MotoGP

Pedrosa izkoristil 'počitek' Marqueza in Doviziosa, Italijan vseeno najhitrejši

Motegi, 19. 10. 2018 01.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Vse oči privržencev motociklizma so ta konec tedna uprte v japonski Motegi in Marca Marqueza (Repsol Honda), ki lahko na Hondini domači dirki potrdi že sedmi naslov prvaka. VN Japonske se je začela s prostimi treningi, v razredu motoGP sta bila v spremenljivih razmerah najhitrejša Andrea Dovizioso (Ducati) in Dani Pedrosa (Repsol Honda).

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Marquezova morebitna zmaga bi bila zanj že osma v sezoni
    01:58
    Iz 24UR: Marquezova morebitna zmaga bi bila zanj že osma v sezoni
  • Vrhunci prostega treninga v Motegiju
    01:00
    Vrhunci prostega treninga v Motegiju
  • Jorge Lorenzo brez nastopa v Motegiju
    00:18
    Jorge Lorenzo brez nastopa v Motegiju
  • Padec Alexa Marqueza na treningu
    01:05
    Padec Alexa Marqueza na treningu

Prvi prosti trening v razredu motoGP je pripadel Andrei Doviziosu (Ducati), ki je v skladu s pričakovanji številnih poznavalcev izkoristil vse prednosti svojega motocikla in na dirkališču Twin Ring postavil najboljši čas 1:45,358 sekunde. Italijanu sta sledila Britanec Cal Crutchow (LCR Honda/+0,105 sekunde) in Francoz Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3/+0,125). Svetovni prvak Marc Marquez (Repsol Honda/+0,140)  je bil prav tako zelo blizu vodilnemu na četrtem mestu, vsaj enkrat se je tudi ‒ zdaj že tradicionalno ‒ rešil pred padcem, je pa dejstvo, da mu takšen razplet na dirki ne bi prinesel potrditve sedmega naslova svetovnega prvaka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vzpodbudno peto mesto za Yamaho je dobro desetinko in pol za tovarniškim kolegom Zarcojem zasedel Španec Maverick Vinales (Movistar Yamaha/+0,282), medtem ko je bil sredi rekordne suše zmag za slovito japonsko tovarno deveti Valentino Rossi (Movistar Yamaha/+0,971), a že z zajetnim zaostankom. V petkovem jutru težav z dežjem dirkači niso imeli, toda napoved je za nadaljevanje dneva slaba, zato so se vsi dirkači hitro podali v lov za najboljšimi desetimi časi. Jorge Lorenzo (Ducati) se je po vsega krogu vrnil v garažo in kmalu je postalo jasno, da zaradi poškodbe po pričakovanjih ne bo nared za nastop. Ducati lahko odločitev o umiku z dirkaškega konca tedna kadarkoli spremeni, zato možnosti za Špančev nedeljski nastop še obstajajo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dež zaznamoval nadaljevanje
Zaradi dežja, ki je že med drugim treningom nagajal dirkačem razreda moto3, so se številni najhitrejši v kraljevem razredu poskrili po garažah in čakali na izboljšanje vremenskih razmer. Na zgolj deloma suhi stezi je nato najboljši čas postavil Španec Dani Pedrosa (Repsol Honda), medtem, ko sta Marquez in Dovizioso razmišljala o naslednjih potezah v garaži, pa se je vnel zanimiv boj za "zmago" med Pedroso, Danilom Petruccijem, Scottom Reddingom, Jackom Millerjem in ves dan zelo hitrim Francozom Zarcojem. Času Pedrose 1:48,136 sekunde, ki ga je Katalonec postavil povsem pri koncu, ko je bila steza že precej suha, se je najbolj približal Britanec Redding (Aprilia Racing Team Gresini/+0,499), sledili so Italijan Petrucci (Alma Pramac Racing/+0,803), njegov moštveni kolega Avstralec Miller (+0,886) in Zarco (+0,997).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Spektakularna nesreča Alexa Marqueza ob koncu 1. prostih treningov
Jakub Kornfeil
(Redox PruestelGP) je s sotekmovalci v razredu moto3 odprl dogajanje v Motegiju in bil s časom 1:57,740 sekunde najhitrejši, češki dirkač je tako ugnal Španca Arona Caneta (Estrella Galicia 0,0) za 0,108 sekunde, Canet je, po tem, ko je postavil za nekaj časa najboljši dosežek, tudi padel, ostali dirkači pa se niso spustili pod mejo 1:58. Še najbližje temu je bil Italijan Enea Bastianini (Leopard Racing/+0,336 sekunde). V drugem poskusu so bili časi zaradi dežja povsem neprimerljivi, vrh je v skupnem seštevku treningov ostal nespremenjen, najboljši dosežek pa je bil delo Marca Bezzecchija (Redox Pruestel GP/2:05,403 sekunde).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Spektakularen konec prvega prostega treninga pa v razredu moto2: Alex Marquez, brat vladarja kraljeve kategorije Marca Marqueza, je povsem v zaključku treninga grdo padel, njegov motocikel pa so zajeli plameni in dogajanja je bilo predčasno konec. Najboljši čas je v muhastih vremenskih razmerah sicer postavil Nemec Marcel Schrotter (Dynavolt Intact GP/1:56,507 sekunde), ki je prehitel nesrečnega Alexa Marqueza (EG 0,0 Marc VDS/+0,301), pred nadaljevanjem nastopov so ga pregledali tudi zdravniki, in Južnoafričana Stevena Odendaala (NTS RW Racing GP/+0,550).

Poleg padca Britanca Sama Lowesa, ki mu je med kotaljenjem po pesku s čelade odletel vizir, je drugi prosti trening spet zaznamoval dež, najbolje pa se je na stezi znašel Španec Iker Lecuona (Swiss Innovative Investors/1:52,159 sekunde) pred Francescom Bagnaio (SKY Racing Team VR46/+0,119 sekunde) in Augustom Fernandezom (Pons HP40/+0,231).

Marc Marquez
Marquez 'zelo miren' v primerjavi s prejšnjimi sezonami
Katalonski motociklistični šampion Marc Marquez se ne želi prenagliti, čeprav se zaveda, kaj za Hondo pomeni zmaga v domačem Motegiju. Tovarno iz Hamamcuja je aktualni svetovni prvak na VN Japonske razveselil že večkrat, dvakrat je na tej stezi tudi proslavljal naslov prvaka. Nazadnje leta 2016 in po dveh letih čakanja lahko ponovi vajo in potrdi hat-trick zaporednih naslovov svetovnega prvaka v kraljevem razredu.

"Drugače je, ko takšne dirke doživljaš prvič, takrat si bolj nervozen, a je tudi res, da sem ta konec tedna, ne vem, če zaradi velikega števila dogodkov, zelo miren," je pred začetkom dogajanja v Motegiju povedal Marquez. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Od prvega prostega treninga na zmago'
"Počutim se, kot da bi bil to le še en konec tedna več, ker to ni zadnja dirka. Če bi se vse skupaj dogajalo v Valencii, tako kot lani, bi bil res bolj nervozen, res je, da bi v želodcu čutil metuljčke, toda tokrat vemo, da bomo imeli več priložnosti od tukaj pa do konca sezone, zato v ta konec tedna vstopam kot v vsak drug teden: od prvega prostega treninga bom šel na zmago in nato v nedeljo, po ogrevanju, bomo videli, do kam lahko pridemo," je nadaljeval šele 25-letni dirkač iz Cervere.

Dovizioso (levo) in Marquez na novinarski konferenci pred prvimi prostimi treningi v Motegiju.
Dovizioso (levo) in Marquez na novinarski konferenci pred prvimi prostimi treningi v Motegiju. FOTO: motoGP

Prednost pred Doviziosom znaša težko ulovljivih 77 točk, seveda pa bi morebiten odstop Marqueza in denimo zmaga Italijana prvenstvo lahko hitro zakuhala. Katalonski virtuoz bo za zmago še dodatno motiviran zaradi fanatičnih japonskih navijačev in tudi strica, ki prihaja na dirko.

Veliko 'prošenj' za naslov na Japonskem
"Avstralija je daleč in res je, da me je veliko ljudi prosilo, da si naslov zagotovim tukaj: Japonci, moj stric, ker je tukaj, da bi videl, kaj se bo zgodilo, a vedno pravim, da se ne mudi. Na koncu koncev je tisto, kar si zapomnijo ljudje, tiso, kar šteje in tisto, česar se bomo spominjali vsi, dejstvo, da sem osvojil ta naslov svetovnega prvaka. Ni pomembno kdaj in kje," je nadaljeval Marquez.

"Poskusil ga bom osvojiti tukaj, ker je to prva zaključna žogica in ker si želim postati prvak, tako kot je bilo na moji prvi dirki, ne pa zato, ker je to dirkališče bolj posebno ali ne. Res je, da bi bilo za Japonce to zelo pomembno in bi bili zelo zadovoljni, a menim, da bi bili prav tako zadovoljni, če bi nam uspelo na kakšni drugi dirki. Na koncu koncev gre za zaključek nekega dela, dela skozi vse leto, zato je potrebno v naslednjih tekmah vse skupaj potrditi."

Dež je zaznamoval lansko VN Japonske, ki jo je pred Marquezom (na fotografiji) v zadnjem krogu dobil Dovizioso. Če se tokrat uvrsti med prve štiri in je pred Marquezom, potem prvenstvo še ne bo odločeno.
Dež je zaznamoval lansko VN Japonske, ki jo je pred Marquezom (na fotografiji) v zadnjem krogu dobil Dovizioso. Če se tokrat uvrsti med prve štiri in je pred Marquezom, potem prvenstvo še ne bo odločeno. FOTO: motoGP

Steza kot nalašč za Doviziosa in ducatije
Marquez ne skriva, da s strani Doviziosa pričakuje boj na nož, kakršnega sta v zadnjih sezonah prikazala že kar nekajkrat. Nenazadnje tudi na lanski namočeni dirki v Motegiju, ki jo je Italijan dobil v zadnjem krogu.

"Zdi se, da je prednost velika, a obenem si tudi ne želim pasti in v enem udarcu izgubiti 25 točk. Če ne bom mogel, bom poskušal zbrati maksimalno število možnih točk, saj je to tisto, kar je pomembno," je dodal Marquez. "Smo na pragu, a vse skupaj je še dolgo, prihajajo tri zaporedne dirke in potrebno je znati nadzirati tveganje, saj lahko na kateri koli dirki tudi dežuje. To je eno od dirkališč, na katerih lahko Dovizioso napade, dirkališč, ki si jih je podčrtal z rdečo barvo za napad, saj zelo ugaja njegovemu slogu in njegovemu motociklu."

Želja po maščevanju
Dovizioso si ne dela utvar, da ga v igri za premierni naslov v razredu motoGP drži kaj več kot teorija. Italijan je v minuli sezoni pritiskal prav do zadnje dirke v Valencii, tokrat se zdi, da lahko zgolj prestavi slavje Marqueza in sodelavcev.

"Po dirki v Buriramu menim, da je boja za naslov praktično konec, čeprav ne še matematično," pravi Dovizioso. "Toda maksimalno se bomo potrudili tudi za to, da bi spoznali določene nove podrobnosti na našem motociklu, ki so zelo pomembne na vsaki dirki. Še naprej bomo delali tako tudi v Motegiju, kjer je cilj zmagati: zelo mi je všeč ta steza, tam pa je naš Desmosedici vedno učinkovit pri zaviranju in pospeševanju. Komaj čakam, da se spustim na stezo in se poskusim maščevati Marquezu."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
VN Japonske
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rob3rt
19. 10. 2018 20.47
+2
V nedeljo bo spet zanimiv mnogoboj za drugo mesto :D Marquez pa kakih 10 sekund pred vsemi.
janezdollar
19. 10. 2018 12.29
-18
Ma motoGP ni več kar je bil...zmagujejo lahko samo tisti, ki imajo najboljše motorje...
JB
19. 10. 2018 13.56
-6
Ne najboljše, najmočnejše. Upam, da se nekoč najde ekipa, ki nima najmočnejšega motorja, ampak zmaguje za "šalo", čez ovinke in na dirkah.
JB
19. 10. 2018 13.57
-8
Pa zelo važno je, da so na "močnih" motorjih nizkorasli dirkači.