Trenirajo, kot da se bo sezona začela jutri

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
G.J
KOMENTARJI
7
Dirkači svetovnega motociklističnega prvenstva v najmočnejšem tekmovalnem razredu bodo morali še dodatno počakati na začetek sezone motoGP. VN Španije je prestavljena, dirke v najboljšem primeru tako ne bodo na sporedu pred sredino maja. Kljub temu se dirkači na uradni start pripravljajo, kot da bo že ta konec tedna.

Odpoved VN Španije, ki bi morala biti na sporedu 3. maja v Jerezu, glede na zdravstveno situacijo v Španiji ni veliko presenečenje. Na Pirenejskem polotoku je porast obolelih za novim virusom covid-19, zaradi česar dirke ne bi bilo mogoče izpeljati, predvsem ker jo vsako leto na dirkaški konec tedna obišče več kot 100 tisoč navijačev z vseh koncev Evrope.

Naslednja priložnost za uradni začetek nedeljskih dirk je tako VN Francije, trenutno še na sporedu 17. maja, vendar tako kot je pod vprašajem slovita dirka v Le Mansu, je dvomljiva tudi izvedba dirke v Mugellu 31. maja za VN Italije.

Dirkači nestrpno čakajo začetek sezone, ki pa še ne bo maja v Jerezu.
Dirkači nestrpno čakajo začetek sezone, ki pa še ne bo maja v Jerezu.FOTO: motoGP

"Po svetu je toliko ljudi, ki ljubijo motoGP in vsi ga zagotovo pogrešajo, med njih štejem tudi sebe, saj imam rad ta šport. Za vse je težko, ko prestavljajo dirke. Ne morete si predstavljati, kakšen pobeg pred vsakdanjim življenjem je naš šport za mnoge. Dirke jemljemo za samoumevne, vse dokler jih ni več na sporedu. Verjemite mi, jaz vem. Ni prijetno, vendar se bomo vrnili," je svoje misli po vseh odpovedih strnil dirkač Pramac Ducatija Jack Miller.

Vedno bolj so glasne govorice, da se bo sezona začela šele sredi poletja, med sicer načrtovanim enomesečnim odmorom. Vodilni možje motoGP upajo, da se bo situacija širom sveta umirila in da bo varno začeti ter izpeljati sezono.

 

Jack Miller na testiranju pred sezono 2020
Jack Miller na testiranju pred sezono 2020FOTO: MotoGP

Dirkači treningov ne izpuščajo

Čeprav ne vedo, kdaj bodo lahko vnovič sedli na svoje motocikle, dirkači vseeno trenirajo, kot da se bo sezona začela ta konec tedna.

Aktualni prvak Marc Marquez si je vzel čas za izpolnjevanje družabnih igric na svetovnem spletu, toda večino časa je vseeno posvetil telesni pripravi.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Video posnetkov, kako krepi poškodovano ramo, ne objavlja več na družbenih omrežjih, zaradi česar bi lahko sklepali, da je okrevanje po operaciji uspešno za njim in je 100-odstotno pripravljen.

Popestritev vsakdanjih treningov

Vsakodnevni treningi za štirimi stenami hitro postanejo enolični in psihološko zelo utrujajoči.

Dvakratni zaporedni svetovni prvak razreda moto2 Johann Zarco, ki bo po lanskem fiasku s KTM-om branil barve zasebnega moštva Avintia, je našel način, kako hkrati trenirati in se zabavati.

Stanje svoje telesne pripravljenosti je prikazal s klasično skleco in stojo ob steni, ki jima je dodal nekaj francoske in avstrijske domišljije.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

S kolesom na dirko, tudi virtualno

Dirkač Aprilie Aleix Espargaro je v karavani svetovnega motociklističnega prvenstva zagotovo najbolj zagret kolesar. Že pred odpovedano dirko v Katarju je po cestah Dohe treniral s kolesom. Kolo je zanj več kot le prevozno sredstvo, ima ga namreč na vsaki dirki in redno trenira, tudi med samo karanteno. Čeprav zaradi te ne sme iz hiše v Andori, kjer živi z družino, ga to ne ustavi. Redno se poda na virtualne ulice in se pomeri v virtualni dirki z najboljšimi kolesarji, po eni izmed trening dirk pa je zapisal: "Po takšnih dirkah vedno obležim na kavču."

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Virtualna resničnost motoGP dirk

Dirkači za krajšanje dolgčasa med treningi in dirkami radi posežejo po videoigrah. Del koledarja sezone je tudi tekmovanje v virtualnih dirkah esport motoGP. Ta konec tedna se bodo na prav posebni dirki pomerili kar dirkači razreda motoGP. Ne vsi, čeprav so upali, da bo igralno konzolo v roke vzel tudi Valentino Rossi. Čast Italije bo branil Francesco 'Pecco' Bagnaia, dirkač Pramac Ducatija.

V konkurenci večine Špancev, virtualno dirko bodo odvozili Alex in Marc Marquez (Honda), Maverick Vinales (Yamaha), Aleix Espargaro (Aprilia), Alex Rins in Joan Mir (Suzuki), Iker Lecuona(Tech 3 KTM), bosta še Portugalec Miguel Olivera (Tech 3 KTM) in lani najboljši novinec motoGP Francoz Fabio Quartararo (Petro nas Yamaha).

Vsi so zagotovo že željni dokazovanja, kdo je najhitrejši na stezi v Mugellu, pa čeprav bo ta le virtualna. Posnetke preteklih dirk, na pravih motorjih, si lahko ogledate v arhivu VOYO.