MotoGP

Valentino Rossi – dirkač, ki je postavljal mejnike

Valencia, 15. 11. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
162

42-letni Valentino Rossi je po 26 dirkaških sezonah, v katerih je osvojil kar devet naslovov svetovnega prvaka, na VN Valencie odpeljal svojo zadnjo dirko. Čeprav rezultati v zadnjih nekaj sezonah zanj niso bili takšni, kot smo jih pri dirkaškem Doktorju vajeni, bo v spominih ljubiteljev motociklizma ostal po mnogih mejnikih, ki jih je postavil, ter po karizmi, ki jo je izžareval.

Valentino Rossi se je z desetim mestom na VN Valencie poslovil od profesionalnega dirkanja z motorji. Velik ljubitelj dirkaških športov bo zagotovo ostal v stiku z dirkanjem, v kakšni vlogi, pa še ni povsem jasno. Karavana motoGP se bo tako po 26 sezonah prihodnje leto nadaljevala brez kultne številke 46, ki jo je Rossi prevzel od očeta Graziana in jo uporabljal celotno kariero, z njo pa je osvojil tudi rekordnih devet naslovov svetovnega prvaka.

Poleg devetih naslovov je dirkač iz Tavullie edini, ki se lahko pohvali, da je osvojil naslov svetovnega prvaka v štirih jakostnih razredih: prvega je osvojil v 125-kubičnem razredu leta 1997, drugega v 250-kubičnem razredu dve leti kasneje, tretjega in svojega prvega v elitnem razredu je osvojil leta 2001, ko se je še dirkalo na 500-kubičnih motorjih, nato pa jih je šest dodal še na močnejših motorjih razreda motoGP.

Da je Rossi v samem vrhu motociklizma že celo večnost, dokazuje dejstvo, da sta z rojakom Giacomom Agostinijem (rojenim leta 1942) edina dirkača, ki sta osvojila prvenstvo tako na dvo- kot tudi na štiritaktnem motorju.

Svoj krstni naslov svetovnega prvaka je Rossi osvojil v svoji drugi profesionalni sezoni, in sicer leta 1997, ko je z Aprilio dirkal v najšibkejšem, 125-kubičnem razredu. Zmagal je že na prvi dirki sezone v Maleziji in do konca sezone uspeh s prve dirke ponovil še enajstkrat. 

Valentino Rossi
Valentino Rossi FOTO: Damjan Žibert

Nato je prestopil v 250-kubični razred, kjer je postal moštveni kolega rojaku Lorisu Capirossiju ter Japoncu Tetsuyi Haradi. Aprilijini dirkači so v prvenstvu dominirali in se v skupnem seštevku uvrstili na prva tri mesta, naziv svetovnega prvaka pa je na koncu pripadel Capirossiju. Leto kasneje je Rossi pri italijanskem moštvu ostal sam in prepričljivo osvojil naslov svetovnega prvaka tudi v tem razredu.

Rossijev talent je bil očiten in takoj po osvojenem naslovu je prestopil v Hondino ekipo najmočnejšega dirkaškega razreda, kjer se je takrat dirkalo s 500-kubičnimi motorji. Čeprav je kariero v elitnem razredu začel z dvema odstopoma, je Italijan že na četrti in peti dirki sezone stal na najnižji stopnički za zmagovalce. Na deveti dirki sezone v britanskem Donington Parku pa je takrat 21-letni Rossi prvič slavil zmago med motociklistično elito. Kljub temu da je do konca sezone še šestkrat stal na stopničkah, je bilo to dovolj za končno drugo mesto v skupnem seštevku. Že naslednjo sezono (2001) pa je bil Rossi neizprosen, saj je z 11 zmagami za seboj pustil tudi rojaka Maxa Biaggija in Lorisa Capirossija ter osvojil svoj prvi naslov svetovnega prvaka v elitnem razredu.

Valentino Rossi se zahvaljuje navijačem za fantastično podporo na VN Avstrije
Valentino Rossi se zahvaljuje navijačem za fantastično podporo na VN Avstrije FOTO: motogp.com

Sledil je skok v moderno dobo motociklizma, 500-kubične motorje so zamenjali 990-kubični, kar pa Rossiju ni povzročalo težav. Znova je slavil na enajstih dirkah in se spet veselil naslova svetovnega prvaka. Izvrstni sezoni na sedežu Honde je sledila izjemna. Rossi je v letu 2003 namreč postal prvi dirkač, ki je prav na vseh dirkah sezone stal na stopničkah, ob devetih zmagah je bil še petkrat drugi in dvakrat tretji ter bil seveda znova okronan za najboljšega dirkača na svetu.

Rossi je leta 2004 presedlal na Yamaho in nadaljeval tam, kjer je sezono prej pri Hondi tudi končal. Na prvi dirki sezone je s prvo zmago na Yamahinem motociklu postal prvi dirkač, ki je zmagal dve zaporedni dirki na motociklih dveh različnih proizvajalcev. Rossi je namreč na sedežu Honde osvojil tudi zadnjo dirko v letu 2003. Med VN Portugalske leta 2002 in VN Južne Afrike leta 2004 je Rossi nanizal rekordnih 23 zaporednih stopničk, s čimer je postavil enega izmed mejnikov, ki se zdi, da ne bo nikoli presežen.

Valentino Rossi ob slovesu
Valentino Rossi ob slovesu FOTO: MotoGP

Prvi zmagi pod okriljem Yamahe je sledil tudi naslov prvaka, s čimer je Vale postal šele drugi dirkač v zgodovini motociklizma, ki mu je uspelo osvojiti zaporedni prvenstvi na motociklih različnih proizvajalcev. Kot prvemu je to v letih 1988 in 1989 uspelo Eddieju Lawsonu, prav tako z Yamaho in Hondo. 

Z enajstimi zmagami leta 2005 je postavil Yamahin rekord zmag v eni sezoni, hkrati pa postal edini dirkač, ki je na motociklih dveh različnih proizvajalcev (pred tem je pet zaporednih zmag zabeležil pri Hondi) zabeležil vsaj pet zaporednih zmag. Ob koncu sezone je bil še sedmič v karieri najboljši v svojem razredu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Leta 2006 je Rossi prvenstvo izgubil z zdrsom na zadnji dirki sezone, njegovo dominanco pa je tako prekinil Nicky Hayden, ki se je veselil naslova svetovnega prvaka.

Prihodnje leto so v karavani motoGP namesto z 990 dirkali z 800-kubičnimi motorji. Rossiju je sprememba povzročala težave in zmagati mu je uspelo le dve dirki, VN Nemčije in zadnjo dirko v sezoni VN Valencije. Formo iz zadnje dirke je Rossi prenesel v prihodnjo sezono in po dveh letih 'suše' ponovno osvojil prvenstvo, že svojega osmega v karieri. Devetega in tudi zadnjega v karieri je dodal leta 2009, ko mu je celo sezono za ovratnik dihal moštveni kolega Jorge Lorenzo.

Do konca dirkaške kariere mu do močno željenega desetega naslova ni upelo priti. Najbližje je bil v sezonah 2014 in 2016, ko je za 67 ter 49 točk zaostal za Marcom Marquezom.

Marquez in Rossi sta mnogokrat bile tesne bitke
Marquez in Rossi sta mnogokrat bile tesne bitke FOTO: motoGP

Poleg devetih naslovov ter že omenjenih mejnikov se je Rossi s 56 zmagami športno upokojil kot najuspešnejši Yamahin dirkač vseh časov. 89 zmag v elitnem razredu Rossija postavlja v sam dirkaških vrh, Giacomo Agostini je z 68 zmagami njegov najbližji zasledovalec. Je pa Agostini edini, ki ima več zmag v vseh razredih, saj jih beleži 122, Rossi pa 115. Poleg najvišjega števila zmag v elitnem razredu je Doktor tudi največkrat stal na stopničkah. To mu je v elitnem razredu uspelo 199-krat (na drugeme mestu je Jorge Lorenzo s 114 stopničkami), v celotni karieri pa kar 235-krat (Agostini za primerjavo le 159-krat).

Lorenzo in Rossi sta bila pri Yamahi moštvena kolega, a tudi velika konkurenta
Lorenzo in Rossi sta bila pri Yamahi moštvena kolega, a tudi velika konkurenta FOTO: AP

V svoji karieri si je Rossi stopničke delil s 55 različnimi dirkači, največkrat pa mu je na stopničkah družb delal Jorge Lorenzo in sicer kar 53-krat. Le trem dirkačem, pa je uspelo z Rossijem stati na stopničkah ne da bi Italijan kadarkoli v karieri stal na stopnički višje od njih. Pričakovano so to dirkači iz kasnejšega obdobja Doktorjevega dirkanja: Alex Rins, Fabio Quartararo in Stefan Bradl.

V svoji karieri je v okviru velikih nagrad Rossi nastopil na kar 38 različnih dirkališčih, od tega je na 29 vsaj enkrat v karieri tudi slavil zmago.  Od tega je v elitnem razredu nastopil na 29 različnih dirkališčih in na 23 tudi slavil zmago. Najuspešnejši dirkališči za Rossija sta v Kataloniji in Assnu, na obeh je namreč slavil kar desetkrat v karieri, če gledamo zgolj zmage v elitnem motociklističnem razredu pa je zanj najuspešnejši Assen, kjer je slavil osemkrat.

Za svoje dosežke in izjemen doprinos k motociklizmu je bil na večer zadnje dirke legendarni Valentino Rossi tudi uradno sprejet med motoGP-jeve legende (izvirno MotoGP Legends).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (162)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

intelektor
21. 11. 2021 16.06
+7
✋ Vsi tisti, ki blatite ali pac ne spostujete Valentina Rossija, niste poznavalci moto sporta ali pa v sebi nimate kancka sportnosti, postenosti in pravicnosti ter zdrave objektivnosti drugim priznati velicine. Taksni ste obsedenci, dvolicnezi(itd.👎), saj sportnikov/ljudi ne presojate po enakih vatlih. Tako velja tudi za tiste, ki na drugi strani teptate Marca Marqueza. Med njima je le ena obcutna razlika in to je (med)generacijska, kar se pokaze celostno. Sicer sta si znacajsko zelo podobna, kot tudi po talentu, inteligenci, instinktu in znanju motociklisticnih vescin. Nenazadnje sta tudi oba Vodnarja, kar morda pomeni, da sta, ob vseh svojih napakah, tudi dobri/a osebi/cloveka. Seveda slednje ni edino "merilo", saj je npr. tudi Cristiano Ronaldo Vodnar, a sem se sam z lahkoto odlocil za izbor Lionel Messija, ko gre za obvladovanje sportnih vescin ali ce hocete, v tem primeru, carovnije na zelenici. Srecno VR46 in hvala ti LEGENDA! Poklon=🙇.! 👍👍
Nanuk
18. 11. 2021 09.44
+4
ni nam vseeno oziroma je nam vseeno, ampak ti imaš resne psihične težave ! ti potrebuješ neko strokovno pomoč ! preden bo prepozno in si še kaj narediš ! pri človeku, ki ima takšne motnje lahko hitro do česa pride
Ni nam vseeno
18. 11. 2021 10.32
-3
...pri človeku, ki ima takšne motnje lahko hitro do česa pride......vem...naslednji korak je paranoja...potem sledi le še brcanje...nato me lahko kličete Valentino
Ni nam vseeno
17. 11. 2021 21.10
-1
Ko prebiramo vse grdobije in hudobije, ki jih je zbral v 26 letih, je samo dvoje, da Štefka svojega sina ni imela dovolj rada ali pa ga je imela celo preveč
gogi_
17. 11. 2021 15.59
+3
Lep je dan:) seno pa ostaja sam,samota pravijo da ubija. slamac laze o gumah kot v filmu Dnevi grmenja,ko so Tomu rekli da ima super oprijemljive gume. Biti neumen je prirojeno,prepricevati neumnega pa nesmiselno.
Ni nam vseeno
16. 11. 2021 21.12
-6
Za vse, ki ste pot 31. legende premalo poznali povzetek njegove bogate biografije zdaj, ko se junak s stevilko 46 poslavljain se kariera, polna lumparij končuje. Za zacčetek je že nalagal folk, da je postal prvak s poltovarniško Nastro Azzuro Hondo, čeprav je imel tovarniški material. Potem so mu na tovarniški Hondi, ki jo je ukradel hitrejšemu Biaggiju, ilegalno dajali boljše gume, s katerimi je bil dosti hitrejši od konkurence. V zahvalo je na veliko gobcal čez Hondo, ki ga je postavila pred vrata, on pa je, nebodigalen, ukradel vso Hondino tehnologijo z mehaniki vred in se ugnezdil v Yamahi. Lumparija na lumparijo, ampak ni se konec. V 2 letih je uničil Ducatija in se kot polit cucek priplazil nazaj k Yamahi, kjer pa je naletel na hitrejšega Lorenza. Ko se je 2015 končno po spletu srečnih okoliščin znašel na vrhu točkovanja in ga je začel dohajati vedno hitrejši Lorenzo je v Sepangu in dirko poprej na novinarski konferenci naredil štalo vseh štal, obtožil mladega Marqueza pomoči Lorenzu, ki je nikoli ni bilo ter mladega Markeca razjezil do te mere, da se je v Sepangu poigraval z njim kot mačka z mišjo. Ko je prejel zasluženo kazen, je svoje barbarske pristaše nahujskal do največjih primitivizmov, kar smo jih videli kdajkoli v športu na relaciji gledalec - vrhunski športnik. A je že konec lumparij? Ma kaki. Po svoji umazani sezoni 2015 je prisilil Yamaho v pogodbo, v kateri je odvzel hitrejšemu Lorenzu vse pravice, tako, da je Španec do konca sezone le se križaril po dirkališčih, namesto da bi ga Yamaha 100% podprla v boju z Marquezom in Hondo. Po odhodu Lorenza je Rosi dobil na pladnju naslednjo žrtev. Maverick Vinales je zmagal 3 od prvih 5 dirk na Yamahi 2017, kar je Rossija v obupu pripravilo do tega, da je speljal razvoj Yamahe v povsem napačno smer in komaj letos so se lahko vrnili na stare uspehe z mladim Quartararojem. A je že konec lumparij? Ah, kje pa. 2019 je mladi Fabio v svoji rookie sezoni pokazal izjemen talent, vendar mu je stari makaronarski spletkar onemogočil tovarniško mašino in tako Yamaho spravil ob zagotovljen naslov 2020. Končno je Japoncem prekipelo in so udarili po mizi in nergača posadili na Petronas Yamaho, kjer pa je spet naredil probleme, saj je talentiranemu Morbidelliju porinil Yamaho model 2019, sam pa je svoja stara jajca dal na identično tovarniško Yamaho, ki jo vozi letošnji svetovni prvak Quartararo, medtem ko je Rossi z istim materialom in popolno tovarniško podporo krepko zadnji. Medtem, ko kopica mladih talentiranih dirkačev zaman čaka na motogp mesto, se stari zdrahar vozička na zadnjem mestu in tako odžira mladim mesto. A še je lahko ena kariera bolj umazana od te? Pa enega Gibernaua, ki mu je Rossi uničil lepo kariero, sploh ne omenjam, kaj šele Simonccelija ali Vinalesa....hvala večnemu Bogu , da je konec tega cirkusa...
VR-TRIBE
16. 11. 2021 20.01
+4
Rossi je ziva legenda
Ferjalec
16. 11. 2021 19.30
+3
Žalostno "Samo PEDRO MARKEZ" ni prišel na zadnjo dirko VALETA.
mptour
16. 11. 2021 17.33
+3
Zakaj ni bilo MM v Valenciji? Kaj je lahko hujše za njega, kot videti VR? Videti dva VR.
Ni nam vseeno
16. 11. 2021 17.50
+1
Ni nam vseeno
16. 11. 2021 16.48
+1
Dragi novinar... imel ste prav
Ni nam vseeno
16. 11. 2021 16.32
+1
Giacomo Agostini je bil v elitnem razredu prvak z vsakim moštvom s katerim je dirkal...ja tudi to se ne da primerjati ...
Ni nam vseeno
16. 11. 2021 16.18
-1
Če spodaj preverimo, kaj je napisal ničvrednež, nekdo , ki ne zna držati obljube in človek je vreden kot njegova dana beseda ne moremo računati, lahko ga pa popravimo...in ga bomo
Ni nam vseeno
16. 11. 2021 16.19
-1
Nightfly ….gre za načela….V kraljevskem razredu , pa bomo šteli le leta tekmovanja s sezono, ko je postal prvak in sezono , ko je bil nazadnje. Ni pošteno do kalimera, da mu upoštevamo sramoto zadnjih 12+ let…torej Agostini 107 startov in 66 zmag za 8 naslovov….kalimero 151 starov 75 zmag za 7 naslovov
Ni nam vseeno
16. 11. 2021 16.20
-1
….V kraljevskem razredu , pa bom štel le leta tekmovanja s sezono, ko je postal prvak in sezono , ko je bil nazadnje. Ni pošteno do kalimera, da mu upoštevamo sramoto zadnjih 12+ let…torej Agostini 107 startov in 66 zmag za 8 naslovov….kalimero 151 startov 75 zmag za 7 naslovov Kalimero pod 50% zmag na vsak start v obdobju 2001-2009, Agostini v obdobju 1966 -1975 le skromnih 61% zmag na vsak start. Če povzamemo v teh 10 letih bi v kraljevskem razredu Agostini moral zvoziti 60+ dirk več , da bi ga lahko primerjali z Valentinom. To pa je pri 61% uspešnosti dodatnih 37 zmag le v elitnem razredu v 10 letih , če govorimo o če-jih in 300-tih zmagah kalimera, če....
nightifly
16. 11. 2021 16.13
+3
Je pa Agostini edini, ki ima več zmag v vseh razredih, saj jih beleži 122, Rossi pa 115 . ####dragi novinar ,res je . samo treba je tudi pojasniti , (upam da to veste) ,da je Agostini vsako nedeljo , torej vsako dirko ,ki jo je odpeljal ,vozil dve dirki ,in sicer 350 takrat in 500 ,obe na MV Agusti ,dobesedno nepremagljivem motorju . Kakorkoli , Agostini je zmagoval cisto legalno , mi ,ki smo te dirke gledali se v zivo nalicu mesta ,smo vcasih ostale zakasnele cakali kot caka kmet dez . Ti so prisli cez pol kroga .MV Agusta je bila raketa takrat . Jasno ,dirke takrat ,40 in 50 let nazaj so bile cisto nekaj drugega . Rossi pa je vse te spremembe dozivljal pod svojim sedlom , in tudi sam je rekel ,da je bilo na momente tezko popolnoma spremeniti koncept in tehniko voznje ,ker so se spremembe vrstile kar pogosto . In vseeno je to opravil z odliko . Zdajje pomembno samo to ,da je po zadnji dirki odsel pokonci , s svojimi nogami in ne na nosilih . Naj mu bo srecno .
Ni nam vseeno
16. 11. 2021 16.25
-1
Ničvrednež...Kalimero pod 50% zmag na vsak start v obdobju 2001-2009, Agostini v obdobju 1966 -1975 le 61% v letih elite, za obdobje ko sta bila prvič in zadnjič prvaka Kalimero v tem obdobju 16,7 startov na sezono, Agostini 10,7 startov Bo držalo ? Seveda bo....
mitja999
16. 11. 2021 14.04
+7
Se malo pa bo sledil clanek... Ni nam vseeno postavil nov mejnik... V le nekaj dnevih napisal najvec sovraznih in negativnih postov v zgodovini komentiranja. Res ne vem kaksno imas privatno zivljenje da ti je potrebno tako smetiti... S tem samo dokazujes da nisi sposoben kvalitetnega zivljenja in da potrebujes nekoga zalit, da ujames trenutek srece v svojem srcu. Ker ti pa ne zadosca vec zaljenje navadnega cloveka, si se lotil nekoga ki je v svojem zivljenju ze do sedaj ustvaril in dosegel vec kot bi ti v stotih svojih zivljenjih. Žalostno
Ni nam vseeno
16. 11. 2021 15.06
-3
+++ Bravo Mitja, čeprav tudi to niso ne vem kako pozitivne misli... Kako bi pa ti pozitivno zapisal utajo davkov za 35M eurov ?
Ni nam vseeno
16. 11. 2021 15.06
-4
Z glupimi davki ?.... V kolikih življenjih pa bi jaz utajil za 35M evrov davkov, če do sedaj nisem praktično nič ?
mitja999
17. 11. 2021 13.21
+1
V tolikih kot si sposoben ustvariti dovolj velik dobicek da ga lahko utajis. Se strinjam da to ni pravilno ampak se vedno se ne strinjam s tvojim zaljenjem.
Ni nam vseeno
18. 11. 2021 10.36
No Mitja...ko boš ločiš žaljenje in dejstva, ki mu niso v prid in je za njih sam kriv se bova strinjala še v čem
krojacekhlacek
16. 11. 2021 13.10
+8
Ponavadi je tako, da imamo o ljudeh, ki o njih zelo malo vemo, najvec za povedat 🤔
Ni nam vseeno
16. 11. 2021 13.20
-8
Predlagaš 12 letni moratorij na vse članke in komentarje o Valentinu Rossiju dokler se njegova temna stran ne izkristalizira?
gogi_
16. 11. 2021 12.51
+6
To ti ves slamac ker se spoznas na kripe.
Ni nam vseeno
16. 11. 2021 12.56
-5
Saj zato pa pravim, da sem kompetenten sogovornik, ko tema nanese na Valentina Rossija...
gogi_
16. 11. 2021 13.46
+5
Ja seno sedaj se pa odloc,pravis da ma Rossi najboljsi motor drugic pa da ma kripo. Si bipolaren.
Ni nam vseeno
16. 11. 2021 15.08
-2
Dobra rotacija, če ne bi oba prej dodobra definirala , kdo je kripa...Ni šel najboljši motor na odpad...
Ni nam vseeno
16. 11. 2021 12.25
-6
Gogi mi avtov ne stiskamo... Če imaš kripo jo moraš najprej odjaviti tako kot so nazadnje kripo z mtoGPja
gogi_
16. 11. 2021 12.06
+5
Seno avte ze stiska ker bodo pocasi prazniki,o motogp ne bo clankov da bi lahko lajal ,ti pa sam ,saaaam,saaaaaam,kot grmovje v puscavi.
Ni nam vseeno
16. 11. 2021 10.49
-8
GriziVale... če je MM zaključil, bo edini, ki se poslovil z dvema zmagama... kot se spodobi za legendo
blazter
16. 11. 2021 09.59
+15
Kljub vsem negativnim komentarjem. Prišel je na cilj.
iga_biba
16. 11. 2021 10.13
-13
Sicer med zadnjim, ampak prišel je. Ostali so pridirkali.
Kaktusy
16. 11. 2021 10.22
+13
Ni nam vseeno
16. 11. 2021 10.39
-8
Negativni komentar je sicer edini izgovor za pomanjkanje talenta, ki ga Valentino Rossi ni uporabil ob tako bogatem repertuarju izgovorov, ki jih je trosil rumeni čredi
Ni nam vseeno
15. 11. 2021 21.56
-14
Imamo Rossija, ki je v prvi polovici karie|re prestavljal mejnike in drugo polovico kariere z Rossijem kot likom Laverne Hooks
jezdimir
16. 11. 2021 09.19
+14
...in imamo tebe in Korla kot največja trola portala, še vedno tekmujeta za naj teslo portala...hehehe