MotoGP

Quartararo do prve zmage v karieri, Marqueza po padcu odnesli na nosilih

Jerez, 19. 07. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.J., T.Š.
Komentarji
229

Francoz Fabio Quartararo (Yamaha SRT) je zmagovalec dirke za VN Španije v Jerezu, drugi je bil Španec Maverick Vinales (Yamaha), tretji pa Italijan Andrea Dovizioso (Ducati). Za Francoza je to prva zmaga v elitnem razredu motoGP. Dirko je zaznamoval divji slalom Marca Marqueza, ki se je po napaki na uvodu dirke prebijal iz ozadja, nato pa po grdem padcu dirkališče zapustil na nosilih. Dirko razreda motoE je prepričljivo dobil Brazilec Eric Granado, v moto3 je znova slavil Španec Albert Arenas, v moto2 pa je zmago vpisal Italijan Luca Marini.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Marc Marquez prispel v bolnišnico
    02:02
    Iz 24UR: Marc Marquez prispel v bolnišnico
  • Iz 24UR: Hud padec Marqueza
    02:24
    Iz 24UR: Hud padec Marqueza
  • Iz 24UR: Spektakularna prva dirka sezone
    02:14
    Iz 24UR: Spektakularna prva dirka sezone
  • Reševanje in padec Marca Marqueza v Jerezu
    01:34
    Reševanje in padec Marca Marqueza v Jerezu
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Španije
    05:15
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Španije
  • Vrhunci dirke razreda moto2 VN Španije
    02:05
    Vrhunci dirke razreda moto2 VN Španije
  • Vrhunci razreda moto3 VN Španije
    02:30
    Vrhunci razreda moto3 VN Španije
  • Zadnji krog moto3 dirke v Jerezu
    02:35
    Zadnji krog moto3 dirke v Jerezu
  • Vrhunci dirke motoE v Jerezu
    03:01
    Vrhunci dirke motoE v Jerezu

Uradni del dirkaškega dneva v Jerezu so kot običajno odprli motociklisti najšibkejšega razreda moto3, kjer je vselej težko vnaprej napovedati razplet. Na prostem treningu zelo prepričljivi in v kvalifikacijah dominantni Japonec Tacuki Suzuki je po nekaj krogih prevzel vodstvo in raztegnil karavano dirkačev. Na zadku je imel ves čas nekaj ambicioznih dirkačev, ki so računali najmanj na zmagovalni oder. Italijana Celestino Vietti in Andrea Migno, Španca Raul Fernandez in Albert Arenas, ki je tudi dobil prvo dirko sezone v Katarju, so bili ves čas v igri za najvišja mesta in so se iz kroga v krog izmenjavali na vidnih mestih, sredi dirke sta se jim v ospredju pridružila še Italijan Tony Arbolini in Južnoafričan Brad Binder, stik z najboljšimi pa je presenetljivo izgubljal vse dni v Jerezu prepričljivi Suzuki, ki je deset krogov pred koncem zdrknil na osmo mesto.

Fabio Quartararo
Fabio Quartararo FOTO: MotoGP

Pričakovano se je v zadnjih deset krogov dirke najšibkejšega razreda vstopilo brez kakršne koli odločitve in brez otipljive prednosti v ospredju. Pet krogov pred koncem je bilo znotraj sekunde še deset dirkačev, tako da se je, kot običajno, obetal zares nepredvidljiv in napet razplet. Britanec John Mcphee se je tri kroge pred koncem zavihtel na čelo in skušal priti do kakšne bolj otipljive prednosti. Dober krog pred koncem dirke je ob padcu sanje o vrhunskem rezultatu pokopal Južnoafričan Binder, na čelu pa je postajalo vse bolj "kaotično", saj so se dirkači izmenjavali na vodilnih mestih. V zadnjem krogu je bil v vodstvu Arbolino, blizu je bil tudi Arenas, ki je v zadnjih metrih pokazal največ mirnosti in še drugič v sezoni slavil. Drugo mesto je osvojil Japonec Ai Ogura, ki se je odlično peljal v končnici, "bron" pa je pripadel Tonyju Arboliniju. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V drugem najmočnejšem motociklističnem razredu je Luca Marini, drugi na jutranjem ogrevanju, že hitro prišel do malce bolj otipljive prednosti, petnajst krogov pred koncem je že imel pol sekunde prednosti. Joe Roberts, odkritje in veliki hit s prve dirke v Katarju, je tokrat ves čas vozil v ozadju in ni opozoril nase tako kot v Dohi. Najboljši na jutranjem ogrevanju Britanec Sam Lowes je preizkušnjo začel bolj previdno in ni silil za vsako ceno v ospredje, bolj ko se je dirka bližala odločilnim trenutkom, bolj je bil v igri za najvišja mesta. Odlično se je peljal tudi Japonec Tecuja Nagašima, ki je bil ves čas prvi zasledovalec Mariniju, zaostanki za vodilno trojico pa so postajali vse večji. Marini, ki je deloval odlično od samega starta, je imel sedem krogov pred koncem dve sekundi prednosti pred Nagašimo in že kar dobre štiri pred Špancem Jorgejem Martinom. Marini, sicer varovanec legendarnega motociklista Valentina Rossija, je odlično nadzoroval zaključek tekme in se brez težav prvi odpeljal skozi cilj.

Luca Marini
Luca Marini FOTO: motoGP
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rins in Crutchlow brez nastopa zaradi resnosti poškodbe
Že zgodaj zjutraj, na dan uvodne dirke sezone po prisilnem premoru, je v Suzukijevi garaži završalo, da je španski motociklist Alex Rins odpovedal današnji nastop na veliki nagradi Španije, potem ko je v kvalifikacijah grdo padel. Natančnejši pregled v bolnišnici je namreč razkril resno poškodbo. "Alex Rins danes ni dobil zelene luči zdravnikov za nastop, potem ko si je včeraj po padcu v kvalifikacijah poškodoval ramo. To res ni način, kako smo si želeli začeti sezono," so pri Suzuki zapisali na Twitterju. Podrobni pregledi v bolnišnici so namreč danes razkrili, da ima Rins zlom in izpah desne rame, poškodovane so tudi mišice. Brez uradne premiere v sezoni je ostal tudi Britanec Cal Crutchlow, ki je grdo padel na osmem ovinku jutranjega ogrevanja in ob tem doživel pretres možganov in si poškodoval vrat. "Upamo, da bo nared za naslednjo dirko. Težko je napovedati," so komentirali poškodbo otoškega dirkača v Hondini garaži. Pred padcem si je Rins privozil deveti startni položaj za prvo dirko sezone 2020.

Fabio Quartararo
Fabio Quartararo FOTO: MotoGP

Dirko je odlično začel Maverick Vinales, ki se je preprosto "izstrelil" s starta, najbolj pa mu je uspel slediti aktualni prvak Marc Marquez, na tretjem mestu se je odlično peljal Avstralec Jack Miller, najboljši v kvalifikacijah in mož, ki je zrušil celo rekord steze v Jerezu, pa je začel malo bolj zadržano. Rossi tako kot že nekaj zadnjih sezon spet ni bil v ospredju in je po nekaj krogih držal mesto na robu deseterice. Marquez je nato 23 krogov pred ciljem z odličnim manevrom, najprej mu ta sicer ni povsem uspel, le prišel pred rojaka, in Španca sta imel 20 krogov pred koncem že otipljivo prednost pred tekmeci. Nato pa je Marquez naredil napako, skoraj padel in se zapeljal v pesek ter tako izgubil ogromno časa. 

Naslednja preizkušnja bo VN Andaluzije, ki bo tudi potekala na dirkališču v Jerezu, na sporedu bo že naslednji teden.

Španec je ob vrnitvi na stezo, treba je dodati, da se je mojstrsko vrnil na stezo, ujel 16. mesto, tik pred brata Alexa, karavano pa je povedel Maverick Vinales. Španec je postajal vse bolj živčen in naredil nekaj napak, zaradi katerih se mu je Fabio Quartararo povsem približal, sedemnajst krogov pred koncem pa ga je, tako kot Miller, tudi prehitel. Francoz se je nato odpeljal naprej, si zagotovil kar lepo prednost, Miller je trdno držal drugo mesto, precej bolj negotova pa je bila borba za najnižjo stopničko zmagovalnega odra. V ozadju je Marquez pridno in vztrajno napredoval in že kmalu ujel najboljšo osmerico. Še več, serijski prvak kraljevega razreda, ki ima v žepu šest naslovov v razredu motoGP, je tekmece prehiteval kot za stavo in na dlani je bilo, da bo 26-letni Španec tudi v igri za stopničke. 

Medtem je nekdanji veliki tekmec Valentino Rossi parkiral ob stezi s pokvarjenim motorjem in predčasno končal dirko ... Pet krogov pred koncem je Marquez že ujel vodilne tri in tudi že lovil Vinalesa, Quartararo pa je imel še naprej občutno prednost. "Divjanje" Marquez pa se je na njegovo žalost in razočaranje številnih navijačev končalo štiri kroge pred koncem, ko je spektakularno padel v tretjem ovinku in končal dirko. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Veliko razočaranje v taboru Marca Marqueza in nepopisno veselje v taboru Fabia Quartararoja, ki je prišel do prvenca v karieri. "To je moj najlepši dan v življenju. Še bolj, ker nisem pričakoval, da mi bo uspelo zmagati že na prvi dirki sezone. To bo zame velik motiv za naprej," je po veliki zmagi dejal 20-letni Francoz. "Škoda samo, da nas je ta koronska kriza prikrajšala za navijače. Rad bi se zahvalil vsem, ki so verjeli vame, staršem, prijateljem, moji ekipi." V cilju je bil tudi zelo zadovoljen Dovizioso. Dirkač Ducatija je bil namreč še tik pred začetkom poškodovan, zdaj pa se je zelo uspešno vrnil. "Imeli smo nekaj težav, a smo se dobro pobrali. Vesel sem tretjega mesta, še pred dvema tednoma sem imel zlomljeno ključnico. Hvala vsem v ekipi," je dejal Italijan. "V Jerezu nam ponavadi nikoli ni šlo prav dobro, zato sem vesel, da sem tokrat na drugem mestu. Napredujemo. Na začetku sem skušal narediti nekaj razlike, a se ni izšlo. Vseeno pa je tole drugo mesto dober start v sezono," pa je povedal Vinales. Manj uspešen je bil njegov "klubski" sotekmovalec, italijanski veteran Valentino Rossi, ki je v 19. krogu odstopil ...

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

14.46

Dirka je končana, slavje Fabia Quartararoja v Jerezu, dirko je zaznamoval tudi hud padec Marca Marqueza. Dogajanje bomo še naprej spremljali na naši spletni strani. Lep pozdrav.

14.44
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
14.44
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
14.43

Do konca deseterice sledijo Morbidelli, Espargaro, Bagnaia, Oliveira, Petrucci, Nakagami.

14.42

Na stopničkah tudi Vinales in Dovizioso, Miller je zasedel četrto mesto.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (229)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jebespolitiko
20. 07. 2020 21.03
-1
no pa se je izkazala nesposobnost markeza, upam da mu sedaj ostali dokazejo da je on brez honde nula
Porocilo
20. 07. 2020 09.33
+4
nisem navijac M.M. a kaj jim je naredil je prava carovnija. skoda za padec in cim prejsi povratek zelim umetniku na motorju
iga_biba
19. 07. 2020 21.57
-2
Manj uspešen je bil njegov "klubski" sotekmovalec, italijanski veteran Valentino Rossi, ki je v 19. krogu odstopil ... A zato hoče na Petronas?. Voznik je pozabil kako se dirka.
boxs
19. 07. 2020 21.20
+6
Navijam za Rossija, a mislim da Rosi je svoje odvozil... M.M pa res kapo dol iz zadnjega mesta na tretjo kot, da bi ostali imeli motorje moto3
Ici
19. 07. 2020 21.48
+9
Morda pa bi Rossi počasi res moral začeti razmišljati o slovesu. V vseh teh dolgih letih prisotnosti na sceni je postal ikona in zaščitni znak moto športa. Ampak tudi največji asi se nekoč morajo posloviti. Če ostanejo predolgo, publika pozabi, da so bili nekoč veliki.
Sorva_1
19. 07. 2020 21.11
+13
Čestitke 20 za brezhibno vožnjo. Sestavil je hitrost in razporeditev moči ter v odsotnosti 93 izkoristil, to znajo pravi dirkači. Trdim, da je 12 lahko malo razočaran, saj izbira S gume ni bila prava. Vprašanje, kaj bi bilo če bi bilo. Vseeno zborbal 2.mesto. Sem si pa želel definitivno drugega dirkača na 3. mestu, po mojem bi si bolj zaslužil 43 ali 21. Ampak izkušnje 04 ter na roko nekaj situacij so 04 spet popeljale na oder. Sem malo žalosten za 46. Očitno to ni bil naš dan in verjetno 46 skupaj z YAM ni našel pravih nastaviev. Upam, da bo naslednja dirka veliko boljša. Na koncu še komentar za 93: dober začetek, mogoče prehitro na silo (neogreta sprednja H guma!). Ampak ... potem 93 ne bi bil to, kar je. Kaj je rešel, rešil je gotov padec - pa to je zdaj že res neverjetno! Nezemeljsko ravnanje spet res! Na to pa brezkompromisno dirkanje. Videlo se je, da je šel na polno. Ob HON, ki je mogoče 3. bike, je prišel do skoraj 2. mesta. Ampak ja, žal je verjetno imel v glavi že napad na 20. Vsaj, da bi ga ogrozil malo - za gledalce. Ni se mu izšlo, grdo se mu ni izšlo. Ampak takšen je 93. Malo nor, izvenserijski in predan dirkanju. Če bi malo popustil (kot vsi mi pametujemo zdaj), potem to nebi bil več 93. V tolažbo vsem navijačem 93, letos tako ali tako nebi bilo leto 93 (če bi se začelo standardno. HON je bila nekonkurenčna, po mojem še zdaj. Edini, ki dela HON blizu ostalim, je 93. To govorijo pretekli dokazi! Zelo enostavna resnica. Vse ostalo so mnenja, legitimna sicer , ampak še vedno le mnenja (dostikrat tudi slabe tolažbe "nenavijačev" 93). Se že lahko veselimo naslednjih dirk....upam, da se čimprej vrnejo trio 42, 93 in 35, da bo max zanimivo!
Sleek Knox
19. 07. 2020 20.41
+0
Pa spet ni bla tak spektakularna dirka ;)
Jetski
19. 07. 2020 19.30
+13
Prihajajo mlajši in boljši😊pa ga panika grabi in potem dirka brezglavo🙃
Uros Mlinar
19. 07. 2020 19.19
-10
Tooo margis padu juhu
Majerca
19. 07. 2020 19.14
+12
Sapo nam je vzelo ob padcu Marqueza. Fant je enostavno hotel preveč. In rezultat je tu. REs škoda, preveč je forsiral. Naj se hitro pozdravi in rezultate lovi malce bolj premišljeno.
Aligator11
19. 07. 2020 19.35
+3
Tako kot je Rosija pospravič v travo par let nazaj?
SamŠeSTRUP
20. 07. 2020 16.55
še kr ne moreš prebolet, ha aligator.. naj te pomirim, rossi je že pozabu to, nevem zakaj taki cepci skos pogrevate neki... heheh
Mottodedi
19. 07. 2020 18.55
-1
Škoda, res škoda...
catgod
19. 07. 2020 18.03
-7
a rosi je stisnil dons ??
krneki_123
19. 07. 2020 17.33
+24
Marc bo moral malo spremeniti način dirkanja, drugače bo končal polomljen, ali še kaj hujšega. Vsako leto je starejši, lahko bi začel malo bolj z glavo dirkat. Takole na glavo ne bo šlo več skozi.
Ici
19. 07. 2020 17.41
+18
Ko ti tako rezultati, kot tudi vsi okoli tebe, nenehno dopovedujejo, da si iz druge galaksije, da si za dva razreda boljši od vseh, začneš v to tudi sam verjeti. In potem verjameš, da si mogočnejši in večji od fizike. Pa nisi. Nihče ni. In prej ali slej, ga bo ustavila poškodba in mlajši, hitrejši, mentalno stabilnejši tekmeci. Vsi, pred njim, so se v nekem trenutku postatali. Agostini, Rossi, Doohan, Lawson...
Reši se kdor se more
19. 07. 2020 19.02
+10
Če bo tako nadaljeval, bo težko dočakal 30 let...
avtokrosist1
19. 07. 2020 17.12
+16
super pametna vožnja in zmaga Quartaroja,odstop neučakanega,neumnega Margusa,predčastni konec utrujenega Rossija
SamŠeSTRUP
19. 07. 2020 17.14
+0
Pravi kavč profesionalec.. kaj si ti potem? Zlata ribica? Hehe..
Principat
19. 07. 2020 16.52
+20
človek bi pričakoval zrelost , ampak še zmeraj je ne poseduje
SamŠeSTRUP
19. 07. 2020 17.08
-11
Zantaja
19. 07. 2020 16.27
+15
Eni dirkajo drugi pa krožijo in upajo,da pred njim čim več tekmecev odstopi.
lumpimonster
19. 07. 2020 16.12
+15
Pa tok minosov sm dubu k sm pisu ze 2let nazaj da se qartararo pršu v uspredje markez bo pa pretiravu ker je se pac se otrok:/
lumpimonster
19. 07. 2020 16.09
+0
Cist za pricakovat
nightifly
19. 07. 2020 16.08
-2
Kaj si clovek lahko misli o dirkacu , kateremu so ze v zibki povedali , da je biti drugi sramota . Kot vsako leto ,bi lahko mm zmagal z eno roko , na takem bolidu prav sigurno . Nic hudega , prihaja Mister Q , ki je veliko bolj trezen in mentalno pri sebi , da vidi vako prepreko in jo skusa preskociti na inteligenten nacin . Bravo Fabio ,samo tako naprej .
poper00
19. 07. 2020 16.57
+8
Na pisti je eden dirkal drugi pa so to poskušali.
SamŠeSTRUP
19. 07. 2020 17.05
-4
muha, ti si sramota.. do gležnja mu ne sežeš pa govoriš bedarije.. neumesne zase zadrži.. hehe
StAnalitik
19. 07. 2020 17.45
+6
Eden pa se je v pesku igral? Kdo je bil ta eden? Dirka se od štarta do cilja,ne kdo bolj divje vozi.
poper00
19. 07. 2020 19.16
-2
st analitik teško je ,da boš solil pamet serijskemu svetovnemu prvaku.že leta dokazuje ,da je razred zase in zato tvoje mnenje ne pomeni čisto nič.
cricek 35
19. 07. 2020 15.54
+44
bravo fabio zaslužena zmaga
nightifly
19. 07. 2020 16.08
+6
Te vidim
19. 07. 2020 15.53
+11
Trauma desne roke z zlomom celotne nadlahtnice, čeprav ni premikov. Lahko se poškoduje živec, vendar še vedno ne moremo reči. Zagotovo ga bo treba nadzorovati naprej. Nekaj ​​ur bomo spremljali. Jutri, če ne bo nadaljnjih sprememb, bomo nadaljevali operacijo nadlahtnice.
motorist_mb
19. 07. 2020 15.56
-1
Bogi revež...čimprejšnjo okrevanje MM...brez tebe ni gp-ja!!!
crazymoto
19. 07. 2020 21.57
+1
motorist... vidim da vsako leto navijaš za drugega...