MotoGP

Razburljiv zaključek kvalifikacij pripadel novincu Martinu, iz prve startne vrste tudi Zarco in Vinales

Doha, 03. 04. 2021 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Za najboljšimi dirkači v vseh treh motociklističnih razredih je razburljiv in zelo nepredvidljiv kvalifikacijski dan pred nedeljsko glavno dirko za VN Dohe. V spremenljivih razmerah, ki jih je narekoval močan veter in nanos peska, se je najbolje znašel nadarjeni Jorge Martin, ki je z odlično vožnjo v zadnjih dveh sektorjih uspel prehiteti zmagovalca uvodne dirke Mavericka Vinalesa (3. mesto) in drugouvrščenega Johanna Zarcoja, ki je prav tako blestel v zadnjem sektorju. V razredu moto2 bo iz najugodnejšega položaja startal Sam Lowes, v najšibkejšem moto3 pa Jaume Masia.

Več videovsebin
  • Vrhunci kvalifikacij motoGP pred dirko za VN Dohe
    11:42
    Vrhunci kvalifikacij motoGP pred dirko za VN Dohe
  • Iz 24UR: V Dohi so se zaključile kvalifikacije
    01:57
    Iz 24UR: V Dohi so se zaključile kvalifikacije
  • Vrhunci četrtega prostega treninga motoGP pred dirko za VN Dohe
    11:40
    Vrhunci četrtega prostega treninga motoGP pred dirko za VN Dohe
  • Vrhunci tretjega prostega treninga motoGP pred dirko za VN Dohe
    15:53
    Vrhunci tretjega prostega treninga motoGP pred dirko za VN Dohe

 

Kdor je pred začetkom kvalifikacij dirkačev v kraljevem razredu motoGP upal staviti, da bo iz najugodnejšega položaja v nedeljsko dirko krenil novinec Jorge Martin (Pramac Racing), je bil bodisi dovolj pogumen bodisi dovolj "nor", a na koncu je na stezi svoje povedal izjemno nadarjeni Španec, ki je z izjemno vožnjo v končnici zasedel vodilno mesto v prvi startni vrsti.

Sprva je najbolje kazalo zmagovalcu uvodne dirke za VN Katarja, Martinovemu rojaku Mavericku Vinalesu (Monster Energy Yamaha MotoGP), ki pa je tokrat moral priznati premoč še drugouvrščenemu Francozu Johannu Zarcoju (Pramac Racing), ki je za svojim moštvenim kolegom zaostal za desetinko in pol sekunde. Vinales je po osvojitvi tretjega mesta izrazil zadovoljstvo, saj si je za cilj začrtal start iz prve startne vrste. "Bilo je zelo zahtevno dirkati v teh pogojih. Najbolj neugoden je bil bočni veter, ki je od dirkača zahteval popolno osredotočenost in filigransko natančnost pri izpeljavi najzahtevnejših odsekov. Najpomembnejše je, da sem ohranil dober ritem in občutke pred nedeljsko dirko, na kateri bom skušal dodatek še kaj več," je po tretjem mestu v kvalifikacijah dejal član tovarniške Yamahe.

Martin in Zarco sta, kot že zapisano, blestela v zadnjih sektorjih. Predvsem prvi se je izkazal z zelo pogumno vožnjo, ni se ustrašil velike priložnosti, da v komaj svojih drugih kvalifikacijah med elito poseže po najvišjem mestu. "Za menoj je sanjska vožnja. začutil sem svojo priložnost in jo z zgrabil z obema rokama. Če se bomo tudi na glavni dirki lahko borili za prvo deseterico, bo to izjemen rezultat. Veseli me tudi odličen rezultat moštvenega kolega Zarcoja, s čimer je poltovarniški Ducati napovedal lepo sezono," je po osvojitvi 'pola' povedal presenetljivi zmagovalec kvalifikacij v Dohi, Jorge Martin. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Imel sem srečo, da so gume zdržale v teh spremenljivih razmerah. Ni bilo lahko tekmovati, veliko je peska na stezi in močnega vetra, ki te lahko v trenutku vrže iz želenega položaja. No, uspelo mi je odpeljati stabilno vožnjo s hitrimi odseki, kar je bil ne nazadnje tudi cilj pred začetkom kvalifikacij," je bil s svojim nastopom in posledično osvojenim drugim mestom zadovoljen Johann Zarco. Dolgo časa sta bila povsem v ospredju tudi najhitrejši na petkovih uvodnih treningih, Avstralec Jack Miller (Ducati lenovo Team), in Vinalesov moštveni kolega pri tovarniški Yamahi Fabio Quartararo, ki pa sta v končnici nekoliko popustila ter na koncu zasedla še vedno dobri četrto oziroma peto mesto. 

Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) in Aleix Espargaro (Aprilia Racing Team Gresini) sta s šestim oziroma sedmim mestom potrdila dobro formo, medtem ko sta oba Suzukija - Alex Rins z osmim in aktualni svetovni prvak Joan Mir z devetim mestom - nekoliko zaostala za pričakovanji. Najboljšo deseterico je z zaostankom slabih sedmih desetink sekunde zaokrožil Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT).  

Izjemni Lowes bo s 'pola' napadal drugo zaporedno zmago v sezoni
Sam Lowes potrjuje, da je v izjemni formi. Potem ko je brez večjih težav dobil zadnji prosti trening, je nekaj podobnega uprizoril še v poznejših kvalifikacijah, ki jih dobil s časom 1:59,055. Tik za Britancem sta pristala Remy Gardner in Marco Bezzecchi, ki sta  v primerjavi s tretjim treningom samo zamenjala mesti. 

Iz druge startne vrste bodo krenili Raul Fernandez, ki je z zaostankom slabih štirih desetink sekunde zasedel visoko četrto mesto, petouvrščeni Jake Dixon, ki se vse bolj prebija v ospredje (+0.388), ter novinec v srednjem motociklističnem razredu, japonski dirkač Ai Ogura, ki je za Lowesom zaostal za dobrih šest desetink sekunde.

Fabio Di Giannantonio se trudi izkoristiti določene prednosti, a se mu višje od sedmega mesta ni uspelo prebiti. Zaostanek dobrih šestih desetink sekunde ni prevelik, da se na nedeljski dirki ne bi mogel resneje umešati v boj za uvrstitev na zmagovalni oder. Najhitrejšo deseterico zaokrožajo Joe Roberts na osmem, Aron Canet na devetem in Augusto Fernandez na 10. mestu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Masia obrnil spremenljive vremenske razmere sebi v prid za 'pole' v razredu moto3
Zaradi močnega vetra in posledično nanosa peska na stezo so tudi tokratne kvalifikacije pred nedeljsko dirko za VN Dohe prinesle veliko nepredvidljivosti, ki jih je v svoj prid najbolje obrnil dirkač moštva Red Bull KTM Ajo, Jaume Masia. S časom 2:05,913 je bil za slabo desetinko sekunde hitrejši od prodornega Sergia Garcie (GASGAS Gaviota Aspar Team), ki pa je naknadno prejel kazen tekmovalne žirije zaradi neodgovorne vožnje na drugem prostem treningu, zaradi česar bo na jutrišnji dirki startal iz garaže.

Na tretje mesto se je zavihtel še en Španec Jeremy Alcoba iz moštva Indonesian Racing Gresini Moto3, ki je za rojakom Masio zaostal za dve desetinki in pol. Alcobov moštveni kolega Gabriel Rodrigo je bil skozi celotne kvalifikacije tik pod vrhom, na koncu pa se je moral sprijazniti s tem, da bo na dirki startal iz druge vrste. S hitrimi odseki je vseskozi 'grozil' tudi Japonec Tatsuki Suzuki (SIC58 Squadra Corse), čigar zaostanek znaša slabe pol sekunde, medtem ko je šestouvrščenemu Andrei Mignu (Rivacold Snipers Team) dolgo kazalo, da bo startal iz prve vrste, a ga je vodilni španski tercet z izjemnim zadnjim sektorjem zrinil z vrha. 

Več je pričakoval tudi Južnoafričan Darryn Binder iz moštva Petronas Sprinta Racing. Potem ko je bil v uvodnih krogih precej zadaj - natančneje na 17. mestu - je v nadaljevanju pritisnil na plin in se uspel prebiti vse do 7. mesta in tretje startne vrste. Najbolj izkušenemu članu najšibkejšega motociklističnega razreda, Britancu Johnu McPheeju (Petronas Sprinta Racing), znova ni uspelo priti bližje vodilni trojici, čeprav mu strokovnjaki za to sezono napovedujejo dokončen preboj na sam vrh ali pa tik podenj. Kvalifikacije je končal na 8. mestu z zaostankom dobrih sedmih desetink sekunde. Najboljšo deseterico sta z devetim oziroma 10. mestom zaokrožila Pedro Acosta (Red Bull KTM Ajo) in Izan Guevara (GASGAS Gaviota Aspar Team). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zadnji prosti trening Quartararoju
Če je na uvodnih petkovih prostih treningih v kraljevem razredu motoGP 'kraljeval' Ducatijev Jack Miller (Ducati Lenovo Team) in s tem napovedal boj za prvo zmago v sezoni na nedeljski dirki, je bil na tretjem in obenem zadnjem treningu pred popoldanskimi kvalifikacijami najhitrejši mladi francoski zvezdnik Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP).

Ta je na koncu prehitel španski dvojec pri moštvu SUZUKI ECSTAR Alexa Rinsa na drugem oziroma aktualnega svetovnega prvaka Joana Mira na tretjem mestu. Oba sta za Francozom zaostala za okoli tri desetinke sekunde, medtem ko si je četrtouvrščeni Danilo Petrucci (Tech 3 KTM Factory Racing) privozil že občutnejši zaostanek (+0.550). Zmagovalec uvodne dirke sezone pred tednom dni, Maverick Vinales (Monster Energy Yamaha MotoGP), je bil tokrat malce bolj zadržan in zadnji trening pred kvalifikacijami zaključil na 5. mestu, z zaostankom slabih šestih desetink sekunde.

Počasi se prebuja tudi 'zimzeleni' Valentino Rossi (Petronas Yamaha SRT), ki je bil deveti, medtem ko sta njegova rojaka, Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) in novinec med elito Enea Bastianini (Esponsorama Racing) pristala na šestem oziroma sedmem mestu. Najboljšo deseterico je z 10. mestom zaokrožil Pol Espargaro (Repsol Honda Team). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred kvalifikacijami na zadnjem treningu v razredu moto2 najhitrejši Lowes
V srednjem kakovostnem razredu moto2 je zadnji prosti trening pripadel Britancu Samu Lowesu (Elf Marc VDS Racing Team), ki je že z zmago na uvodni dirki sezone za VN Katarja pokazal, da je v novo motociklistično sezono vstopil odlično pripravljen. Dobro mu je sledil na drugem mestu član moštva SKY Racing Team VR46, Marco Bezzecchi, ki je bil pred tednom dni tik pod zmagovalnem odrom, na četrtem mestu. Remy Gardner pa je s tretjim mestom še enkrat več vložil kandidaturo za visoka mesta tudi na tokratni dirki za VN Dohe, saj je tudi Avstralec z drugim mestom na uvodni dirki potrdil zelo dobro formo.

Fabio Di Giannantonio (Federal Oil Gresini Moto2), ki je bil prejšnjo nedeljo odličen tretji, je bil pred tokratnimi kvalifikacijami osmi, z zaostankom dobre pol sekunde za Lowesom. Aron Canet (Inde Aspar Team) in Tony Arbolino (Liqui Moly Intact GP) sta zasedla četrto oziroma peto mesto in se po nekoliko slabše odpeljani dirki minuli konec tedna znova prebila v ospredje.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zadnji trening v razredu moto3 pripadel Dupasquierju
Sobotno dogajanje na dirkaški stezi v Dohi so odprli dirkači najšibkejšega motociklističnega razreda moto3, ki so pred popoldanskimi kvalifikacijami opravili še zadnji prosti trening. Na tem se je najbolje znašel švicarski dirkač iz moštva CarXpert PruestelGP, Jason Dupasquier, ki je za dobro desetinko in pol sekunde prehitel svojega najbližjega zasledovalca, Italijana Dennisa Foggio (Leopard Racing). Tretjeuvrščeni Britanec John McPhee (Petronas Sprinta Racing) je za Švicarjem zaostal za dobre tri desetinke sekunde.

Zmagovalec uvodne dirke za VN Katarja pred tednom dni, Španec Jaume Masia (Red Bull KTM Ajo), je bil tokrat nekoliko počasnejši na 11. mestu, le mesto pred njim je zadnji prosti trening končal njegov moštveni kolega Pedro Acosta (Red Bull KTM Ajo), ki je bil prejšnjo nedeljo odličen drugi. S slabimi petimi desetinkami sekunde zaostanka je na 7. mestu pristal Darryn Binder (Petronas Sprinta Racing), sicer tretji na uvodni dirki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


VN Dohe
VN Dohe FOTO:
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RV6
04. 04. 2021 10.13
-6
Yamaha spet favorit za dirko. Morda tudi Suzuki. Grobi Zarco in zaletavi mladeniči, v kombinaciji z brutalnimi Duceji na dolgi rok nimajo možnosti. Morda s srednjo trdoto pnevmatike. V vsakem primeru bo zanimivo. Srečno velikonočno nedeljo vsem
iga_biba
03. 04. 2021 21.57
-7
Bilo je zelo zahtevno dirkati v teh pogojih. :) Preveč za zimzelenega veterana, bivšega 9x, ki je uspel prehiteti, po času, samo Savadorija. Kje se da videti celotni vrstni red? Od prvega do zadnjega. Nikjer ne omenjajo bivšega 9x pa me malo skrbi.
Zorx
03. 04. 2021 21.12
-6
Yo. S Svetico imava eno debato kaj določi direktno uvrstitev v Q2. 10 najhitrejših časov.... Katerih? En najhitrejši čas od Fp1 ali Fp2 ali Fp3? Ali nekakšen seštevek najboljših časov v Fp1, Fp2, Fp3?
Lucky
03. 04. 2021 21.31
-14
Za Rossija je vseeno, ker je tu samo zaradi denarja.
Uporabnik2066124
03. 04. 2021 21.38
+9
Lucky....... A ti nebi bil........? Ti bi se denarju odpovedal......... Pri Rossiju ni nedolzno to, ko mu je uciteljica v soli rekla naj se raje uci, ker od motorjev ni denarja......
Callux
03. 04. 2021 21.55
+2
Velja najhitrejši dosežen čas v seštevku vseh prostih treningov.. Na podlagi tega se izbira v katero kvalifikacijsko skupino gre kdo
mzvezda
04. 04. 2021 08.03
-7
Box Repsol stran je lani napisala: Prvih 10 najhitrejših iz FP1, FP2, FP3 gre v Q1...Torej upoštevajo se najhitrejši časi iz vseh prvih treh treningov.
Zorx
04. 04. 2021 09.29
+0
Ok, hvala. Pa sem nekaj novega zvedel. Torej sem ves čas narobe razumel kako določijo najhitrejši čas za q2. Lol
Zorx
04. 04. 2021 09.29
resnicaosvobaja
03. 04. 2021 21.06
-8
Za 1 točko bo moral Valentino prehiteti 6 tekmovalcev in ubraniti vse napade pretkanega in neugodnega Lorenza Savadorija
iga_biba
03. 04. 2021 21.58
-9
sedemnajsto mesto sem mu že včeraj napovedal.. Brez točk.
Zorx
03. 04. 2021 20.56
+2
Martin je glede tega kako hitro je osvojil pole v motogp v družbi marqueza in stonerja. Lorenzo ga je osvojil na prvi dirki. Motogp rookie je v izbrani družbi.
resnicaosvobaja
03. 04. 2021 20.59
-5
Za novince je zmeraj dobro že to, da vidijo da se da....
resnicaosvobaja
03. 04. 2021 20.51
-3
Petronasov plan , ki so ga razkrili v kvalifikacijah je dodatno pojasnil še g.Razali : "Rossija ne bo nihče prehiteval na dirki "...
iga_biba
03. 04. 2021 21.58
-6
DianaMul
03. 04. 2021 20.41
-10
Rossi odličen drugi.
AyrtonS
03. 04. 2021 20.41
-11
kaj je pa danes bilo krivo za predzadnje mesto zimzelenega bivšega 9 kratnega in nikoli 10 kratnega prvaka šovov?
DianaMul
03. 04. 2021 20.46
-5
kajcenebinikolipoizkusil
04. 04. 2021 10.47
+9
Ayerton, krivo je bilo to, da ne gre vec pri teh letih, kr ni nic narobe, samo naj vozi! Glede naslovov pa vsi vemo, 9+ (1 ukraden) =10!👍👍👍
Uporabnik2066124
03. 04. 2021 20.27
+9
Jorge Martin je celoten vikend delal za cim hitrejsi cas na kvalifikacijah...... Nastavitve za dirko je pa zabusaval in to bo v jutrsnji dirki placal, da ga na koncu ne bo niti med 8 oziroma odvisno od odstopov............. DOSEGEL PA JE KAR JE HOTEL prvo startno vrsto.... Oziroma celo 1
Mr. Cat
04. 04. 2021 09.33
-5
svetice trot...in kaj je pocel rosi, da je koncal 21ti? Nastavljal motor za dirko??? ....vmes pa sou regrat iskat v puscavo???
resnicaosvobaja
03. 04. 2021 20.19
-9
...za Valentina še zmeraj lahko rečemo , da bi lahko bilo še slabše...
resnicaosvobaja
03. 04. 2021 20.19
-6
Dirkača Petronasa : 21 F. Morbidelli in 21. V. Rossi...
kmet#1
03. 04. 2021 20.18
-6
Rosi je drugi res od zadnga konca
Zorx
03. 04. 2021 20.16
-3
MARTINATOR!!!
Zorx
03. 04. 2021 20.30
-4
A ni imel mm svoj prvi pol position ravno tako na drugi motogp dirki?
resnicaosvobaja
03. 04. 2021 20.32
-5
Zmeraj mi je všeč, če mladina ne rabi nekaj let za preboj in je takoj v igri...bomo pa videli, kaj bo na progah, kjer mu bo motor "prevelik"
Zorx
03. 04. 2021 20.36
-1
Itak. Pa zanimivo bo videt vse ducatije na drugih progah. Meni se zdi yamaha favorit. Glede na to, da se lahko podi za ducatijem, na "njegovi stezi", obenem pa je hitra v zavojih je zmagovalna kombinacija. Ampak ja, prehitro za karkoli napovedat.
mzvezda
03. 04. 2021 19.56
-2
Moja napoved stopničk za jutri: 1. Joan Mir , 2. Zarco , 3. Bagnaia Kakšna je vaša napoved?
mzvezda
03. 04. 2021 20.02
+1
Zorx
03. 04. 2021 20.15
-2
1. Zarco, 2. Vinales, 3. Miller,... 11. Rossi
kajcenebinikolipoizkusil
03. 04. 2021 20.23
+2
nightifly
03. 04. 2021 19.54
+3
Za Martina nisem cisto nic presenecen ,ker je bilo ze zadnjih nekaj let jasno ,da je talent in odlicen voznik . Tako kot Bagnaia . Vseeno pa je se nekaj casa in dirk,da dobimo eno bolj cisto sliko moci posameznih bolidov in njihovo konstantnost . Rossi pa ......ufff, zadaj. Prav sigurno bo to zelo zanimiva sezona . Prav je taako . Uzitek.
Mr. Cat
03. 04. 2021 19.49
+4
Bravo Martin..,....se nekaj dirk pod ritjo z ducejem in bo zelo nevaren...bravo tudi Zarco..... Tovarniska duceja .....ne prevec dobro
motorist_mb
03. 04. 2021 19.45
+2
nastjamarko
03. 04. 2021 19.36
+10
Bodimo realni. Sem velik navijac rossija zadnjih 20 let vendar ce primerjam sebe pri teh letih ni pogojev vec da bi bile psihofizčne sposobnosti enake kot pri 25-30. Rossi si legenda in bos ostal zato se upokoji in se pridruzi svoji ekipi sky vr46 in razturaj z njimi naprej. Moj poklon.👍👍
nightifly
03. 04. 2021 19.51
-1
nastjamarko ,,, VR je psiholosko zelo trden , to je sigurno .Glede fizicne usposobljenosti pa je povedal veliko v intervjujih pozimi . Tu gre predvsem zato ,da se mora zelo hitro odzvati spremembam pravil ,ki jih motozveza vsako leto spreminja , prilagajti mora stil voznje , tu je se menjava motorja ,ceprav ni kaj veliko razlike med obema , ,,,, toda desetink se nabirajo . Ce se spomnite je sam povedal ,da se bo do poletja odlocil kaj in kako na podlagi rezultatov . Torej pocakajmo a ne !
Brcavrit
03. 04. 2021 19.51
+4
Točno tko. Svoje je oddelal in čas je da se umakne. Jutri bo vozil deset krogov okrog dvajsetega mesta in potem zapeljal v garažo. Človek nehaj se blamirat, mi gre že fajn na smeh ko nekdo reče Dirkaški doktor.
mzvezda
03. 04. 2021 19.58
+2
Nastja to govorim že več kot eno leto in se popolnoma strinjam s teboj!
Uporabnik2066124
03. 04. 2021 20.22
+3
Cas je, da dojamete, da je Rossi v motogp-ju samo zaradi denarja. Svojega ali pa sponzorji pritiskajo, ker je se vedno dalec najbolj marketinsko donosen............ Res, da je fanatik in ce se nebi toliko denarja vrtelo okrog njega bi ze zdavnaj odnehal
MesOjediPinGvin
03. 04. 2021 21.14
+3
Kdo od mladincev ali pa kar vseh ostalih dirkačev ima take sponzorje kot Rossi? Tukaj se ne vozijo za minimalca, ampak so v igri ogromne vsote denarja. Brez sponzorjev Rossi že več let ne bi videl MotoGP, tako pa ima povrh vsega v vseh treh tekmovalnih razredih svojo ekipo s Sky-em... Je pa res, da že dolgo ni več konkurenčen.
nastjamarko
03. 04. 2021 21.37
+3
On je in bo za zmeraj ostal bog motociklizma. Problem pa so leta in telo ki ne dopusca vec dirkanja z j.... Kot nekdaj.
sektor1
03. 04. 2021 19.35
+3
Ja adijo pamet ker dolgčas na kvalifikacijah
Protoc
03. 04. 2021 18.52
+1
Vsi tukaj pisete pocakajte rossi bo pokazal..ja in pokazal je, dec ni vec v formi..ne recem je legenda in je bil hiter ampak vedno se je govorilo in bo..na mladih je svet