MotoGP

V Silverstonu (končno) zahrumeli stroji: lanska blamaža se ne bo ponovila

Silverstone, 20. 06. 2019 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na dirkališču v Silverstonu, ki gosti dirke razreda motoGP in formule 1, so končno zahrumeli delovni strojni. Po lanski blamaži, ko je zaradi obilnega dežja in neustreznega sistema za odvajanje vode odpadla dirka svetovnega prvenstva, so vendarle začeli s preplastitvijo celotnega dirkališča.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred tedni je izvršni direktor Dorne Carmelo Ezpeleta potrdil, da bo Silverstone gostil dirke svetovnega motociklističnega prvenstva še vsaj do leta 2021 in s tem potrdil, da kljub lanski blamaži, ko so dirke v vseh treh tekmovalnih razredih zaradi neustrezne asfaltne podlage odpadle, še vedno zaupajo vodstvu dirkališča, z direktorjem Stuartom Pringlom na čelu. Seveda pa je moralo vodstvo dirkališča to zaupanje tudi povrniti. Čeprav so kultno dirkališče na Otoku preplastili že lani, ko so s tem želeli obeležiti 70-obletnico, pa so morali pred letošnjimi dirkami najvišjega ranga (motoGP in formula 1, op. p.) to storiti še enkrat. Na lanski dirki so se namreč pojavile velike težave s stoječo vodo in grbinami, ter neravninami na dirkališču in na vodilne može se je nemudoma vsul plaz kritik, kako se lahko to zgodi v državi, kjer povprečno dežuje več kot 150 dni na leto. Takoj po odpovedi lanske dirke za VN Velike Britanije je Pringle zatrdil, da bodo zadevo temeljito preučili, ugotovili, zakaj je prišlo do težav in v najkrajšem možnem času začeli s temeljito prenovo in rekonstrukcijo asfaltne podlage, da se kaj takšnega v prihodnosti ne bi ponovilo. 

Lansko dirko za VN Velike Britanije je dobesedno odplaknil dež.
Lansko dirko za VN Velike Britanije je dobesedno odplaknil dež. FOTO: AP

In res so se držali obljub. Pred dnevi, 10. junija, so namreč v Silverstonu zahrumeli delovni stroji. Skupina svetovnih strokovnjakov, z Jarnom Zaffellijem na čelu pa obljubljajo, da bodo dirkališče preplastili za najmodernejšimi metodami, ki med drugimi vključuje tudi električne senzorje v sami asfaltni podlagi, ki merijo količino dežja, ki pade na določenem delu steze. 

"Dirkališče bo po preplastitvi povečalo požiranje vode za kar štirikrat. Ne zgolj zaradi posebnega asfalta, ampak tudi zaradi dejstva, ker bo na določenih delih steze bistveno popravljen naklon. Zunanji rob v vseh zavojih bomo dvignili za dodatnih sedem centimetrov, notranji del pa bomo znižali za dodatnih sedem, kar bo omogočilo bistveno boljše odtekanje vode. Na dirkaškem asfaltu ne bo več prisotnih grbin in ta bo desetkrat bolj obstojen kot prejšnji. Za nameček bo omogočal dirkačem razreda motoGP in dirkačem v prvenstvu Formule 1, trikrat boljši oprijem kot prejšnji asfalt," so v uradni izjavi za javnost zapisali na uradni spletni strani dirkališča Silverstone. Če bodo spremembe res obrodile sadove, pa bomo videli med 23. in 25. avgustom, ko bo na sporedu VN Velike Britanije. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
24. 06. 2019 09.55
lanska polomija, da je odpadel motogp upam, da se ne ponovi, si pa želim vsaj nekaj dežja, ker v Angliji rado dežuje
hotchilipoper
21. 06. 2019 10.05
+3
Pri nas bi postavili znake, vozi previdno
poserjemsenavas
20. 06. 2019 16.56
+9
eno leto so študirali, zdaj bodo pa v enem mesecu vse porihtali?
tedoVV2HCmedo
20. 06. 2019 17.41
+8
Boljše kot pri nas, kjer bi za popravilo rabili 5 let.
Zantaja
20. 06. 2019 20.59
+7
LightningBolt
21. 06. 2019 10.54
+4
Ne pozabi še na maketo, pa razne proteste za zaščito voluharjev.