MotoGP

Vinalesov as iz rokava je šef mehanikov: 'Maverick se je spremenil'

Assen, 01. 07. 2019 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Esteban Garcia in Maverick Vinales sta šampionsko sodelovala že v razredu moto3, v nedeljo pa sta na VN Nizozemske skupaj proslavila zmago katalonskega dirkača na dirki motoGP. Garcia se je po tem, ko je sodeloval s tovarno KTM, spet pridružil Vinalesovi ekipi in v Assnu čustveno proslavljal njuno prvo skupno zmago v kraljevem razredu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V Assnu Vinales pridirkal prvo zmago v sezoni
    02:27
    Iz 24UR: V Assnu Vinales pridirkal prvo zmago v sezoni
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Nizozemske
    04:18
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Nizozemske
Zmaga Vinalesa je bila prva za tovarno Yamaho v tej sezoni. To pomeni, da smo v tej sezoni videli že pet različnih zmagovalcev na motociklih vseh štirih "glavnih" tovarn.

"Fant je odpeljal izjemno dirko. Dirkal je tako, kot mu je všeč, užival je na motociklu. Marc je bil tudi spektakularen, ker se je na vse kriplje držal na stezi z mehko gumo. Oba sta bila zelo dobra. Opravila sta spektakularno dirko," je za dnevnik AS dirko motoGP za VN Nizozemske komentiral Esteban Garcia.

Madridčan je od letošnje sezone šef mehanikov v ekipi Mavericka Vinalesa, s katerim je pred šestimi leti proslavljal že naslov v razredu moto3. A nato sta se njuni poti ločili, Garcia je delal v testni ekipi tovarne KTM in nato napredoval v šefa mehanikov Bradleyja Smitha, na Vinalesovo željo pa je pred letošnjo sezono nasledil Ramona Forcado v garaži Monster Energy Yamahe.

Vinales (na fotografiji) proslavlja po koncu dirke za VN Nizozemske.
Vinales (na fotografiji) proslavlja po koncu dirke za VN Nizozemske. FOTO: motoGP

Misel na zmago je bila vedno prisotna
"Če sem pričakoval zmago? Vse do te dirke smo imeli takšno miselnost. Vedeli smo, da bi se lahko dobro razpletlo, a dirke so zapletene in odvisno je tudi od tega, da te kdo ne podre ... Raven je res visoka in vedno ti ostaja kakšen dvom, toda miselnost je bila dobra in sem smo prišli z željo po zmagi," je pogovor nadaljeval Garcia.

S tem se je dotaknil tudi precejšnje smole, ki se v zadnjih tednih oziroma mesecih drži Vinalesa. Tudi prejšnje dirke v domači Barceloni ni zaključil, a spet ne po lastni krivdi, saj ga je Jorge Lorenzo zrušil skupaj z Andreo Doviziosom in Valentinom Rossijem. A Garcia je razkril, da so na dirkališču Circuit de Catalunya vseeno storili pomemben korak naprej, kar je pokazal tudi Assen.

'Spremenil je svoj pristop'
"V Montmeloju smo že storili majhen korak naprej z nastavitvami, želeli smo se počutiti udobneje na začetku dirke, nismo se toliko osredotočali na hiter krog, temveč na delu za dirko. In zdi se, da zdaj žanjemo sadove," pravi Garcia. "Nekaj 'bencina' (naukov, op. a.) moraš potegniti tudi takrat, ko motocikel ni dober. Marc, na primer, se tukaj ni počutil najbolje ves konec tedna in uspel izvleči nekaj 'bencina'."

Garcia še priznava, da so se vsaj v garaži Vinalesa že sprijaznili, da je zaostanek 95 točk za vodilnim Marquezom prevelik, in da vsaj z enim očesom že pogledujejo proti prihajajoči sezoni, do tedaj pa bodo poskusili zbrati čim več zmag.

"Od tega leta so nam ostale le še takšne dirke, ko ni pritiska in lahko poskusimo zbrati čim več zmag," je še dodal Garcia. "Dirkati brez pritiska je tudi prednost, ker ne razmišljaš o točkah. Nekaj malega smo delali na sklopki, na elektroniki in tudi sam je delal v smislu tega, kako se psihično pripraviti na štart. Dali smo mu nekaj malega reči, ki jih je potreboval, moramo pa jih še izboljševati. Suzukiji namreč zelo dobro startajo, a s tem, kar imamo, smo poskusili iztisniti največ. Pomagamo mu z motociklom, on pa je malce spremenil svoj pristop k startom in je zdaj mirnejši."

Prvenstvo se nadaljuje že ta konec tedna na nemškem dirkališču Sachsenring.
Prvenstvo se nadaljuje že ta konec tedna na nemškem dirkališču Sachsenring. FOTO:
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Deejjaann
02. 07. 2019 16.56
+9
ENA LASTOVKA NE PRINESE POMLADI :):):) z rezultati naj raje pokažejo ne da sami sebe hvalijo,sicer sem vesel da je zmagal toda v preteklosti je že bilo tako da so samo govorili dost naredili pa bore malo-upam da sedaj temu ni tako,pa lep dan še naprej vsem
Nanuk
02. 07. 2019 11.12
+7
brezvezne fore.... ena zmaga in se že piše kako je spremenil pristop in način..... če bi Rossi zmagal bi že pisali, da je letos v boju za prvaka.... zmagal je samo zaradi Marquezovih mehkih gum.... Marquez nikoli ne prepusti zmage.... nič se ni on zadovoljil z 20-timi točkami, kot je komentator dejal pet krogov pred koncem.... po moje je bila guma fuč
iga_biba
01. 07. 2019 20.50
-19
saj mu bodo pri Yamahi spet zablokirali mašino, da ne bo tako zelo blamiral zimzelenega štiridesetletnika, ki trdi, da Yamaha ni konkurenčna.
resnicaosvobaja
01. 07. 2019 16.04
+6
Lahko bi rekli, da ga je Lorenzo prebudil
boris senica
01. 07. 2019 15.51
+30
Ena lastovka še ne prinese pomladi.
AS1983
01. 07. 2019 14.39
+14
za prvenstvo je tale Maverickova zmaga prišla prepozno, bojo pa gradili na tem rezultatu in se borili za posamične zmage-že to nedeljo v Nemčiji