MotoGP

Rinaldi v Misanu brez konkurence

Misano, 12. 06. 2021 14.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Š., M.J.
Komentarji
5

V konkurenci motociklističnega prvenstva v razredu superbike je bila na sporedu prva dirka za VN Emilije - Romanje. V kombinaciji dveh petkovih prostih treningov je bil najhitrejši Italijan Michael Rinaldi. Kvalifikacije je tretjič zapored v sezoni dobil prvi favorit dirke Rea, pred Turkom Toprakom Razgatlioglujem in Otočanom Scottom Reddingom, četrti čas pa je postavil Rinaldi. Sobotna dirko je dobil prav Rinaldi, pred Razgatlioglujem in Reo.

Več videovsebin
  • Vrhunci dirke Superbike v Misanu
    03:16
    Vrhunci dirke Superbike v Misanu
  • Vrhunec sobotnih kvalifikacij v Misanu
    00:34
    Vrhunec sobotnih kvalifikacij v Misanu
  • Vrhunci sobotne dirke superbike za VN Portugalske
    01:51
    Vrhunci sobotne dirke superbike za VN Portugalske
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

To je tretje prizorišče razreda superbike v sezoni, po Španiji in Portugalski so se dirkači preselili v Italijo. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK), šestkratni svetovni prvak, je v vodstvu točkovanja v letošnjem boju za naslov najboljšega zbral je 110 točk, na drugem mestu jih je Turek Toprak Razgatlioglu zbral 75. Na zadnji dirki v Estorilu je eno dirko dobil Scott Redding, drugo pa Rea, na uvodni dirki v Aragonu je na obeh slavil izjemni Rea. 

Tudi v Italiji je pričakovati, da se bodo za zmago borili trije od omenjenih dirkačev, ki so na začetku sezone pokazali največ, Rea, Razgatlioglu in Redding. Rea je v Misanu zabeležil že osem zmag, nazadnje leta 2019 (zmagal je na obeh dirkah, v kvalifikacijah pa je bil najhitrejši Alvaro Bautista), lani pa dirke na tem prizorišču ni bilo. Morda še tale zanimivost, največjo hitrost na tem dirkališču sta dosegla Bautista in Michele Pirro, 276,9 kilometra na uro, to je bilo leta 2019 v kvalifikacijah pred dirko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na petkovih treningih v Misanu na dirkališču, ki ime nosi po Marcu Simoncelliju Rea ni bil v ospredju, v skupnem seštevku dveh prostih treningov je prvo mesto zasedel italijanski dirkač Michael Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati), drugo Alex Lowes, tretji je bil Razgatlioglu, četrti Rea, peti Garrett Gerloff in šesti Redding. Na prvem prostem treningu je bil najhitrejši Razgatlioglu, Rinaldi je bil drugi, Gerloff tretji, na drugem prostem treningu pa je bil v ospredju Rinaldi, z najboljšim časom petkovih preizkušenj (1:34.334), drugi je bil Lowes, tretji Razgatlioglu.

Sobotne kvalifikacije pred tretjo dirko sezone so minile v odličnih pogojih, dirkači pa so večinoma lahko odpeljali dva hitra kroga. Napovedi pred dirko se tudi po kvalifikacijah na dirkališču Marca Simoncellija niso spremenile. Favoriti so krojili vrh, čisto na vrhu pa pričakovano šestkratni svetovni prvak Rea. Tudi tokrat je bilo tako, Kawasaki pa je še devetič zaporedoma prišel do najboljšega startnega položaja v Misanu. Rea je najboljši krog odpeljal tretjič zapored v sezoni. Na drugo mesto se je v kvalifikacijah uvrstil odlični Turek Toprak Razgatlioglu, tretji čas je postavil Scott Redding, četrtega pa Michael Rinaldi. 

Rinaldi povedel od starta, Rea se je po napaki sam izločil
Začetek tretje letošnje dirke je minil brez pretresov in padcev, dirkači pa so se zvrstili v zgoščeni vrsti. Uvodni krog je kot prvi ciljno črto prečkal Rinaldi, za njim pa Rea, Redding in Razgatlioglu, seveda pa še ni bilo nikakršne odločitve, dirkači so bili tesno skupaj. Rea in Rinaldi sta po treh krogih prišla do malce bolj občutljive prednosti, kazalo je, da se bo o zmagovalcu odločalo prva med omenjenima dvema tekmovalcem. Za njima sta se nekaj časa tesno skupaj peljala Razgatlioglu in Redding za omenjenima pa je zevala malce večja luknja in le še večja napaka vodilnih štirih bi lahko v boj za stopničke vključila preostalo konkurenco. Ta je bila daleč od boja za stopničke, delovalo je, kot da se dirkači vozijo v treh kakovostnih razredih. Prvega sta tvorila vodilna dirkača v Misanu Rinaldi in Rea, drugo Razgatlioglu in Redding, tretji kakovostni razred karavane v superbiku pa so sestavljali vsi drugi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dvanajst krogov pred koncem je malce pretiraval v ovinku Rea in naredil napako. Otočan je zdrsnil, a ni padel, tako da je izgubil le dve mesti, Rinaldi pa je napako serijskega zmagovalca v tej sezoni izkoristil in se odpeljal naprej. V zadnjih krogih večjih pretresov na stezi Marca Simoncellija ni bilo, Rinaldi je kontroliral dirko, a tudi v ozadju ni bilo pretresljivih prehitevanj, tako da so bila mesta na vrhu in pri vrhu že odločena nekaj krogov pred koncem. In res, Rinaldi je brez težav kot prvi prečkal ciljno črto, družbo na zmagovalnem odru pa sta mu delala drugouvrščeni Turek Razgatlioglu ter vodilni v skupnem seštevku Rea. "Fantastična dirka je za mano. Hvala ekipi, velika hvala vsem, ki me podpirajo. Brez njihove pomoči ne bi prišel do zmage v Misanu. Presrečen sem, a pozor, v nedeljo je še ena priložnost za vrhunski rezultat in ta zmaga me ne sme uspavati," je takoj po slavju v Misanu dejal Rinaldi. Rea se je moral zadovoljiti z novim mejnikom, saj je 150 stopil na zmagovalni oder, a ni zmagal. "Nisem razočaran. Glede na težave, ki sem jih imel, ob tem bi skorajda končal v pesku, so stopničke odličen rezultat. Čaka nas še ena dirka, zato že gledam proti nedelji."

Vse dirke v vsakem trenutku v arhivu VOYO.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mr.Cat
12. 06. 2021 18.26
-1
RED spet kaze zakaj je zakjucil z motoGPjem.......tudi z WSBK bo kmalu
motorist_mb
13. 06. 2021 08.18
+2
Ne morejo proti kawi je premočna na ravnini!
motorist_mb
12. 06. 2021 14.40
+2
Bravo Rin 👍
slos
12. 06. 2021 09.50
+1
Gremo zx10r. Navijači tokrat dovoljeni. Karte na ticketone. Lp
slos
12. 06. 2021 09.50
+2
Gremo zx10r. Navijači tokrat dovoljeni. Karte na ticketone. Lp
Mr.Cat
12. 06. 2021 09.16
-1
gremo Dučeji💪....vse drugo razen zmage bo poraz.