Marc samo človek iz mesa in krvi...
avtokrosist1
25. 07. 2020 17.51
+11
Lorenzo,Stoner,sta odpeljala dirko naslednji dan po operaciji,Stoner v zadnji sezoni,Lorenzo leto ali dve prej
marston
25. 07. 2020 17.07
+17
MM je imel v ponedeljek operacijo, zlom nadlahtnice itd. A je kdo res pričakoval, da bo to nedeljo dirka? Še motorja ne more vozit, ne pa dirkat. Počakati treba par tednov.
Ici
25. 07. 2020 17.16
+19
Če si bral komentarje na tem forumu, smo bili zadnji teden, vsi mi, ki smo vedeli, kaj pomeni zlomljena nadlahtnica, neumni, zlonamerni, sovražni, bedasti... Ker, da MM je nadčlovek. Ker že dela sklece in prevale. Nekateri so celo pisali, da bo MM to nedeljo zmagal. Saj človek včasih kar ne more verjeti, koliko neumnosti premore ljudska pamet.
LightningBolt
25. 07. 2020 17.53
-1
Obenem pa je mm bil po mnenju nekaterih nespameten in neodgovoren,...
Ici
25. 07. 2020 21.26
+2
Res je bil nespameten in neodgovoren. Zapravil je dragocene točke in se še poškodoval, kar lahko pomeni tudi izgubo naslova 2020. MM je sicer trenutno najboljši dirkač v MotoGP, toda v prvi vrsti je zaposlen pri Hondi. Japonci pa ga ne plačujejo 14 mio/leto, da se obnaša neresno, neodgovorno in da počne neumnosti.
nightifly
25. 07. 2020 17.06
+12
Nekaj casa nazaj je bil intervju z Rossijem ,v katerem je izrazil zeljo ,da bi mu Yamaha stala ob strani toliko , da bi asistirala pri nekaterih spremembah na motorju , ki jih potrebuje njegov stil voznje . Yamaha se je v celoti posvetila enemu modelu ,ki najbolj odgovarja trem ostalim mladim dirkacem , tako da ima VR nekaj problemov z adatacijo na ta princip . Ne gre za velike stvari ,vseeno pa jasno tuidi take majhne razlike prinesejo ali + ali - v desetinkah na krog . Vprasanje je ,ce bodo sli v to , ker se Rossi najverjetneje seli v Petronas , tam pa potem spet spremembe . Upam,da mu letos uspe doseci nekaj vidnih rezultatov .
catgod
25. 07. 2020 17.43
-12
dugi159
25. 07. 2020 20.14
-2
Hja sej so zadnjih 10 let delali bolide , kot ti pravis po rossijevem okusu , pa so videli , da ste moke ne bo kruha ...
catgod
25. 07. 2020 20.20
-2
marston
25. 07. 2020 17.04
+7
Rosi kar četrti? Kdo vam pa naslove sestavlja?
nightifly
25. 07. 2020 17.01
+0
Danes je bil short-run , ce recem tako , Yamahe so bile kar v kondiciji , vseeno pa sem sam kljub prvi zmagi Quart´ó ja malce v dvomih ,v pricakovanju kaksna bo obraba gum , s tem pa se bo videlo kaj je Yamaha naredila v zuadnjih mesecih . Prav oprijem zadnje gume je bil ze kar nekaj let glavni problem tovarniskega motorja .
catgod
25. 07. 2020 17.43
-3
dorgla
25. 07. 2020 17.00
+14
Pa kaj je misil, da je Chuck Norris? Samo on lahko dirka z motorjem med operacijo roke. 😂
Ici
25. 07. 2020 17.18
+12
A ti veš, da je Chuck Norris letos dopolnil 80 let?
bandit1
25. 07. 2020 18.39
+5
O super še 20 let pa ga dohitim, če bo počakal.....
MitraljezovDarko
25. 07. 2020 21.24
+2
ne...pomota.....leta so dopolnila 80 Chuckov
dark horse
25. 07. 2020 16.48
+11
MM93 navijači,jokice izginile ko njega ni. Še kakšno leto pa jih ne bo več :D Instatnt navijači