MotoGP

Tako blizu, a tako daleč ... Rossi s padcem 'poklonil' zmago Marquezu

Sepang, 04. 11. 2018 00.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na dirki za VN Malezije je v kraljevem razredu motoGP svojo 9. zmago v sezoni slavil svetovni prvak Marc Marquez (Repsol Honda), ki je izkoristil veliko napako dirkaškega doktorja Valentina Rossija (Movistar Yamaha MotoGP) štiri kroge pred koncem. Na zmagovalnem odru sta pristala še Alex Rins (Team Suzuki Ecstar) in Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3).

Več videovsebin
  • Padec Valentina Rossija na VN Malezije
    01:44
    Padec Valentina Rossija na VN Malezije
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Malezije
    04:50
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Malezije
  • Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Malezije
    06:08
    Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Malezije
  • Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Malezije
    06:00
    Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Malezije
  • Iz 24UR: Rossi s padcem predal zmago Marquezu
    02:56
    Iz 24UR: Rossi s padcem predal zmago Marquezu

Da bo glavna dirka za VN Malezije v kraljevem motociklističnem razredu motoGP v sila zahtevnih vremenskih pogojih nepredvidljiva, je pokazal potek dogajanja na stezi v Sepangu, kjer je najizkušenejši dirkač v karavani Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) od samega začetka narekoval ritem in imel štiri kroge pred koncem zmago praktično v žepu, toda manjša neprevidnost pri enem od ovinkov ga je stala prvih 25 točk v letošnji sezoni svetovnega prvenstva, Marcu Marquezu (Repsol Honda) pa na stežaj odprla pot do 9. zmage v sezoni.

Marc Marquez (Repsol Honda) med proslavljanjem s penino po 9. zmagi v sezoni na dirki za veliko nagrado Malezije v Sepangu.
Marc Marquez (Repsol Honda) med proslavljanjem s penino po 9. zmagi v sezoni na dirki za veliko nagrado Malezije v Sepangu. FOTO: AP
"Čeprav sem na začetku dirke zaostajal za Rossijem in Zarcojem, sem se jima v nadaljevanju dirke z visokim ritmom uspel približati, kar pa je precej obrabilo moji gumi, še posebej sprednji, zaradi česar sem moral v zaključku previdno ravnati z motociklom. Verjamem, da bi bil dvoboj za zmago z Valentinom v zadnjem krogu zelo razburljiv, a je na žalost storil napako, meni pa na drugi strani ni bilo težko izkoristiti njegovega spodrsljaja. Z dirko v Maleziji sicer nimam pretirano pozitivnih izkušenj, tokrat pa sem zmago dosegel z glavo, ne z norenjem na stezi," je bil 9. zmage v letošnji sezoni vesel Marquez in izkoristil priložnost za čestitko novima svetovnima prvakoma v razredu moto3 oziroma moto2.

Če je bila Marquezova zmaga pričakovana, se je boj za drugo mesto v zadnjih dveh krogih med Alexom Rinsom (Team Suzuki Ecstar) in Johannom Zarcojem (Monster Yamaha Tech 3) pošteno razplamtel, na koncu pa je krajšo potegnil Francoz, ki ni vzdržal pritiska bolj konsistentnega Španca. "Ko sem pred seboj zagledal Zarcoja, sem si v sebi rekel, da ga moram na vsak način prehiteti. Moja največja težava je bila, da sem takoj na začetku preveč zaostal, kasneje pa sem ujel želeni ritem in posledično dosegel odličen rezultat," je dirko s svojega zornega kota opisal drugouvrščeni Rins.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Zarco kljub izgubljeni bitki za 2. mesto ni oddajal znakov razočaranega dirkača; ravno nasprotno, član Monster Yamahe je bil vesel nove uvrstitve na zmagovalni oder. "Imel sem dober ritem in občutek, da bi lahko pošteno premešal štrene pri samem vrhu, a je bil Rossi odličen. Škoda za napako ob koncu, toda vesel sem, da se je odprla možnost zame, da se uvrstim na stopničke. Po Valentinovem padcu sem se zavedel, da je stvar zelo resna," je po koncu dirke poudaril Francoz.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Marini do prve zmage v karieri, Bagnaia potrdil naslov
Francesco Bagnaia (Sky Racing Team VR46)
je več kot zasluženo postal svetovni prvak v srednjem jakostnem razredu moto2. Na dirki v Sepangu sicer ni slavil nove zmage, a si je z osmimi zmagami s predhodnih dirk, skupno 12 uvrstitvami na stopničke in 5 najboljšimi startnimi izhodišči privozil dovolj točkovne prednosti, da se je lahko na predzadnji dirki sezone v Maleziji vsega skupaj lotil malce bolj taktično, kar mu je ob prečkanju ciljne črte prineslo končno 3. mesto in posledično naslov svetovnega prvaka.

"Šlo je za zelo simbolično dirko, ki sem jo zaključil na 3. mestu s posebnim dodatkom – naslovom svetovnega prvaka. Skupaj smo zmagovali, se veselili, bili tudi včasih razočarani, toda na koncu je prav ta ekipni duh pripomogel k dobrim rezultatom tekom sezone. Bil sem konstanten in hiter, moštvo iz ozadja je storilo zelo malo napak, zato je naše zmagoslavje povsem zasluženo. Čaka nas še zadnja preizkušnja v Valenciji, ki jo moramo opraviti na najvišji možni ravni," je bil s 3. mestom v Sepangu, ki mu je obenem prinesel tako želeni naslov svetovnega prvaka kot tudi selitev v najvišji kakovostni razred svetovnega motociklizma motoGP- zadovoljen Bagnaia. Slednji se bo v sezoni 2019 priključil moštvu Alma Pramac Racing.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Bagnaiev moštveni kolega Luca Marini je s prvo zmago v karieri potrdil svoj razkošen talent. Brezkompromisno se je lotil zahtevne dirke na močno segretem sepanškem asfaltu, kjer je vodil od samega začetka do prečkanja ciljne črte. Čeprav je pustil za seboj najvišje uvrščena posameznika v skupnem seštevku letošnje sezone, je bil član Sky Racing Teama natančen, hiter in konstanten. "Fantastična dirka, obenem pa zelo zahtevna in naporna v tem soparnem in vročem vremenu. Kljub temu sem se na motociklu počutil odlično, imel sem pravi ritem od začetka do konca ... Zmage sem zelo vesel, saj je najboljša mogoča popotnica za nadaljnje delo," je bil zmage izjemno vesel Luca Marini.

Portugalec Miguel Oliveira (Red Bull KTM Ajo) je bil znova odličen, z 2. mestom je potrdil konsistentnost visokih uvrstitev v letošnji sezoni, toda kot je priznal v ciljnem izteku, je bil Bagnaia v skupnem seštevku boljši. "Zagotovo smo v našem moštvu ponosni na dosežke v letošnji sezoni. Bil sem konstanten v formi, imeli smo sicer možnosti, da se resneje vključimo v boj za najvišje mesto v skupnem seštevku, toda Francesco Bagnaia je bil pač boljši. Nimamo se česa sramovati, saj smo na vsaki dirki dali vse od sebe," je dejal Oliveira.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Jorge Martin suvereno do naslova svetovnega prvaka
Pot do naslova svetovnega prvaka v najšibkejšem razredu moto3 je bila za španskega dirkača Jorgeja Martina (Del Conca Gresini Moto3) vse prej kot lahka. Kljub svoji 7. zmagi v sezoni se je član moštva Del Conca Gresini sredi sezone ubadal s poškodbami in določenimi odstopi, ki so omogočili najbližjima konkurentoma, Marcu Bezzecchiju (Redox PruestelGP) in Fabiu DI Giannantoniu (Del Conca Gresini Moto3), da se vključita v enakovreden boj za končno lovoriko.

Toda ko je bilo najbolj potrebno, je bil Martin najboljši. Boljši od konkurence, tokrat v Sepangu pa absolutno premočan za kot že zapisano zasluženo osvojen naslov svetovnega prvaka. Če je Bezzecchi z majhnim zaostankom (9 točk) pred dirko za VN Malezije upravičeno upal na neizprosen boj za 4. zmago v sezoni, pa je že uvodni del dogajanja v Sepangu ponudil izjemno vožnjo Jorgeja Martina, ki je svojega najbližjega zasledovalca, Lorenza Dalla Porto (Leopard Racing) na drugem mestu prehitel za nekaj več kot 3 sekunde in pol, tretjeuvrščeni Enea Bastianini (Leopard Racing) pa je zaostal slabe 3,8 sekunde. Pričujoči zaostanki govorijo zase, da je bil Martin suveren, dominanten, omenjeni Bezzecchi pa je v najbolj pomembnem trenutku odpovedal. Videlo se je, da dirka v krču brez prave mehkobe, po kateri je sicer poznan, a je bil pritisk pred startom očitno prevelik, saj je na koncu osvojil skromno 5. mesto. 

"To so neverjetni občutki, ki se jih z besedami preprosto ne da opisati. Najpomembneje je bilo, da od samega starta ohranim maksimalno osredotočenost na dogajanje na stezi, ki je bila vse prej kot enostavna. Visoke temperature asfalta so bile velik izziv za naše moštvo, ki se je na vremenske pogoje v Sepangu odlično odzvala. Če sem povsem iskren, tako suverene zmage nisem pričakoval, a je zaslužena in prigarana. Če se samo spomnim na številne težave, s katerimi sem se ubadal med sezono, je ta svetovni naslov poplačilo za vse. Hvala moji ekipi, družinskim članom in prijateljem, ki so mi nesebično stali ob strani," je bil po zmagi v Maleziji presrečen novi svetovni prvak v razredu moto3 Jorge Martin.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (222)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boooojc46
10. 11. 2018 11.41
E moj mm, s takosuperiorno hondo bi najbrz se bautista vozil pol sekunde hitreje, pa se manjsi strosek bi bil kar se tice razbitih motorjev :D mladicki mali, ucite se od rossija, zmagat je treba na motociklu ki ni bil zee dooooolgo prvak. Pa bos ti takrat zadolzen za zmage ne pa motor...mm mladic hipokratni, ima se za najboljsega, a vozi hondo...premagati hondo, to je dosezek! Mladici, dejte mal realno razmislat :D
Boooojc46
10. 11. 2018 11.43
Baje je hotel najhitrejsega dirkaca... Iannone bi ga pojedi na hondi!
GibbsNCIS
05. 11. 2018 10.25
+20
en Marquez na dan, odžene Doctorja stran
KrTakoNeki
05. 11. 2018 08.55
-11
...vsi to vemo, da bo enkrat konec, da bo VR enkrat nehal...čeprav nekateri težko priznate, da to še ne bo kmalu...ne pozabit, VR je tretji na svetu...sam navijam za VR, čeprav sem mnenja, da bi včeraj VR težko zmagal...še najbolj pa sem se bal, da ga bo pa MM spravil s steze...tako kot je zaradi njega zdrsnil s proge Suzuki, pa Zarkoja je dobesedno zrinil na rob...A tega pa ni nihče opazil???
BenBostrom
05. 11. 2018 10.10
+15
vse smo opazili a ker imamo to radi nam MM opraviči vsako dirko posebaj zakaj navijamo zanj.....pa magari je v pesku tu in tam....športu se reče dirkanje in ne balinanje(pa nimam nič proti)...
fireman21
05. 11. 2018 10.16
+17
ker si ti falot jao! Zarko je bil predolg v ovinku in Marqez ni nobenga rinil na rob če je bil pred nijm v ovinku. Dobesedno rinjenje na rob smo videli s strani Rossija leta 2015! Ianone si je pa sam kriv za padec ker je preslabo odreagiral ob zdrsu Marqeza. Zakaj pa potem ni še Dovi padel na račun Ianoneta?
flamengo
05. 11. 2018 07.46
+19
Haha, Marc bi ga v vsakem primeru prehitel
Profesormarck
04. 11. 2018 17.13
+44
Samo en je PROFESOR motorja-Marc Marquez,vsem ostalim nočna mora in še bo tako,še,še,še.......ko imaš profesorja za sabo,ki ti diha za ovratnik,se ti lahk sam padec dogodi.
Profesormarck
04. 11. 2018 17.14
+37
..tudi če zadnji štarta,jih vse dohiti in prehiti !
Profesormarck
04. 11. 2018 17.16
+37
če mu italjanska dorna še motor odvzame,bo še z skirojem zmagal.he,he,he,he
Roko66
05. 11. 2018 09.56
+6
itaq,vse bi nabil za krog,pa mu Dorna in Honda ne pusti...
besoft
04. 11. 2018 13.02
+49
2015..karma je kurba. Koliko točk je letos bilo podarjenih 46-ki, ker so pred njim boljši padali ? hehehe..
moto-gp
04. 11. 2018 13.12
+45
...in nikoli se naslov ni glasil: " tadi danes podarjeno 7. mesto Rossiju"..pa saj ni zamerit novinarju, je le napisal, kar sta komentatorja povedala in poudarila besedo: podariti!! haha... meni je to smešno...:-))
Uporabnik419925
04. 11. 2018 12.49
+19
Dokler bo Mark.M 93 v karavani Moto GP bo to tekmovanje nezanimivo. Človek z svojih i sposobnostmi prekaša vse ostale tekmovalce, motor Honda je prav tako vrhunsko pripravljena. Naslednjih treh ali celo 5 letih ne bo imel konkurence. Zakaj bi potem spremljal to tekmovanje, če nisem njegov navijač in se realno zavedam, da trenutno in v bližnji prihodnosti nima konkurence med sotekmovalci.
LightningBolt
04. 11. 2018 12.53
-11
Tvoj problem. Ali pač pišeš hipotetično in mal prcaš. V tem drugem primeru spet tvoj problem.
Lucky
04. 11. 2018 15.11
+31
Huh friend, tole si pa mimo brcnil. Večina se strinja, da moto GP še nikoli ni bil tako zanimiv. Večina komaj čaka prihodnjo sezono, s 3 izjemnimi svetovnimi prvaki, s kopico izenačenih dirkačev. Nezanimivo mogoče postaja le za navijače Rossija
LightningBolt
04. 11. 2018 18.32
-8
Porkamadona
04. 11. 2018 12.49
+29
Rožle, vsaka čast, niti čestital nisi Markiju za sedmi naslov, zdaj si mu pa poklonu zmago....res hvala. Ko bo konec sezone, se lahk počasi pripraviš za božička, december je mesec daril.! Če se izkažeš tako kot danes, boš imel še več privržencev, sploh pri najmlajših.! Res najlepša hvala.!
BenBostrom
04. 11. 2018 12.29
+38
Najprej čestitke prvim trem posebaj in ostalim za relativno dobro dirko.Pustimo zdaj nekatere "pametne" na tem portalu ki itak govorijo eno in dobro vedo da to kar prikazuje MM v tem desetletju niso pokazali vsi skupaj in to je seveda mišljenje tistih ta pravih strokovnjakov....eni imajo tu pač odnos tak kot tudi v življenju in jim z razlogom je dovoljeno trobiti neumnosti tu na portalu.....Seveda smo si vsi želeli bitke v zadnjem krogu,žal je nismo dočakali in niti nikoli ne bomo izvedeli kako bi se izšla...VR je na tem dirkališču "domač" in seveda je bil tudi favorit za zmago,dobro se je boril a se ni izšlo....seveda se ve da je dober dirkač,ok,leta so tu a navsezadnje je dal največ skozi in pokazal da prej kot slej pred koncem kariere misli vnovčiti še zmage....vprašanje edino za kakšno ceno samega sebe....ostale zadeve lahko rečem malce razočaranje s strani ducatija...to pa je počasi vse.Naj se v zadnji dirki sezone udarijo za podprvaka mož na moža.
gogi_
04. 11. 2018 12.36
-29
BenBostrom
04. 11. 2018 12.40
+35
Drugič preskoči moje "utrujanje"....jaz tudi tvoje
LightningBolt
04. 11. 2018 12.28
-16
Lorenzo preko twiterja čestital Rossiju za izredno konstantno vožnjo.
Celjan74
04. 11. 2018 12.40
+13
Hahahha,kooončno ena pametna chandra,pa še toje lorenzova😄
LightningBolt
04. 11. 2018 12.43
-12
Tvojo pa čakamo in čakamo,...zlobni jeziki bi dodali tako kot deseti naslov.
Sputnik
04. 11. 2018 12.27
+2
za naslednje leto bi bilo super če bi honda ohranila ritem, ducati suzuki in yamaha pa dosežejo nivo honde. to bi bilo noro
maxspeed
05. 11. 2018 07.36
+6
rcarlos
04. 11. 2018 12.26
+23
Bravo Vale, kljub padcu si nas spomnil na dobre stare cajte in pokazal da še znaš... Upam, da bo naslednjo sezono konstantno zraven, za nas zveste navijače #46 in čestitke MM93 za zmago :)
LOL93
04. 11. 2018 11.59
+42
dobr da je Mark štartu iz 7 mesta da je blo saj mav zanimiv
michael87
04. 11. 2018 12.15
+30
LOL93
04. 11. 2018 12.23
-18
michael87
04. 11. 2018 12.24
+29
po mojem mnenju si za to nenamirno "oviranje" ni zaslužil kazni
janezdollar
04. 11. 2018 11.58
-56
In spet so vsi žvižgali hinavcu93...neprecenljivo...pravi šampinjon, nimaš kaj...
smajser1
04. 11. 2018 12.02
+45
kaj vam to pomaga... sami iz sebe delate norca! No za ene tei tu gor tako vem, da jim ni pomoci! Markec pa z vsako dirko pokaze svojo velicino, a vam fijakerskim konjem....
gogi_
04. 11. 2018 12.26
-13
gogi_
04. 11. 2018 12.31
-23
Navijat za klivna je isto kot za maribor,Lahko si prvi ,lahko zmagaa pa bos vedno v senci pravih zmagovalcev . Vedno iscete potrditev ,tribune pa povejo resnico.
moto-gp
04. 11. 2018 12.45
+27
"janez", ali ste sebe poslušali:-) to ni dobro, se vam že "fuzla" od Marqueza:-)
JackSparrowww
04. 11. 2018 11.54
+43
Koliko jaz poznam dohtarja, bi v primeru napada MM v zadnjem krogu prav gotovo uprizoril nek manever, kjer bi se ulegel na travo, da bi izgledalo, kot da ga je "hudobni" Španec spet sfauliral. Tako bi bilo žvižganje spet zagotovljeno za leto dni naprej. Saj to pa je tudi dohtarjeva pobožna želja , ali ne?
smajser1
04. 11. 2018 12.05
+31
Saj dohtar nikoli ni bil posten dirkac! Resevale so ga zmage, ksr ob porazih bi se ze leta prej pokazal njegov pravi obraz, tako kot se je zednja leta! Saj zato pa ima le se pescico volkov, ki tulijo v nebo..
.jezdimir
04. 11. 2018 12.07
-36
Korl ti imaš res bujno domišlijo...hehehe
michael87
04. 11. 2018 12.12
+32
michael87
04. 11. 2018 12.14
+24
poleg tega pa je konec počitnic in se moraš pripraviti na šolo petošolček
.jezdimir
04. 11. 2018 12.19
-29
LightningBolt
04. 11. 2018 12.27
-20
Gayus Herculus, če se ti hitro vležeš in razširiš, še ne pomeni...
Sorva_1
04. 11. 2018 11.53
+34
Škoda, 46 je bil danes top in škoda za majhno nepazljivost. Sem se že veselil zadnjega kroga, saj sem kar nekako verjel, da bi uspel ubraniti napad 93. Še posebno, ker je 46 zgledal veliko mirnejši in tempo veliko konstantnejši. Vseeno sem užival v dirki, na koncu pač športno moramo čestitati 93, 42 in 5. Imam pa občutek, da vsi kar nekako čakajo že na konec sezone in drugo leto....ko bo spet zelo zelo zanimivo. Sem pa vseeno negativno presenečen nad slabo formo DUC in predvsem 04. DUC je zame daleč najboljši in najhitrejši motocikel! Ali se mogoče že pozna odsotnost razvoja in nastavitev s strani 99? Ali je DUC že dosegel svoj vrh? HON sedaj verjetno upa, da je 99 dovolj pameten in da se ne bo gnal za zadnjo dirko in nastavljal motor, ki ga že naslednji dan ne bo več vozil....Absolutno pa me veseli, da je YAM smet hitra in je bila danes hitrejša in boljša kot HON
iga_biba
04. 11. 2018 11.53
+26
Ubogi bogi Rossi, bivši devetkratni, živa legenda, idol, ki že deveto leto poklanja zmage! Pa naš komentator tudi. Zraven vseh standardnih očitno, upam, morda, mislim, današnja zmagovalna Gabrabrrr štiri kroge pred koncem: Rossi na tleh, iaajoj kakšna škoda. Pa je kazalo že na dobro dirko danes (?) samo trenutek pa je vse splavalo po vodi. Brrr.
najvsivedo
04. 11. 2018 12.15
-23
BIBA...Zakaj bivši devetkratni.???? SAJ JE ŠE BE--BO.
nightifly
04. 11. 2018 11.47
-27
BELAN 04.11.2018, 11:12:00 +1 Po eni strani vredi,da je imel makaron zdrs,MM bi ga osmešil v zadnjih krogih....///////////////////////// no , zato pa vam jaz z veseljem napisem ,da ste neotesan in nekulturen . Toliko v vase opravicilo .
JackSparrowww
04. 11. 2018 11.51
+40
Ne bodi no tak otroško užaljen Muha. Je pa tudi dosti resnice v tem, čeprav menim, da bi MM presneto dobro premislil, kako se lotiti porcelanaste vaze "46, če me razumeš.
.jezdimir
04. 11. 2018 12.11
-44
Korl če smo realni Markec prov dost nima s čim razmišljat, podobno kot ti ne...hehehe
michael87
04. 11. 2018 12.19
+33
jezdimir izgleda da imaš IQ sobne temperature
JackSparrowww
04. 11. 2018 12.26
+27
moto-gp
04. 11. 2018 12.47
+27
.jezdimir
04. 11. 2018 22.00
-9
JackSparrowww
04. 11. 2018 11.42
+51
Lepa dirka, jaz osebno sem staremu ZEELLOOOO privoščil zmago. Žal mi tu ene hijene a-la prdimir, muha in kak drugi baksuz pokvarijo razpoloženje. Je pa zmaga definitivno šla v prave roke.
.jezdimir
04. 11. 2018 12.12
-29
Korl ti si vseeno preveč črnogled, al pa ne razumeš heca...hehehe
Gašper Partyholic
04. 11. 2018 11.37
+33
Jezdimir že joka... A na drevo pa še nisi splezal ?
.jezdimir
04. 11. 2018 12.15
-30
Če ti je to edino zadoščenje v življenju pa naj bo, ampak realno jaz jokam edino za poletjem in moto kilometri, če zastopiš...hehehe
Profesormarck
04. 11. 2018 17.44
+7
..ti nam raje povej prdimir,če te dans močno peče....he,he,he,he