MotoGP

Svetovni prvak Mir: Želja za 2021? Biti boljši v kvalifikacijah

Madrid, 21. 12. 2020 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Joan Mir je v pred kratkim končani motociklistični sezoni v zbirko dodal drugo lovoriko, saj je bil leta 2017 že prvak v najšibkejšem razredu moto3. A slavja v kraljevem razredu motoGP ni pričakoval niti sam. Ga je pa zato toliko bolj vesel. A pozor, skupaj z veseljem prihajajo tudi večja odgovornost in pregovorno visoke ambicije, ki jih je 23-letni Španec razkril v pogovoru za El Mundo Deportivo. "Po eni strani bom pod pritiskom, saj bodo vsi želeli napadati in premagati svetovnega prvaka. Po drugi strani pa mi bo lažje, saj laskavo lovoriko že imam v žepu."

Joan Mir se  veseli naslova prvaka.
Joan Mir se veseli naslova prvaka. FOTO: AP

Joan Mir se zaveda, da bo v letu 2021 pod posebnim drobnogledom. Jasno mu je, da bo tarča napadov konkurentov, saj bo vsak izmed njih želel premagati aktualnega svetovnega prvaka.

Joan Mir ima za sabo izjemno sezono. V njej je najprej prišel do svojih prvih stopničk, nato do prve zmage, na koncu pa je za češnjo na torti osvojil celo naslov prvaka. Na koncu so si oddahnili tudi pri Suzukiju, pri katerem so kar 20 let čakali na novi naslov v kraljevskem razredu. Mir je izkoristil poškodbo Marca Marqueza in že v svoji drugi sezoni v razredu motoGP postal najboljši.

"Ljudje me sprašujejo, če je kaj drugače, ker sem svetovni naslov osvojil v sezoni, ko ni bilo zraven Marca Marqueza. Verjamem, da bo čez nekaj let le malokdo razmišljal o tem, kdo vse je bil v konkurenci, verjetno se bodo spominjali le, kdo je postal svetovni prvak," je sprva dejal 23-letni Španec, ki pa se zaveda, da bi imel naslov večjo in posebno težo, če bi v boju za laskavo lovoriko ugnal tudi Marqueza. "Jasno, da bi bil vesel, če bi bil v karavani tudi Marc. Nikomur ne privoščim poškodbe in posledično daljše odsotnosti. Vem, da je Marc trpel, ker ni bil zraven, a tako pač je. Gotovo pa bi imel prste vmes v boju za naslov, to je seveda vsem jasno," priznava Mir, ki bo pred novo sezono pod posebnim drobnogledom. "Mnogi se bodo spraševali, če je izkoristil čudno motociklistično "koronasezono", ki je bila po vseh dejavnikih nenavadna. Tudi razpleti so bili precej nepredvidljivi s kar devetimi različnimi zmagovalci. Verjamem, da se bomo sezone vsi spominjali po velikih spremembah, ki nam jih je prineslo življenje z epidemijo," je za El Mundo Deportivo razpredal novopečeni svetovni prvak, ki ne beži od bremena, ki ga nosi laskavi naslov. "Seveda bom med favoriti v prihajajoči sezoni, saj sem aktualni prvak. Po drugi strani pa bom poleg bremena ves čas s sabo nosil tudi zadovoljstvo, da imam en naslov že v žepu." 

Joan Mir
Joan Mir FOTO: AP

Joan Mir se zaveda, da bo imela ekipa v pripravljalnem obdobju veliko dela, saj pričakuje nekatere spremembe na boljše. "Če želimo biti konkurenčni in premagati Marca Marqueza in druščino, potem moramo dvigniti hitrost dirkalnika in njegovo eksplozivnost. Ob tem moramo biti precej bolj prepričljivi v kvalifikacijah.

V seštevku sezone je Joan Mir zbral 171 točk, Franco Morbidelli 158, tretji v SP Alex Rins pa 139. Četrti je bil Andrea Dovizioso z Ducatijem s 135, kolikor jih je zbral tudi Pol Espargaro s KTM.

Španec trdi, da je Suzuki v letu 2020 izkoristil vse svoje potenciale in prednosti ter uspešno skril tudi določene slabosti. Ekipa je na naslov prvaka v najmočnejšem razredu čakala vse od leta 2000, ko je slavil Američan Kenny Roberts. "Čeprav je minulo že nekaj časa od konca sezone, pa se moram vedno znova uščipniti, da bi se zavedal, kakšen uspeh je naša ekipa dosegla. Dolgo smo čakali na takšen rezultat in sedaj lahko še naprej uživamo v njem. Kot pa pravim, z veseljem ob uspehu pa pride tudi dodatno breme. Prepričan sem, da se bom znal soočiti z njim."

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
21. 12. 2020 17.24
+7
zelo lepa športna sezona , brez jezikanja in intrig
NWO 2014
21. 12. 2020 11.30
-10
Heh...zelo boga izjava...Od enega šampiona bi si pričakoval..."zmagat več dirk"...ampak ja pač eni se zadovoljijo..
prost1
21. 12. 2020 10.52
+8
Mir je potal svetovni prvak, in tega mu nihče ne more vzeti. Za vedno bo to zapisano v vseh zgodovinskih arhivih, ne glede na to , kdo vse je bil in kdo vse ni bil zraven. Če se res končuje Marquezova kariera, jih bo pa lahko še več.
Crazy_Horse
21. 12. 2020 10.09
-1
Mir: Želja za 2021 ? naj m.marquez ostane doma
ALI-S
21. 12. 2020 08.59
-3
😂😂😂 bote drugo leto gledal druge v hrbet
big brother
21. 12. 2020 08.52
-1
Branil ja, obranil ne