MotoGP

Razgatlioglu zmagovalec obeh nedeljskih dirk

Jerez, 26. 09. 2021 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po tragični nesreči in smrti 15-letnega Deana Berte Vinalesa na sobotni prvi dirki VN Španije v prvenstvu FIM Supersport 300 so se organizatorji odločili, da bosta v prvenstvu Superbike v nedeljo na dirkališču Circuito de Jerez – Ángel Nieto potekali dve dirki. Na prestavljeni sobotni dirki je zmagal vodilni v skupnem seštevku Toprak Razgatlioglu. Drugi je bil tudi drugi v skupnem seštevku Jonathan Rea. Turek je z zmago na drugi dirki svojo prednost v skupnem seštevku še povečal.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Izpeljani obe dirki Superbike
    01:38
    Iz 24UR: Izpeljani obe dirki Superbike
  • Vrhunci druge dirke VN Španije
    03:33
    Vrhunci druge dirke VN Španije
  • Vrhunci prve dirke dneva v razredu Superbike
    03:12
    Vrhunci prve dirke dneva v razredu Superbike

 

Na kraj nesreče so takoj prispela medicinska vozila, dirkača pa so s helikopterjem odpeljali v bolnišnico v Sevillo. Kljub prizadevanjem zdravstvenega osebja so sporočili, da je Dean Berta Vinales podlegel poškodbam. FIM, Dorna in uprava dirkališča v Jerezu so izrazili najgloblje sožalje družini, prijateljem, ekipi in ljubljenim Berte Vinalesa. Po incidentu so bile vse preostale sobotne aktivnosti v Jerezu odpovedane. A svet motociklizma je kljub številnim podobnim neljubim dogodkom v preteklosti neizprosen. Dirkači v prvenstvu Superbike se bodo že dan pozneje znova morali usesti na svoje motocikle in dirkati novim zmagam naproti.

Britanec Jonathan Rea je lovil svojo prvo zmago po VN Nizozemske. Po dveh zaporednih zmagah v Assnu je takrat pred zdaj vodilnim Toprakom Razgatlioglujem vodil že za 37 točk. Turk je na osmih dirkah pred VN Španije zmagal štirikrat. Na prvi dirki minulega dirkaškega konca tedna v Kataloniji je Razgatlioglu odstopil zaradi okvare motorja. Nedeljsko dirko je končal na drugem mestu. Rea je na prvi dirki osvojil četrto, na drugi pa šesto mesto. Po rezultatih sodeč je bil torej Turk v veliko boljši formi. 

Zmaga Ragatliogluja na kvalifikacijah
Turek je svojo dobro formo nadaljeval tudi na kvalifikacijah za prvo dirko VN Španije. Z odlično vožnji v zadnjem sektorju kroga je dosegel najhitrejši čas kvalifikacij. Drugi najhitrejši je bil Alex Lowes. Rea je bil tretji najhitrejši. Obeta se torej zelo zanimiva dirka.
 

Boj Reaja in Razgatliogluja

Turek je začel odlično, ampak že po nekaj ovinkih prvega kroga je prvo mesto prevzel Rea. Tesen boj vodilnih dirkačev v skupnem seštevkom se je nadaljeval tudi v drugem krogu. Na tretjem mestu se je nahajal Andrea Locatelli, četrti pa je bil Britanec Scott Redding. Prvi padec smo videli v tretjem ovinku tretjega kroga, ko se Ducatijev motor preprosto ni odzval na željo Michaela Rinaldija, da bi varno zavil v levi ovinek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nezadovoljen Italijan je pristal v pesku in dirke ni mogel nadaljevati. V krogu je vodilni dirkač skupnega seštevka napadel Reaja po notranji strani desnega ovinka. Ko mu skoraj že uspelo, je Rea zavil pred Turka in njuna motocikla sta rahlo trčila. Boj za ključne točke se je vnel, saj vodilna dirkača nista popuščala. Zmagovalec zadnjih šestih prvenstev Superbike Rea je bil na polovici dirke, kot vodilni na dirki, tudi "začasni" vodilni v skupnem seštevku, saj bi v primeru zmage in drugega mesta Turka osvojil pet točk več od Razgatliogluja. V prvem ovinku 13. kroga je Razgatlioglu končno uspešno napadel Britanca in povedel. 25-letni Razgatlioglu je do konca dirke vozil zelo zbrano in Rea ga ni zares ogrožal. V zadnjem krogu pa se je spremenilo ime dirkača na tretjem mestu, saj je Redding odlično prehitel Locatellija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Na začetku sem se počutil dobro. Imel sem težave v ključnih trenutkih. Dirka po dogodkih včeraj ni bila lahka, ampak trudil se bom tudi na drugi dirki. Vsekakor pa so moje misli pri družini Vinalesa,"  je svoje občutke po dirki povzel Rea. Pridružil se mu je tudi zmagovalec, ki je bil po dirki kratek in neposreden: "Danes bi moral biti vesel, ampak preprosto nisem zaradi včerajšnjih dogodkov." 

Druga dirka podobno kot prva

Razgatlioglu je podobno kot prvo dirko tudi drugo začel s prvega štartnega položaja in povedel pred Reajem, Kljub temu pa se je med njiju ob koncu prvega kroga vrinil Rinaldi. Leandro Mercado je bil v sedmem ovinku drugega kroga prvi dirkač, ki je zaključil drugo dirko dneva. Rea je v tretjem krogu storil napako in padel na tretje mesto. Loris Cresson je v petem ovinku četrtega kroga bil naslednji dirkač, ki je dirko zaključil predčasno. 13 krogov pred koncem je bil Rea v velikih težavah, saj trčil z Alvarom Bautisto. Oba dirkača sta se uspešno zadržala na motociklih, ampak Rea se je po mini bitki znašel na šestem mestu. Razgatlioglu na čelu ni popuščal in enako kot na prvi dirki dneva vsak krog odvozil zelo hitro. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dirka, ki jo je Rea začel v upanju boljše predstave in povratku na vrh skupnega seštevka, se je zanj hitro spremenila v bitko za preživetje v vojni za naslov prvaka, štiri kroge pred koncem se je povzpel na peto mesto. Redding je štiri kroge pred koncem z odlično potezo prehitel Razgatliogluja, prevzel vodstvo in vsaj začasno "ukradel" pet točk Turku, ki se ni vdal. Dva kroga pred koncem je Razgatlioglu znova povedel in suvereno zaključil dirko. V skupnem seštevku je tako svojo prednost še povečal pred Reajem, ki je dirko končal na petem mestu. 

Stanje v prvenstvu Superbike po VN Španije:

Toprak Razgatlioglu (Yamaha) 449

Jonathan Rea (Kawasaki) 429

Scott Redding (Ducati) 375

Michael Ruben Rinaldi (Ducati) 227

Andrea Locatelli (Yamaha) 227

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

turojen
26. 09. 2021 18.32
+4
number46
26. 09. 2021 18.32
+0
Torpak ima zdaj prednost 20 točk pred Reo. Bo še zanimvo.
Caffe Racer
26. 09. 2021 17.20
+8
Toprak bo imel počasi tudi odprta vrata v Moto GP. Bi ga bilo zanimivo gledati v tovarniškem moštvu Yamahe, je zelo discipliniran dirkač, kar bi Jarvisu ustrezalo.
goveja župca
26. 09. 2021 19.05
+1
Mogoce res, samo, ce se spomnis Spies Elbowza, izjemno hiter v Sbk, v GP pa not so.... Je pa Toprak res od hudica, s toto R1 vozi ko fanatik. Na moji yamahci imam se vedno nalepljeno cifro 41, renome in memoar mojga najljubsega divjaka, Noriyuki Haga-san :)
Callux
26. 09. 2021 21.22
+3
Prvo možnost naj bi Toprak dobil že kmalu, saj naj bi mu Yamaha konec sezone ponudila prvi test na M1 :D
Caffe Racer
26. 09. 2021 17.16
+11
Všeč mi je tudi, ko dirko Gaber komentira. Gaber, vem, da ne bereš komentarjev a vseeno vse pohvale, da se angažiraš tudi za SBK.
bor99
26. 09. 2021 14.03
-2
Kakršne koli prehodne rabe so navadno pri tem tipu precej obrobne in so v slovarju posebej označene s kvalifikatorjem »preh.«. V SSKJ so pri glagolu zmagati vsi tovrstni pomeni uvrščeni povsem na konec. Vzorec, o katerem sprašujete (8. pomen: KDO zmaga KOGA), pa je še dodatno označen s »star.«, torej zveni starinsko. Če povzamemo: tudi zmagovati/zmagati je lahko prehodni glagol le obrobno, takšni stavčni vzorci pa so bodisi stilno zaznamovani bodisi precej redkejši od neprehodnih. Pri vzorcu KDO dejanje KOGA se zato priporoča premagovati/premagati, vzorec KDO zmaga/zmaguje KAJ pa je z vzorcem KDO zmaga/zmaguje KJE uravnotežen le v nedovršniku, medtem ko v dovršniku še izrazito prevladuje drugi (KJE) – zato velja počakati na nadaljnji razvoj tega razmerja (tudi v okviru zvrstnosti), zaenkrat pa je vsaj pri dovršniku (zmagati) stilno nezaznamovano priporočamo neprehodni vzorec.
titomeni
26. 09. 2021 14.53
-1
bor99
26. 09. 2021 16.55
-3
Caffe Racer
26. 09. 2021 17.17
+5
iga_biba
26. 09. 2021 13.02
-2
Kaj ima WordSBK z motoGP? naredite svojo rubliko in ne mešajte. manjka še samo da MXGP primešate. Aja mx ne smete, zato o Gajserju nič.
Caffe Racer
26. 09. 2021 17.14
+10
Kaj imata skupnega, morda več kot si ti misliš... Meni osebno je SBK zanimiv, še posebej letos, ko Rea ne dominira tako kot prejšnja leta. Toprak je dober, zelo dober in to bo še vroče.