MotoGP

Vinales po padcu Bagnaie zmagovalec dirke za VN Emilije-Romanje

Misano, 20. 09. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
T.Š., M.G.
Komentarji
23

Vprašanje, ki se je ljubiteljem motociklizma in elitnega razreda motoGP, po novem najboljšem startnem položaju Katalonca Mavericka Vinalesa porodilo v glavi, je, ali bo dirkač Yamahe dobre sobotne predstave le znal prenesti tudi na nedeljsko dirko. Spomnimo, za Vinalesa je to bil še tretji 'pole' v tej sezoni, a zmage še ni imel. Tokrat mu je uspelo, vpisal je prvo zmago v sezoni. V konkurenci razreda moto3 je zmagal Romano Fenati, v razredu moto2 pa Enea Bastianini.

Na zadnji dirki na isti stezi v Misanu pred tednom dni je Maverick Vinales osvojil najboljši startni položaj, a na koncu zelo slabo odpeljal dirko in zaključil 'šele' na šestem mestu z dobrimi petimi sekundami zaostanka za zmagovalcem Francom Morbidellijem. Tokrat je v sobotnih kvalifikacijah postavil rekord steze v Misanu in prikazal še malenkost boljšo vožnjo kot pred tednom dni, a še vedno je bil pred nedeljsko dirko marsikdo skeptičen glede tega, ali se bo Vinalesu uspelo zavihteti na oder za zmagovalce. Poleg dirkača Yamahe sta iz prve vrste dirko začela še Avstralec Jack Miller (Ducati Pramac) in Francoz Fabio Quartararo (SRT Yamaha).

Vinalesa niti stavnice niso uvrščale na prvo mesto med favoriti, kjer sta bila za zdaj na vrhu Francesco Bagnaia in Fabio Quartararo, tretji pa je prav Vinales. A če smo se kaj naučili od letošnje sezone, potem je to, da je zmagovalca vnaprej iskati neumno. Na uvodnih šestih dirkah smo namreč dobili kar pet različnih zmagovalcev in ta trend se je nadaljeval. A tokrat se je izteklo po željah Vinalesa, čeprav pri Yamahi niso bili povsem zadovoljni, saj je Valentino Rossi odstopil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Alex Marquez (1:32,402) je bil najhitrejši na ogrevanju pred dirko, za njim so se v prvi deseterici zvrstili Vinales, Quartararo, Morbidelli, Nakagami, Aleix Espargaro, Mir, Pol Espargaro, Dovizioso, Bagnaia, Valentino Rossi je bil 12. Z motorja je vrglo Jacka Millerja, ki je predčasno končal trening, a se ni poškodoval. 

Zanimivo je bilo na dirki, saj je Peco Bagnaia prešel v vodstvo in ga držal vse do zaključka dirke, ko mu je (verjetno) zmago odnesel padec. Že pred tem je bilo še nekaj padcev, med njimi je bil tudi Valentino Rossi, ki je sicer nadaljeval, a je kasneje nato vseeno zapeljal v bokse in končal nastop. Je pa zato, po dolgem času, končno le vse šlo po željah Mavericka Vinalesa in Yamahe.  

Za Vinalesa je to bil tretji 'pole' v tej sezoni, prvič v sezoni je dosegel zmago. Na sedmi letošnji dirki SP je to že šesti zmagovalec, dvakrat je zmagal le Fabio Quartararo. Francoz je ob koncu dirke dobil kazen dolgega kroga, vendar jo je spregledal in dobil kazenski časovni pribitek, zato je namesto na tretjem končal na četrtem mestu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Stopničke so bile tokrat povsem španske, drugi je bil Vinalesov rojak Joan Mir (Suzuki), tretji pa je bil Pol Espargaro (KTM). Italijan Andrea Dovizioso (Ducati) je v vodstvu v boju za naslov svetovnega prvaka, a ima le še točko prednosti pred Quartararojem in Vinalesom (84:83). Dovizioso spet ni bil med najboljšimi, zasedel je osmo mesto. Dirkači ne bodo imeli veliko premora, naslednja dirka bo VN Katalonije prihodnji teden v Barceloni.

"Fantastično delo, Peco je bil res hiter, potem je naredil napako, trudil sem se, da ne padem in končam dirko. Res sem zadovoljen, našli smo dobre nastavitve, rad bi se zahvalil vsem, ki me podpirajo. Moramo tako nadaljevati, imamo veliko potenciala," je bil zadovoljen Vinales, ki je tako morda le malo utišal kritike na svoj račun.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zmaga v moto3 Fenatiju
V najšibkejšem moto3 si je najboljši startni položaj privozil Španec Raul Fernandez pred Italijanoma Tonyjem Arbolinom in Andreo Mignom. Na ogrevanju pred dirko je bil znova najhitrejši Fernandez, za njim sta se zvrstila Vietti in Binder, značilnost zadnjega treninga pa je bilo tudi kar precej padcev (med njimi tudi Öncu, Ogura, Pizzoli).

Dirka je ponudila zanimiv razplet, tako kot običjano, šele v zadnjih krogih. Tri kroge pred koncem je bil v vodstvu Vietti, drugi je bil Massia, tretji Ogura, nato pa je dva kroga pred koncem v prednost prešel Masia, Ogura je bil drugi, tretji pa Arenas, Masia je zdrsnil na peto mesto. Vietti je nato ob koncu tega kroga znova prešel v vodstvo pred Arenasom in Fenatijem, Masia je bil četrti, Ogura peti. Takšen je bil vrstni red pred zadnjim krogom. 

V zaključku dirke pa je se je do zmage prebil Romano Fenati, izvrstno je izkoristil priložnost pri prehitevanju. Drugi je bil na koncu Vietti, tretji Ogura, sledil je vodilni dirkač v prvenstvu Arenas. Nato sta se zvrstila Masia in Fernandez (zmagovalec kvalifikacij je bil šesti), do konca deseterice pa so sledili Öncu, Migno, Koba in McPhee. Arenas ostaja v vodstvu SP, ima 119 točk, le za dve na drugem mestu zaostaja Ogura. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dirka razreda moto2 le 10 krogov, zmaga Bastianiniju
V razredu moto2 je bil v kvalifikacijah najhitrejši Italijan Luca Marini pred rojakom Marcom Bezzecchijem in Špancem Xavijem Viergejem. Na ogrevanju je bil najhitrejši Tacuta Nagašima, ki pa so ga po padcu na nosilih odnesli na pregled. Drugi je bil Canet, tretji Sam Lowes.

Na dirki razreda moto2 je dirkačem zagodlo vreme, dež je zmočil stezo, zato so organizatorji dirko prekinili po nekaj krogih. Dirkače je po odločitvi vodstva dirke čakalo le 10 krogov dolga dirka, dirkači pa so startali glede na uvrstitev po šestem odpeljanem krogu. Na motociklih so morali menjati gume, nato so nadaljevali, na stezo je med tem zapeljal varnostni avto. Pred prekinitvijo je bil vodstvu Enea Bastianini pred Marinijem in Viergejem. Dirkači so nato po kratkem premoru znova zapeljali na stezo, večinoma z gumami za suho vreme, a je nato znova začelo deževati in start je bil znova prestavljen. 

Dirkači so morali znova v bokse, tokrat so morali res opraviti menjavo s profiliranimi gumami za mokre razmere. Vreme je nagajalo organizatorjem, saj je bilo po plohi znova steza suha in tudi sonce se je pokazalo med oblaki. Ključno je bilo vprašanje, seveda za dirkače, ali bo dirka označena kot mokra ali suha? Odločili so se za suho, saj so bile razmere na stezi dobre. Premor je najbolje izkoristil Vierge, ki se je prebil v vodstvo, a ga je kmalu prehitel Bastianini, tretji je bil Schrotter. 

Bastianini se je nato "odlepil" od tekmecev, imel je sekundo in pol prednosti pred prvim zasledovalcem. Vierge in Schrotter sta trčila in Vierge je končal dirko, čeprav je bil med kandidati za stopničke. Bastianini je držal vodstvo, a se je na drugo mesto prebil Bezzecchi, tretji je bil Lowes, oba sta začela loviti vodilnega Italijana. Pred zadnjim krogom je imel vodilni malce več kot pol sekunde prednosti pred rojakom. 

Bastianini je zdržal do konca in slavil drugo zaporedno zmago v Misanu, saj je bil uspešen tudi prejšnjo nedeljo. To je sicer tretja njegova zmaga v sezoni, v skupnem seštevku točkovanja v SP je na drugem mestu. Na drugem mestu na dirki je končal Marco Bezzecchi, tretji je bil Sam Lowes, četrti pa Luca Marini, ki se mu ni uspelo prebiti višje. Marini ima 112 točk, drugi je Bastianini (95), Bezzecchi pa je tretji (85).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ferrariju zmaga v motoE
Dirkače razreda motoE je čakala druga zaporedna dirka, v soboto je zmagal Dominique Aegerter, drugi je bil Jordi Torres, tretji Matteo Ferrari. Dirkače je tudi danes čakalo sedem krogov, že v drugem krogu se je zgodil trk med Marconom (slednji lahko pričakuje kazen) in Aegerterjem, oba sta končala v pesku. Aegerter je nadaljeval dirko, a brez možnosti za vrhunsko uvrstitev, vodstvo pa je prevzel Ferrari, ki je nato tudi zanesljivo zmagal. Drugi je bil Mattia Casadei, tretji Torres. Do konca sezone je le še zaključek sezone v Le Mansu, Aegerter ima tri točke prednosti pred Torresom in devet pred Casadeiom.

Dirkaški razpored za VN Emilije-Romanje.
Dirkaški razpored za VN Emilije-Romanje. FOTO:

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

14.58

Naslednji teden že nova dirka

Naslednji teden je na sporedu že VN Katalonije. Do takrat lep pozdrav.

14.57

Vinales utišal kritike

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
14.54

Španske stopničke

Na prvih treh mestih so končali španski dirkači, Vinales, Mir, P. Espargaro.

14.53

Vinales izkoristil priložnost

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
14.52

Dovi s točko prednosti

Le štiri točke ločijo prve štiri točke v točkovanju v SP, Dovizioso ima točko prednosti pred Quartararojem (84:83).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
20. 09. 2020 20.49
+0
Vinales končno, Mir odlično, zimzeleni veteran pa spet ni med prvimi desetimi. Niti deset več ne doseže.
catgod
20. 09. 2020 20.02
+6
Zdej je jasno zakaj ducati ni podpisal z DOV....takle ne mosr bit prak niti si tega ne zasluzi.....pa sem ducati fan
huperz
20. 09. 2020 19.09
+9
Mir po prikazanem edini zrel za prvaka
luzarf@arcor.de
20. 09. 2020 18.23
-3
Ja mom pametni Svak bi rekel to je samo sreča, Rosi ni imel srečo! če pa ga vprašate kakšne Motor vozi? pa nima pojma! še nebi začudil če bi rekel da vozi Tomos,ali pa javo.
SlukiSuzuki
20. 09. 2020 17.10
+6
Daj Viñales...ne nabijaj. Kvalifikacije so zate JOKER, če nebi imel pol position oz. prva 3 štartna mesta odra za zmagovalce niti videl nebi, kaj šele top5. Upam, resssss upam, da se enkrat udarita Mir in Viñales ali pa Rins in Viñales, ko Rins ozdravi. Da mu pokažeta kaj pomeni bojevanje. Čeprav imam motor in fantom ne segam do gležnjev tile rezulatati od Viñalesa so zame skoraj ničvredni. Najbolj zaslužene stopničke oz zmaga je danes pripadala Pecotu #63 ali pa heroju Joanu Miru, ki je zadnji krog skoraj naenkrat prehitel Quartararoja in Espargaroja...
Ici
20. 09. 2020 16.15
+11
Dobra dirka. Zanimiva do zadnjega. Odkar ni dominatorja MM, je spet zanimivo od začetka do konca.
Sorva_1
20. 09. 2020 15.52
+0
Pravilno sem napovedal zmagovalca prejšnji teden po dirki! Končno je 12 sestavil in dokončal celoten vikend kot se je nakazovalo že nekaj časa. In izkoristil je najboljši bike! Škoda za 63, res škoda, saj je naredil napako ravno, ko je začel 12 pritiskati => s tem nas prikrajšal za eventualen napet zaključek dirke. Absolutno vesel za YAM, najboljši smo! Spet potrjeno :) Letos mora biti YAM prvak, še posebno ker ni HON nikjer, ostali pa so trenutno preveč odvisni od karakteristike stez! Pač športno upam! Škoda in smola za 46 danes, ni bil dan. Bi pa čestital 36 za odličen tempo na koncu in še boljše stopnjevanje od začetka do konca! Imamo pa tesno in zeloooo zanimivo prvenstvo!
cbrman
20. 09. 2020 15.42
+10
Odlična dirka za Vinalesa, Mira in Espargaroja, Fabia Quartarara take napakice lahko stanejo prvenstva... Dobra dirka za Alexa Markeza in Tako, ki dokazujeta, da Honda le ni tako slaba.....Dovi slabo s takimi dirkami ne bo prvak, izgovora na motor pa nima, saj Bagnaia z enakim motorjem do padca dirka na prvem mestu. Šefi Ducatija drugo leto Dovija v tovarniškem moštvu ne bodo ravno pogrešali.....Rossi pa je z današnjim odstopom že izpadel iz boja za naslov prvaka.....
radar
20. 09. 2020 15.36
+16
Škoda za Bagnaia, je pokazal Doviju, kako se pelje ducati. Mir odpeljal vrhunski zaključek dirke in pokazal quartararoju kako se pelje. Vini pa glede na stalno samohvalo, končno zmagal in deloma upravičil tovarniški sedež. Qurtararoju pa zgleda pritisk ne prinaša uspeha in me zanima kaj bo naslednje leto..
popstarr
20. 09. 2020 15.43
+13
Sicer pa je pritisk prisoten pri vseh, sam potem se zgovarjajo na gume, edino MM pritisk ne škodi, pa Rossiju tudi ni v njegovi eri.
AS1983
20. 09. 2020 15.34
+15
Presenetil alex, skoda za bagnaio, si je zasluzil, vinales pa izkoristil ponujeno sanso
alesnicar
20. 09. 2020 15.18
+17
bravo mir bravo merkez
Misls
20. 09. 2020 14.50
+24
Evo pa vinales lahko spet prosljavla kot da je dobiu prvenstvo malo pretirava vse pohvale pa mlademu dirkaču Miru kateri vsak vikend pokaže napredek
User792410
20. 09. 2020 14.48
+10
No, pa je Vinalesu končno le uspelo...
mojcd
20. 09. 2020 14.22
+15
Ugasnila, ne mores tehnreklam gledat. Adijo
catgod
20. 09. 2020 14.18
-14
rosi se dirka???
najvsivedo
20. 09. 2020 14.57
+5
ja tako kot tvoj..čeprav bo tvoj pri 40 lahko samo tv gledal.
Aligator11
20. 09. 2020 15.24
+7
Tvoj bo pri 40-tih kosil travo z samohodno kosilnico in kuhal šnopc iz sliv. Pravi športniki se pa tudi pri teh letih podijo z motorji na najvišjem nivoju z mladci v top formi.
catgod
20. 09. 2020 16.18
-8
bogdajmir
20. 09. 2020 14.11
+1
Vinales je lepo povedal: Nisi dovolj hiter na ravnini, si pocasnejsi tudi v ovinku, te vsi prehitijo in ne mores nic.
LOS - T
20. 09. 2020 14.08
+16
Eh, Rosi...še to...dans ne bom gledal ne moto ne tour, ven grem...
ALI-S
20. 09. 2020 14.02
+5
bolj bedne sezone ni ze dolgo bilo
seeuinhell
20. 09. 2020 09.27
+8
Vinko prvi na treningu in zadnji na dirki ;)