MotoGP

V 'kraljevem' najhitrejša Binder in Quartararo

Misano Adriatico, 18. 09. 2020 06.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.Š., M.J.
Komentarji
39

Po dirki za VN San Marina je dirkališče Marca Simoncellija pripravljeno za nov dirkaški konec tedna in VN Emilije-Romanje. Petek je "ponudil" dva prosta treninga v vseh treh motociklističnih razredih. Na prvem treningu razreda motoGP je bil v ospredju Francoz Fabio Quartararo, na drugem pa je bil v "kraljevem" najboljši Južnoafričan Brad Binder, ki je postavil tudi najhitrejši najhitrejši čas dneva.

Prvi prosti trening razreda motoGP je ponudil več optimizma za Fabia Quartararoja (Petronas Yamaha), ki na zadnjih dirkah ni bil preveč zadovoljen. Francoz na Yamahi je postavil najhitrejši čas (1:31.721), za njim sta se zvrstila njegov moštveni kolega Italijan Franco Morbidelli, zmagovalec dirke za VN San Marina, in Španec Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing). 

Šele v zaključku treninga so se dirkači spustili pod mejo minute in 32 sekund, prvemu je to uspelo Joanu Miru, nato pa je v zaključku treninga Quartararo dvakrat popravil najboljši izid kroga. Od četrtega do desetega mesta so se zvrstili Mir, Miguel Oliveira, Takaaki Nakagami, Andrea Dovizioso, Johann Zarco, Aleix Espargaro in Francesco Bagnaia. Slabše je šlo dirkačema Yamahe Mavericku Vinalesu in Valentino Rossiju, ki sta bila le 13., oziroma 17.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na drugem treningu pa je najboljši čas, bil je še hitrejši od Quartararoja na prvem, postavil Brad Binder (1:31.628).  Le za malenkost je zaostal Japonec Nakagami (+0.002), tretji je bil Quartararo. Znova je bilo najbolj zanimivo v zaključku treninga, ko sedem minut pred koncem preizkušnje Pol Espargaro postavil najhitrejši čas kroga, a sta ga do konca prehitela najprej Nakagami, nato pa še Južnoafričan Binder.

Vinales se je na drugem treningu prebil do četrtega mesta, Rossi pa še vedno ni našel pravega recepta, saj je bil tudi tokrat izven vodilne deseterice, na 12. mestu. Po trenutnih izidih so Rossi, kot tudi Andrea Dovizioso (zasedel je 7. in 18. mesto), Jack Miller in Aleix Espargaro uvrščeni v počasnejšo skupino, kar se tiče kvalifikacij.

Dirkač Stefan Bradl je končal z nastopi za ta konec tedna, so sporočili iz moštva Honda Repsol, saj ima Nemec težave z desno roko in bo izpustil celotno dogajanje v Misanu. Kot so zapisali v sporočilu, naj bi bil nared za naslednjo dirko, VN Katalonije. Bradl je sicer opravil prvi prosti trening, vendar je zasedel šele 20. mesto z velikim zaostankom za vodilnim (+1.663). Pri Hondi imajo letos kopico težav s poškodbami, tako se je Bradl na seznamu poškodovanih pridružil aktualnemu svetovnemu prvaku Marcu Marquezu,  prav Nemec je bil menjava za poškodovanega Španca.  Poškodovan je tudi Cal Crutchlow (LCR Castrol Honda).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvi so se sicer dopoldne na stezo zapeljali dirkači razreda moto3. Na prvem prostem treningu je bil najhitrejši Španec Raul Fernandez (1:41.962), pred rojakom Jeremyjem Alcobo in Italijanom Denisom Foggio. Vodilni dirkač v konkurenci točkovanja v boju za naslov svetovnega prvaka razreda moto3 Španec Albert Arenas je zasedel osmo mesto. Dirkač moštva Red Bull KTM Ajo je bil blizu rekordnega časa na tej stezi, ki ga je postavil Jorge Martin. Gabriel Rodrigo in Andrea Migno sta zasedla četrto in peto mesto.

Drugi trening je ponudil še hitrejše čase, izvrsten je bil Španec Jaume Masia (Leopard Racing), ki je postavil nov rekord steze v najšibkejšem razredu (1:41.663), Martinov čas pred tem je bil 1:41.823. Za Masio je drugo mesto zasedel Italijan Celestino Vietti, tretji je bil Japonec Tatsuki Suzuki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na uvodnem treningu razreda moto2 je najhitrejši čas kroga postavil Italijan Enea Bastianini (1'36.262), drugi je bil Švicar Thomas Lüthi, tretji Britanec Sam Lowes. Drugi je že popolnoma premešal karte. Na čelo se je zavihtel Italijan Luca Marini, za njim je drugi čas v drugem najmočnejšem motociklističnem razredu zabeležil Francoz Aaron Canet, tretjega pa je podpisal Nemec Marcel Schrotter. Pestro dogajanje v moto2 in različni možje na vrhu posameznega prostega treninga napovedujejo zelo nepredvidljive sobotne kvalifikacije in še bolj negotovo nedeljsko dirko na stezi Marca Simoncellija. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rossi o Mariniju
Pred začetkom dogajanja in dirko za VN Emilije-Romanje je Valentino Rossi podrobneje spregovoril o prihodnosti svojega "varovanca" v moto2 ekipi SKY Racing Team VR46 Luce Marinija. Marini, sicer Rossijev polbrat, je po uspešnem nastopu na VN San Marina izkoristil odsotnost z novim koronavirusom okuženega Španca Jorgeja Martina ter še malce pobegnil vsem najbližjim zasledovalcem v skupnem seštevku. Kaj lahko bi se zgodilo, da bi Rossi in Marini v prihodnji sezoni skupaj nastopala v kraljevem razredu, saj je zdaj tudi "Doktor" potrdil začetek pogovorov z Ducatijem oziroma poltovarniško ekipo Bolognčanov Reale Avintia.

"Res je. Pogovarja se z Ducatijem in ima priložnost, da v naslednji sezoni kot član Reale Avintie pride v motoGP, to pa je nekaj fantastičnega, saj je motocikel Ducatija konkurenčen, veliko priložnosti pa ponujajo mladim talentom," je na novinarski konferenci povedal Rossi. "Če bo Luci uspelo priti v motoGP, je to že fantastično, če pa mu to uspe z motociklom Ducatija, bo to zanj zelo pozitivno, a zelo pomembno je, da se osredotoči na to sezono v moto2 in poskuša postati prvak, saj je to pred prihodnjim letom najpomembneje."

 

'Vsi vedo, da je v drugo vedno težje kot v prvo'
Veliko pozornosti je Rossi minuli konec tedna požel tudi s čelado, ki so pred domačimi dirkami že tradicionalno nekaj posebnega. Na dirkališču Marca Simoncellija se je Rossi predstavil z motivom paketka viagre, v katerem je manjkala ena od štirih "čudežnih" tabletk, ki sicer služijo za izboljšanje erekcije. Legendarni Italijan se je na vprašanje madridskega dnevnika AS pošalil, da bo zaradi tega, ker bo potreboval nekaj dodatne moči, rahlo spremembo doživela tudi podoba tokratne čelade.

"Čelada bo enaka, a ne povsem enaka, saj sem eno tabletko že uporabil za prvo dirko v Misanu, drugo pa bom ta konec tedna, torej bo tokrat na čeladi še ena tabletka manj. Saj vsi vedo, da je v drugo vedno težje kot v prvo, sploh ko imaš 41 let," je bil navihan Rossi.

Nasmejani Rossi (na fotografiji) s čelado, ki jo je nosil na VN San Marina. Očitno bo tokratna imela (vsaj) eno tabletko manj.
Nasmejani Rossi (na fotografiji) s čelado, ki jo je nosil na VN San Marina. Očitno bo tokratna imela (vsaj) eno tabletko manj. FOTO: MotoGP
Dirkaški razpored za VN Emilije-Romanje.
Dirkaški razpored za VN Emilije-Romanje. FOTO:
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
18. 09. 2020 19.27
-9
Binder prvi, legendarni pa trinasti. (13ti) ne pomaga mu niti tabletka za moško moč. prepozno za njega. Ubožec.
rcarlos
18. 09. 2020 20.38
+17
Pisanje številk z besedo ti pa ne gre najbolje... Bolje da se temu posvetiš in pustiš motogp ;)
AS1983
18. 09. 2020 16.29
-2
Zna bit mogoce nov zmagovalec v nedeljo
pinocio
18. 09. 2020 15.00
+12
razlike minimalne bo masaker v nedeljo
motorist_mb
18. 09. 2020 14.58
+3
FP2 Pet. 👍
Uporabnik458403
18. 09. 2020 13.12
+11
Ne modrujte prevec o Marqezu, ker mislim, da je njegova kariera koncana, se posebej v osvajanju naslovov........ Poskodba roke bo imela preveliko teze na njegov obcutek..... Slej ko prej bo v pesku in to bo pustilo posledice v glavi, ker vsak padec, ceprav nedolzen bo lahko pomenil konec njegove kariere....
rr3
18. 09. 2020 13.23
-3
A to so ti povedali isti glasovi kot za gume al kako?
Uporabnik458403
18. 09. 2020 13.38
+15
Jaz sem takoj napisal po padcu in tisti hitri operaciji in vrnitvi, da je konec z njim. Preberite si tiste moje komentarje......RR3 ja je neka slutnja, da se vse enkrat vrne in to mislim, da se marqezu sedaj dogaja
rr3
18. 09. 2020 14.03
-1
Kako a na gume ste pa pozabil al kako? Zdaj, če tvoja teorija drži oziroma glasovi ki jih slišiš.... potem sedaj za DORNO delajo čisto vsi dirkači vsei proti VRu, ker bo kmalu edini, ki ni sposoben zmagat to sezono....
morgimalo
19. 09. 2020 10.36
-4
Ne bodite nepravični do njega. Po moje, se Svetice uči iz zgodovine. Tako, kot po padcu na veliki nagradi Italije leta 2010 in zlomu noge, Rossi ni več postal svetovni prvak meni, da je tudi za MM konec kariere. Tudi Doohan je po padcu in poškodbi leta 1999 prenehal z dirkanjem. Verjamem in upam, da se tokrat moti. Fant je odličen dirkač v najboljših dirkaških letih in škoda bi bilo kar nehal.
rr3
19. 09. 2020 11.59
-7
Ko se je MM zvrnil je začel tukaj prodajati bučke da DORNA meša poseben kavčuk samo zato da bo MM zmagal na koncu. Toliko o njegovi zgodovini, ki ne seže niti teden dni nazaj.... Da o ostalih psihičnih izpadih ne govorimo.... Bog ne daj da MM zmaga prvo dirko ko pride nazaj... bo začel trditi da njemu svizci sestavljajo motor in da je edini, ki vozi s posebnimi gumami, ki se med vožnjo same obnavljajo.... VR pa ni postal prvak ker je dobil premočno konkurenco v in izven svoje ekipe... Sicer pa rezultati in dejstva so jasna....
FlatyEric
18. 09. 2020 12.14
+33
Valentino je največji frajer tega športa in ko se bo umaknil, bo ta šport res ogromno izgubil.
4krat
18. 09. 2020 17.03
+15
Frajer motogp ja si takrat, ko dirko odpelješ brez padca...
SamŠeSTRUP
18. 09. 2020 19.02
-11
lonem, če bi marc vsako dirko padu, nebi imeu 8 naslovov svetovnega prvaka.. plus, letošnji prvak ne bo svetovni prvak ampak evropski.. ni ena dirka ni izven evrope, tko da... hhehehhehehhe..
iga_biba
18. 09. 2020 19.28
-6
izgubil bo enega, ki ne bo več zmogel med prvih deset.
4krat
18. 09. 2020 19.51
+9
strupzajezdica, Svetovno prvenstvo v košarki je bilo na kitajskem. Se pravi, da so španci kitajski prvaki? tko, da se ne hvali preveč okrog s tvojo izjavo hehehe...
Ici
18. 09. 2020 11.52
+16
Quartararo na žalost ni tip serijskega zmagovalca in šampiona, ki bi prevzel primat od MM. Ko se ta vrne, bodo dirke spet ena in ista monotonija.
motorist_mb
18. 09. 2020 09.16
+14
Ajde duce gremo!
motorist_mb
18. 09. 2020 10.45
+10
Sentis
18. 09. 2020 08.25
+44
iga_biba
18. 09. 2020 19.29
-8
na trinajstem, še vedno si želi desetko. mislim deseto mesto.
MxMx
18. 09. 2020 08.14
+19
3,2,1 in hejterji in umsko nedorasli gremo zdaj!
motorist_mb
18. 09. 2020 08.02
+22
Doktor hitrejši motor nucaš!
ALI-S
18. 09. 2020 08.01
-50
on potrebuje samo xanax za lahkoten starostni spanec
Matej Pungar?i?
18. 09. 2020 08.24
+44
Kavč mojster, verjetno še skuterja ne znaš pelat
iga_biba
18. 09. 2020 19.32
-11
pa nekaj za revmatoidni artritis v desnem zapestju. Ne zmore zategnit ročice do konca.