MotoGP

Morbidelli potrdil odlično formo s 'polom' v Montmeloju

Montmelo, 26. 09. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
J.B., T.Š., A.V.
Komentarji
45

Na stezi v Montmeloju so bile na sporedu kvalifikacije pred nedeljsko glavno dirko za VN Katalonije. Najhitrejši v kvalifikacijah razreda motoGP je bil Franco Morbidelli, iz prve vrste bosta startala še Fabio Quartararo in Valentino Rossi. Vodilni dirkač razreda motoGP Andrea Dovizioso je razočaral in bo startal s 17. mesta. V razredu moto3 si je "pole" privozil Tony Arbolino, v razredu moto2 pa Luca Marini.

Dirkače v nedeljo čaka osma dirka sezone, VN Katalonije, pred tem pa so na sporedu še kvalifikacije. Tretji prosti trening je najbolje začel Fabio Quartararo, ki je kmalu izboljšal najboljši čas petkovih treningov, ki ga je postavil Morbidelli. A nato je bil še boljši Pol Espargaro, v zadnjih minutah pa je bil v ospredju Maverick Vinales (1:39.462). A Quartararo je odgovoril na izziv in je v zadnjem krogu znova postavil najboljši čas tega dirkašega vikenda (1:39.418). Drugi je bil Vinales (+0.044), tretji Miguel Oliveira (+0.089). Do desetega mesta so se zvrstili Petrucci, Zarco, Pol Espargaro, Morbidelli, Rossi, Binder in Mir. 

Nekaj dirkačev je končalo v pesku (temperatura zraka je bila 14, steze pa le 21 stopinj Celzija), med njimi tudi Cal Crutchlow, Iker Lecouna, Takaaki Nakagami in Aleix Espargaro. Slednji je moral tudi na pregled v medicinski center, a je dobil "zeleno luč" za nadaljnje nastope. Francoz na Yamahi Quartararo pa je bil na prvem mestu tudi v skupnem seštevku dosedanjih treh treningov, kar se tiče kvalifikacij, pa nastop v počasnejši skupini čaka tudi Doviziosa, Jacka Millerja in Aleixa Espargaroja.

Na zadnjem prostem treningu je bil najhitrejši Vinales (1:40.315), drugi je bil Pol Espargaro, tretji pa Joan Mir, četrto in peto mesto sta zasedla Rossi in Quartararo. Kvalifikacije so pričakale že precej prijetnejše temperature, kot so jih bili deležni v preostalih dveh razredih, ogrel se je na 21 stopinj Celzija (temperatura steze je bila 34 stopinj). Novo razočaranje je v uvodnem delu kvalifikacij doživel Dovizioso, saj se ni prebil med hitrejše in je zasedel le sedmo mesto v Q2, na dirki bo startal iz 17. mesta. Razočarani so bili tudi nekateri drugi dirkači, Alex Rins, Crutchlow in Aleix Espargaro, saj sta se med najboljše tokrat uvstila Jack Miller (1:39.399) in Takaaki Nakagami.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V hitrejši skupini pa je bil tokrat pred vsemi Franco Morbidelli (1:38.798) in si zagotovil "pole position," prvega v karieri v konkurenci, iz prve vrste bosta startala še Fabio Quartararo (+0.210) in Valentino Rossi (+0.331). Do konca deseterice so nato sledili Miller, Vinales, Zarco, Pol Espargaro, Mir, Petrucci in Binder. Na lestvici razreda motoGP vodi Dovizioso s 84 točkami, eno manj imata Quartararo in Vinales.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kar se tiče petkovih treningov je bil na prvem najhitrejši Quartararo, drugi pa vodilni dirkač v konkurenci Andrea Dovizioso, Joan Mir je bil tretji. Na drugem treningu pa je bil najhitrejši dirkač Petronas Yamahe Franco Morbidelli, drugi je bil Johann Zarco, tretje mesto je zabeležil Brad Binder.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kvalifikacije v razredu moto3 Arbolinu
Tretji prosti trening razreda moto3, zadnjega pred kvalifikacijami, je dobil Italijan Tony Arbolino (1:48.635), kar je bil tudi najboljši čas v dosedanjem poteku treningov, za njim sta se zvrstila njegov rojak Romano Fenati, tretji je bil Španec Jaume Masia. Dirkači najšibkejšega razreda so danes prvi preizkusili razmere na stezi, temperatura zraka pa je bila le 13 stopinj Celzija. Zato tudi kar nekaj padcev, med tistimi, ki so končali na tleh je bil tudi Fernandez. Presenečenje je dejstvo, da je kar trojica dirkačev, ki ima šampionske ambicije, zabeležila slab rezultat in John McPhee, Albert Arenas in Ai Ogura so kvalifikacije začeli v prvi, počasnejši skupini. Gre sicer za vodilno trojico v točkovanju razreda moto3, Arenas je prvi, drugi je Ogura, tretji McPhee.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kvalifikacije počasnejše skupine (Q2) sta McPhee in Arenas izkoristila in se prebila v hitrejšo skupino, čeravno nista bila najhitrejša, zasedla sta tretje in četrto mesto. Prvi je bil Španec Alonso Lopez, drugi pa Italijan Niccolo Antonelli, kvalifikacije pa so se povsem ponesrečile Oguri, ki bo na dirki startal precej iz ozadja, komaj iz 24. mesta, v tej skupini je zasedel šele 10. mesto.

V hitrejši skupini je kazalo, da bo Fernandez startal iz najboljšega položaja, saj je postavil rekord steze, a se je razpletlo drugače. Arbolino je bil v zaključku kvalifikacij še hitrejši, z izboljšanim rekordom steze, "spustil" se je pod minuto in 48 sekund in končal najboljšim startnim položajem pred nedeljsko dirko (1:47.762). Drugi je bil Fernandez, ki je v zaključku doživel še padec (+0.168), tretje mesto je zasedel Argentinec Gabriel Rodrigo (enak čas kot Fernandez).

Kar se tiče petkovih treningov, je bil na prvem najhitrejši Španec Raul Fernandez pred Fenatijem, tretji je bil njegov rojak Arbolino. Na drugem prostem treningu je bil najhitrejši Masia, drugi je bil Darryn Binder, tretji Carlos Tatay. Najhitrejši čas petkovih treningov je postavil Fernandez (1:48,853).  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lowes najhitrejši na zadnjem treningu moto2, Mariniju 'pole' v kvalifikacijah
Čeprav je bil Britanec Sam Lowes daleč najprepričljivejši tekom uvodnih prostih treningov, je bil kasneje v kvalifikacijah nekoliko počasnejši od Italijana Luce Marinija, ki bo na nedeljski glavni dirki startal z najugodnejšega položaja. Med omenjena Lowesa in Marinija se je na drugo mesto vrinil Španec Jorge Navarro, ki je za Italijanom zaostal za slabi dve desetinki sekunde.

Prvo peterico sta zaokrožila Fabio Di Giannantonio s četrtim oziroma Jake Dixon s petim mestom. Precej slabše od pričakovanj se je odrezal Marinijev rojak in eden od favoritov za končno slavje v razredu moto2 Enea Bastianini, ki je zasedel skromno 11. mesto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sam Lowes, je vsaj na treningih, trenutno v najboljši formi. Bil je najhitrejši na tretjem prostem treningu (1:43.523), drugi je bil Španec Marcos Ramirez, tretji Italijan Luca Marini, vodilni dirkač po točkah v konkurenci tega razreda. Po točkah mu sledita Italijana Enea Bastianiani  (zasedel šele 11. mesto) in Marco Bezzecchi (sedmo mesto), ki zagotovo nista bila zadovoljna ob koncu, oba sta tudi doživela padec na zadnjem treningu pred kvalifikacijami.

Lowes je bil najhitrejši tudi na prvem prostem treningu, drugi je bil Marini, vodilni dirkač v skupnem seštevku točkovanja za naslov prvaka, tretji je bil Japonec Tecuta Nagašima. Drugi petkov trening je pripadel Marcelu Schrötterju, drugi je bil Fabio Di Giannantonio, tretji Xavi Vierge. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dovizioso: Petkovi časi še ne pomenijo ničesar 
Najhitrejši ducati je bil v petek Jack Miller na 12. mestu. Andrea Dovizioso je za najboljšim časom Franca Morbidellija zaostal več kot sekundo, bil je 15., še slabše se je odrezal Francesco Bagnaia, ki je zaokrožil drugo deseterico, Danilo Petrucci pa je bil z 2,2 sekunde zaostanka celo zadnji.  Kljub temu pri Ducatiju ostajajo optimistični. Dovizioso, vodilni v skupnem seštevku, tako pravi, da petkovih časov ne bi smeli jemati povsem resno: "Prvi prosti treningi še ne morejo pokazati jasnejše slike. Dirkači smo prišli naravnost iz Misana, kjer je razlika v oprijemu občutna. Poleg tega je bilo na drugem prostem treningu zelo vetrovno."

"Zato se bo treba še privaditi, potem pa bomo lahko govorili, kdo in kaj," pred sobotnimi zadnjimi prostimi treningi, ki jim bodo sledile še kvalifikacije, dodaja izkušeni Italijan. Dovi ima sicer v skupnem seštevku le točko prednosti pred drugima Maverickom Vinalesom in Fabiem Quartararojem, ki sta bila v petek občutno hitrejša. 

34-letni Italijan, za katerega je to zadnja sezona pri Ducatiju, ima letos sijajno priložnost, da prvič postane prvak elitnega razreda. Ob dlje časa poškodovanem Marcu Marquezu se zdi, da je prav Dovizioso tisti, ki ima v sebi daleč največ izkušenj, da sezono pripelje do konca. Trenutno še ni v pravi formi, saj je le dvakrat stal na stopničkah, a kljub temu vodi, kar ga zagotovo lahko navdaja z optimizmom. 

Andrea Dovizioso vodi v skupnem seštevku, čeprav je doslej le dvakrat stal na stopničkah.
Andrea Dovizioso vodi v skupnem seštevku, čeprav je doslej le dvakrat stal na stopničkah. FOTO: motoGP
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
26. 09. 2020 18.47
-20
O poglej, poglej. Veteranu je uspelo odpeljati en kroh hitro. Jutri na tekmi, bo mogoče uspel hitre slediti prvih 10 (njegova desetk) potem pa mu bo zmanjkalo moči. Utrujen bo in potem .... končal okoli sedmega mesta. spet.
Der.meister
26. 09. 2020 20.38
+6
Lepo bi bilo, če bi tudi tebi uspelo po 40 letih navčiti pisati se.
Ici
26. 09. 2020 21.16
+8
Ampak njega še zmeraj plačujejo v milijonih. Ti pa lahko le komentiraš tukaj na forumu. Pa še to zato, ker je zastonj. Zanimivo bi bilo videti, kaj si ti, ki se posmehuješ, dosegel v svojem življenju.
Ici
26. 09. 2020 21.17
+8
AS1983
26. 09. 2020 18.16
-12
Gladko bo jutri dovizioso izgubil vodstvo v skupnem sestevku, pricakujem gladko zmago yamahe
Mohiito
26. 09. 2020 18.12
-14
Jutri bodo kanglice in lopatke obvezna oprema.
Der.meister
26. 09. 2020 20.37
+8
So bile v Jerezu, tam se je eden lepo igral in letel po pesku.
dej no
26. 09. 2020 16.31
+20
polom ? kakšen polom, če je prvi, he he
Portolonca
26. 09. 2020 16.25
-40
A so penzionisti, dobili regres, sam prašam ??
Aligator11
26. 09. 2020 16.37
+37
Kaktusy
26. 09. 2020 16.43
+30
Ta je res dobra, za šankom dobiš odgovor iz prve roke in to od fotra, hahaha
Der.meister
26. 09. 2020 17.48
+16
mojcd
26. 09. 2020 15.38
+27
Nic ni narobe ce datw tabelo dejanskih kvalifikacij......po hofer ceni
gogi_
26. 09. 2020 15.31
+25
.jezdimir
26. 09. 2020 15.27
+24
To mi deli Doktor, najboljši vseh časov...škoda za Suzuki, da ne spregledajo, imajo daleč najboljši motor, Mir enostavno ni dorasel, Rins pa še ni saniral poškodbe. Lep pozdrav še Korlu dol v Peć...hehehe
poper00
26. 09. 2020 16.06
-24
Aligator11
26. 09. 2020 16.38
+22
Ja z končno hitrostjo 15 km/h manj od ostalih, kajne dodo...
Kaktusy
26. 09. 2020 16.40
+23
kajcenebinikolipoizkusil
26. 09. 2020 20.22
+9
najvsivedo
26. 09. 2020 15.15
+48
Bravo DR.STARINA ti boš tem mladcem vedno konkurenčen z dobrim materjalom ...brez problema še voziš pet let.
Der.meister
26. 09. 2020 15.11
+44
Bravo Rossi, jutri favorit za zmago.
9474
26. 09. 2020 15.06
-31
Svetice, mogoce kej ves, a so gume za yamaho delal pa to?
nightifly
26. 09. 2020 15.03
+34
Bravo 46 ,dobro izhodisce za jutri . Zanimivo prvenstvo , iz dirke v dirko se vrstni red menjuje , odlicno .To samo pomeni ,da ni enega motorja ,ki bi absolutno prevladoval in prakticno ze napovdal zmage v naprej . Malo prej sem gledal Markeza mlajsega ,ki je brez problemov drzal spuro na Rossiju , torej Honda sama nima problemov z ritmom in hitrostjo , edino Alex je se ni ´osvojil ´ ,kar bo v popolnosti zelo tezko ,ker je v bistvu z- grajena za brata , tako da tudi same nastavitve vsega ne morejo popraviti . Vseeno pa Alex M. lepo vozi in nikakor ne gre z glavo skozi asfalt .
FIRBCA
26. 09. 2020 14.23
+29
Joj ce bi tega reportorja, ko ne more normalno izgovort crko K bi bilo tudi dosti boljs a to je zelo moteco. Neprestano sega u besedo in kontrira. Zaradi takih gledamo tuji tv prenos. Ne razume se pa niti malo na sporte, zadnic je izjavil, da kolearji nic ne razmisljajo smo gonijo kod jim recejo iz avtov, Da ne rabijo pameti da to nikamor ne sodi. Katastrofa od reporterja in tv druzbe, da ze cevelj ni dobil.
mojcd
26. 09. 2020 14.04
+38
Velika nagrada reklam se zacenja. Pole position ima definitivno Hofer
nightifly
26. 09. 2020 13.23
+18
Kaksen fant . cas Arbolina ........... ki gre drugo leto v moto 2,kajpak.
mojcd
26. 09. 2020 12.50
+40
Vale uradno v Petronasu
MitraljezovDarko
26. 09. 2020 15.05
+30
iga_biba
26. 09. 2020 18.49
-18
so ga morali vzeti. veterana nobena druga ekipa ni hotela, kaj šele želela.
kajcenebinikolipoizkusil
26. 09. 2020 20.30
+9
Iga, tebe se še vrjetno starši sramujejo, ko bi saj znal povedat kaj te muči, da bi ti lahko ustanove pomagale!!!🤣🤣🤣
motorist_mb
26. 09. 2020 12.07
+16
Dovija takoj nagnat ker bojkotira duca...bednik pravi!
mzvezda
26. 09. 2020 11.53
-5
Čas je da Joan Mir osvoji najvišjo stopničko, ampak mora na Q osvojit vsaj drugo vrsto!!
PejtGaPogledatBrane
26. 09. 2020 12.02
-5
PejtGaPogledatBrane
26. 09. 2020 11.33
-3
Men je fajn, ker vsako dirko zmaga nekdo drug. Čakam Nakagamija. Upam.
catgod
26. 09. 2020 11.48
-13
PejtGaPogledatBrane
26. 09. 2020 11.55
-16
catgod
26. 09. 2020 10.50
-18
ZAR na tov. ducatija....da nazges vodilnega na lestvici in ostala dva, ki sedijo na letosnjem modelu sam pa sedi na lanskem GP19....je sramota
catgod
26. 09. 2020 10.51
-18
dej no
26. 09. 2020 16.29
+19
Der.meister
26. 09. 2020 17.49
+16
muci kje maš korla?? upam da ga nisi premočno.😂😂😂😂😂😂😂
Kaktusy
26. 09. 2020 19.36
+17
Muci, dej Korla pozdrav😂😂😂😂😂