MotoGP

Vinalesov šef prepričan: Maverick je eden redkih, ki bi bil dober na hondi

Madrid, 24. 12. 2019 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Esteban Garcia, prvi mož ekipe katalonskega dirkača Mavericka Vinalesa, se je pred novim letom ozrl na preteklo sezono v razredu motoGP. Prihodnje leto prinaša tudi pogajanja za nove pogodbe, ki se poleg Vinalesu iztečejo tudi svetovnemu prvaku Marcu Marquezu in njegovemu najtesnejšemu zasledovalcu zadnjih sezon Andrei Doviziosu.

Vinales (levo) pred Marcom Marquezom na eni od dirk pretekle sezone.
Vinales (levo) pred Marcom Marquezom na eni od dirk pretekle sezone. FOTO: AP

Do konca decembra 2020 je še več kot eno leto, zato je Esteban Garcia prepričan, da govorice, ki jih v naslednjih mesecih ob pogajanju za nove pogodbe ne bo manjkalo, ne bodo zmedle najboljših dirkačev motoGP. Šef ekipe Mavericka Vinalesa je v poglobljenem pogovoru za motorsport.com spregovoril tudi o veliki želji, da bi Vinales v sezoni 2020 resneje izzval Marca Marqueza (Repsol Honda) v lovu za prestižnim naslovom kraljevega razreda. 

"Ne, ne verjamem, da bi ga to (približevanje konca pogodbe, op. a.) lahko zavedlo, o tem se govori že več mesecev in nanj to ni vplivalo. Menim pa, da se pogodbe podaljšuje vedno hitreje, to pa je napaka. Te reči je treba početi sredi zadnje sezone, ne pa leto in pol prej. Kako boš eno sezono dirkal z moštvom, za katerega veš, da pri njem ne boš ostal? To je barbarsko, a nima smisla, da bi to imelo kakršen koli vpliv," je bil jasen Garcia.

'Voziti moraš kot po maslu'
Ta pravi, da je motocikel Yamahe enostaven in se prilagaja dirkačem, povsem drugače pa je v primeru Marqueza in ekipe Repsol Honda, ki je Kataloncu po njegovih željah oblikovala motocikel, s katerim je imel toliko težav zdaj že upokojeni Jorge Lorenzo. Vinales po mnenju Garcie ne bi imel takšnih preglavic.

"Menim, da bi lahko dirkal s katerim koli motociklom. Iskreno povedano, je yamaha motocikel, ki je zelo dober, na katerega se povzpneš in si že hiter," je dejal Garcia. "A iskanje naslednjega koraka, naslednje meje, ni tako lahko. Samo vprašajte (Franca) Morbidellija. Gre za motocikel, s katerim ne moreš biti zelo grob ali dirkati zelo agresivno. Pol Espargaro je to povedal, da yamaha, ko je bil zelo agresiven pri zaviranju ali pritiskanju na plin, tega ni želela sprejeti. Voziti moraš kot po maslu, kot je to rekel Lorenzo: moraš se zliti z njo, to pa je v njej našel Fabio, motocikel se namreč zelo dobro prilagaja slogu njegove vožnje," je nadaljeval izkušeni Garcia.

"Mi smo se morali motociklu prilagoditi in slog precej spremeniti. Na koncu imaš v tej kategoriji proizvajalce, kakršna je Honda, ki oblikujejo motocikel zate, kot se je to zgodilo v primeru Marca Marqueza in vplivalo na ostale dirkače. Tudi to ni tako slabo, ker s tem nisi pod takšnim pritiskom in imaš manj tekmecev, ne da bi se moral potruditi, saj ti pripravijo lasten motocikel. Morali smo se prilagoditi motociklu, ki na splošno zelo dobro služi vsem, še posebej če si bolj eleganten dirkač, jo dobro razumeš in je ne izpostavljaš kriznim situacijam."

Eden redkih, ki bi bil dober tudi na hondi
Garcia je šel še dlje in dejal, da bi lahko Vinales uspešno dirkal tudi z motocikli Ducatija in Suzukija ter tudi Honde in da je "eden redkih", ki bi mu to uspelo. Zavrnil je tudi namige, da Marquez nima tako dobrega motocikla, kar se je po njegovem mnenju pokazalo na dirkah v Buriramu in na Filipovem otoku.

"Resnično menim, da bi Mavericku šlo dobro na katerem koli motociklu. Da, tudi na ducatiju. Menim, da bi bil dober z ducatijem, suzukijem, bil pa bi tudi eden redkih dirkačev v karavani, ki bi bil dober s hondo. Zelo bi bil lahko hiter s hondo. Motocikel ni slab, imel bi zelo močne in druge ne tako močne plati, a na splošno ... Kako bo motocikel slab, ko pa so zbrali več kot tristo točk in na primer slavili na Tajskem. Honda ne more biti slaba, ko tudi brez ritma motocikel omogoča, da zj**e dirko tipu, kakršen je (Fabio) Quartararo, ki si je zaslužil veliko več," se je razgovoril Garcia.

"Enako je bilo v Avstraliji, Maverick je imel veliko boljši ritem. Toda Honda je pripravila motocikel, ki ponudi orodja dirkaču, da se lahko tudi na nenaklonjenem dirkališču bori za zmago. To manjka Yamahi. Ko nam dirkališče ni naklonjeno, nimamo orodij, da bi se branili, pri tem pa sta Marquez in Honda zelo dobro delala. Kjer so prej trpeli, zdaj zmagujejo ali so drugi. Nam je težko zmagati celo na dirkališčih, ki so nam v preteklosti ustrezala."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Profesormarck
26. 12. 2019 16.38
+8
Vsi motocikjli so hitri,yamaha,suzuki,ducati,honda..z slednjo ve opravit samo Profesor Marc.Onim,ki govorijo,da honda dela motor pisan samo za Marca,naj jih spomnim,Profesor Marc je zmagal že prvo leto,ko se je vsedel na hondo.So že takrat upoštevali njegove želej in ne pedrosine ? Vse firme bi lahko imele zmagovalca,sam nažalost več ni Profesorjev,ki slišijo na ime Marc Marquez.Vsako leto poslušamo isto pesem od konkurentov :naslednjo leto bomo premagali Marca...bla,bla,bla..Marc bo zmagoval tako dolgo,kot bo sam hotel .Pika.
Profesormarck
26. 12. 2019 16.40
+7
na yamahah,ki so najbolj vodljive mašine,so bili dobri vsi,lorenzo,zarkov,vinko..če jih daš na drug motocikl..zmrznejo in so v pozabi,mučijo se in mučijo.
Julij Cezar
26. 12. 2019 11.53
Včasih, ko je začenjal kariero dirkača , je veljal VIN za enega večjih talentov, Danes šteje 24 let skoraj 25, pa nima v motogp nobenega naslova. Ne rečem da ni dober dirkač, je talent, apmak z sindromom PED.
kraljevski
25. 12. 2019 08.18
+9
Od 18ih dirk jih 16 išće nastavitve in občutek.
AS1983
24. 12. 2019 19.46
+2
Vinales je letos preslabo začel sezono, šele v 2.polovici sezone je bil konkurenčen, skratka konkurenca bo vsekakor bližje Marquezu v uvodu sezone v Katarju, kjer ima Marc samo 1 zmago v razredu Motogp
Drumbass
24. 12. 2019 20.22
+4
3 x je nulo naredil zaradi drugih..bagnaja,morbideli,in lorenzo so ga posekali ..
cbrman
24. 12. 2019 16.49
+7
Vinales je dober dirkač..To je treba g. Estebanu Garcii priznat... Dober dirkač je tudi Rossi, pa Dovizioso, Quartararo ,pa ..... Vprašanje pa je če je (Vinales) DOVOLJ dober za prvaka...To bo moral še dokazat...Sukanje go..a g. Estebana Garcie pa Vinalesu pri tej misiji ne bo pomagalo prav nič...
popstarr
24. 12. 2019 16.29
+6
Verjetno ima res prav. Z Yamaho se moraš zlit, Honda pa gre zdaj samo na moč, ampak če je motor premočan potrebuje tudi takšnega dirkača. Honda je letos verjetno najmočnejša kar se tiče agregata, ampak to ni dobro toliko za zavoje. Tu se je kazala razlika med MM in JL.
bossanoga
24. 12. 2019 16.18
+20
če je tako, potem ga naženi na hondo in vzemi fabia
StAnalitik
24. 12. 2019 15.55
+27
Še z Yamaho ni ničesar osvojil,sedaj ga že vidijo kako bi z Hondo super dirkal.Dajte no.
andro81
24. 12. 2019 13.30
+16
Kateremu ne zna Yamahe vozit, je z drugimi ekipami zgubljen
Hayek
24. 12. 2019 13.27
-5
na čem je ta?
catgod
24. 12. 2019 12.55
+15
Pa Aprilijo in KTM je se pozabu omenit.......dej dej ...tale VIN je v rangu DOV.....odvisn s ktero nogo vstane zjutraj ...tko je pa na dirki