MotoGP

Rea izkoristil odstop Razgatliogluja za zelo razburljiv zaključek sezone

Portimao, 03. 10. 2021 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.V., J.B.
Komentarji
7

Na glavni nedeljski dirki v razredu Superbike za VN Portugalske v Portimaou je zmago slavil Britanec Jonathan Rea (Kawasaki), ki je izkoristil nesrečen odstop vodilnega v skupnem seštevku svetovnega prvenstva Topraka Razgatliogluja (Yamaha). Slednji je tako izgubil večji del prednosti, kar dve preizkušnji pred koncem sezono 2021 postavlja v povsem drugačno luč. Na drugo mesto se je zavihtel Scott Redding (Ducati), tretji pa je bil Francoz Loris Baz (Ducati).

Več videovsebin
  • Vrhunci nedeljske dirke razreda Superbike
    05:00
    Vrhunci nedeljske dirke razreda Superbike
  • Vrhunci dirke Superpole v razredu Superbike
    03:13
    Vrhunci dirke Superpole v razredu Superbike
  • Vrhunci sobotne dirke razreda Superbike
    07:19
    Vrhunci sobotne dirke razreda Superbike
  • Vrhunci sobotnih kvalifikacij pred VN Portugalske
    02:51
    Vrhunci sobotnih kvalifikacij pred VN Portugalske

Glavna dirka je bila v uvodnem delu v znamenju vodilnih treh dirkačev skupnega seštevka, Topraka Razgatliogluja (Yamaha), Jonathana Rea (Kawasaki) in Scotta Reddinga (Ducati). Slednji je v primerjavi s konkurentoma dirkal nekoliko previdneje, kar je priznal tudi v prvi izjavi po koncu preizkušnje v portugalskem Portimaou, ko je poudaril, da je nekje sredi dirke spoznal, da ne bi imelo smisla "iti na nož" z Reo in Razgatlioglujem, saj bi se mu lahko hitro prikradla usodna napaka.

Ta bi lahko veliko stala prav vodilnega v skupnem seštevku Razgatliogluja, ki je deset krogov pred koncem odstopil zaradi tehnične okvare na Yamahinem motociklu. Rea je do konca brez težav nadzoroval dogajanje na stezi, na drugo mesto pa se je posledično prebil njegov rojak Scott Redding z Ducatijem, ki tako še ni povsem brez možnosti v boju za naslov svetovnega prvaka. "Skušal sem držati podoben ritem kot Rea, ampak Jonathan je znova dokazal, da mu to prizorišče zelo ustreza. Nisem pa želel "iti na nož", kajti to bi bil klasični samomor. Ko sem videl, da je padel Toprak, sem vedel, da bi lahko kaj podobnega doletelo tudi mene. Kmalu mi je postalo jasno, da nima smisla loviti hitrejšega Reo. Z opravljenim na Portugalskem smo zelo zadovoljni," je po dirki dejal drugouvrščeni Redding. Dolgo časa sta bila v ospredju tudi Italijan Andrea Locatelli in Alvaro Bautista, predvsem slednji je dolgo časa kljuboval vsem "pastem" na stezi, ki ne dopušča niti najmanjše napake, a je dva kroga pred koncem storil veliko napako in odstopil. Locatelli je na koncu osvojil četrto mesto.

"Za nami je odličen konec tedna. Storili smo nekaj sprememb v nastavitvah in zadeli v polno. Zahvale vsem v Ducatiju, da smo izpeljali to dirko na vrhunski ravni. Z Alvarom Bautisto sva imela neizprosno borbo za končno 3. mesto. Žal mi je, ker sva trčila, kar je botrovalo njegovemu padcu," je zanimiv boj za končno tretje mesto ocenil francoski dirkač Loris Baz. Zmagovalec 11. preizkušnje sezone se zaveda, da je s to zmago znova v igri za naslov svetovnega prvaka. "Za to zmago se moram zahvaliti vsakemu članu ekipe Kawasaki. Užival sem vsako sekundo dirke in zelo sem vesel te zelo pomembne zmage. Po sobotni nesreči sem se uspel hitro pobrati in vrniti v stare tirnice. Tudi danes zjutraj sem imel nekaj težav, ampak - hvala bogu - sem se uspel sprostiti in doseči lepo zmago, ki pomeni ogromno v boju za skupni seštevek," je povedal Jonathan Rea.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Toprak Razgatlioglu je dobro začel nedeljsko sprintersko dirko (superpole) in je na startu zadržal najboljši položaj. Za ovratnik mu je dihal najbližji zasledovalec v skupnem seštevku Jonathan Rea, ki pa je kaj kmalu po začetku storil napako, po kateri je končal v pesku. Razmočena steza v Portimau ni dopuščala prostora za napake, kar je na svoji koži občutil tudi Michael Ruben Rinaldi, ki je po padcu končal na hrbtu in je bil nemudoma odpeljan na zdravniški pregled v medicinski center. Zanimivo, da je Italijan storil napako na delu dirkališča, kjer asfalt ni bil razmočen, temveč suh. 

Ko je odstopil Rea, je Razgatlioglu pričakovano nekoliko popustil v narekovanju ritma, saj ni želel tvegati odstopa. To so izkoristili nekateri dirkači za njim, najboljši ritem med njimi pa je imel Nizozemec Michael van der Mark, ki si je hitro pripeljal nekaj odločilnih sekund prednosti. Za njim je bil Scott Redding, medtem ko je že omenjeni turški voznik izgubljal mesto za mesto. Na tretjem mestu se je peljal Liam Heslem, ki pa je tri kroge pred koncem tudi sam storil napako. V 13. ovinku mu je "vzelo" sprednji del motocikla in rešitve zanj ni bilo več.

28-letni van der Mark je do konca brez težav zadržal prednost in ekipi BMW pripeljal sploh prvo zmago v letošnji sezoni. Drugi je bil Redding, ki se mu je sicer močno približal ekipni kolega Loris Baz. Četrti je bil Andrea Locatelli, peti Alvaro Bautista, šesti pa tokrat sila previdni Razgatlioglu, ki je razliko v skupnem seštevku povečal na 49 točk. 

"Pogoji so mi bili pisani na kožo, a težko je bilo, ker se je steza sušila. Bil sem na mehkih pnevmatikah, zato sem jih skušal čim bolj prihraniti. Popoldan bom skušal še enkrat priti na stopničke, nato pa si bomo privoščili nekaj piv," se je po koncu prve nedeljske dirke pošalil zadovoljni van der Mark. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

turojen
03. 10. 2021 17.47
+1
number46
03. 10. 2021 16.53
Wsbk odkar sta Yamaha in Toprak bolj konkurenčna res napeto.
Rolf123
03. 10. 2021 16.45
+1
odtrgalo mu je prvi blatnik in direktno pod kolo
Rolf123
03. 10. 2021 16.44
+1
A se samo meni zdi ali je toprak nekaj povozil tik pred padcom ?
Mottodedi
03. 10. 2021 16.23
Jezdič, kaj pa brisanje neprimernih komentarjev?
03. 10. 2021 13.07
+1
a un vs ka ja ž Ravanelli
Laki je malo nervozan
03. 10. 2021 12.26
-1
A bo z konceptom fural Aleksandra Stankoviča z HRT?