MotoGP

Oliveira slavil na mokri dirki v Indoneziji

Mandalika, 20. 03. 2022 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Marko Juvan, Žiga Košec
Komentarji
20

Portugalec Miguel Oliveria (KTM) se veseli zmage na VN Indonezije. Četrte v karieri. Dirka kraljevega razreda motoGP se je zaradi močnega deževja začela z daljšo zamudo. Preizkušnjo najšibkejšega razreda moto3 na dirkališču v Mandaliki je zanesljivo dobil Italijan Dennis Foggia (Leopard Racing), v moto2 pa je bil pred vsemi presenetljivo Tajec Somkiat Chantra (Idemitsu Honda). Zaradi hujšega padca na jutranjem ogrevanju in posledično poškodbe glave je brez nastopa ostal Španec Marc Marquez. Naslednja preizkušnja bo 3. aprila, ko bo na vrsti VN Argentine na dirkališču Termas de Rio Hondo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Miguel Oliveira pokoril tekmece
    02:50
    Iz 24UR: Miguel Oliveira pokoril tekmece
  • Vrhunci dirke razreda motoGP na VN Indonezije
    03:42
    Vrhunci dirke razreda motoGP na VN Indonezije
  • Padec Marca Marquez na jutranjem ogrevanju
    01:54
    Padec Marca Marquez na jutranjem ogrevanju
  • Vrhunci dirke moto2 na VN Indonezije
    04:38
    Vrhunci dirke moto2 na VN Indonezije
  • Vrhunci dirke moto3 za VN Indonezije
    02:37
    Vrhunci dirke moto3 za VN Indonezije
  • Iz 24UR: Z najboljšega štartnega mesta bo začel Quartararo
    02:40
    Iz 24UR: Z najboljšega štartnega mesta bo začel Quartararo
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Preizkušnja v razredu motoGP bi se morala začeti ob 8. uri po našem času, a je bila zaradi deževja in nemogočih razmer na cestišču prestavljena za dobro uro. 

Na dirki ni nastopil osemkratni svetovni prvak Marc Marquez. Španec je na ogrevanju grdo padel, po kasnejših pregledih v bližnji bolnišnici pa ga zaradi udarca v glavo zdravniki niso pustili na start preizkušnje.

Aktualni prvak elitnega razreda Fabio Quartararo je imel na dirkališču v Mandaliki odlično priložnost, da zmaga prvič po lanskem avgustu, ko je suvereno slavil na VN Velike Britanije. 22-letni Francoz je bil najhitrejši že na petkovem drugem prostem treningu, da mu steza v Mandaliki odgovarja, pa je na sobotnih kvalifikacijah potrdil z rekordom steze, ki mu je prinesel prvi štartni položaj na dirki. A vse to na bolj ali manj suhi stezi, nedelja pa je bila "mokra". Za Francozom sta štartala Ducatijeva dirkača Jorge Martin, ki je bil najhitrejši že na kvalifikacijah v Katarju, a dirke zaradi padca ni končal, ter drugi Francoz v karavani motoGP Johann Zarco, ki je bil v Katarju osmi. Mokro dirko je najbolje začel Quartararo, za njim pa je odlično startal tudi Portugalec Miguel Oliveira, sicer znan po tem, da ima rad mokre steze. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hiter je bil uvodoma tudi Avstralec Jack Miller, ki je pregovorno uspešen prav na mokrih tekmah. Avstralec je osemnajst krogov pred koncem skrajšane dirke prevzel vodstvo, za njim se je peljal 27-letni Oliveira, aktualni šampion kraljevega razreda Quartataro pa je po dobrem startu izgubljal ritem in tudi mesta. Pred njim sta se vrinila Alex Rins in Johann Zarco, tako da je bilo vse bolj jasno, da se 22-letnemu Francozu obeta podobna dirka kot tista v Katarju, kjer je bil daleč od tistih, ki so krojili vrh. Oliveira je poskrbel za najboljši čas dirke, vmes prevzel vodstvo Millerju in se odpeljal naprej. Za prvi padec na dirki in predčasno slovo je trinajst krogov pred koncem poskrbel Jorge Martin, ki je blestel v kvalifikacijah. V zadnjem delu dirke je ritem močno dvignil Quartararo in se pet krogov pred koncem zavihtel na drugo mesto. Aktualni šampion kraljevega razreda je mesto tudi ubranil, na najnižjo pozicijo zmagovalnega odra pa se je povzpel njegov rojak Johann Zarco. A največjo slavo na drugi dirki sezone je z briljantno predstavo pobral Portugalec Oliveira. Zasluženo. "Imel sem nekaj težav s prijemom, verjetno kot vsi drugi. Želel sem napasti zmago, a sem se preveč zataknil s prehitevanji v ozadju. Težje sem pospeševal, a imel sem kar dober občutek. Mislim, da bi lahko še več tvegal, verjetno je bilo drugo mesto dosegljivo, a sem zadovoljen tudi s tretjim," je povedal Zarco, ki je v boju za zadnjo stopničko na odru za zmagovalce štiri kroge pred koncem prehitel Millerja za 11. stopničke v karieri.

Prva preizkušnja v Indoneziji po 25 letih se je sicer zaradi močnega deževja tik pred dirko začela s 75-minutno zamudo. 

"Potencial dirkalnika je znan, a ne v mokrih pogojih. Ve se, da imamo vedno težave na mokri stezi. To je moj najboljši rezultat, ko gre za mokro dirko, zato sem super zadovoljen. Sploh z ritmom v drugem delu. Naredili smo več, kot smo lahko upali," je vztrajal Quartararo, ki je 21. v karieri stal na odru za zmagovalce. "Vedno je težko ugotoviti, kje so meje na mokri stezi. Ravnal sem po občutku in ta me ni varal. Ko sem prišel v vodstvo, se je šele začelo najhujše delo. Ni lahko toliko časa voziti v ospredju, ko veš, da imaš za sabo mojstre, ki ti lahko grenijo življenje. Po slabem Katarju je Indonezija sprala ves slab občutek," je bil slikovit Oliveira. Potem ko je na uvodni dirki sezone v Katarju zabeležil ničlo, je bil tokrat na mokrem asfaltu daleč najbolj prepričljiv. Na 49. dirki v najmočnejšem razredu je zmagal četrtič v karieri, šestič pa je stal na stopničkah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V skupnem seštevku elitnega razreda na vrhu ostaja zmagovalec dirke v Katarju Italijan Enea Bastianini (Ducati), ki ima 30 točk. Tesno pa sledita Južnoameričan Brad Binder (KTM) in zdaj tretji Quartararo (27). Oliveira je napredoval na četrto mesto (25), Zarco pa je peti (24).

V moto2 prvenec Chantre
Spomnimo, v srednjem razredu moto 2 je bil v petkovem programu v prvo najhitrejši Sam Lowes, v drugo pa Jake Dixon. Odličen čas tretjega prostega treninga je v drugem najmočnejšem motociklističnem razredu spet postavil Jake Dixon, ki je imel najboljše obete pred kvalifikacijami, pa čeprav je bil na mokri stezi najhitrejši Fermin Aldeguer. Italijan Celestino Vietti in Otočan Lowes sta končala za vodilno dvojico. V kvalifikacijah so se karte premešale, Dixon je bil najhitrejši, za njim Augusto Fernandez, družbo v prvi vrsti pa je delal še Lowes. Dirka je bila zaradi zahtevnih razmer skrajšana na šestnajst krogov, tako da je to močno zmanjšalo manever za taktične zamisli za samo tekmo in dirkači so šli od začetka na polno. Poleg tega so se že po nekaj krogih nad dirkališčem pojavili črni oblaki in tudi že prve kapljice, kar je dodatno otežilo delo akterjem na stezi. Žrtev razmer je bil tudi zmagovalec kvalifikacij Dixon, ki je po padcu enajst krogov pred koncem ostal brez možnosti za vrhunski rezultat. 

Somkiat Chantra
Somkiat Chantra FOTO: MotoGP

Medtem je Somkiat Chantra, ki še nikoli v karieri ni stal na stopničkah, peljal odlično dirko in še devet krogov pred koncem (zanesljivo) držal prvo mesto. Pred tekmo ga domala nihče ni uvrščal med favorite za najvišja mesta. Za njim sta se ves čas prehitevala Italijan Vietti in Aron Canet, toda 23-letni Tajec je odgovoril z najboljšim časom steze v Mandaliki in še okrepil kandidaturo, tudi za zmago. In res, Chantra je bil suveren vse do konca in se posladkal z uspehom kariere. Za njim sta se zvrstila Vietti in Canet, a je skorajda vso slavo na dirki pobral senzacionalni Tajec. "Vesel sem, da sem nazaj na zmagovalnem odru. Treba je bilo preživeti in ne samo dirkati, saj so bili pogoji na robu vzdržnega. Ni bilo lahko napredovati s trinajstega mesta, zato sem z rezultatom zadovoljen. Komaj čakam na Argentino, ki je moj drugi dom," je povedal Canet. "Vedeli smo, da mi prizorišče leži. Ves komplet opreme me je odlično služil ves vikend. To je bil zares težak teden, ki se je za nas odlično končal," je povedal zmagovalec prve dirke v Katarju, tokrat pa drugouvrščeni Celestino Vietti. "Komajda sem brzdal čustva med dirko. Ko sem spoznal, da sem hiter in da je mogoče vse, sem skušal biti bolj umirjen, a bilo je težko. Nisem se še znašel v tem položaju. Užival bom, saj sem uresničil sanje. Obljubljam, da bom na naslednjih dirkah še hitrejši," je sijal Chantra.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vietti ima v skupnem seštevku 45 točk, drugi Canet pa 36. Tretji v razvrstitvi je danes četrti Sam Lowes (VBr/Kalex) z 29 točkami.

Foggia pometel s konkurenco v moto3
V razredu moto3 je do prvega 'pole positiona' v karieri prišel Španec Carlos Tatay. Čeprav je kvalifikacije končal na repu, pa pred dirko v napovedih niso odpisali  aktualnega prvaka razreda moto3 Pedra Acoste. Komaj 18-letni Tatay, ki se v Katarju zaradi odstopa ni vpisal med dobitnike točk v razredu moto3, je iz prve štartne vrste začel ob Brazilcu Diogu Moreiri, ki je bil v Katarju šesti, in ob Indonezijcu Mariu Ajiju, ki ga so ga glasno spodbujali domači navijači. Kot je to že običajno, ko gre za tekme razreda moto3, na začetku tekme ni bilo nikakršne odločitve. Dirkači so se izmenjevali v vodstvu, v ospredje je "rinil" Španec Izan Guevara, ki je povedel karavano v uvodnih nekaj krogih, a je bil tik za petami ves čas Dennis Foggia, blizu pa je bil tudi njegov rojak Andrea Migno. Sledil je vse močnejši tempo Italijana Foggie, ki si je petnajst krogov pred koncem privozil kar nekaj metrov prednosti in v skupini "sledilcev" se je že prižgal alarm. Brazilec Diego Moreira in Indonezijec Mario Aji, ki sta preizkušnjo začela v prvi vrsti, sta bila že po nekaj krogih v ozadju, najhitrejši v soboto Tatay pa je vozil okrog sedmega oziroma osmega mesta. Moreira je nato celo petnajst krogov pred koncem končal v pesku in tako predčasno zaključil drugo tekmo sezone. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem je Foggia je dodatno ubežal "karavani" in si trinajst krogov pred ciljem zagotovil že dobre štiri sekunde prednosti. Italijan se je zdel zelo močan in vse bolj je kazalo, da bo tekmecem prepustil le drobtinice oziroma le mesta od drugega naprej, medtem ko se je zmaga zdela predčasno oddana. Zdelo se je, da vodilnemu le še velika napaka lahko vzame najvišjo mesto zmagovalnega odra. Italijan je prednost uspešno ubranil, za njim pa se je razplamtel hud boj za stopničke. Drugo mesto je na koncu osvojil Španec Guevara, najnižjo stopničko pa je ujel Španec Tatay, ki je v zaključku dirke nastopil odlično, nanizal nekaj konkurentov in se prvič povzpel na stopničke. "Občutki ob prvih stopničkah so izjemni. Dal sem vse od sebe. Še posebej v zadnjem krogu in poslednjem ovinku. Presrečen sem. Dirko sem slabše začel, a odlično končal. Foggia je bil tokrat razred zase," je bil vzhičen ob stopničkah Tatay. "Utrujajoča dirka. Kot vedno v tem delu sveta. Pritiskal sem, verjel vase. Hvala garaži, hvala fantom," je dejal Guevara. "Neverjetna dirka. Najtežja v karieri doslej. Sploh po težkih kvalifikacijah. Hvala navijačem, ekipi, družini. Hvala vsem. Sanjska dirka. Z veseljem gremo na naslednjo dirko v Argentino," je povedal zmagovalec VN Indonezije.

Dennis Foggia tudi vodi v skupnem seštevku (34 točk), drugi je še en Španec Sergio Garcia s 33 točkami, tretji pa je Guevara z 28.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
VN Indonezije

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

10.08

Hvala za vašo pozornost!

Bodite zopet z nami čez 14 dni, ko bomo spremlajli VN Argentine.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
10.06

Zmagovalec Oliveira pa je zmago posvetil hčerki:

"Čustveno je bila res težka dirka. Težko je bilo presoditi kje je meja, zato sem nekaj krogov sem Jacku. Ko sem videl, da lahko peljem hitreje sem ga prehitel in nato vozil nekoliko previdneje. Zadnjih nekaj meseecev zame ni bilo lahkih, tako da je ta rezultat res dober. Hčerki sem obljubil, da se bom vrnil s trofejo, tako da: to je zate srči!"

10.04

Aktualni prvak Quartararo zadovoljen z drugim mestom:

"Nisem pričakoval tega, če sem iskren. Vem kakšnem je moj potencial na mokrih stezah, a danes sem presegel pričakovanja. Mislim, da so to moje prve stopničke na povsem mokri progi, zato sem zelo vesel. Užival sem, ker smo našli dobre nastavitve za dež. Hvala ekipi in vsem navijačem!"

09.50

Zarco vesel, da je znova na stopničkah:

"Potreboval sem nekaj časa, da dojamem oprijem. Ko sem ga enkrat razumel sem oddirkal nekaj dobrih krogov, a bilo je zečo težko, ker sem ves čas izgubljal kontakt s podlago. Lahko bi bil nekoliko hitrejši, a mi je motor zdrsaval, tako da sem zadovoljen s prikazanim. Vzamem tretje mesto saj ne morem biti nezadovoljen s tem, da sem znova na stopničkah."

09.49

Drugo in tretje mesto Francozoma!

Quartararo je drugi, Zarco pa tretji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni