MotoGP

Lorenzo v zadnjem krogu mimo Marqueza za tretjo zmago v sezoni

Spielberg, 12. 08. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Španec Jorge Lorenzo (Ducati) je zmagovalec dirke motociklističnega svetovnega prvenstva v avstrijskem Spielbergu. V elitnem razredu motoGP je v razburljivi preizkušnji za las ugnal vodilnega v SP rojaka Marca Marqueza (Honda), tretji je bil Italijan Andrea Dovizioso (Ducati). Za Lorenza je to tretja zmaga v sezoni.

Več videovsebin
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Avstrije
    01:05
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Avstrije
  • Vrhunci moto2 na VN Avstrije
    02:38
    Vrhunci moto2 na VN Avstrije
  • Vrhunci dirke moto3 za VN Avstrije
    04:02
    Vrhunci dirke moto3 za VN Avstrije
  • Iz 24UR: Zmaga Jorgeja Lorenza
    02:35
    Iz 24UR: Zmaga Jorgeja Lorenza
  • Iz 24UR: S smučarskim šampionom Svindalom na dirki motoGP
    01:14
    Iz 24UR: S smučarskim šampionom Svindalom na dirki motoGP
  • Iz 24UR: Intervju z Marcom Marquezom
    01:45
    Iz 24UR: Intervju z Marcom Marquezom

Marc Marquez je v kvalifikacijah za dve tisočinki sekunde prehitel Andreo Doviziosa in si zagotovil najboljše izhodišče pred nedeljsko dirko razreda motoGP v avstrijskem Spielbergu.

Španca sta v finišu dirke uprizorila razburljiv boj in se nekajkrat zamenjala v vodstvu, nazadnje pa si je Ducatijev dirkač privozil nekaj metrov naskoka, kar je bilo dovolj za tretjo zmago v sezoni po Mugellu in Barceloni.
Hondin as, prepričljivo vodilni v skupnem seštevku, je bil najboljši že praktično ves konec tedna, ko je po petkovem najboljšem času italijanskega tekmeca hitro odgovoril z nekaj izjemnimi krogi. Ker naj bi Red Bull Ring še posebej ustrezal rdečim, je bil Katalonec toliko bolj zadovoljen, da mu je uspelo priti na "pole". A zavedal se je in opozarjal na moč Ducatija. In res. "Rdeča" sta od starta kazala, da mislita resno, prvi krog je na čelni poziciji sklenil Jorge Lorenzo, Marquez pa je bil ujet med Ducatija, tretje mesto je namreč držal "vroči" Dovizioso. Marquezu je nato uspel prvi napad in prevzem vodstva, vodilna trojka pa ni uspel zbežati glavnini. Rossi je medtem v ozadju po solidnem startu uspešno prehiteval in pridobil kar pet mest v dveh krogih. V ospredju je Marquez "navil" tempo, prišel do prednosti, a jo je z rekordom steze nekako "omilil" Dovizioso. Vse hitrejši je bil tudi Lorenzo in dirkača Ducatija sta s skupnim manevrom poskušala ujeti že skoraj pobeglega Španca.

Jorge Lorenzo je slavil tretjič letos
Jorge Lorenzo je slavil tretjič letos FOTO: AP
Medtem je šestnajst krogov pred koncem Rossi prišel na osmo mesto, njegov moštveni kolega Maverick Vinales pa se je peljal povsem zadaj in držal skromno 15. mesto. Hitra Ducatija sta s skupnimi močmi in pametnim dirkanjem deset krogov pred koncem ujela Marqueza, Lorenzo je za hip prevzel vodstvo in sledilo je nepredvidljiv in dramatičen zaključek enajste letošnje preizkušnje.
Marc Marquez je kljub drugemu mestu brez težav obdržal skupno vodstvo, kjer ima po 11 dirkah 201 točko, na drugem mestu je ostal danes šestouvrščeni Italijan Valentino Rossi. Sezona se bo nadaljevala čez 14 dni v britanskem Silverstonu.
Osem krogov pred koncem je bil Marquez ujet med oba Ducatija. Lorenzo in Marquez sta se nato "odpeljala", Dovizioso ni več sledil njunemu tempu in obetal se je španski dvoboj za zmago v Spielbergu. "Nisem naredil napake, zgodilo se je to, da pnevmatike niso zdržale. Škoda, da nisem bil v igri za zmago v zaključku," je po dirki priznal Dovizioso. Tri kroge pred koncem je aktualni svetovni prvak izkoristil manjšo napako Lorenza in se vnovič zavihtel na čelo dirke. Sledil je brezkompromisen dvoboj rojakov za končno zmago, ki ga je dobil Lorenzo in tretjič v sezoni visoko dvignil roke v zrak. "Moral sem biti potrpežljiv in čakati na svojo priložnost. Večkrat sem napadel, a je imel Marquez vselej pripravljen odgovor. V zadnjem krogu sem "navil" do konca, bili so odseki, kjer sem bil močnejši od tekmeca in izkoristil sem svojo priložnost," je po velikem zmagoslavju v Spielbergu povedal Lorenzo. Vodilni v svetovnem prvenstvu Marquez je bil po drugem mestu zadovoljen in realen v oceni: "Tokrat je bil to moj limit. Drugo mesto je odličen rezultat. Sploh ob tako hitrih Ducatijih. Zadovoljen odhajam iz Avstrije."

Bagnaia v zadnjem krogu švignil mimo Oliveire
V razredu moto2 so kvalifikacije najbolje opravili Italijan Francesco Bagnaia, Portugalec Miguel Oliveira in Francoz Fabio Quartararo. Po napovedih strokovnjakov je imel pred tekmo največ možnosti za zmago Oliveira, sicer vodilni v svetovnem prvenstvu. Portugalec je vlogo favorita potrdil z najboljšim startom in vodstvom po uvodnih krogih. Za njim sta se trudila Španec Jorge Navarro in Francesco Bagnaia. Portugalec je z dobrim ritmom uspešno držal razliko do zasledovalcev, 20 krogov pred koncem je že dišalo po njegovi zmagi, tretji to sezono. V ozadju je odlično napadal Alex Marquez, zavzel tretjo pozicijo in skupaj z Bagnaio zmanjševal razliko do vodilnega Portugalca, Navarro pa je po dobrem uvode dirke v nadaljevanju vse bolj izgubljal.
Francesco Bagnaia ima na vrhu seštevka 189 točk, Miguel Oliveira zaostaja pičle tri točke, Alex Marquez ima na tretjem mestu v razvrstitvi prvenstva 113 točk.
Deset krogov pred ciljem se je povsem razplamtel boj za prvo mesto, saj je Bagnaia ujel vodilnega, v ozadju pa so bile razlike precej večje in napoved pred finišem je šla v smer, da se bosta za zmago v dvoboju udarila Portugalec in Italijan. In pred zaključkom dirke ni prav nič kazalo, da bi se kdo iz ozadja še uspel priključiti vodilnemu italijansko-portugalskemu tandemu.

Francesco Bagnaia
Francesco Bagnaia FOTO: motoGP
Resda je dober ritem ujel Italijan Mattia Pasini, ki se je zavihtel na tretje mesto. Spredaj sta imela vodilna povsem svojo dirko, Bagnaia napada na Oliveiro še ni pripravljal, a bilo je jasno, da bo imel Portugalec še veliko dela na poti do nove, tretje, letošnje zmage. Mrtva tekma za zmago se je nadaljevala vse do zadnjih krogov, nato pa je Italijan začel konkretno napadati Portugalca in tri kroge pred koncem je bil na na Red Bull Ringu nov vodilni. A le za nekaj metrov, Oliveira je vnovič prevzel vodstvo in obetal se je dramatični zaključek. V ozadju se je odvijal nič manj zanimiv boj za poslednjo stopničko zmagovalnega odra, ki jo je dva kroga pred koncem zavzel Marquez. V zadnji krog je sicer kot prvi vstopil Bagnaia, a le za nekaj metrov, sledil je nov uspešen Portugalčev napad, ki še ni bil odločilen, saj je Italijan v zadnjih metrih vnovič uspešno napadel in prišel prvi skozi cilj ter slavil peto letošnjo zmago in prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Portugalec Oliveira, zmagovalec dirke v Brnu, je bil tako vodilni le en teden, saj je z drugim mestom vodstvo v skupnem seštevku moral prepustiti tokratnemu zmagovalcu. Tretji v Spielbergu je bil Luca Marini.

Bezzecchi ubranil 'pole' in zmagal drugič v sezoni
Italijan Marco Bezzecchi si je v razredu moto3 prvič v karieri zagotovil prednost najboljšega startnega položaja na dirki. Steza v Spielbergu je bila, za razliko od prejšnjih dni, povsem suha in vremenska prognoza pred dirko je napovedala, da bodo v vseh treh razredih "uživali" v optimalnih pogojih, dež naj ne bi krojil razpleta na enajsti letošnji preizkušnji sezone. 
Marco Bezzecchi ima v skupnem seštevku prvenstva 158 točk, Jorge Martin na drugem mestu 146, Fabio Di Giannantonio na tretjem mestu pa 121 točk.
Bezzecchi se je pogumno podal v ubranitev najboljšega startnega položaja po kvalifikacijah in odlično odbijal napade tekmecev v uvodnih krogih. Po nekaj krogih se je izoblikovala vodilna četverica. Poleg Italijana so bili v čelni skupini še Jorge Martin, Albert Arenas in Gabriel Rodrigo. Slednji je v nadaljevanju popustil in močno zaostal, vse boljši tempo pa je imel Španec Jaume Masia, ki se je priključil vodilni skupini. Bezzecchi, zmagovalec letošnje VN Argentine, je uspešno držal vodilni položaj tudi po desetih odpeljanih krogih, vendar mu občutljivejše prednosti pred tekmeci ni uspelo zagotoviti.

Marco Bezzecchi 
Marco Bezzecchi  FOTO: motoGP

Sledilo je obdobje "mrtvila", ko so vodilni štirje s pametno vožnjo držali razliko do zasledovalcev, do menjave v vodstvu ni prihajalo, še naprej je čelno pozicijo uspešno držal Bezzecchi, za njim pa so se dirkači izmenjavali na mestih od dva do štiri. Prav nič ni kazalo, da bi se komu iz ozadja uspelo priključiti vodilnim, sedem krogov pred koncem je tako že bilo jasno, da bo zmagovalec eden izmed vodilne četverice dirkačev. Tri kroge pred koncem je Bezzecchi prvič izgubil vodilni položaj, pred njega se je vrinil Jorge Martin. Španec in Italijan sta se ves čas izmenjevala v vodstvu, v zadnji krog je Bezzecchi vstopil kot vodilni in si privozil nekaj odločilnih metrov prednosti in Italijan je drugič v sezoni prišel do zmage, na drugo mesto se je z odličnim finišem prebil Italijan Enea Bastianini, "bron" pa je osvojil Martin.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
VN Avstrije 2018
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KrTakoNeki
13. 08. 2018 13.18
-6
...dobra dirka, nisem pričakoval, da bom še kdaj privoščil zmago Lorencu, ampak včeraj si je to res zaslužil...MM pa žal kljub temu, da bo tudi letos prvak, nikoli več ne bo na mestu, kamor se je vzpenjal do 2015, do Sepanga...takrat si je pridelal to, kar se dogaja danes... iz prve roke od tisti, ki so včeraj spremljali v živo...ko MM stopi na oder, se slišijo samo še žvižg in buuu...revež tega ne bo nikoli več izbrisal...
.jezdimir
13. 08. 2018 17.33
-6
njokl spet en tvoj lajež na pamet, pol se pa sam sebi smiliš, ko te prizemljim, revček...hehehe
KrTakoNeki
13. 08. 2018 13.02
+0
...nisem si mislil, da bom še kdaj Lorencu privoščil zmago, ampak včeraj si je pa to res zaslužil...
JackSparrovwvw
12. 08. 2018 19.09
+19
No, pa se je po dolgih urah tuhtanja oglašal Muha in seveda, kako drugače tudi bi, udaril po Marquezu. Z daleč najboljšim motorjem se ni nič naučil, Lorenzo ga je nažgal z lesenim Ducatijem. Tako Muha.
Mohiito
12. 08. 2018 19.57
+11
Še njegovi zadnji izdihljaji bodo posvečeni Marqezu, brez skrbi rosija tudi omenil ne bo! Tako globoko mu je že zlezel pod kožo.
.jezdimir
12. 08. 2018 21.58
-13
Sam se vidva tolažita, sam dejstvo je da Horhe ne čaka, že letos bo uničil Markeca...hehehe
Otancici
12. 08. 2018 17.03
+17
Giacomo Agostini, Marco Lucchinelli in Loris Reggiani trije “penzionisti” plus dva novinarja na Tv8 po njihovem mnenju zelo lepi dirki in sicer borba do zadnega ovinka ter ode in hvalospeve prvima dvema. A tale druscina itak nima pojma in karkoli Markec naredi ni dovolj dobro in ni prav. Vsak ima pravico do svojega mnenja, a ko se negira evidentne stvari, potem kakrsno koli raspravljanje nima pravega smisla. Kakorkoli danes cestitke tudi Rossiju za dobro dirko, kar mu pac materijal dopusca.
.jezdimir
13. 08. 2018 17.36
-4
Sam da si se potolažil...sej tudi Markec ni bil tako slab, sam s Honde bi se pa vseen dal še mal stisnt...hehehe
Roboionator
12. 08. 2018 16.03
+22
Bravo Bezzecchi, Bagnaia in Lorenzo...top...določeni komentarji, direkt za v peskovnik pa še to se mi zdi predobro,...sploh ne morem verjet, da tak poden obstaja...
1ddenis1
12. 08. 2018 15.53
+15
odpelat to yamaho na smetišče pa vzet tomosa, ni druge
tomekkk
12. 08. 2018 15.53
+18
Gaber, Gaber, Gaber.... Se zdaj me boli glava od tvojih "pametnih" izjav.... Sem bil kar vesel oglasov, in male slike v sliki brez tvojega komentiranja.
šmajser1
12. 08. 2018 15.42
+37
Bravo MM ! Se povecal prednost! Cestitke tudi Lorenzu in Dovi...
Principat
12. 08. 2018 15.36
-46
tako poniževalnega navijaškega kadra kot ga ima mm nima nihče , zato pa na stadionih čuješ veliko večji aplavz za 6. mesto kot pa drugo ,
Maxx365
12. 08. 2018 15.54
+17
Ti si pa res čudak, navijači Rossija bodo verjetno navijali zanj ne glede na katerem mestu je, ne pa za nasprotnika. V nasprotju s tabo, je pa meni to popolnoma razumljivo.
Principat
12. 08. 2018 16.12
-15
Max , , saj jaz nimam nič proti mm , ampak berem komentarje in primerjam kako to izgleda na samem dirkališču in najbrž je tu veliko , ki še dirk se sploh niso udeležili ,, glede čudak* pa si kot izgleda napisal diplomsko nalogo , ki pa nebi z razlago bila sprejeta ,, pametovanja , bolj težko grejo skozi
Drumbass
12. 08. 2018 17.22
+11
tako je..važno je sodelovati je zadnje čase slogan rumenih..
Maxx365
12. 08. 2018 20.00
+8
oprosti, če sem te s "čudakom" tako zelo prizadel, čudak sem ti napisal zato, ker ti je očitno čudno, da navijači Rossija navijajo, kako čudno... prav za Rossija
Pikabalonca
12. 08. 2018 15.29
-26
Drugo leto bomo videli, ko bo Horge Murkeža nažgal..In oba na najboljšem motorju..
Noki
12. 08. 2018 17.23
+13
Komentar brez osnove. Kr neki. Pa kaj bi ti razlagal.
.jezdimir
13. 08. 2018 08.34
-3
njokl naslednje leto ti bo jasno to kar je vsakemu poznavalcu že nekaj let, kaj več ti ne bom razlagal ker vidim da si nepoznavalec...hehehe
Sorva_1
12. 08. 2018 15.28
+46
Višje se ni dalo in kapa dol, da je iztisnil max iz bika. Še malo, pa bi prehitel DUC od DP, kar dovolj zgovorno pove o borbi. Vse bolj pa spoštujem MM, kar se mogoče kot navijaču VR zdi čudno vendar.....pošteno....tokrat je bila dirka spet zanimiva samo zaradi njega! Le hvala mu lahko rečem, tako za lansko borbo tukaj kot tudi letos-DUC so vesoljsko hitri in močni, ta proga pa je njim pisana takorekoč na kožo. In še za naslov se bori! Absolutno se bi vsi dirkači (razen MM!) zadovoljili s 3. mestom in povišanjem vodstva za WC2018. Tako da....čestitke tokrat predvsem njemu, HL pa vsebolj premaguje AD in me res zanima, ali ga bo do konca sezone ugnal?
Otancici
12. 08. 2018 16.07
+15
Sorva, popolnoma se strinjam s teboj. Je pa res, da se je tudi Ped. mocno priblizal Ros. Hvala ti za posten komentar.
Noki
12. 08. 2018 17.25
+12
Končno en pošten komentar RV navijača.+++++
.jezdimir
12. 08. 2018 22.03
-6
Tudi če sta potolažena ostaja grenak priokus, dejstvo je da bi moral Markec s tako superiorno Hondo gladko zmagat...hehehe
cbrman
13. 08. 2018 18.25
+3
JackSparrovwvw
12. 08. 2018 15.19
+22
MM93 - MotoGP World Champion 2018!!!
5xm
12. 08. 2018 15.35
+10
janezdollar
12. 08. 2018 15.12
-40
Le kaj bi MM93 brez najboljšega motorja...s Hondo vsak dober dirkač zgleda odličen...
JackSparrovwvw
12. 08. 2018 15.14
+26
cbrman
12. 08. 2018 15.30
+18
S slabim Ducatijem pa zgledaš kot danes po dirki Dovi.
moto-gp
12. 08. 2018 15.52
+14
"janez"kranjski janez, kam odhajaš danes? dirka vam je bila pa všeč, aneda:-) priznajte no, saj ni tako težko:-) haha...
.jezdimir
12. 08. 2018 22.04
+4
iga_biba
12. 08. 2018 15.12
+30
najbolj neugoden komentator gaber brrrrrr. lahko kdo prešteje kolikokrat je rekel mislim in pametno? kdo plačuje kanalu, da gaber komentira? naj vsaj enkrat posluša komentatorja motogp na nemškem eurosportu, da bo videl, kako se stvari streže. bravo LOR!
Boooojc46
12. 08. 2018 15.11
-30
Hehe bravo horhe, vsaj nisi pustil mm zmagat...mislm da mm ze od leta 2014 ni dobil duela za zmago...ce je bil rossi v zadnjem krogu tako blizu nekoga je zmagal, po tem je znan ;) drugace pa dober izkupicek rosija na "najboljsem motorju"..najhitrejsa yamaha-spet. Upam da postimajo motor v kratkem, ker se ima neke nerealne moznosti za prvaka :)
BenBostrom
12. 08. 2018 16.46
+8
.jezdimir
13. 08. 2018 17.41
-1
Ben če smo realni je v glavnem Markec vse duele izgubil...hehehe
toluca
12. 08. 2018 15.09
+43
poslušam naša komentatorja po štartu razlagata kako bo MM v prednost po drugi polovici zaradi izbire trdih gum Lorenzo pa v zaostanku zaradi mehkih po drugi polovici stanje obrnjeno naša dva pa govorita o vidni obrabljenosti gum MM strokovno ni kaj........
//////93
12. 08. 2018 15.11
+34
93 prehiteva po notranji strani Gaber vidi da prehiteva po zunanji...
JackSparrovwvw
12. 08. 2018 15.03
-3
Če je njegov podrejeni osebek z nickom Jezdimir, pol pa je res kristalno jasno, da je tudi njegov nadrejeni (@Stari trg) iz istega pokvarjenega testa (špuk po #93).
.jezdimir
12. 08. 2018 22.05
-1
moto-gp
12. 08. 2018 15.03
+42
Super dirka, zopet po zaslugi MM- ja...Čestitke vsem, posebej še Marcu za borbenost, za gledljivo dirko s poplesavanjem motorja po asvaltu v ritmih salse in predvsem za to, da je ostal na dveh kolesih. Bravo Marc, kralj moto GP!
JackSparrovwvw
12. 08. 2018 15.04
+20
.jezdimir
12. 08. 2018 22.06
-1
poper00
12. 08. 2018 15.01
+37
Sem predvideval ,da bo zmagal Lorenzo ampak MM je resnično odpeljal nemogoče.
//////93
12. 08. 2018 15.04
+27
vidlo se je da je 93 dirkal na limitu.. vec ni slo moramo si priznat da je Lor. pac imel vsaj navidez lazje delo.. duce je vidno mocnejsi dirkalnik
.jezdimir
13. 08. 2018 11.43
-1
Honda bi še šla sam Markec ni upal...hehehe
JackSparrovwvw
12. 08. 2018 14.57
+15
Ni lepšega, kot Lorenzo in Marquez na prvih dveh mestih, zaljubljenca, kot ste ju prekrstili žutoklunjci, ko sta 2015 zrihtala domišljavega Dohtarja. Bravo še enkrat Mark za taktično drugo mesto. Stari trg, brez skrbi, če bo Markecu točkovno zagustlo, bo že porihtal zmago. Sam da ne boste spet jokcal potem, kako grob dirkač je. Zaenkrat se še poigrava, a ne vidiš tega? Pa tak strokovnjak.....