MotoGP

Marquez zadel 'sedmico': Španec je svetovni prvak!

Motegi, 21. 10. 2018 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Marc Marquez je z zmago na VN Japonske v Motegiju osvojil sedmi naslov svetovnega prvaka. Peti naslov med elito je Španec osvojil v predzadnjem krogu, ko je Andrea Dovizioso storil napako in odstopil. Drugo mesto je osvojil Cal Crutchlow, tretje pa Alex Rins.

Več videovsebin
  • Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Japonske v Motegiju
    13:04
    Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Japonske v Motegiju
  • Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Japonske v Motegiju
    08:28
    Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Japonske v Motegiju
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Japonske
    08:30
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Japonske

Štiriindvajset krogov dolgo dirko je z najboljšega startnega položaja odlično začel Andrea Dovizioso, ki je dolgo kačo dirkačev popeljal skozi prvo kombinacijo zavojev kot vodilni. Kljub slabemu startu mu je v prvih zavojih sledil Jack Miller, a ga je še pred koncem prvega kroga prehitel Marc Marquez, ki je sicer dirko začel s šestega mesta. Odlično je dirko začel tudi Valentino Rossi, ki je v uvodnem krogu pridobil kar štiri mesta in se z devetega povzpel na četrto. Dovizioso in Marquez sta si v drugem krogu že privozila nekaj prednosti, sledila sta jima zgolj Miller in Cal Crutchlow, ki je dobro startal in izkoristil napako Johanna Zarcoja, ko so ugasnile rdeče luči. V uvodnih krogih sta za veliko prehitevanj v boju za peto mesto poskrbela Rossi in Alex Rins.

Na začetku četrtega kroga sta še vedno vodila Dovi in Marc, je pa zanimivo, da je tretji krog najhitreje med vsemi odpeljal Rossi, ki je povsem ujel vodilno četverico in v uvodnih krogih očitno nakazal, da so njegovi mehaniki čez noč znova našli rešitve, s katerimi je bil devetkratni svetovni prvak znova konkurenčen. Dvajset krogov pred koncem pa presenečenje, Crutchlow je prehitel Marqueza in skočil na drugo mesto, ter se podal v lov za Doviziosom. Italijan ni imel pretirano hitrega ritma, je bila pa še naprej hiter Rossi, ki je v zaključku petega kroga prehitel Millerja in zavzel četrto mesto.

Marc Marquez je z zmago osvojil sedmi naslov svetovnega prvaka.
Marc Marquez je z zmago osvojil sedmi naslov svetovnega prvaka. FOTO: motoGP

Dvoboj Suzukijev in Rossija
Sedemnajst krogov pred koncem je Marquez uspel prehiteti Crutchlowa in se znova prilepil na zadek Doviziosa. Vse bolj zanimiv pa je postajal boj za peto mesto, za katerega sta se borila suzukijeva dirkača Rins in Andrea Iannone. In ko se je že zdelo, da bo Rossi ujel vodilno trojico, je njegov ritem močno padel in v desetem krogu ga je prehitel rojak Iannone, na rep devetkratnega svetovnega prvaka pa se je že prilepil Rins. V ospredju pa je še vedno vodil Dovizioso, ki pa si nikakor ni uspel privoziti varne prednosti pred aktualnim svetovnim prvakom. V enajstem krogu se je kot prvi s padcem od dirke poslovil Jack Miller, ki je sicer dirko začel v prvi startni vrsti, a ni imel ritma za boj za najvišja mesta. V istem krogu je odstopil tudi Karel Abraham.

Napaka Doviziosa
Enajst krogov pred koncem je Marquez za nekaj trenutkov prevzel vodstvo, a storil napako in na prvo mesto je nazaj skočil Dovizioso, napako Španca pa bi skoraj kaznoval tudi Crutchlow, ki pa je ostal tretji. Boj vodilne trojice za vodstvo je izkoristil tudi Rins, ki je povsem priključil, nekaj trenutkov kasneje je dirko v pesku končal njegov moštveni kolega Iannone, ki je sicer vozil na četrtem mestu. Peto mesto pa je zaradi padca rojaka prevzel Rossi. Šest krogov pred koncem je Dovizioso odpeljal najhitrejši krog na dirki, a vseeno se ni uspel 'odlepiti' od Marqueza, ki mu je mirno in preudarno sledil, je pa nekoliko zaostal Crutchlow, ki je moral braniti tretje mesto pred hitrim Alexom Rinsom. Že v naslednjem krogu pa je Marc 'vrnil' Doviziosu z novim najhitrejšim krogom na dirki in znova sta bila povsem skupaj, še vseeno pa je Dovi uspešno branil prvo mesto. Tri kroge pred koncem pa je Marquez prevzel vodstvo in se peljal k novemu naslovu prvaka na proti. Dva kroga pred koncem pa je Dovi storil napako, zdrsnil v pesek in postalo je jasno, da bo Marquez osvojil sedmi naslov svetovnega prvaka. To se je tudi zgodilo nekaj krogov kasneje in veliko slavje se je začelo! Drugo mesto je na koncu osvojil Crutchlow, tretje pa Rins. Četrti pa je bil še drugo dirko zapored Valentino Rossi. Marquez je sicer tretjič v karieri naslov osvojil v Motegiju, skupno pa je to že peti naslov med elito za 25-letnega Katalonca. 

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!
Fabio Quartararo (povsem levo) je zmagal drugič v sezoni.
Fabio Quartararo (povsem levo) je zmagal drugič v sezoni. FOTO: motoGP

Quartararoju najprej zmaga, nato diskvalifikacija
Fabio Quartararo je veliki zmagovalec dirke za VN Japonske v razredu moto2. Francoz je dominanto predstavo prišel do druge zmage v sezoni, potem ko si je konkurenco pokoril že na dirki za VN Katalonije v Barceloni. 'Varno' drugo mesto je osvojil Francesco Bagnaia, ki je še povečal prednost v točkovanju za naslov svetovnega prvaka, saj je prvi zasledovalec Miguel Oliveira osvojil četrto mesto. Na tretjo stopničko je stopil sicer še en Italijan, Lorenzo Baldassarri"Ne vem, kako mi je uspelo. Moj ritem je bil zelo dober in ves čas sem nadzoroval prednost pred 'Peccom'. Pred dirko bi sprejel že uvrstitev na zmagovalni oder, zmaga je pa res nekaj posebnega. Res bi se rad zahvalil celotnemu moštvu, ki mi je pripravilo odličen motocikel. Je pa res, da sem ves čas vozil na limitu," je po zmagi povedal Francoz Quartararo.

Toda šele po uradni izjavi, ki jo je dal odlični Francoz v ciljnem izteku, je sledila prava drama. Prišlo je do izrednega sestanka vodje tekmovanja s člani Quartararojevega moštva, ki očitno ni upoštevalo vseh pravil glede izravnave tlaka v gumah. Ta je bil namreč pod minimalno ravnjo dovoljenega, zato je vodstvo tekmovanja nesojenega zmagovalca dirke v Motegiju naknadno diskvalificiralo.   

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!
Marco Bezzecchi je zmagovalec dirke razred moto3 za VN Japonske v Motegiju.
Marco Bezzecchi je zmagovalec dirke razred moto3 za VN Japonske v Motegiju. FOTO: motoGP

Bezzecchi z zmago izkoristil padec Martina
Prvi so se na stezo, kot je to v navadi, podali dirkači v najšibkejšem tekmovalnem razredu. Start je minil brez pretresov in vsi dirkači so varno pripeljali skozi prvo kombinacijo zavojev. Med prvimi se je sicer s padcem poslovil Aaron Canet, nato pa se je v ospredju začel odvijati hud boj za zmago. Od favoritov se je prvi poslovil Fabio Di Giannatonio, ki je pred to dirko bil tretji v točkovanju svetovnega prvenstva. V vodilni skupini sta tako še z nekaterimi dirkači vozila tudi oba glavna kandidata za letošnji naslov, Jorge Martin in Marco Bezzecchi. Španec je imel sicer pred VN Japonske 26 točk prednosti pred Italijanom in je imel zagotovljeno vsaj to, da bo tudi na naslednjo dirko v Avstralijo, pripotoval kot vodilni dirkač prvenstva. A šest krogov pred koncem je vso to prednost zapravil, saj je naredil napako in dirko končal v pesku, vodstvo pa je prevzel prav Bezzecchi, ki se je za zmago boril z Darrynom Binderjem, Denisom Foggio in Dalla Porto. Boj za zmago je potekal do zadnjega zavoja, kjer pa je bil najbolj spreten Bezzecchi, ki je na ciljni črti ugnal Binderja in Lorenza Dalla Porto. Martin ima sedaj v prvenstvu le še točko prednosti pred tokratnim zmagovalcem VN Japonske.

"Zelo sem vesel, saj občutki na motociklu niso bili pravi. Med dirko sem se ukvarjal z velikimi težavami, predvsem z zadnjo gumo. Toda uspel sem ostati zraven vse do zadnjih krogov. Nato me je Binder prehitel, a vedel sem, kje ga lahko prehitim nazaj in to mu je tudi uspelo. Res sem vesel, predvsem zaradi vsega, kar se je zgodilo na zadnji dirki in danes tudi tukaj. Vesel sem tudi za ekipo, ki je skozi celoten konec tedna odlično opravljala svoje delo," je takoj po zmagi pristavil zmagovalec dirke razreda moto3 Marco Bezzecchi.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

 

KOMENTARJI (190)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
22. 10. 2018 14.33
+0
dva strokovno dobro podkovana komentatorja na kanalu, zelo zelo vesela, ko je vr lahko sledil vodečim. šele 11 krogov pred koncem gaber brrrrrr ugotovi, da se dirkači pred bivšim devetkratnim vozijo lagano turistično, pa jim zato lahko sledi . četrto mesto je dosegel le zaradi odstopita dveh dirkačev . živa legenda peto mesto, deseto leto brez prvenstva!
txoxnxy
21. 10. 2018 17.15
+7
Rosiju so vrat v senjor klub oldtajmerjev na široko odprta .
butalistan
21. 10. 2018 16.39
-8
Nikoli ne bo Rosi Kot janković nikoli ne bo slovenwc.
//////93
21. 10. 2018 16.42
+6
Drumbass
21. 10. 2018 17.05
+1
zakaj bi pa bil rosi..ima večje ambicije. .še večji pa talent😉
borut_p
21. 10. 2018 20.11
-2
haaaahahahaha
21. 10. 2018 16.00
-6
lol, teli Rossi feni so ,k uni penzionisti ,Janšisti , pa še v rumenem so
JohnnyMueller
21. 10. 2018 14.58
+10
ČE MM zmaga še leta 19 in 20, potem bo šel Rozek v penzijo z istim številom naslovov in se tresel, da ne bo nobenega več..
Uporabnik458403
21. 10. 2018 15.10
-18
Johnny....... Rossi bo vecja legenda od mm pa ce tudi osvoji 12 naslovov svetovnega prvaka
//////93
21. 10. 2018 15.32
+5
BenBostrom
21. 10. 2018 16.23
+6
zdaj se že meri kdo je večja legenda......tolažbe iz obupa in laganja samega sebi. Je pa tudi res da bo Rossi večja legenda proti MM ....saj rezmerje v višini je tudi eno merilo za tolažbo...Torej po naše je najvišja legenda Rossi Marc pa nižja.....hmmm jaz komot shajam s tem in se strinjam....hehehe
Uporabnik458403
21. 10. 2018 16.50
-6
Preslepljenca.......... Poglejta na tribune, vse ostalo je nabijanje...... A vama ni cudno, da dirkac kateri z tezavo pride na stopnice ima rumene tribune, kateri pa je za vaju oh in sploh, svetovni prvak pa ima 20 navijacev ob avtomatu, pa se ti so dobili vse zastonj od karte, do rekvizitov, prenocisce..........
BenBostrom
21. 10. 2018 16.57
+7
tribune???čez 13 let se niti imena Rossi ne bo nihče več spomnil razen ob posebnem povdarjanju o št.naslovov....kaj trobiš bedarije 23 sezon proti 10 sezonam se pa ja mora nekje poznati....
Drumbass
21. 10. 2018 17.06
-7
smajser1
21. 10. 2018 18.03
-3
.jezdimir
21. 10. 2018 18.31
-4
Dobr je Dovi povedal, ko je izjavil da v Aziji imajo tudi ostali dirkači nekaj navijačev v nasprotju z Evropo, tam so vsi za Rossija...vse je povedal...hehehe
smajser1
21. 10. 2018 14.56
+16
MM ČESTITKE! VRHUNSKO... VESOLJSKO... ČUDEŽNO... SEDMI ŽE... OJOJOJ
janezdollar
21. 10. 2018 14.38
-30
Hahaha...celih 20 navijaćev mu je ploskalo...
BenBostrom
21. 10. 2018 14.42
+23
hehehe...žvižgači so bili predragi za na japonsko.....mimogrede je pa kultura na japonskem malce drugačna
Drumbass
21. 10. 2018 17.11
+9
tud če mu ne bi nobedn.. mulo raztura...sprijaznte se že..he he he bi reku oni genij . ..
janezdollar
21. 10. 2018 14.35
-31
Če pa s Hondo nisi prvak pa moraš biti res zanič...
BenBostrom
21. 10. 2018 14.42
+26
//////93
21. 10. 2018 14.32
+7
kot sem jaz zadel 7ico s partnerko je tudi 93 v motogp //////93!!!!!
Uporabnik458403
21. 10. 2018 13.57
-40
Vsaka cast marqezu. Ob praznovanju svetovnega prvaka ob aparatu je imel 20 navijacev......
.jezdimir
21. 10. 2018 14.03
-33
//////93
21. 10. 2018 14.26
+12
blackwizard
21. 10. 2018 13.54
+23
Rossi fans pa v jok in na drevo
korintos23
21. 10. 2018 14.10
-6
BenBostrom
21. 10. 2018 16.28
+8
9x prvak v 22 sezonah ali celo 23-tih je pa res boljše razmerje kot 7x prvak v 10-tih.....se je za vprašat ja.
//////93
21. 10. 2018 16.45
+8
BenBostrom
21. 10. 2018 16.58
+3
.jezdimir
21. 10. 2018 18.32
+0
blackwizard
21. 10. 2018 13.53
+20
eden in edini king mgpja MM93
kmet#1
21. 10. 2018 14.51
+3
Pikabalonca
21. 10. 2018 13.37
+4
Čestitke HONDI za zmago res imajo že desetletje in več odličen par let nazaj pa daleč najboljši motor..
Porednež
21. 10. 2018 13.14
+26
Čestitke MM, zaslužen naslov!
dajno
21. 10. 2018 13.12
+27
kaj pa pol
21. 10. 2018 13.10
+19
še malo pa bo dohitel doktorja hahahahah in potem doktorja nebo več kaj bo potem z doktorjem a bo šel med medicinske sestre hahahahahha
rcarlos
21. 10. 2018 13.04
-20
Čestitke in vsaka čast MM93 za osvojen naslov, samo nisem še pa videl bolj bednega proslavljanja naslova prvaka do sedaj
Celjan74
21. 10. 2018 13.22
-16
Rcarlos...o bednosti se pa strinjam s tabo...res je bilo bedno
Sorva_1
21. 10. 2018 12.54
+25
Viške kot 4. mesto danes ni šlo, na našo žalost. Ampak YAM se dviguje in to je dobro. Tudi po podatku o najhitrejših motorjih (povprečje 5 najhitrejših krogih na dirki) je YAM danes najvišje in sicer: 1. 25 s 311.9 km/h pred 2. 04 z 311,8 kar dokazuje dvig. Seveda pa so še ostale performance, ki jih je potrebno uravnovesiti. Danes se je videlo, kako hiter in močan je DUC in škoda, da 99 ne dirka, veliko bolj zanimivo bi bilo. Seveda čestitke 93 (današnja novica ni samo zmaga ampak seveda "LEVEL 7"), spet je najboljši in spet je šampion! ZASLUŽENO! Kakšna sezona! Neverjetno in še je ni konec. ŽE sedaj pa ima 102 točki prednosti! Se pa vse bolj približujemo scenariju za letu 2019, katerega pa sem že opisal v enem izmed preteklem komentarju. Z radovednostjo čakam naslednje dirke in leto 2019!
nightifly
21. 10. 2018 12.44
-48
jezdimir 21.10.2018, 10:47:39 -34 Res je danes Markec prvak, ostaja pa grenak priokus, zopet smo bili priča da ga je povprečni Call z drugorazredno Hondo pošteno priganjal, kar daje vedeti pravim poznavalcem in motonavdušencem, da je jedva zmagal, vozi pa vsaj za razred boljši motor od vseh ostalih. Niso kar tako možje iz Honde pripeljali Horheja, zavedajo se da bo imel izredno lahko delo znotraj moštva, motor dejansko še ni izkoriščen. Za osvajanje nekonkurenčnega prvenstva Markecu ne bom čestital, kajti v življenju je tako da je potrebno čestitati zaslužnim, ne pa podležem in prevarantom! Upam da se ne vžigajo ob mojem komentarju, oziroma mnenju, nepoznavalci kot so Ahil&Co, ker itak vem da nimajo pojma in posledično ne zastopijo...hehehe/////////////////////, kajti v življenju je tako da je potrebno čestitati zaslužnim, ne pa podležem in prevarantom/////////////////// tako je . Pa se veliko kulture bi jim privoscil . Dirkanje ostane dirkacem ,kultura pa bi tem osebkom se kako prisla prav .
smajser1
21. 10. 2018 14.59
+4
ti se kar tolazi z nekimi bednimi nepomembnimi stvarmi.... stejejo zmage in naslovi! In ikona MM jih ima pri rosnih letih ze sedem!
nightifly
21. 10. 2018 12.39
-30
korintos23 21.10.2018, 9:40:50 -18 Zmagovalcu čestitke! Tu vedno ne zmaga najboljši, tu skoraj vedno zmaga motorist z najboljšim motorjem! Včasih se pa tudi najboljši sede na najboljši motor./////////////spostujem mnenje pravih motoristov . +++++++++++++++

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.