11°C

Vinales na obeh treningih pred vsemi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
AVTOR
M.J. /A.V. /
KOMENTARJI
8
Dirkači vseh motociklističnih razredov se nahajajo v španskem Alcanizu, kjer je v nedeljo na vrsti VN Aragonije. Dirke si sledijo druga za drugo, na prejšnji smo dočakali še sedmega različnega zmagovalca dirke, v razredu motoGP je bil pred vsemi Danilo Petrucci. Petek je rezerviran za prosta treninga. Prenos drugega na VOYO. V najšibkejšem razredu moto3 je najboljši čas uvodnega prostega treninga zabeležil Južnoafričan Darryn Binder, v moto2 Otočan Sam Lowes, v kraljevem pa je bil na obeh petkovih treningih pred vsemi Španec Maverick Vinales. Trenutno se na stezi na drugem prostem treningu "trudi" razred moto2.

VEČ VIDEOVSEBIN

02:12

Vrhunci razreda moto2 v Alcanizu

03:09

Dirkališče v Alcanizu

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

V povsem drugačnih pogojih kot pred tednom dni v deževnem Le Mansu, ob nižjih temperaturah in na povsem suhi stezi, se je v španskem Alzanizu s prostim treningom razreda moto3 uradno začel podaljšani vikend pred nedeljsko VN Aragonije. Zelo zanimivo jutranje dogajanje v najšibkejšem motociklističnem razredu je z najboljšimi času prvega prostega postreglo ob koncu, ko je za najboljši čas poskrbel Južnoafričan Darryn Binder, ki je v zadnjem hitrem krogu tik pred koncem premagal Italijana Celestina Viettija, tretji čas uvodnega treninga pa je pripadel  OtočanuJohnu Mcpheeju.  

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Če je bil Binder z dobrimi tremi desetinkami prednosti pred zasledovalci v svojem razredu na uvodnem prostem pa so bili vsi preostali "zbiti" skupaj in z majhnimi zaostanki, kar je obetalo zanimiv vikend v Alcanizu. Najboljših deset je bilo znotraj dobrih osem desetink sekunde. Zaradi zdravstvenih težav na prvem prostem treningu ni nastopil Tony Arbolino. Njegova ekipa je odsotnost sporočila tik pred začetkom jutranjega programa. Drugi prosti trening je v razredu moto3 močno premešal karte. V ospredju so bili povsem drugi dirkači kot v dopoldanskem uvodu v podaljšani konec tedna v Alcanizu. Tokrat je bil pred vsemi z najboljšim časom drugega Španec Raul Fernandez, še najbližje mu je bil Italijan Romano Fenati, ki pa je zaostajal že dobre štiri desetinke, kar pomeni, da je bil Fernandez na drugem skorajda razred zase. Tretji čas drugega prostega je zabeležil ŠpanecAlbert Arenas. Prvih dvanajst dirkačev se je razvrstilo znotraj sekunde.

Kraljevi razred motoGP je za prvi uradni nastop na dirkališču v Alcanizu moral še počakati, saj se je zaradi težav na stezi prvi uradni prosti trening začel dobre pol ure kasneje. Potem ko sezono v najmočnejšem motociklističnem razredu zaznamujejo različni zmagovalci posameznih dirk, dosedanje preizkušnje v motoGP je dobilo kar sedem različnih dirkačev, zato je tudi v skupnem seštevku svetovnega prvenstva velika gneča in je boj še povsem odprt, so prvi uradni izhod na stezi v Alcanizu dočakali tudi predstavniki kraljevega razreda. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Pričakalo jih je relativno hladno jutro, na petkovih prostih treningih v tej sezoni še nikoli ni bilo tako sveže. V takšnih "mrzlih" pogojih in razmerah se je najbolje znašel španski dirkač Maverick Vinales, ki je bil občutno hitrejši od tekmecev. Za njim se je uvrstil v zadnjem času zelo razpoloženi Italijan Franco Morbidelli, tretji čas jutranjega ogrevanja pa je že zabeležil vodilni v skupnem seštevku Fabio Quartararo, četrti čas pa vse boljši in boljši ŠpanecAlex Marquez. Na startu ni bilo nekdanjega serijskega prvaka Valentina Rossija, ki je pozitiven na testiranju za novi koronavirus in bo izpustil dirko ta konec tedna za veliko nagrado Aragonije. V njegovi ekipi so pred petkovim programom sporočili, da zamenjave zanj ne bo. Drugi prosti trening pred deseto letošnjo dirko sezone je bil na moč podoben prvemu. Vsaj kar se tiče najhitrejših v razredu motoGP.  "Vroči" Vinales je bil spet pred vsemi in je tako med največjimi kandidati za vrhunski nedeljski rezultat. Drugi čas "drugega" je odpeljal Francoz Quartararo, tretjega pa Italijan Morbidelli. Odlično se je peljal tudi SuzukijevJoan Mir, ki je imel četrti čas drugega prostega treninga v Alcanizu. Alex Marquez, dober na uvodu v petkov program, je bil tokrat bolj zadaj, saj je zaostal za dobro sekundo  in dosegel osmi čas.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

V drugem najmočnejšem razredu moto2 je bil razplet na vrhu povsem "otoški". Najboljši čas jutranjega "ogrevanja" je postavil Britanec Sam Lowes pred rojakom Marcelom Schrotterjem, tretji čas pa je postavil Italijan Fabio Di Giannantonio. Takoj za njim se je uvrstil še en Italijan Luca Marini, pa tudi za njim so bili dirkači tesno skupaj, razlike so bile zares minimalne, kar napoveduje zanimive sobotne kvalifikacije v boju za najboljši startni položaj, kot tudi nedeljsko dirko. Glavna značilnost letošnje vse prej kot običajne motociklistične sezone 2020 je neverjetna izenačenost na vrhu, za katerega si nihče ne upa napovedati, kakšen bo končni razplet. Vodilni kvartet v skupnem seštevku svetovnega prvenstva – Fabio Quartararo (115 točk), Joan Mir (105), Andrea Dovizioso (97) in Maverick Vinales (96) – ima svojo računico, toda med petim in desetim mestom najdemo dirkače, ki prav tako točkovno ne zaostajajo preveč, da ne bi imeli pravice sanjati o velikih stvareh. Do pred kratkim praktično nedosegljivim, kar je na zadnji novinarski konferenci pred današnjimi uvodnimi prostimi treningi priznal član moštva Red Bull KTM Factory Racing Pol Espargaro.

MotoGP - VN Aragonije
MotoGP - VN Aragonije

"Letošnje leto je za vse nas veliko presenečenje. Zgodilo se je nekaj, o čemer smo pred začetkom sezone lahko le sanjali. Ta nepredvidljivost pred vsako dirko nas žene naprej in obenem dodatno motivira, da iztisnemo iz sebe vse, kar v danem trenutku zmoremo. Če se osredotočim zgolj na naše moštvo KTM, je jasno, da v prejšnjih sezonah nismo bili niti približno tako dobri, kot smo letos. Zadnji odlični rezultati so tudi nas zelo prijetno presenetili, a do konca sezone je ostalo še pet dirk in lahko se zgodi marsikaj," pravi Pol Espargaro, ki je na zadnji dirki za VN Francije v Le Mansu zaostal le za presenetljivim zmagovalcem Danilom Petruccijem (Ducati Team) in mlajšim bratom Marca Marqueza (Repsol Honda Team) Alexom Marquezom (Repsol Honda Team).

"V moštvu se veliko pogovarjamo o letošnjih rezultatih. Čeprav nismo povsem prepričani o glavnih razlogih, zakaj je temu tako, pa vendarle je treba poudariti, da imamo nekaj sreče s pravilno izbiro pnevmatik, ki se odlično odzivajo na spremenljive pogoje na različnih stezah. Kot smo videli prejšnji konec tedna v Franciji, se je zgodilo nekaj, kar nismo pričakovali v tako nepredvidljivih razmerah. Da se bo naš motocikel tako dobro odzval tako na suhi kot na spolzki podlagi. Upam, da se bomo tudi ta konec tedna v Alcanizu borili za nekaj velikega," trenutno osmouvrščeni dirkač skupnega seštevka (73 točk) ne skriva visokih ambicij, ob morebitnem srečnem razpletu na zadnjih petih dirkah sezone pa bi lahko celo ogrozil Francoza Quartararoja v boju za naslov svetovnega prvaka. "Če gledamo s čisto matematičnega zornega kota, zaostanek 42 točk, glede na razplete dozdajšnjih dirk v sezoni, ni visok. Vse se lahko obrne na glavo že po naslednjih dveh dirkah za VN Aragonije. Dirkači, ki smo trenutno znotraj prve deseterice skupnega seštevka, upravičeno gojimo visoka pričakovanja. Podlaga za to so dobri predhodni nastopi in prisotna samozavest ob zavedanju, da takšne sezone, kot je letošnja, še nismo spremljali. Tudi v Alcanizu bom skušal svoj motocikel pripraviti do ravni, da mi bo omogočal boj za najvišja mesta. Upam na najboljše," je še pristavil samozavestni Pol Espargaro.

VN Aragonije
VN Aragonije