MotoGP

Stoner udaril: Mladi up pri Hondi me ni želel ob sebi

Southport, 08. 06. 2020 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dvakratni svetovni prvak razreda motoGP in eden največjih motociklističnih talentov vseh časov, Casey Stoner, se je z vsega 27 leti poslovil od dirkaške karavane. Zdaj je za spletno stran GPOne spregovoril o tem, zakaj se je odločil podati v družbo testnih dirkačev, kjer pa je očitno naletel na precejšen odpor svojega "naslednika" pri Hondi Marca Marqueza.

Stoner (levo) ob Marcu Marquezu in rojaku Marku Webberju, dirkaču formule 1.
Stoner (levo) ob Marcu Marquezu in rojaku Marku Webberju, dirkaču formule 1. FOTO: MotoGP

"Brez dvoma bi se boril za naslov, čeprav ne vem, če bi osvojil še enega," je prepričan Casey Stoner, ki meni, da bi lahko v primeru nadaljevanja kariere osvojil še kakšen naslov več.  Dvakratni svetovni prvak je prvi naslov osvojil pod dežnikom Honde (2007), nato pa še veliko bolj zgodovinsko pri Ducatiju (2011), ki ga je popeljal do sploh prvega naslova v elitnem razredu.

Stoner je "čelado na klin" obesil leto po proslavljanju svojega drugega naslova in se nato odločil vrniti kot testni dirkač Honde. Tam je sodeloval tudi z Marcom Marquezom, ki se je v zadnjih sezonah prelevil v serijskega osvajalca naslovov. A s Kataloncem se Stoner več kot očitno ni najbolje ujel. 

Mladi up, ki ga 'ni želel'
"Imel sem majhno željo, da bi se vrnil, a ne nujno kot dirkač. Všeč so mi bila testiranja in ta kanček pritiska, da si moral vse postaviti na svoje mesto, užival sem v tem. Dirke niso bile moj najljubši del, pritisk je velik, zato sem takrat, ko sem odšel, začutil svobodo. Čutil sem olajšanje in tega ne pogrešam, pogrešam pa le delo z ekipo," je nadaljeval Stoner in nato "udaril" po Marquezu.

"Najprej sem poskusil pri Hondi, a si me mladi up ni želel ob sebi. Konec sodelovanja z Ducatijem? Oddaljil sem se in čutil, da jim ne morem dati tistega, kar potrebujejo. Včasih dirkači nekaterih stvari ne razumejo, vidijo podatke in mislijo, da je to prava pot, z drugimi dirkači pa se o tem vedno ne pogovarjajo. Neprestano smo se bojevali, da bi storili pravilne poteze za napredek," pravi 34-letnik po rodu iz Southporta v Queenslandu.

'V motoGP bi si želel ostati dlje'
Stoner očitno še ni rekel zadnje besede in bi se rad v kateri od funkcij spet vrnil v karavano. A za zdaj se ukvarja predvsem s hudimi zdravstvenimi težavami, zaradi katerih je moral povsem opustiti dirkanje, ob vsakem večjem naporu pa potrebuje dolg počitek. 

"Za zdaj se osredotočam le na to (težave s kronično utrujenostjo, op. a.) in na mojo družino, nato pa bomo videli, kaj bo prinesla prihodnost," je še povedal Stoner. "Če sem iskren, bi si želel v motoGP ostati dlje. Menim, da lahko še veliko dam našemu športu in da lahko pomagam v nekaterih pogledih, lahko predstavim drug pogled. Ne pravim, da bom prišel in popravil vse, a vem, kaj je treba storiti za zmago."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flamengo
09. 06. 2020 08.36
+3
Zdaj pa sladka dilema hehe. Za oba sem navijal :)
Hayek
09. 06. 2020 16.00
+5
jaz tudi. ko se je stoner poslovil sem bil kar razočaran, sem se ustrašil, da bom moral navijati za lorenza... potem pa bum, takoj novi kralj MM. imam pač navado, da najbolj privoščim najboljšemu tisti trenutek. (ne vodilnemu v točkovanju ampak tistemu, ki najboljše vozi)
flamengo
10. 06. 2020 09.59
+4
Sva imela srečo. Vseeno mislim, da Casey ne bi več osvojil naslova, ker je Marc boljši. Vendar ima Casey nekaj kar nima nihče. Naslov na ducatiju. In tudi, če Marc osvoji 10 naslovov na hondi, bo Casey še vedno imel edini ducatijevega.
Hayek
12. 06. 2020 10.55
Ja upajmo da nekoč Marquez stopi v Stonerjevo družbo tudi v tem pogledu. Bi bila pika na i, po svoje škoda za 4 letno pogodbo ampak tako pač je.
march76
08. 06. 2020 20.38
+1
Verjetno bi Stoner še osvojil kakšen naslov,če bi dirkal. Da bi si samo zmišljeval in malo testiral malo dirkal pa ne gre. MM si pa tud zna sam stestirat in poiskat ustrezne nastavitve.
Hayek
09. 06. 2020 16.03
+4
Marc ni neumen in je prepoznal Stonerja kot najbolj realno grožnjo svojemu položaju.
jozez200
08. 06. 2020 18.07
+23
prvi naslov je osvojil 2007 z hondo 2011pa z ducatijem joooo pa ka so nori ti novinarji a to sploh kdo kj prebere predn objavijo?
SvetovniPrvakMM93
08. 06. 2020 15.45
-13
Če so to res Stonerjeve besede, kar seveda ni nujno, je v njih čutiti malo faušije. Resda je bil večji talent od Rossija in mu to tudi ničkolikokrat demonstriral na progi, vendar pa le stežka prizna, da je Marc še za tri klase nad njim. Kar se pa tiče Marquezovega nestrinjanja z angažiranjem Stonerja kot testnega voznika, pa lahko rečem le bravo. Redki si upajo narediti red v lastni hiši in zato tudi postanejo največji. V vseh športih. Dokler je npr. Schumi imel glavno besedo pri Ferrariju, so bili nepremagljivi, pa zdaj wingman Barrichello gor al dol. Isto tak je naredla Mazetova red v SZS in šla na privat ekipo - rezultate poznate. Od vseh svetovnih zvezd se še je najbolj osmešil Valentino Rossi, ki je kot naivna primadona odletel k Ducatiju in namesto, da bi tam udaril po mizi, je pustil svoje Italijančke, da fušajo po mili volji. Hočeš nočeš moramo priznati, da so odlike največjih šampionov ne samo hitrost in talent, pač pa tudi politika. Rossi se je na primer odločil za politiko smešnic in skečov po dirki, Marquez pa je naredil red tam, kjer treba - v moštvu.
Kaktusy
08. 06. 2020 16.02
+15
Res kolk je zate kruta resnica, če bi se jo le dalo po tvoje prilagoditi, ampak na tvojo žalost ne gre.
kajcenebinikolipoizkusil
08. 06. 2020 16.16
+20
In od vseh na portalu si najbol osmešen ti, s svojimi pokvarjenimi zmazki!🤣🤣🤣
Die einemaister
08. 06. 2020 19.48
+14
Korl ti opozarjaš, očitno si res tako nepismen da ne veš kaj pišeš, huda represija ni kaj.
Roman M.
08. 06. 2020 12.07
+64
Stonerju žena ni pustila več vozit GP-ja, morda bi res osvojil še kakšen naslo, do 9 bi pa zelo zelo težko prilezel !!
Roman M.
08. 06. 2020 12.12
+40
46 je še vedno kralj Moto GP-ja , sorry.... meni načeloma je vseeno kdo zmaga, zmaga naj najboljši na tekmi !!
avtokrosist1
08. 06. 2020 12.33
-41
žena gor,dol zdrav Stoner bi mu biv trn v peti z bilokaterim motorjem,mal pomislite kaksen je biv vrstni red treh hond po dirki,dovi skoraj vedno zadnji od treh,Stoner bi ga s to šajtrgo od Ducatija pojedu,da ne govorim kaj bi bilo če bi peljav zmagovito Hondo ali Yamaho ,upam da jo dobi drugo leto Lorenzo
avtokrosist1
08. 06. 2020 11.44
-52
Mark se boji samo dveh Lorenza in Stonerja,njega se boji tudu če bi peljav katerikoli GP motor ,mal se spomnite Stoner je zmagav z Ducatijem potem menjava moštva čez dva dni testiranja Stoner s Hondo podrv rekord kroga,Rosi z Ducatijem s katerim Stoner dva dni nazaj zmaga dve pa pov sekunde za avstralčevimi časi,tudi z aprillio bi se boriv za naslov
nightifly
08. 06. 2020 12.11
+40
No , Stoner ,ki je bil in je se vedno drugace zelo zadrzan clovek je napisal trditev ,za katero tudi stoji . Je tudi presenecenje , v toliko ,da se je sploh odlocil to spraviti v javnost . Po moje mu gre kar verjeti , ker je MM obupno castihlepen . To se je pokazalo v njegovi voznji ,in to ze v moto 2 ,ko je kegljal tekmece kot za stavo . Tega ne more nihce izpodbijati ,ker je dejstvo . In ta sveza izjava Stonerja Murkecu ne bo koristila . Ze od sezone 2015 se MMin njegov klan in sponsorji ubadajo z vprasanjem - zakaj hudica ni mnozic fanov ,ki bi vihteli zastave temu dirkacu-st.93? Pa saj zmaguje . Cisto enostavno . Zmage na bilokaksen nacin so eno, imeti za seboj ocean navdusencev je pa cistio druga stvae ..... uci se Markec ,uci . Zak+aj je med njim in VR46 trenje ? Zakaj med Vin .in Rossijem ,ter med Fabiom in Rossijem ni problemov , cisto solidno,celo dobro sodelovanje ? Tudi Stoner in Vale sta bila korektna , ceprav trda tekmeca na pistah . En mulc , ki ima talent v sebi,in je komaj prisel v GP ,mu ne bi bilo treba iti v konfront s prvim zvezdnikom moto GP, ce ga tako lahko imenujem . To je v medijih in v ljudeh rodilo odpor , pa ne zaradi rossija , ker je to tudi v vsakdanjem zivljenju princip povzpetnikov , ki z rusenjem ze ustaljenih pravil sesuvajo vse okoli sebe in tudi -recimo starejse ljudi v sluzbah ,ki so dali podjetjem vsa svoja najlepsa leta . Samo v toliko sem dal tole za primerjavo . Res da je dirka cisto nekaj drugega ,je neusmiljeno tekmovanje ---pa vseeno z zelo natancnimi ,tudi nenapisanimi pravili , ki jih je tale drkac 93 prelomil . Zdaj se pa sprasuje zakaj nima take slave kot drugi . Naj vprasa oceta. Verjetno tudi lastnega brata , se mi zdi veliko bolj korekten .
profesor m
08. 06. 2020 12.21
-26
tvoj prispevek je dalsi od clanka....res nimas kaj pocet
SvetovniPrvakMM93
08. 06. 2020 16.30
-12
V Muhinem komentarju je toliko protislovij, da človeka res zaboli glava. Npr. korektnost med Rossi/Stoner. A res? Prav Stoner je Rossiju pred kamerami zabrusil kar zelo veliko žalitev "Tvoja želja je dosti večja od talenta", nakar je Rossi brez besed odkorakal. Potem tale, da je MM šel 2015 v konfront z prvim zvezdnikom motoGP-ja. A res? Ni bil prav Rossi tisti, ki je na Phillip Islandu na tiskovki neosnovano napadel MM in mu podtikal pomoč Lorenzu, čeprav je MM Lorenza v zadnjem krogu celo prehitel in mu odnesel 5 točk? Ali pa Vin-Rossi. Kakor da ni dovolj, da je Rossi speljal razvoj Yamahe na napačna pota in tako onemogočil Vinalesu uspeh? Glede Quart/Rossi pa samo tole - če bi se Fabio pojavil pred 7 leti in spravil Rossija z tovarniške Yamahe, bi Dohtar naredil takšno štalo, da bi Fabia morali varovati specialci pred zmešanimi rumenkoji, to je vsakemu jasno. Kar se pa tiče vihranja zastav, pa nimam nič proti rumeni barvi. Nenazadnje je Rossi populariziral ta šport in je pionir marketinga in štandov s spominki, #93 zastav je sicer malo manj, ampak tudi to je ok. Rossi je najbolj popularen, Marc pa najboljši. To je to.
Die einemaister
09. 06. 2020 08.25
+4
"Podtikal pomoč Lorenzu" ko pa je cel padok vedel o tem le ti nič, ker si nepismen.
Roman M.
09. 06. 2020 08.52
+5
marcipan
08. 06. 2020 11.41
+31
Najprej naslov z Ducatijem, potem s Hondo.
xxman.y
08. 06. 2020 11.25
+5
prvak s hondo in ducatijem.... to ne bo uspelo nikomur več.
Kaktusy
08. 06. 2020 11.16
+60
Jaz verjamem da je imel Stoner dobre namene, je pa tudi res da je Mark trd za učit, stvari težko dojema, posledično se je bal da ga bo Stoner osmešil, druge ni!
SvetovniPrvakMM93
08. 06. 2020 15.36
-21
Jezdić. ne glede s kerim nickom se pojaviš, vedno se osmešiš.
Kaktusy
08. 06. 2020 16.00
+20
Korl, previdi, zle slutnje, slaba vest, bojazlivost, vse to so tvoji problemi s katerimi nas ne rabiš futrat. Priskrbi si primerno napotnico pa lepo od vrat do vrat, upam da ti končno uspe.
Die einemaister
09. 06. 2020 11.59
+7
severnik
08. 06. 2020 11.15
-10
motorist_mb
08. 06. 2020 11.14
+9
Duce bi ga moral držati kot testnega!
avtokrosist1
08. 06. 2020 19.52
-3
Ducati bi ga morav samo stoodstotno podpreti, brezplačno bi vse ponižav in šev naprej ribarit,tudi rumenkoti bi navijal zanj,kot bodo za Lozenzota ali kogatkoli samo da premaga Marka
hondica
08. 06. 2020 10.44
+7
Izgorelost - kuga 21. stoletja.
prost1
08. 06. 2020 10.40
+7
Zavajajoč naslov. Preveč senzacionalističen.Ni ga želel samo kot testnega voznika in to je to. Drugače pa oba dirkača z najlepšim stilom vožnje. Mislim, da bi mu Stoner veliko lahko pripomogel s svojim poznavanjem tehnike. Marquez si je s tem naredil medvedjo uslugo.