MotoGP

Yamaha za testiranja pripravlja veliko novosti: Vinales poln optimizma

Ivata, 21. 01. 2020 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ekipe motociklističnega razreda motoGP odštevajo zadnje dni do začetka prvih uradnih testiranj novega leta v Sepangu. V Maleziji bodo imele ekipe tri dni časa za piljenje zadnjih podrobnosti pred dirko v Katarju, kjer bo sicer februarja na sporedu še en tridnevni paket testiranj.

Vinales (levo) želi z delodajalci zmanjšati razliko, na katero je v zadnjih sezonah zbežal svetovni prvak Marc Marquez (desno).
Vinales (levo) želi z delodajalci zmanjšati razliko, na katero je v zadnjih sezonah zbežal svetovni prvak Marc Marquez (desno). FOTO: AP

Med 12 ekipami, ki sestavljajo karavano motoGP, bodo med najbolj motivirani gotovo pri tovarniški ekipi Yamahe. Za legendarnega Italijana Valentina Rossija in Katalonca Mavericka Vinalesa naj bi pripravljali  posebno napravo, tako imenovani "holeshot", kakršno že uporabljajo pri Ducatiju in Aprilii. "Holeshot" ročno aktivira vsak dirkač posebej, ponavadi pred startom, saj poskrbi za to, da sprednje kolo ostane na tleh med pospeševanjem. Tako se občutno izboljša oprijem, izklopi pa se samodejno ob zaviranju pred prvim ovinkom.

Pri Yamahi seveda mrzlično iščejo način, s katerim bi lahko Rossija in Vinalesa približali svetovnemu prvaku Marcu Marquezu (Repsol Honda) v morda zadnji Italijanovi sezoni v karavani. Motocikel M1 je v zadnjih sezonah močno zaostajal za Hondinim RC213V, čeprav so nekateri privrženci motociklizma prepričani, da veliko vlogo pri končnih rezultatih igra tudi mojstrstvo osemkratnega svetovnega prvaka.

'Osredotočiti bi se morali na starte'
"Hitri smo na veliko dirkališčih, menim, da je naša šasija fantastična, naša končna hitrost ni najboljša, a jo lahko nadziramo ..." se je o Yamahini sedanjosti v pogovoru za TMCBlog razgovoril Vinales. "Po mojem mnenju bi se torej morali osredotočiti na izboljšave startov. M1 je zelo dober v kvalifikacijah, vedno smo v prvi vrsti ali na 'polu'. Kljub temu je v prvem krogu težje, ker moramo izboljšati start, to je ena od reči, ki jih moramo letos izboljšati," je nadaljeval Vinales.

"Start je zelo pomemben, ker tam vse yamahe veliko izgubijo, zato v tovarni zelo trdo delamo, da bi razvili nekaj novega v slogu naših tekmecev, to bi lahko preizkusili že v Maleziji. Menim, da bi se morali osredotočiti na starte in na to, da ne izgubimo preveč končne hitrosti. V Maleziji bomo imeli na voljo veliko izboljšav novega materiala, zato bomo videli, kako bo, a na dveh prejšnjih testiranjih mi je šlo precej dobro v vseh razmerah, poskusili smo tudi v dežju ... V suhem vremenu nam gre dobro, smo med najhitrejšimi, to pa je vedno pomembno."

Težave z oprijemom zaradi opremljevalca gum razreda moto2
Vinales je zadovoljen tudi z delom enega svojih glavnih zaupnikov, šefa ekipe mehanikov Estebana Garcie, s katerim sta osvojila že naslov prvaka v razredu moto3. Po ocenah katalonskega dirkača mu dobro delo Garcie omogoča, da se osredotoča le na dirkanje. Razkril je tudi, zakaj se po njegovem mnenju pojavljajo težave z oprijemom yamahinih motociklov, ki so povezane tudi s proizvajalcema gum Michelinom in Dunlopom.

"Naša (lanska, op. a.) sezona je bila vedno boljša. Na začetku se nisem počutil dobro na motociklu, korak za korakom pa smo pridobivali vedno več samozavesti, še posebej s sprednjo gumo. Ob koncu sezone, v kateri sem bil tretji v skupnem seštevku, sem se počutil veliko bolje, to pa je bilo zelo pomembno, poleg tega, da sem bil prvouvrščena yamaha. Menim, da smo od prvega trenutka delovali kot ekipa, bili smo bližje, bolj povezani z vsem osebjem Yamahe. Menim, da je naš način dela veliko boljši od tistega prej, torej se lahko veliko bolj osredotočim na dirkanje, ne razmišljam preveč o spremembah in se osredotočam le nase," je dodal Vinales.

"Običajno je med testiranji na stezi vedno Michelinova guma, zato je oprijem fantastičen, ko pa je kaj oprijema, potem je naš motocikel vedno fantastičen. Dirke (motoGP) so na sporedu po dirki moto2, kjer uporabljajo gume Dunlop. Zato se občutek precej spremeni, spremeni se tudi oprijem na stezi, naš motocikel pa je eden tistih, ki ima največ težav s spremembo oprijema na dirkališču. Zdi se mi, da je to pravi razlog," je še povedal dirkač iz katalonskega Figueresa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hayek
29. 01. 2020 11.59
Tako je tudi prav, da je poln optimizma. Je poleg Fabia in Dovija v krogu izzivalcev. Med temi tremi je ta hip težko napovedati kdo bo najmočnejši, sam bi dal majhno prednost Fabiu.
bandit1
24. 01. 2020 11.00
+3
pisunčki, pa nehajte s temi "Legendarni" in podobnimi kvazi naslovi. Je dirkač, oddela svoje delo in …..Če je ekipi prav podaljša pogodbo, če ne -adijo...
AS1983
24. 01. 2020 10.06
-2
Vinales si je lani zasluzil top3 skupno, je pa naredu prevec napak v 1.delu sezone
motorist_mb
22. 01. 2020 08.55
+38
Yamaha rabi samo večjo moč motorja...Ducati rabi samo vrhunskega voznika...čist simpl ampak za Lina in Gigija misija nemogoče žal!
papi1
21. 01. 2020 15.01
-48
Umiram od zanimanja.Pa kdo je to? A je SLO športnik?
poper00
21. 01. 2020 16.19
-52
flamengo
21. 01. 2020 14.43
-37
Kako motogp motocikel yamaha poštimati, da bo konkuriral Marcu na hondi. Predlagam, da honda ostane na tej prostornini in moči, protornino tovarniške yamahe povečati za 500 kubikov.
flamengo
21. 01. 2020 14.41
-27
Pri Vinalesu je vedno tako pred sezono
poper00
21. 01. 2020 14.20
-34
Motocikel M1 je v zadnjih sezonah močno zaostajal za Hondinim RC213V, čeprav so nekateri privrženci motociklizma prepričani, da veliko vlogo pri končnih rezultatih igra tudi mojstrstvo osemkratnega svetovnega prvaka. Večino dirkačev in strokovnjakov je prepričanih ,da vlogo pri rezultatih iga mojstrstvo MM
Hayek
21. 01. 2020 15.13
-34
samo totalni abervezniki trdijo, da je honda ne vem kako vrhunska. naj preštejejo koliko zmag in koliko uvrstitev na stopničke imajo, če izvzamemo fantastičnega MM.
krnekilojz
22. 01. 2020 07.35
+35
samo abervezniku ni jasno, da je honda narejena samo za mm in drugi dirkači honde so tam samo zato, ker morajo biti! Saj je logično, da bodo naredili vse, da bo mm-ju lažje. Drugi naj se prilagajajo hondi, ker honda se prilagaja samo mm-ju!
Hayek
22. 01. 2020 15.09
-31
to je trapasta mantra rumenih ovc, resnica je seveda povsem drugačna.