MotoGP

Domenicali: Stoner je bil najboljši voznik Ducatija in še vedno je

Bologna, 03. 05. 2020 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Claudio Domenicali, šef ekipe Ducatija, je prepričan, da je Avstralec Casey Stoner ob številnih znanih imenih, ki so bili del italijanske ekipe v elitnem razredu motoGP, najboljši dirkač, ki je kdaj koli vozil v ekipi Ducati.

"Stoner je najmočnejši dirkač, ki smo ga imeli v Ducatiju, najboljši dirkač. Bil je in še vedno je. Čeprav zdaj ne tekmuje, ima še vedno naravni instinkt za iskanje limitov. To ni povezano z razumom, gre za čisti talent," je prepričan Claudio Domenicali. S tem je Stonerja postavil pred zdajšnjega varovanca Andreo Doviziosa in na nek način tudi pred Valentina Rossija, ki je dve sezoni preživel pri Ducatiju, a z rdeče-belim motorjem nikoli ni žel uspehov. Na 35 dirkah devetkratni prvak nikoli ni zmagal, le trikrat pa je stopil na oder za zmagovalce. Sezono 2011 je zaključil na sedmem mestu v skupnem seštevku, sezono 2012 pa na šestem.

Casey Stoner
Casey Stoner FOTO: AP

In kaj po mnenju Domenicalija mora imeti dirkač, da naredi razliko? "Motor mora biti odličen, toda tisti, ki ga vozi, mora narediti veliko razliko. Šampion s karizmo, ki se nikoli ne preda, je vedno dodana vrednost in spodbuda za ekipo ter dobrodošlica za tehnike," je v pogovoru za italijansko Gazzetto izpostavil Domenicali. Na Ducatiju so v preteklosti že pregoreli številni šampioni, tudi Rossi in (nazadnje) Jorge Lorenzo. "Če pogledamo nazaj, se zdi, da nekatere izbrane možnosti niso bile popolnoma osredotočene," je med vrsticami dejal Domenicali. 

Stonerjev instinkt
"Casey bi lahko vozil kar koli z izjemno lahkostjo, ima neverjeten instinkt. Potem pa je seveda tu še njegova osebnost, težavna, saj nikoli ni bil zadovoljen sam s seboj. Bil je kompliciran, toda fenomenalen šampion," je še dodal izvršni direktor ekipe Ducati Motor Holding.

Claudio Domenicali
Claudio Domenicali FOTO: AP

Italijan se je dotaknil tudi trenutnega razmerja moči v elitnem razredu, kjer upa, da bodo lahko v tej sezoni rdeče-beli lahko izzvali aktualnega svetovnega prvaka Marca Marqueza, ki že nekaj let dominira med elito.  "Marc Marquez je najmočnejši tekmec, toda tudi on lahko postane živčen. Moramo biti pripravljeni na to, da izkoristimo kakršno koli priložnost. Tudi tisti, od katerih ne pričakuješ, lahko delajo napake. Naše prepričanje mora rasti in tako Doviziosu kot nam lahko uspe," je prepričan Domenicali, ki že vrsto let čaka, da Dovizioso le premaga Marca Marqueza v skupnem seštevku svetovnega prvenstva elitnega razreda motoGP. Italijan je namreč v zadnjih treh sezonah vselej zaključil na drugem mestu. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TheWorldChampion
04. 05. 2020 13.28
-20
V moderni dobi motociklizma izstopajo trije dirkači. Marquez, Stoner in Rossi. Prva dva zaradi nešportnega talenta in hitrosti, ta tretji pa zaradi igranja klovna in manipulacije z naivno rumeno publiko, če to sploh spada pod publiko.
TheWorldChampion
04. 05. 2020 13.29
-15
Roglič šampion
05. 05. 2020 15.12
+14
Pa ima vec naslovov in prwcej vec rekordov kot oba. In navsezadnje ima najvec zmag v elitnem razredu in tudi najvec stopnick. Dej ne smeti s takimi
prost1
04. 05. 2020 12.48
-8
Res je bilo užitek gledati Stonerja pri delu. Najboljši z Ducatijem do sedaj. Mogoče pa pride kdaj še Marquez in mu prevzame to čislano titulo.
poper00
03. 05. 2020 16.36
-3
Stoner je bil najboljši na vsakem motorju.Talo je zdaj MM ampak Stoner je takrat začel voziti motor povsem drugače kot ostali.Od njega so je učili vsi dirkači v GP.
Otancici
03. 05. 2020 17.18
-17
“S Stonerjevimi nastavitmami mi ni uspelo koncati niti enega kroga” , je povedal za GPone dolgoletni ducatijev testni voznik Michele Pirro....ob Marcu drugi planet.
kajcenebinikolipoizkusil
03. 05. 2020 21.44
+32
In kaj zdaj to pomeni, oziroma kak si to razlagat, vsakemu druge nastavitve odgovarjajo..
Ibrahimović_Ibra
03. 05. 2020 15.40
-6
Edini, ki je znal vozit Ducatija je Stoner vse drugo je bol "bogo". Mogoče bi lahko potrpel z Lorenzom deda bi lahka še kej naredu iz Duce tak pa so ga odslovil po mojem mnenju prehitro. Zdej sta pa 2 klouna na motorju o Petruksu nebi zgublu besed... Teško, da bojo najdl še kdaj takega kakr je biu Stoner
Roglič šampion
05. 05. 2020 15.10
+14
Roglič šampion
05. 05. 2020 15.11
+18
Uporabnik1110355
03. 05. 2020 15.28
+2
Najboljši voznik Ducatija že, imeli pa so tudi najboljšega voznika pa se jim ni ljubilo ukvarjati z njim. Poteza ki jim je zhebala desetletje.
Roninax
03. 05. 2020 15.28
-32
samo eden... svasta... pa potem naj se kdo rece da je ducati dober motor.. kdo se ne spozna na motorje to samo trdi
Otancici
03. 05. 2020 14.20
-6
Opozoril sem Filippa Preziozija ze od zacetka, da angazirati rozija bo nehvalezna odlocitev . "Ce bo zmagal, bodo zasluge njegove, ce bo izgubil bo kriv motor in ti”, sem mu povedal. Kot predvideno , se roziju ni izslo vse po nacrtih in Filippo je bil odstranjen. Za to mi je zal, saj v bistvu z tistim motorjem ni bilo nic narobe. Vsi so mislilida da bosta Valentino and Jeremy Burgess skrbela za razvoj motorja, ker je takrat veljalo vsesplosno mislenje, da sta onadva “postimala” Yamaho. Med dirkasko javnostjo sta vsilila idejo, da ni prvotni namen peljati hitro, ampak napraviti bol vozen stroj, katerega bodo lahko vsi vozili. Propadel projekt, kot se je kasneje tudi pokazalo pri rizultatih v zadnih dveh letih. Sedaj obtozujeta Ducati da jima niso prisluhnili, kar izgleda kot odmev na moje predhodne besede. V resnici jima je Ducati ugodil v vsaki njihovi zelji. Mislim, da je bil ta period eden najbolj zalostnih v zgodovini Ducatija, obdobje, med katerim ni bila oskrunjena le reputacija Ducatija, ampak tudi sam izgled brenda. Kar naenkrat je tisto blesceco rdeco, katero pozna celi svet, kontaminirala florescentno rumena, katera nikakor ni pasala ob rdeci. Bolelo me je zaradi prijateljev ki sem jih se imel takrat pri Ducatiju, predvsem Filippa mi je bilo izredno zal. Takrat so vodilni naprtili vse “zasluge” za debakl Filippu in v njem nasli gresnega kozla. Preziosiju, kateri je bil odgovoren za razvoj Desmosedicija so se zelo na hitro odrekli. To je bilo zelo nehvalezno obnasanje vodilnih. Preprican sem, da bi z drugacnim pristopom lahko zmagali se veliko vec. Odstranitev Filippa iz mostva je bila velika napaka. Filippo je genialen inzinir, ki je ustvaril zmagovalen projekt iz nule a zal le ta ni bil raziskan do konca. Verjemite mi, bili so ob zelo velik talent... - Casey Stoner: my life over the top Inviato da iPad
Uporabnik1110355
03. 05. 2020 15.30
+4
Ko je bil Rossi na Ducatiju se vodilnim ni ljubilo niti na vse dirke priti osebno. Čudni so tile Italijani.
motorist_mb
03. 05. 2020 13.25
-2
Res je Stoner best na ducu...glede Dovija pa večno drugi kar je uspeh zanj...Lorenzo zaradi neučakanosti ni moral višje...škoda ker bi lahko naredil ogromno...Miller na tov.mogoče kdaj!