MotoGP

Quartararo brez praske do četrte zmage, Vinales in Mir na stopničkah, odstop Rossija

Assen, 27. 06. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.D., J.B., N.M.
Komentarji
139

Fabio Quartararo je na VN Nizozemske vpisal četrto zmago v tej sezoni. Drugi je bil njegov moštveni kolega pri Yamahi Maverick Vinales, tretji pa Suzukijev Joan Mir. Marc Marquez je preizkušnjo začel kot 20., do konca pa se je prebil na sedmo mesto. Valentinu Rossiju se je start ponesrečil, kmalu zatem pa je končal v pesku. V moto2 je slavil Raul Fernandez, v moto3 pa Dennis Foggia.

Več videovsebin
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Nizozemske
    05:39
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Nizozemske
  • Vrhunci dirke razreda moto2 na VN Nizozemske
    03:36
    Vrhunci dirke razreda moto2 na VN Nizozemske
  • Vrhunci dirke moto3 za VN Nizozemske
    02:38
    Vrhunci dirke moto3 za VN Nizozemske
  • Ogrevanje dirkačev razreda motoGP pred VN Nizozemske
    01:41
    Ogrevanje dirkačev razreda motoGP pred VN Nizozemske
Pred začetkom dirkaškega vikenda v Assnu se je napovedovalo, da bo dirkače vse dni spremljal dež, ki pa se jih je naposled usmilil. Po mokrem drugem prostem treningu v petek sta tako sobota kot tudi nedelja minili na povsem suhi stezi. 

Maverick Vinales na startu ni izkoristil najboljšega izhodišča, saj so ga že v prvem zavoju prehiteli Fabio Quartararo, Francesco Bagnaia in Takaki Nakagami. Odličen start je uspel tudi Marcu Marquezu, ki se je z 20. mesta nemudoma povzpel do 13., prvi krog pa je zaključil celo kot enajsti. Med osmoljenci začetka dirke je bil Valentino Rossi, ki je začel kot 12., a po zapletu padel na skromno 20. mesto. Nato mu je uspelo prehiteti številne pred seboj, 19 krogov pred koncem pa je utrpel padec pri veliki hitrosti, s čimer je bilo njegovega lova na točke dokončno konec. 

Bagnaia na ducatiju je medtem prišel na prvo mesto, Quartararo mu je poskušal vrniti, a se je Italijanu po zaslugi izjemne moči svojega motocikla na ravnini vselej uspelo vrniti na čelo dirke.  21 krogov do konca pa je vodilnemu v skupnem seštevku le uspelo priti v ospredje in takoj se je njegova prednost začela večati. Od Bagnaie pa sta bila hitrejša tudi Nakagami in Vinales. 

24-letni Pecco ni imel dobrega ritma, zadrževal je dirkače za seboj, a se kljub temu ni dal prehiteti, čeprav je Nakagami to nenehno poskušal. Sredi dirke se je tako razvil odprt boj za drugo mesto, saj so bili povsem blizu tudi Johann Zarco, Joan Mir, Vinales, Miguel Oliveira in Jack Miller. Bagnaia je nato prejel kazen dolgega kroga, ker je prevečkrat zapeljal zunaj steze, v istem krogu pa je dirko zaradi padca končal še Miller, s čimer je Ducati na hitro izgubil kar dva predstavnika. Vinales je vmes izkoristil napako Nakagamija, ki je padel na deveto mesto, in se znašel tik za Quartararojem. Tretji je bil Zarco, a je Francoza kmalu prehitel Suzukijev predstavnik Mir. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V ozadju se je najboljšim vse bolj bližal tudi Marquez, ki se je kar naenkrat znašel na sedmem mestu, tik za Bagnaio, ki je vse bolj popuščal, a se tako kot v prvem delu dirke ni dal prehiteti. Očitno je s tem večkratnega prvaka kar nekoliko uspaval, saj si je dva kroga pred koncem privoščil napako, po kateri je predenj prišel Aleix Espargaro. A do konca se je priljubljenemu MM93 le uspelo vrniti na sedmo mesto, s katerim je lahko glede na potek dogodkov ta konec tedna vsekakor zadovoljen. 

V zaključku je začel nekoliko popuščati vodilni Quartararo, prebudil pa se je Vinales, ki je svoj zaostanek iz kroga v krog topil. Pet krogov pred koncem je njegov zaostanek znašal manj kot tri sekunde. Videti je bilo, da se nam obeta zanimiv obračun obeh yamah za zmago, a je Quartararo v pravem trenutku pohodil plin, tako da zmagovalec v zaključku ni bil pod vprašajem. 

"Ne vem, kaj se je zgodilo na startu. Sklopka se mi je pregrela in bil sem počasen. Želel sem si biti prvi. Ko sem pred seboj dobil nekaj prostora, sem začel loviti Quartararoja, a bilo je prepozno," je bil kljub drugemu mestu razočaran Vinales, ki je v Assnu dobil uvodne tri proste treninge in tudi kvalifikacije. 

Njegov ekipni tekmec je bil na drugi strani povsem drugače razpoložen: "Težka dirka, zelo sem se trudil, da sem prehitel Pecca. Ves vikend sem imel nekaj težav z roko. Na dirki nisem mogel ves čas dirkati na polno. Če sem iskren, sem bil malce prestrašen. Že včeraj sva imela z Vinalesom težak boj, srečen sem, ker se je tako razpletlo."

"Ne bi si mogel želeti več. Vedeli smo, da je naš ritem konstanten, a pogrešali smo hiter krog. Dali smo svoj maksimum, da smo prišli na stopničke. To je zame poseben dosežek. Prvi del sezone sem želel končati na tak način, saj smo doslej precej trpeli. Zelo veseli smo, da se je tako razpletlo," je po koncu povedal tretjeuvrščeni Mir. 

Četrti je bil na koncu Zarco, ki sedaj na drugem mestu skupnega seštevka za mlajšim rojakom zaostaja za 34 točk. Peti je bil Miguel Oliveira na KTM-u, šesti pa že večkrat omenjeni Bagnaia, ki skupno zaseda visoko tretje mesto in ima le 13 točk manj od Zarcoja. 

Konec izjemnega Gardnerjevega niza

Raul Fernandez se je na dirki drugega razreda pobral po uvodni napaki, zaradi katere je padel na deveto mesto, in do konca uspel splezati na sam vrh za tretjo zmago sezone. Drugi je bil Remy Gardner, ki je pred tem v Italiji, Španiji in Nemčiji zabeležil tri zaporedne zmage, kljub drugemu mestu pa je v primerjavi z večino konkurentov še povečal svojo prednost v boju za naslov, zaradi česar je lahko zadovoljen. 

Tretji je bil Augusto Fernandez, ki je na zadnjih petih dirkah pred VN Nizozemske zabeležil kar štiri odstope in eno peto mesto, zato je zanj to zagotovo dober obliž na rane in lepa popotnica pred odhodom na poletni odmor. Tretji v skupnem seštevku, Marco Bezzecchi, je ostal v boju za naslov s petim mestom, prehitel ga je še Sam Lowes. Britanec četrto mesto zaseda tudi v skupnem seštevku, a ima za Gardnerjem že velikih 85 točk zaostanka. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Fenati na stopničkah v moto3

V moto3 smo – kot je to že običajno – spremljali pravo dramo do zadnjih metrov. Na koncu je bil za 0,078 sekunde hitrejši od vseh ostalih Dennis Foggia, ki je za svojo drugo zmago sezone ugnal Španca Sergia Garcio in rojaka Romana Fenatija. Slednji je lahko s tretjim mestom še kako zadovoljen, saj je moral kar dvakrat odvoziti kazenski dolgi krog, potem ko je bil kaznovan zaradi nešportnega vedenja v petek in soboto. 

Izjemno zadovoljen z razpletom je lahko tudi četrtouvrščeni Pedro Acosta, ki je bil v soboto na tretjem prostem treningu vpleten v skupinski padec štirih dirkačev, a je za dirko kljub bolečinam stisnil zobe in na koncu vknjižil novih 13 točk v skupnem seštevku. Pred Garcio, najbližjim zasledovalcem v skupnem seštevku, ima pred poletnim odmorom 48 točk prednosti. 

Peti je bil Japonec Tacuki Suzuki, šesti pa Britanec John McPhee. Za manj kot dve sekundi je zaostal sedmo šestouvrščeni Južnoafričan Darryn Binder, ki je bil po koncu dirke kaznovan zaradi krajšanja zavoja in je tako izgubil tri mesta, medtem ko je naslednja skupina zaostala za bistveno več. Osmi Gabriel Rodrigo in deveti Xavier Artigas sta imela devet sekund zaostanka, deseti Jeremy Alcoba pa že več kot deset. 

Vodstvo dirke jo je kmalu po začetku začinilo še z odločitvijo, da z dolgim krogom na račun neodgovorne vožnje kaznuje šesterico Jaume Masia, Lornzo Fellon, Juki Kuni, Andi Farid Izdihar, Joel Kelso in Takuma Macujama

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
VN Nemčije
VN Nemčije FOTO: 24ur.com

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

15.00

Hvala za vašo pozornost!

Lep dan še naprej.

14.57

Oder za zmagovalce

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
14.53

Rezultati današnje dirke

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
14.53

Zmagovalec o današnji dirki

"Težka dirka, zelo sem se trudil, da sem prehitel Pecca. Celoten vikend sem imel nekaj težav z roko. Na dirki nisem mogel ves čas dirkati na polno. Če sem iskren, sem bil malce prestrašen. Že včeraj sva imela z Vinalesom težak boj, srečen sem, ker se je tako razpletlo," se je smejalo Quartararoju.

14.52

Marquez zadovoljen

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gogi_
28. 06. 2021 18.16
-1
Ha ha ,kolk ste glasni in to brez pravih argumentov. Vsi skupi nimate 100 km na motorju . Ko boste mel pogum da se skup xapeljeno se oglasajte. Vam bom jaz dal za cokolino.
dej no
02. 07. 2021 15.00
resnicaosvobaja
28. 06. 2021 18.11
-1
@sej sej : " Ko jim zmanjka argumentov se na mamo Štefanjo spravljajo..." draga sej sej , sem eden redkih, ki do sedaj še nisem bil na njej in ne bom ...tudi če bi mi zmanjkalo argumentov
Aligator11
02. 07. 2021 10.41
+1
Tebi še krava ne bi dala, zmene zmedeno hipohondersko.
Aligator11
02. 07. 2021 10.44
+1
Še prijateljev nimaš, zmeda zmedena, kaj šele karkoli ženskega spola. Ko si bil majhen si pa itak moral hoditi naokoli z verigo klobas okrog vratu, da so te vsaj psi imeli za mar...
Profesormarck
28. 06. 2021 18.08
-1
največji pajac tega spleta je @gogoplesalec,ta še klanfa "budalaštine"da mu vkleščen živec kar poskakuje v prazni votlini.Če bi moral vse to še pojest...bi se razpoču,kot milni mehurček.
dej no
02. 07. 2021 15.01
večjega kot si ti, ni in verjetno tudi ne bo. he he
resnicaosvobaja
28. 06. 2021 18.05
+0
Po počasnem posnetku štarta je potrjeno , da je Rossi vozil prvih 200 m v pravo smer
resnicaosvobaja
28. 06. 2021 09.40
-3
Pajac je s svojo predstavo najbolje počistil ta portal... Hvala tebi, pajac...
gogi_
28. 06. 2021 08.57
+3
mucatinagaja je tipicni bipolarni primer. Enkrat trdi da je vse odvisno od voznika,ko katapultesi ne gre pa je kriv motor. Fantje nimate pojma kaj pisete. Iscete prepir in se napenjate brez veze. Dajte zivet zase in za svoje uzitke ne za prepir o nepomembnem klivnu. Prisel,zmagal,pozabljen. Nikoli ne bo imel mm status VR46. Ja ja je boljsi mm ,kje je boljsi? 8<9 pika
resnicaosvobaja
28. 06. 2021 09.32
-5
resnicaosvobaja
28. 06. 2021 09.35
-4
resnicaosvobaja
27. 06. 2021 21.59
-6
Če bo klovn še nekolikokrat odstopil, se mogoče sploh ne bo mogel odločiti ali naj vrže puško v koruzo. Ali naj dela sramoto svoji ekipi je drugo vprašanje...
rr3
27. 06. 2021 21.57
-7
Ampak ko so kamere pokazale na tribune... kakšna rumena žalost trije rumenjaki z baklami in 6 ZZ Top predstavnikov z rumeno kapco.... pa še ti so takoj po štartu zapustili tribune.... Še navijači so kalimerotu pobegnili.... Naj vsaj štante vrnejo pred dirkališča da bodo spet kalimero kapce zastonj talali... to je še edino upanje za rumenjake... kalimero je že zdavnaj vrgel puško v koruzo....
dej no
28. 06. 2021 11.08
+5
resnicaosvobaja
28. 06. 2021 15.38
+1
@milfica...kako pa ti vidiš 9 mest višje enega in 8 mest nižje drugega po prvih 200 metrih ?
resnicaosvobaja
27. 06. 2021 21.56
-10
Tudi po današnji dirki je MM93 še vedno za Rossijem po priljubljenosti in Rossi krepko za Justinom Bieberjem.... glede na to , da sta si klovn in Justin glede obnašanja in zrelosti tu nekje, je to presenetilo tudi mene...zanimivo...
dej no
28. 06. 2021 11.22
+3
tudi MMje po priljubljenosti krepko za Murkotom. ni me pa pretreslo, nič.
resnicaosvobaja
28. 06. 2021 15.39
+0
zanimivo...ker sta le Murko in pajac iz Petronasa srečna, ker sta moška
Mr.Cat
27. 06. 2021 21.38
-15
ubogi cmirko...set more delat....+/-...tezko zahtevno delo
resnicaosvobaja
27. 06. 2021 21.32
-12
Rossi na žalost odstop po pričakovanem razpletu štarta, se zgodi tudi če ni kriv motor, žal, ampak potem se naj ne sprašuje, zakaj pa ima Justin Bieber 178 milijonov sledilcev
resnicaosvobaja
27. 06. 2021 21.24
-16
BBC z naraščanjem frustracij samodejno daljša komentarje... vesel sem, da po takih dirkah število znakov ni omejeno za take, ki so čustveno manj stabilni
resnicaosvobaja
27. 06. 2021 21.09
-15
tovarniška Ja-Mahca + ne Italijan =min 20 točk in drugače tovarniška Ja-Mahca + Italijan = šajtrga.... prosto po... ne vem, kdo je to spodaj omenil a drži, pa če so tribune rumene ali pa ne
resnicaosvobaja
27. 06. 2021 20.45
-16
Pajac si je po besedah BBC-ja želel preveč . Vse 3 Ja-Mahce pa so dosegle 45 točk ...to je 15 točk na en tovarniški motor Ja-Mahce po dirki, kar kaže na zrelost in zmožnost vseh treh kompletov
Trta mrta
27. 06. 2021 21.09
-6
resnicaosvobaja
27. 06. 2021 21.15
-11
Trta mrta
27. 06. 2021 21.20
+11
Vse 3 Ja-Mahce pa so dosegle 45 točk...tvoje besede...predno postaš preberi, da se ne delaš večjega neumenža kot si
resnicaosvobaja
27. 06. 2021 21.43
-15
25+20+0=45...res je bolje še enkrat preveriti... hvala trta...
resnicaosvobaja
27. 06. 2021 21.57
-9
In ne izgovarjaj imena velikega Aga vnemar....
iga_biba
27. 06. 2021 20.43
-13
Valentinu Rossiju se je start ponesrečil. Bejšte no. Kdaj se je njemu nazadnje start posrečil? Kdaj? Raje odstop, kot 21to mesto, od 22tih. Žalost.
resnicaosvobaja
28. 06. 2021 09.34
-2
Seveda se mu je... Kdaj se mu je kaj posrečilo? Zakaj pa misliš, da ima obletnice in parade...
resnicaosvobaja
27. 06. 2021 20.37
-16
BBC ...če bi od vsega sranja zapisal le stavek iz sredine komentarja... "Nic spornega- lepa voznja " potem iz tega tvojega sranja ne bi sevala le nevoščljivost
resnicaosvobaja
27. 06. 2021 20.33
-15
BBC : " Mi bomo spoštovali dirkače, ki si to zaslužijo..." ....Saj jaz to počnem ves čas, celo v kompletu z navijači pa mi ves čas oporekaš "
dej no
28. 06. 2021 11.28
+2
resnicaosvobaja
28. 06. 2021 15.41
BBC : " Mi bomo spoštovali dirkače, ki si to zaslužijo..." za ta del moraš vprašati BBC-ja , ker sem ga samo citiral...saj ga večkrat, a tu ni kaj brisati
resnicaosvobaja
27. 06. 2021 20.28
-15
Danes dve od treh šajtrg na najvišjih zmagovalnih stopničkah. To bo klovnu le otežilo odločitev, ker se vidi, da se da in to precej enostavno ...z malo talenta in da nisi Italijan
Trta mrta
27. 06. 2021 21.07
+10
A nisi nekoč govoril z spoštovanjem o Giacomo? Pa ne boš kje rekel da je on južni Tirolec
resnicaosvobaja
27. 06. 2021 21.19
-11
Ago je rojen zmagovalec... težko mi je omenjati njega s pajacom razen v povezavi z banko
Trta mrta
27. 06. 2021 21.20
+11
resnicaosvobaja
27. 06. 2021 21.44
-15
resnicaosvobaja
27. 06. 2021 20.24
-14
Ko @svinger ne ve, zakaj ima MM93 tako malo navijačev bi se moral mogoče vprašati , zakaj jih ima od pevcev Justin Bieber največ ? Pri MM93 je le večno vprašanje ali bo supertalent dovolj za povprečno Hondo. Brez katapultiranj in brez poškodb je to dovolj, zato pa tudi pogodba takšna kot je...
resnicaosvobaja
27. 06. 2021 20.24
-15
Povsem drugače je s 3 tovarniškimi motorji Yamahe , kjer sta oba na dveh najvišjih stopničkah, pajac pa ,žal končal v pesku, čeprav se mu je nasmihalo 17. mesto
nightifly
27. 06. 2021 20.02
+13
Dogaja se zanimiv pristop markezistov . Odkar ni vec samodejno v ospredju , torej s svojo absolutno dobro hondo ( na primer danes) non stop spredaj , se mu nic dobrega ne izide . Mislim ,da so celo Japonci v Tokiu zastrigli z usesi , ko jim je oni dan gladko zabrusil ,da bi morala elektronika padec prepreciti ,torej jim je dal klofuto ,tistim ,ki ga kokolajo ze desetletje in mu ustrezejo v vsem . Jezusmarija , markec , ali naj to vzamemo kot hec ali kaj ? Kaj pa stotine padcev v prejsnjih sezonah ---je to krivda Honde ? Kako hudica bi dosegel toliko zmag v kratkem casu ,ce ne bi pretiraval in vozil ober ,,,toda se vedno na stratosfersko dobri in hitri Hondi (si kdo upa reci ,da ni tako -zmaga Sachsenring , dirka danes ),in vsemu mostvu ,ki je cele noci klepalo razbite konjicke ,ki si jih serijsko razbijal ---in vseeno zato ,ker so japonci ,naredili cudeze in ti servirali od spredaj in od -zadaj .Torej jim lahko samo reces - arigato,honda san . Kar pa se tice njegovih navijacev ,,, kot vidimo tu , so zaradi njegovih problemov osramoceni in se znasajo nad Rossijem -preferibilno nad njim , obenem pa se nad njegovimi zvestimi navijaci , ki cenijo sportnika v dobrem in slabem . Taki smo . Vecina nas smo napisali,da bi radi videli mm na pisti in ne v penzionu .Se vec , marsikdo od nas si zeli videti MM na drugem motorju ---- in res ,napisali smo -ali pa -govorim zase ,da ni spravil skupaj jajc ,da bi zamenjal motor . Karma . Zato je pa sajtrgo zamenjal Rossi, jasno za svoje mostvo , za leto 2021 -Ducati ,torej se vraca na prizorisce ,kjer se je opekel . To pa pomeni imeti jajca in probat narediti nekaj iz tega . Bravo stari . Markec naj se pa vozi na Hondi naprej -od zacetka -do konca......samo potem naj se ne sprasuje ,zakaj je vsepovsod samo rumena barva , njegove pa skoraj nikjer . Ljudje niso ravno tumpasti , vsaj tisti ne , ki za vsako dirko potegnejo iz zepa tisocaka in se odpeljejo pogledati svoje heroje ,idole , dirkace ....karkoli . Razlog ,zakaj je tako malo navijacev za 93 , to pa ne vem .
resnicaosvobaja
27. 06. 2021 20.17
-15
Šajtrga je danes zmagala....ampak je tako kot s Hondo...vse je odvisno od voznika. Kako pa bi Stefanija tako hitro zanosila, če ne bi bila tako radodarna z vsemi ?
dej no
28. 06. 2021 11.32
+3
huda podlost MM-jevih navijačev. ko jim zmanjka argumentov se na mamo Štefanjo spravljajo. boga mati
resnicaosvobaja
28. 06. 2021 15.42
-1