MotoGP

Nakagami in Zarco v drugo presenetila vse, razpoložen tudi Rossi

Jerez, 24. 07. 2020 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
T.Š., J.B., M.G.
Komentarji
63

Še drugi vikend zapored se motociklistično dogajanje odvija v Jerezu, kjer sta bila na petkovem urniku standardna dva prosta treninga v vseh treh razredih. Najbolj zanimivo je bilo v razredu motoGP, kjer aktualni svetovni prvak Marc Marquez kljub napovedim ni nastopil. V prvo je bil najhitrejši Maverick Vinales, za njim je končal Valentino Rossi. Na drugem treningu pa je s prvim mestom presenetil Takaaki Nakagami, drugi je bil Johann Zarco.

Na prvem prostem treningu razreda motoGP Marca Marqueza ni bilo na stezi (njegova garaža je ostala zaprta), kot napovedano, bo kot kaže na motocikel sedel v soboto. Sta pa bila znova na stezi, oba po poškodbah, Cal Crutchlow in Alex Rins in oba sta začela precej previdno, zasedla sta 20. in 21. mesto. Prijetno presenečenje, glede na ne prav dobre nastope minuli konec tedna, je hitra vožnja Valentina Rossija

Italijan je postavil najhitrejši krog v konkurenci v 18. krogu in držal vodstvo tudi v zaključku treninga, vse do zadnjega kroga, ko ga je prehitel moštveni kolega Maverick Vinales (1:37.063). Rossi je malce zaostal (+0.142), tretji je bil Južnoafričan Brad Binder (+0.307). Sledili so Franco Morbidelli, Pol Espargaro, Miguel Oliveira, Jack Miller, Takaaki Nakagami, Aleix Espargaro in Andrea Dovizioso. To je vsekakor dober začetek za Yamaho pred VN Andaluzije, Quartararo je bil tokrat šele 13. (+0.829), a obeti za izenačen konec tedna so dobri, saj je bilo najboljših 16 dirkačev v razponu manjšem od sekunde.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V drugo presenetljiv razplet 
Starejšega od bratov Marquez tudi na drugem treningu ni bilo na stezo, tako da bomo morali na njegov nastop počakati še vsaj en dan. Že pred tem je Katalonec napovedal, da bo na dirkalnik sedel šele v soboto, da preveri, kakšni so občutki na motorju. In vprašanje je, če ga bomo dejansko v nedeljo že videli dirkati. Je pa z odličnim krogom v zadnjih minutah zablestel še en dirkač Honde Takaaki Nakagami, ki je prehitel prav vse in tako nenadejano prišel do prvega mesta. Tudi drugo mesto drugega prostega treninga, kjer pa so se dirkači že bolj osredotočali na dirkaški ritem in izbiro pravih nastavitev, je presenetljivo pripadlo Francozu Johannu Zarcoju, tretji je bil Španec Pol Espargaro, ki je potrdil, kar je kazal že na nedeljski dirki, in sicer to, da je očitno s KTM-om naredil velik korak naprej. 

Peti s prve dirke v sezoni Franco Morbielli je zaključil na četrtem mestu, tik pred zmagovalcem prvega treninga Maverickom Vinalesom. Špancu je sledil francoski čudežni deček Fabio Quartararo

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Valentino Rossi, ki je prijetno presenetil v dopoldanskem dogajanju z drugim mestom, je bil tokrat bolj zadržan, a vseeno soliden osmi, kar mu pred jutrišnjim kvalifikacijskim dnem zagotovo vliva optimizem. Skupno je dan kot najhitrejši zaključil Vinales, drugi je bil prav 'The Doctor', tretji pa Brad Binder.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dogajanje v moto2 in moto 3
Stezo v Jerezu so v lepem vremenu v petek na prvem prostem treningu najprej preizkusili dirkači razreda moto3. Najhitrejši je bil Španec Raul Fernandez (KTM, 1:45.896), drugi je bil Japonec Tatsuki Suzuki (+0.216), tretji Čeh Filip Salač (oba na Hondi).  Zadnji so bili v prvem sklopu na stezi dirkači razreda moto2, najboljši čas je postavil Italijan Marco Bezzecchi (1:41.525, KTM), drugi je bil Japonec Tetsuta Nagašima (Kalex), tretje mesto je zasedel Španec Jorge Navarro (Speed Up).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi drugi sklop petkovega dogajanja so začeli dirkači v razredu moto3. Tokrat je bil najhitrejši Britanec John McPhee, sledila sta mu Italijan Andrea Migno in Španec Albert Arenas. Najhitrejši s prvega treninga je bil tokrat bolj zadržan, Fernandez je namreč končal na enajstem mestu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V razredu moto2 smo na drugem treningu videli dvojno italijansko slavje. Prvi je bil Luca Marini, drugi pa njegov moštveni kolega v ekipi Sky Racing Team VR46 Marco Bezzecchi, ki je s tem potrdil dobro formo s prvega treninga, ko je bil celo najhitrejši med vsemi. Tretji je bil Japonec Tetsuta Nagašima.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Marquez vzel vso medijsko pozornost
Čeprav je zmago v nedeljo, na prvi dirki razreda motoGP v sezoni, slavil talentirani francoski dirkač Fabio Quartararo (za slednjega je bila to prva zmaga v karieri v tem razredu), pa je bilo po dirki in naslednje dni govora le o Marcu Marquezu. Španec je bil na naslovnicah vseh časnikov, saj je bil po padcu in zlomu nadlahtnice v torek operiran v Barceloni, sedaj pa je že na mestu dogajanja v Jerezu. Na sporedu je namreč že nova dirka, praktično brez premora bo šlo zaradi skrajšane sezone zaradi pandemije novega koronavirusa (VN Andaluzije). Na VN Španije je kot omenjeno slavil Quartararo (vodi na lestvici s 25 točkami), drugi je bil Španec Maverick Vinales, tretji pa Italijan Andrea Dovizioso.

Za dirkače je dobrodošlo le dejstvo, da jim ni bilo treba potovati, saj so ostali v Jerezu in so se lahko mirno pripravljali na nov izziv. Od danes do nedelje bo znova zelo zanimivo, vsekakor pa bodo oči znova uprte v aktualnega svetovnega prvaka, saj vse zanima, kako bo dirkal Španec. V roko so mu vstavili titanovo ploščico in precej tvegano bo zanj, če slučajno znova pade, saj jo je pri nedeljskem prevračanju relativno dobro odnesel, saj si ni poškodoval živca. Če bi se zgodilo to, bi bila vprašljiva celotna sezona. 

A pri trdoživemu Marquezu se res nikoli ne ve, saj tudi to, da bo odpotoval v Jerez, ni verjelo prav veliko ljudi. Na prizorišču dirke je moral opraviti zdravniški pregled, a ni bilo težav in dobil je dovoljenje za nastope. Kot kaže, si bo vzel še dan počitka in se dirkačem pridružil v soboto, ko so na sporedu treningi in kvalifikacije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zato je izjemno zanimiva izjava doktorja Xavierja Mira, ki je operiral Španca, ki jo je izrekel v sredo in je takrat dejal, da celo za dirko v Brnu še ni povsem jasno, kaj bo, Marquez pa je tudi njegove napovedi postavil povsem na glavo. "Počuti se bolje od pričakovanega, saj smo bili v skrbeh, da si je poškodoval živec, saj je to precej običajno za takšno zvrst poškodbe. Resnica je, da je bilo zelo blizu, vendar živec ni bil poškodovan, tako da smo lahko vstavili titanovo ploščico zadnje generacije, kar omogoča takojšnjo rehabilitacijo. Začel je s hladilno terapijo z napravo, ki zmanjšuje hematom, poleg tega, ko naprava ni priklopljena, dela rehabilitacijo za ramo, komolec, zapestje in dlan. Resnica je, glede na trenutno stanje, da so vrata le polovično odprta za vrnitev v Brnu. Se dobro počuti, je optimističen, kot vedno, želi si tekmovati in se boriti za naslov," je dejal Mir. 

V vsakem primeru bo medijska pozornost osredotočena na Španca, kar pa je priložnost za Quartararoja, da doseže še en odmeven izid in točkovno pobegne na lestvici. Danes sta v Jerezu na sporedu dva prosta treninga v vseh treh razredih, prvi sklop je bil na sporedu ob 9. uri, drugi pa je na sporedu ob 13.15. Celotno dogajanje lahko spremljate na VOYO.

Urnik VN Andaluzije
Urnik VN Andaluzije FOTO: POP TV
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
24. 07. 2020 20.15
-2
Quartararo se po moje špara za jutrišnji pole in tudi za morebitno novo zmago
mojcd
24. 07. 2020 18.02
-3
Ne mores verjeti kak dela 10C na asfaltu....
Sputnik
24. 07. 2020 17.31
+3
zarco zelo dober dirkač ampak ni konstanten. konstanta mu manjka za bit pri vrhu. nakagami pa končno več dolgih letih japonec ki bi lahko prišel do vrha. kam so padli japonci... grozno
catgod
24. 07. 2020 16.42
-15
Trije avtorji clanka....kdo kaj je rosiljubec???
CarlossCars1
24. 07. 2020 16.48
-18
To mora biti muka, prvo morajo realno poročati o dejanskem stanju, torej da je MM iz drugega planeta in da nima konkurence, pol pa si menjajo identiteto in se kot @jezdimir, @Staritrg in @Nojzi tukaj izživljajo nad bralci ter nam dopovedujejo, da Marc nima pojma in podobne traparije.
Kaktusy
24. 07. 2020 17.17
+14
catgod
24. 07. 2020 17.21
-13
AS1983
24. 07. 2020 16.31
-10
To nedeljo bo po moje povsem premesan vrstni red kot prejsnni vikend, rossiju lezi ta steza
HUSO BOSS
24. 07. 2020 16.04
-2
ČE KDAJ IMA ROSSI LETOS ZADNJO PRILOŽNOST ZA TAKO DOLGO ŽELJENO 10TKO!
bogdajmir
24. 07. 2020 16.07
+4
nima pravega motorja, na kvalifikacijah bo spet 1 sekundo za vsemi
CarlossCars1
24. 07. 2020 16.38
-4
In Quartararo z istim "nepravim" motorjem 1 sekundo spredaj.
dugi159
24. 07. 2020 17.35
-6
Uporabnik458403
24. 07. 2020 15.26
+18
Kako naivno, saj na treningu ni interes postaviti najhitrejsi krog ampak priprava na dirko.........
catgod
24. 07. 2020 15.23
-4
Cudezni decek...the doktor....kje pobirate te blesave prispodobe 😂😂😂😂🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️
nightifly
24. 07. 2020 14.40
+10
Strokovnjaki ,katerih prispevke beremo v razlicnih uglednih spotrnih revijah in casnikih pisejo o norosti , ki jo dovoljujejo celo doktorji specialisti in odgovorni krovnih sportnih organizacij ,da dirkaci nekaj dni po zlomu okoncine pristanejo na pritiske bilo katere garaze , ki si zeli njihovega dirkaca cimprej v sedlu in na dirki -pa tudi ,ce gre pri tem tudi za privolitev samega dirkaca in njegovega prokuratorja . Prav sigurno je jasno ,da o svojem zivljenju odgovarja sam dirkac , ki si dovoli lomiti ude za nekoga tretjega . Je pa tudi res , da morajo komisarji vzeti v obzir tudi varnost vseh ostalih dirkacev . In prav ti komentatorji ,med njimi doktorji opozarjajo ,da lahko MM ob ponovnem padcu spravi v resno nevarnost okoncino -za vedno . Na koncu koncev je pa tudi res ,da je polnoleten in se o svojem zivljenju odloca sam . Torej naj bo tako . Puig je zatrdil ,da MM jutri bo , torej bo .
catgod
24. 07. 2020 14.48
-1
Nimas nic pametnega za pocet patetik laznivi???? Pejt svojo mirkat na teraso....al te je pustila
rr3
24. 07. 2020 13.04
-35
Definicija rezerve je rumenjak, ki ga zadnjih 10 let na polno prehitevajo še polomljeni dirkači....
Staritrg
24. 07. 2020 13.11
+20
nightifly
24. 07. 2020 14.29
-3
definicija cloveka ,ki je id ....... je jasna sama po sebi in je ni treba ponovno definirati .
nightifly
24. 07. 2020 14.30
+2
catgod
24. 07. 2020 14.49
-2
mojcd
24. 07. 2020 13.02
+37
Kakorkoli, Vinales je dirkač za en krog....ni šampionska zmes
resnicaosvobaja
24. 07. 2020 13.01
-7
Nightfly, zakaj si nam zamolčal, da je Marquez imel morje navijačev in nam poveš to šele danes ?
Staritrg
24. 07. 2020 13.07
+13
CarlossCars1
24. 07. 2020 16.41
-12
So velika in mala morja. In vi rumeni ste imeli mnogo argumentov proti MM, ostal vam je le še eden, tale s številom navijačev. Ampak roko na srce, takih huliganov niti nihče drug ne bi htel meti za navijače. Ker se tak derete, da vam uhaja ravno...
Doktor333
24. 07. 2020 13.00
+19
V celotnem prispevku pišete samo o ubogemu MM. A zdej ko je Vale na 2.mestu....pa dobesedno nič.....svinjarij...
marston
24. 07. 2020 13.07
+9
Pisci zaljubljeni v mm in njegovi navijači. 46 pa zaničujejo.
CarlossCars1
24. 07. 2020 12.51
-18
Legitimno je verjetno malo prehuda beseda, bi pa bilo motoGP 2020 brez prvega favorita in daleč najboljšega dirkača zadnjega desetletja močno močno okrnjeno. Poleg tega ni isto, če se iz prvenstva poslovi en Miller, ki z izjemo nekaj prebliskov ne igra pomembnejše vloge ali pa en MM93. Tak da ima Puig čisto prav. Tudi če Rossi neha dirkat jutri, se to na razpredelnici ne bo poznalo kaj prida. Resda bo rumena čreda nekaj časa šmrkala, ampak bo že. Gor bo jih držal satanski dogovor, v katerem so podpisali pakt z hudičem, da bodo do konca svojih dni žvižgali Marquezu in mu privoščili......hmm....tudi smrt.
resnicaosvobaja
24. 07. 2020 12.57
-23
Mene je strah, da bi se ta rumena čreda ponečedila še pri ostalih športih, potem, ko so družno napovedali, da z odhodom živinozdravnika iz motoGP-ja tega tako ali tako ne bodo več spremljali
.jezdimir
24. 07. 2020 13.05
+15
Zopet sta odtavala v svoj svet enoumja, dejta si vidva šepetat na uhe, tile vajini zmazki nikogar ne zanimajo...hehehe
nivampomo?i
24. 07. 2020 13.54
+7
CarlossCars1
24. 07. 2020 16.43
-8
Se popolnoma strinjam @nivam..., jezdić je daleč od resnice. Saj to tudi dobro ve, ali kaj če ga hudobija vedno premaga...
flamengo
24. 07. 2020 12.27
-4
saj je bilo rečeno, da Marc ne nastopi v petek. Kakšen trapast portal
nightifly
24. 07. 2020 12.24
+15
Puig pravi ,da bo MM jutri na pisti . Se je pa na njegove besede ,ces da bo prvenstvo kar nelegitimno zaradi poskodbe Markeza burno odzval Miller , ki je Puiga spomnil ,da ne dirka samo MM ,ampak lahko poskodbe staknejo vsi . Popolnoma se strinjam ,da je Puig kot ze tolikokrat v karieri pokazal svoj negativ . Dirkac kot je MM ne potrebuje takih ljudi okoli sebe ,ki ga v bistvu se bolj oddaljujejo od navijacev . Nic ne zavidam Markecu . Postal je ujetnik Honde , oceta in puiga ,ter samega sebe . Skoda . In cez 15 let , ko bo star toliko kot je danes Rossi , se bo verjetno razkuril ,jih poslal nekam in koncno zamenjal Znamko motorja . Seveda prepozno .
ceviplastika
24. 07. 2020 12.34
-8
Kaj ti bluziš? Marqueza v vsakem komentarju prikazuješ kot največjega negativca. Recimo Pedrosa je bil več let njegov moštveni kolega, pa sta se vedno odlično razumela in medsebojno spoštovala. In še zdaj ga Pedrosa hvali. Rossi? Skregal se je z vsakim moštvenim kolegom, dobesedno brcnil Burgessa iz garaže ter ga želel prikazati kot glavnega krivca, ko mu ni šlo. Zdaj vidimo kako je na stvari.
catgod
24. 07. 2020 12.36
-11
CarlossCars1
24. 07. 2020 12.41
-7
MM93 ima dovolj navijačev in gledalcev, ki ga spoštujejo predvsem zaradi spektakularne vožnje. Ne rabi on tuleče rumene črede, ki se na dirkališčih derejo, kot da bi bil Rossi edini dirkač, kar je zelo nespoštljivo do ostalih 21 fantov, ki prav tako dirkajo, dosti jih je tudi hitrejših od "46. Kar se pa prestopa tiče, pa se nikamor ne mudi. Yamaha itak odpade, ker bo Rossi vlozil svoj Veto in dokler bo živ ne bo pustil Marca na Yamaho. Pri Ducatiju so šalabajzeri, KTM in Aprilija realno nimata možnosti za Top 5. Da pa bi Marc torej edino opcijo, to je Honda, na željo škodoželjnih rumenih Muha-zloba style ovc, zapustil in si s tem onemogočil morebitne zmage in naslove, pa naj kar ostane mokra želja Muhe in tistih par fanatikov.
catgod
24. 07. 2020 12.43
-16
..ga ni za brati....ker verjetno spet samo naklada.
NoExit
24. 07. 2020 13.00
+13
Hehe.. dvomim da bo kdaj mm zamenjal motor.. po mojem je dejstvo, da je prliliman na hondo to njegov največji adut.. tega se tudi zaveda..heh.. Samo mehanicarji..kleparji.. imajo polne roke dela zarad njega :)
varČujem
24. 07. 2020 13.14
-5
JA Razumela predvsem zaradi Pedrosovega dobrega značaja... za Márqueza pa tako in tako vemo.....
mojcd
24. 07. 2020 12.18
+10
očitno bo ta vikend spet rekord steze na kvalifikacijah
nightifly
24. 07. 2020 12.07
+16
Mxriderrr 24.07.2020, 10:48:56///////////////////// Za-11bcaaa24.07.2020, 10:32:53#### razvoj motorja ima vezo z Lorenzom, vklopi malo možganske celice :)##### Mx , z odgovorom osebi bcaaa in mni samo dokazujete ,da ste na forumu zato ,da vnasate nemir , slabo vzgojo in se slabse komentarje o tem sportu . Povedal bom samo o mojem prispevku - clanek enega tujega specializ. moto casopisa sem samo prevedel in objavil tukaj z namenom ,da se vsi seznanijo s tem podatkom -da je izgleda z agregati YAmahe nekaj narobe , oz.so jih poslali v verifikacijo . Ce ste pa vi kaj vec seznanjen kot je glavni manager Yamahine garaze ,no potem pa ....no comment . Pisem vam samo zato ,da nehate brati moje komentarje in greste kar mimo . Samo toliko .
jurle74
24. 07. 2020 11.37
+1
number46
24. 07. 2020 11.25
+28
5 dni je minilo in evo jih spet, dobr Vr upam da zadrži to formo tudi v q2 in dirki. Marc spara, ni potrebe da riskira se kakšen padec. Me prav zanima kakšni bojo njegovi časi in kje se bo Q.