MotoGP

Srhljiv zaključek v Silverstonu: Rins v zadnjih metrih 'ukradel' zmago Marquezu

Silverstone, 25. 08. 2019 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.V./M.G./J.K./M.J.
Komentarji
454

Kakšen zaključek dirke kraljevega razreda v Silverstonu! Ko je že kazalo, da si je Marc Marquez zagotovil sedmo zmago v sezoni razreda motoGP, ga je v zadnjih metrih presenetil vztrajni Alex Rins za letošnje drugo slavje v sezoni. Na tretjem mestu pa je končal Maverick Vinales. Valentino Rossi je osvojil četrto mesto. Dirko razreda moto2 je dobil Španec Augusto Fernandez, v najšibkejšem razredu pa je bil pred vsemi njegov rojak Marcos Ramirez.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Silverstone tokrat ni razočaral, dramatična zmaga Alexu Rinsu
    02:17
    Iz 24UR: Silverstone tokrat ni razočaral, dramatična zmaga Alexu Rinsu
  • Vrhunci dirke v razredu MotoGP za VN Velike Britanije
    12:49
    Vrhunci dirke v razredu MotoGP za VN Velike Britanije
  • Trčenje v Silverstonu s perspektive kamere na Doviziosovem motociklu
    00:27
    Trčenje v Silverstonu s perspektive kamere na Doviziosovem motociklu
  • Trk Doviziosa in Quartararoja na dirki v Silverstonu
    00:44
    Trk Doviziosa in Quartararoja na dirki v Silverstonu
  • Vrhunci ogrevanja v razredu MotoGP pred VN Velike Britanije
    13:41
    Vrhunci ogrevanja v razredu MotoGP pred VN Velike Britanije
  • Vrhunci dirke moto2 v Silverstonu
    10:24
    Vrhunci dirke moto2 v Silverstonu
  • Vrhunci dirke v razredu Moto3 za VN Velike Britanije
    05:49
    Vrhunci dirke v razredu Moto3 za VN Velike Britanije
Iz ekipe Ducatija so sporočili, da Andrea Dovizioso po hudem padcu v prvem krogu nima nič zlomljenega, a so ga vseeno odpeljali na dodatne preglede v bolnišnico v Coventryju zaradi številnih udarcev v glavo. Ob padcu je namreč izgubil kratkotrajni spomin.

Neverjeten razplet dirke v kraljevem razredu motoGP v Silverstonu, kjer je v zaključnih metrih novo, že sedmo zmago v sezoni aktualnemu svetovnemu prvaku Marcu Marquezu (Repsol Honda Team) pred nosom 'snedel' član moštva Team SUZUKI ECSTAR Alex Rins. Ta je skozi celotno dirko dihal tesno za ovratnik sicer odličnemu Kataloncu, ki mu je nekajkrat pošteno zamajalo tla pod motociklom, saj se je z vsakim prevoženim kilometrom obraba zadnje gume še kako poznala. Kljub infarktnemu zaključku pa je tokratno dogajanje na dirki za VN Velike Britanije zaznamovalo zgodnje trčenje favoritov za najvišja mesta Fabia Quartararoja (Petronas Yamaha SRT) in Andree Doviziosa (Ducati Team), ki se je po prvih informacijah iz bolnišnice v Coventryju, kamor so po izgubi kratkotrajnega spomina odpeljali nesrečnega Italijana, končal brez hujših posledic za dirkača.

Vinales: To je lep rezultat
Od tega konca tedna si je veliko obetal tudi dirkaški doktor Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha), a se je na koncu moral sprijazniti z vselej nehvaležnim četrtim mestom. Maverick Vinales je skušal poseči med Rinsa in Marqueza, ki pa sta bila za Yamahinega dirkača tokrat preprosto prehitra. Z osvojenim tretjim mestom je bil zadovoljen: "Dejstvo je, da se s stezo v Silverstonu nisem povsem 'spoprijateljil'. A končati na zmagovalnem odru, in to na dirki, kjer sta trčila favorita za najvišja mesta 'Dovi' (Andrea Dovizioso, op. p.) in Fabio (Quartararo, op. p.), je lep rezultat." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Marquez obžaluje medel zaključek, Rins presrečen
Drugouvrščeni Marquez je po dirki preobratov povedal: "Zelo razburljiva dirka, ki sem jo zaključil precej medlo, kar je na koncu Alex (Rins, op. p.) dobro izkoristil. Prednost v skupnem seštevku je zadovoljiva, tako da že pogledujemo k naslednjim preizkušnjam." 

Marc Marquez je po 12 dirkah trdno v vodstvu SP, ima 250 točk, osmoljenec Andrea Dovizioso je ostal pri 172, na tretje pa se je prebil Alex Rins, ki jih ima 149.
Veliki zmagovalec Rins je izkoristil ponujeno in odnesel drugo zmago v sezoni: "Za nami je odličen konec tedna na Otoku. Počutil sem se odlično skozi celotno dirko in ko sem začutil svojo priložnost, sem jo želel maksimalno izkoristiti. To je nedvomno velika zmaga za naše moštvo in obenem izjemna popotnica za naprej." 

Dirko motoGP je močno zaznamovalo tudi trčenje Quartararoja in Doviziosa, ki je padel prek Francozovega motocikla.
Dirko motoGP je močno zaznamovalo tudi trčenje Quartararoja in Doviziosa, ki je padel prek Francozovega motocikla. FOTO: motoGP

Fernandez pred vsemi v moto2
Na dirki svetovnega motociklističnega prvenstva v Silverstonu je v razredu moto2 zmagal Španec Augusto Fernandez. Drugi je bil njegov rojak Jorge Navarro, tretji pa Južnoafričan Brad Binder. Vodilni v skupnem seštevku Španec Alex Marquez je sredi dirke odstopil in padel, a kljub temu s 181 točkami zadržal vodstvo v SP.

Ramirez do svoje druge zmage v sezoni v razredu moto3
Trenutno vodilni dirkač v skupnem seštevku razreda moto3 Lorenzo Dalla Porta (Leopard Racing) je izkoristil napako svojega najbližjega zasledovalca Arona Caneta (Sterilgarda Max Racing Team), ki je po trku v zgodnji fazi dirke – natančneje v četrtem krogu – s članom moštva Sama Qatar Angel Nieto Team Albertom Arenasom zaostal za najboljšimi, a kljub vsemu na koncu zasedel 13. mesto in s tem osvojil nove tri točke.

Dirko v lepem, sončnem vremenu je zaznamovalo izmenjevanje v vodstvu med že omenjenim Dalla Porto, ki mu je večji del kazalo najbolje za končno zmago, Tonyjem Arbolinom (VNE Snipers) in zmagovalcem Marcosom Ramirezom. Dalla Portov moštveni kolega je dva kroga in pol pred koncem nekoliko presenetil s tveganim prehitevanjem po notranji strani steze, kar je izkoristil tudi iz ozadja vse bolj prodirajoči Arbolino, a so se karte še pred prečkanjem ciljne črte znova spremenile. Dalla Porta je pol kroga pred koncem le uvidel, da bi bil še zadnji poskus naskoka na zmago morda preveč tvegan, saj je bitka za končni naslov tesna. Italijan (171 točk) ima po 12. dirkah pred drugouvrščenim Canetom 14 točk prednosti (157), tretjeuvrščeni Arbolino pa zaostaja za dodatnih 24 točk (133).

Marcos Ramirez (Leopard Racing) je prišel do svoje druge zmage v sezoni.
Marcos Ramirez (Leopard Racing) je prišel do svoje druge zmage v sezoni. FOTO: Twitter

"Za nami je fantastična dirka. Čeprav mi je dolgo časa kazalo odlično za zmago, sta Tony (Arbolino, op. p.) in Marcos (Ramirez, op. p.) na koncu potegnila dodatnega asa iz rokava. Kljub vsemu smo lahko z rezultatom zelo zadovoljni. Vseskozi sem imel dober občutek, tudi ritem je bil odličen, motocikel prav tako ... V zadnjem krogu sem vse želel opraviti perfektno, ampak sem slabo ocenil stanje v ovinku, kar sta tekmeca izkoristila in ušla. Najpomembneje je, da sem z novimi stopničkami malce povečal točkovno prednost pred Canetom," je bil kljub zapravljeni priložnosti za zmago z uvrstitvijo na zmagovalni oder zadovoljen Dalla Porta.

Drugouvrščeni Arbolino je po dirki izpostavil dobro pripravljenost v zadnjih dneh: "Že med testiranji sem začutil, da bi to lahko bila prava priložnost za kaj več. Pomembno je, da sem se vseskozi dobro boril in na koncu ciljno črto prečkal na drugem mestu. Uvrstitev na zmagovalni oder je nagrada za ves trud in lep obet pred naslednjo dirko."  

Ramirez ni skrival zadovoljstva po drugi zmagi v sezoni, s čimer je ohranil peto mesto v skupnem seštevku razreda. "Fantastično. Sem brez besed, saj sem prišel do druge zmage letos. Zahvaljujem se moštvenim kolegom in družinskim članom za vso izkazano podporo v teh dneh v Silverstonu. Glede skupnega seštevka je še vse odprto, upam, da bom tudi v nadaljevanju sezone prikazoval tako dobre dirke."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Quartararo na ogrevanju 'vzel mero' Marquezu
Na jutranjem ogrevanju pred glavno dirko vseh motociklističnih razredov je najboljše dirkače pričakalo lepo vreme, kar je odličen obet pred popoldanskim vrhuncem v Silverstonu. V kraljevem razredu motoGP je bil najhitrejši Quartararo, ki je najbližjega zasledovalca Marqueza prehitel za pičlih sedem stotink sekunde, medtem ko je tretjeuvrščeni Dovizioso za Francozom zaostal za dobre tri desetinke sekunde. Prekaljeni lisjak Rossi je očitno prenesel dobro formo iz sobotnih kvalifikacij, saj je tudi na ogrevanju tesno dihal za ovratnik vodilni trojici in zasedel četrto mesto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V osrednjem jakostnem razredu moto2 je največ pokazal Jorge Navarro, drugo mesto je zasedel trenutno vodilni v skupnem seštevku prvenstva Alex Marquez, tretji pa je bil Augusto Fernandez

V najšibkejšem razredu moto3 pa je na vrh skočil Aron Canet, Japonec Ajumu Sasaki je bil drugi, medtem ko je tretje mesto zasedel v zadnjih dneh odlični Tony Arbolino

VN Velike Britanije
VN Velike Britanije FOTO:

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

14.38

Srhljiv zaključek dirke v Silverstonu: Rins presenetil svetovnega prvaka

Kdo bi si mislil, da bo Rins tako tesno dihal za ovratnik svetovnemu prvaku Marquezu in ga v zadnjih metrih prehitel za drugo zmago v sezoni!

14.33

Rins sledi Marquezu

Dva kroga pred koncem Marquez in Rins bijeta ogorčen boj za zmago na dirki za VN Velike Britanije.

14.28

Marquez v vodstvu

Dobrih pet krogov pred koncem dirke v Silverstonu Marquez še naprej v vodstvu, za petami sta mu Rins in Maverick Vinales na tretjem mestu.

14.26

Trčenje s prizme Dovijevega motocikla

14.18

Marquez znova vodilni

Po krajšem prevzemu vodstva Alexa Rinsa, je aktualni svetovni prvak znova v prednosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (454)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
26. 08. 2019 13.35
+2
Naslov novinar, bo treba fax narediti, srhljivo je da je 5 mrtvih, to je bil pa napet , spektularen konec !!!
JackSparrovwvw
26. 08. 2019 11.32
+1
Tudi Rossi je zgubljal dirke, ko je bil na višku kariere. Vsak tudi zgublja, ne samo zmaguje. In verjamem, da je bil malokrat sam kriv za svoje poraze, največkrat ga je izdal motor. 15 let kasneje so kot odločilen k motorju prišle še gume, ki so kar odločilne zadnje čase. In če kdo misli, da MM ne bi vedel izpeljati zadnjega ovinka na skrajni notranji strani z boljšimi gumami, je samo zaslepljen MM hejter, ki nima pojma o pojmu.
Roko66
26. 08. 2019 11.14
+4
Za MM skrbi 200! inženirjev,rezultat pa je...preberite sposojen komentar... "Honda je gigant v MotoGp, ostali so palčki. MM vozi tehnološko gledano strašno mašinerijo, grajeno samo za njega. Ostale voznike Honde jemljejo bolj z rezervo...Seveda zaupanje Honde in rizik popolnoma upraviči. Najnovejša letošnja pogruntavščina ekipe Repsola je pa “vohunska” ekipa znotraj ekipe ,ki na treningih meri zvok in resonanco ter prestavna razmerja menjalnika konkurenčnih ekip. Pri Hondi so razvili program, ki jim pomaga pri simulaciji oz. pripravi taktike nasprotnikov in tako že v boxu poznajo približno razmerje moči pred dirko. MM ni samo dirkač ampak projekt , za katerega so pripravljeni investirati vse in to tudi počnejo."
JackSparrovwvw
26. 08. 2019 11.27
+2
Eh daj prosim te lepo, včeraj je Honda trepetala na stezi, kot da bi bila drugorazredni motocikel. Mogoče bi jo en Rossi v mladih letih lahko krotil, ostali pa nimajo šans. Pač so letos dali povdarek na končni hitrosti, zabušili pa so na zaviranjih in v vstopih v ovinek. Zdaj pa MM plačuje davek za to, ko v zavojih izgublja dirke. Pa nima veze, naslov je tu in strokovnjaki itak vedo, da je daleč najboljši. Dovijeve in Rinsove zmage pa so pač hrana za razočarane rumenkoje. Psi lajajo, karavana gre dalje, kralj pa je samo eden - MM93.
rr3
26. 08. 2019 11.46
+2
Roko66.... no ja malo bolj podučeni vedo, da je ta SW za simulacijo razvila Italijanska ekipa in prvi ga je začel uporabljati Ducati že pred leti. Danes ga uporabljajo praktično vse ekipe v MotoGP. Ni to nek jaki izum še manj pa da ga neka Hondina pogruntavščina. Prvotno je bil prvič program razvit za druge športe, ki se je skozi leta prilagajal različnim potrebam, kasneje za dirke F1 kasneje danes pa se je začel uporabljati praktično v vseh dirkaških športih. Če bi poznal razvoj motociklov in spremljal MotoGP bolj kot branje Lady revij bi tudi vedel, da za razvojem stojijo ekipe včasih tudi veliko večje kot 200 inžinirjev. Največje imajo Ducati, Yamaha in Honda in nobena ne izstopa. Niti ena ekipa na tej zemeljski polobli pa ne razvija motociklov specifično samo za enega, (o ekonomiki te nima smisla poučevati). Je pa res da se eni znajo bolje prilagoditi kot drugi. To je pa jasno tudi enoletnemu frocu. Tako da v jok in na drevo in malo manj branja tračev ti želimo.
JackSparrovwvw
26. 08. 2019 11.54
+1
Točno tako je, saj to ti kaže zdrava logika. Tudi en MM se lahko jutri poškoduje, mogoče celo neha z kariero - bog ne daj - ampak s tem se mora računati. In zdaj bo Honda razvijala samo motor za MM prosim vas lepo, a res vse morate verjeti gazzetam od #46 Fan Kluba?
Roko66
26. 08. 2019 12.36
+4
Grem kupit Lady,da bom na tekočem...😂😂😂
Nanuk
26. 08. 2019 14.53
-5
kolikor je meni znano navijači MM vedno govorite o teoriji zarote, kako ima VR bolje pripravljen motor od MV....
BenBostrom
26. 08. 2019 15.41
+1
mechanic...potem imaš opravka s tistimi MM fani ki se lahko enakovredijo z VR fani ki trosijo neumnosti....ne meči vse v isti koš....obe strani imasta prave fane in prave "zajedalce"
Intimnanega3
26. 08. 2019 09.35
+12
hihihihi, dobr ga je
MxMx
26. 08. 2019 09.06
+2
vse lepo in prav mark je res na drugem nivoju, ki ni nepremagljiv.. ne pa ga prekmalu oklicati za prvaka ker gre lahko hitro kaj narobe.. :)
Lipshin
26. 08. 2019 08.55
+0
hoooooondaaaaaaa...
Roninax
26. 08. 2019 08.54
-4
eeee navijaci rossija?? a se zmerom upate na naslov prvaka katerega bi dosegel vas idol brez stopničk?
jozefStefan
26. 08. 2019 09.33
+9
Rossi je MotoGP! Tako kot je bil Schumacher v F1! Lahko si samo želiš, da vozi čiiim dlje.
BenBostrom
26. 08. 2019 15.43
+0
Štefan dobro jutro....živimo v 2019 ne v 2001-2009......MotoGP so VSI,...,na vsako desetletje pa nekdo izstopa,eden z gofljanje+skeči+seveda naslovi,...,ta drugi pa z spektakularno vožnjo+naslovi......čas gre naprej in tudi po koncu karijere obeh bo prišel novi takoimenovani "king"
Nanuk
26. 08. 2019 08.48
+11
če je Rossi na stara leta skozi vso dirko 10 sekund zadaj, kot nekateri radi poudarjate, potem ni nobenega dvoma o tem, da če bi bil 15 let mlajši bi bil 20 sekund spredaj....
Lipshin
26. 08. 2019 08.57
+6
Kot mulec sem raztural v videoigrah.Danes me na netu unici 10letni pobcek...
flamengo
26. 08. 2019 08.23
+12
Preverite lestvico v skupnem seštevku! Koliko prednosti ima Marc pred drugouvrščenim?
resnicaosvobaja
26. 08. 2019 07.03
+17
Vsi so profesorji za Marqueza, on pa svetovni prvak za vse in tudi bodoči
klukec
25. 08. 2019 21.58
+24
Rins legenda😃
mptour
25. 08. 2019 21.53
+5
Markeca rešuje samo hitra Honda in kaskaderstvo. V dvobojih ena na ena izpade Kekec. Kot dans.
Roninax
25. 08. 2019 21.12
-6
a rozika je vozila sploh al je mela intervencijo v domu upokojencev ko je kateter vstavljala? :)
Fery Zaka
25. 08. 2019 21.02
-20
A to vas dejansko zanima in vzburja? Da ne omenimo tistega dolgčasa od formule ena. Če sploh še obstaja. 100 ljudi, 100 čudi.
gcek
25. 08. 2019 20.54
-11
Od Murkeža ko ke po celi dan kokokokoko
Pan1
25. 08. 2019 20.50
+80
M.M je vrhunski dirkač. Mislim, da trenutno nima konkurence, čeprav mi ni všeč. Doktor je pa v letih in kapo dol, da se starina še pelje in niti ne slabo.
GibbsNCIS
25. 08. 2019 20.47
+9
uff...ta rumeni so že pozabil na dirko v Austinu...
DEEP
25. 08. 2019 20.41
+11
Ševedno vam ni jasno, da vlakec vozi po voznem redu 🔱.93.!!!
najvsivedo
25. 08. 2019 20.37
-10
SEDEMKRAT V ZADJEM OVINKU....AHHAHAHAHHAHAHHA PA ZATO PROFESOR ?????
JackSparrovwvw
26. 08. 2019 20.44
-1
Minus ti dam, pa bo. Blaznež z velikimi tiskanimi črkami.
Profesormarck
25. 08. 2019 20.14
-28
Bravo prvim trem,četri je pa itak srečo imel,da sta sva boljša odstopila.Vinko vedno napere samooklicanega dohtarja.he,he,he,he.Keri vodi ,keri že !!!
FlatyEric
25. 08. 2019 20.28
+25
Daj spokaj s tega portala, če se misliš obnašat ko otrok. Valentino je zmagoval že takrat, ko si ti še z lulekom po pesku pisal. Pokaži malo spoštovanja.
Profesormarck
25. 08. 2019 20.30
-10
gledam moto gp,ko je še mali rozek prišel prvič na motor...tak da,ne se slint pobč.Mamici povej,naj ti lape opere ,pa brez čokolinota spat,ker nimaš bontona !
tistntadruj
25. 08. 2019 20.41
+16
FlatyEric
25. 08. 2019 20.45
+23
Amigo, gledat ali pa vozit je bistvena razlika. Pa ne o čokolinotu, ker sem star 39 let in inštruktor in trener varne vožnje, tako da verjemi da vem kaj pomeni vožnja in kako zahtevno je to. Torej še enkrat: pokaži spoštovanje tem ljudem.
Profesormarck
25. 08. 2019 21.12
-18
no vidiš,jaz sem pa star dooosti več kot ti.Pa spokaj se z tega portala,ker sem tukaj že dolgo,za tebe pa prvič slišim-čokolino !
igornov
25. 08. 2019 21.36
+20
Potem pa se toliko bolj žalostno. Če si toliko star, kot zatrjujes, je ta tvoj komentar...... da ne rečem kaj.
.jezdimir
25. 08. 2019 21.59
+5
Profesormešalc prostak brez primere, take je treba z lajšto šolat...hehehe
JackSparrovwvw
26. 08. 2019 11.36
-1
Jezdimir, ti pa si zadnji, ki bi lahko komu talal prostake, ker si sam poden od podna. Kakšna pripomba? Ne!
gcek
26. 08. 2019 12.48
+1
Nanuk
26. 08. 2019 14.55
+0