MotoGP

Quartararo suvereno opravil s konkurenco, na stopničkah še Mir in Rins

Montmelo, 27. 09. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
A.V., J.B., J.K.
Komentarji
100

Na osmi dirki sezone za VN Katalonije je v elitnem motociklističnem razredu motoGP prepričljivo zmago slavil Fabio Quartararo. Francoz je bil od starta do cilja prehiter za konkurenco, na zmagovalnem odru pa sta končala še člana Suzukija Joan Mir in Alex Rins. V moto3 je premierno zmago slavil Darryn Binder, v moto2 pa je tretjič letos zmagal Luca Marini.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Tretja zmaga za Quartararoja
    02:20
    Iz 24UR: Tretja zmaga za Quartararoja
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Katalonije
    05:20
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Katalonije
  • Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Katalonije
    02:37
    Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Katalonije
  • Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Katalonije
    02:36
    Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Katalonije
  • Vrhunci ogrevanja razreda motoGP pred dirko za VN Katalonije
    11:08
    Vrhunci ogrevanja razreda motoGP pred dirko za VN Katalonije
  • Vrhunci ogrevanja razreda moto2 pred dirko za VN Katalonije
    10:50
    Vrhunci ogrevanja razreda moto2 pred dirko za VN Katalonije
  • Vrhunci ogrevanja razreda moto3 pred dirko za VN Katalonije
    06:08
    Vrhunci ogrevanja razreda moto3 pred dirko za VN Katalonije
  • Razmere na dirkališču Circuit de Catalunya pred začetkom nedeljskega ogrevanja
    01:39
    Razmere na dirkališču Circuit de Catalunya pred začetkom nedeljskega ogrevanja
  • Vrhunci kvalifikacij vseh razredov pred dirko za VN Katalonije
    02:58
    Vrhunci kvalifikacij vseh razredov pred dirko za VN Katalonije
  • Predstavitev dirkališča Circuit de Catalunya
    01:22
    Predstavitev dirkališča Circuit de Catalunya

Že sam uvod v osmo dirko sezone je ponudil nepričakovan zdrs Andree Doviziosa po 'bližjem srečanju' z Johannom Zarcojem, kar je Italijana povsem iztirilo, zavedajoč se dejstva, da je z ničlo v Barceloni izgubil pomembne točke v boju za naslov svetovnega prvaka. 

Vodilni dirkači v skupnem seštevku svetovnega prvenstva so se pred dirko ukvarjali predvsem z vprašanjem obrabe pnevmatik, ki je tudi tokrat na stezi v Montmeloju odigrala ključno vlogo. To je najbolj na svoji koži občutil Franco Morbidelli, ki je odločno startal, a je bil tokrat že kmalu po startu močnejši, spretnejši in hitrejši Italijanov moštveni kolega pri Petronasu Fabio Quartararo, ki do prečkanja ciljne črte vodstva ni izpustil iz rok. Dolgo časa jima je s preudarno vožnjo sledil prekaljeni Valentino Rossi, ki pa je šest krogov pred koncem storil podobno napako kot malce pred tem KTM-ov Pol Espargaro in posledično ostal brez končne uvrstitve.

Rossijev zdrs sta še najbolje izkoristila člana Suzukija Joan Mir in Alex Rins, ki sta s pritiskom iz ozadja z zmagovalnega odra izrinila Franca Morbidellija, ki je dirko za VN Katalonije končal na nehvaležnem četrtem mestu. Boj za drugo mesto je na koncu pripadel v tej sezoni izjemnemu Miru (100 točk), ki v skupnem seštevku za vodilnim Quartararojem (108 točk) na drugem mestu zaostaja za pičlih osem točk. Avstralec Jack Miller nadaljuje s konstantno dobrimi predstavami in je tudi tokrat s petim mestom zaokrožil najboljšo peterico. Precej več je od dirke v Barceloni pričakoval najboljši na petkovih uvodnih treningih Maverick Vinales, ki pa je na glavni dirki preprosto odpovedal in končal na zanj skromnem devetem mestu. Predenj so se od šestega do osmega mesta razvrstili Francesco Bagnaia, Takaaki Nakagami in Danilo Petrucci.

Najboljšo deseterico je z 10. mestom zaokrožil Cal Crutchlow, ki se je vrnil po težavah z gležnjem.    

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Italijansko-angleški dvoboj za zmago v moto2 
Že kmalu po začetku dirke v drugem razredu je pobudo prevzel vodilni v skupnem seštevku Luca Marini, ki mu je kot edini, pa čeprav je slabo startal, uspel slediti Sam Lowes. Sedem krogov do konca je Anglež sploh prvič na dirki prehitel Italijana, ki pa mu je kmalu uspel vrniti. Lowes se je štiri kroge do konca znova vrnil v vodstvo, a je imel Marini še enkrat pripravljen odgovor. V tem času si je vodilna dvojica privozila neulovljivo prednost pred tretjim Fabiem di Gianntoniem, ki je vozil nekoliko previdneje, saj ni želel tvegati uvrstitve na zmagovalni oder. Italijan je namreč pred VN Katalonije zasedal šele 17. mesto v skupnem seštevku. 

Končno odločitev o zmagovalcu smo dobili v predzadnjem krogu, ko je Lowes v enem izmed ovinkov zgrešil idealno linijo, kar je Marini takoj izkoristil in si privozil nekaj metrov prednosti, ki je ni več izpustil iz rok. Z novimi 25 točkami je Marini še povečal prednost v skupnem seštevku. Drugi Enea Bastianini je imel namreč kar nekaj tehničnih težav in je na koncu lahko zadovoljen, da je dirko zaključil kot šesti. Razlika na vrhu tako znaša 20 točk. Tretji ostaja Marco Bezzecchi, ki je bil tokrat še mesto skromnejši od Bastianinija, četrti pa je Lowes. 

"Naredil sem napako, Luca pa je to izkoristil in na koncu sem se moral zadovoljiti z drugim mestom. Sicer sem razočaran, da mi ni uspelo slaviti, a lepo je bilo znova voditi dirko. Za menoj je dober konec tedna" je dogajanje na VN Katalonije povzel 26-letni Anglež. 

"Z gumama sem bil na limitu, tega zagotovo nisem pričakoval, zato sem na sredini dirke začel nekoliko varčevati, a me je Lowes kmalu prehitel. Moral sem znova pritisniti na plin. Na koncu mi je na srečo uspelo. Takšen ritem moramo zadržati tudi v prihodnjih koncih tedna," se je v prihodnost že zazrl zmagovalec Marini, ki je slavil svojo tretjo zmago v aktualni sezoni. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Neumnost McPheeja v moto3
Najbolje je dirko v najšibkejšem razredu začel zmagovalec sobotnih kvalifikacij Tony Arbolino, ki je na krilih novo podpisane pogodbe – prihodnje leto bo dirkal v razredu moto2 – nadzoroval dirko. Vse do napake 19 krogov pred koncem, ko sta ga v enem zavoju ugnala Albert Arenas in Darryn Binder. A 20-letni Italijan je kmalu popravil svojo napako, 17 krogov do konca je znova vodil, za njim pa so si, kot smo za razred moto3 že navajeni, dirkači sledili eden za drugim, kar je obetalo sila zanimivo drugo polovico dirke. 

Pot do morebitne zmage je Arbolinu dodatno olajšal tudi John McPhee. Škot je v ovinku številka štiri na silo prehiteval dotlej vodilnega v skupnem seštevku Alberta Arenasa in ob tem storil veliko neumnost, po kateri sta oba končala v pesku. A tudi brez dveh izmed glavnih kandidatov za končno zmago Arbolina nikakor ni čakalo lahko delo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V zadnjih krogih je tako "na glavo" šel Binder, ki je tvegal vse, za kar je bil na koncu tudi poplačan. Arbolino, najboljši v prvem delu dirke, je zaključil kot drugi, tretji pa je bil Dennis Foggia. Glavna osmoljenca McPhee in Arenas sta si vsaj malo oddahnila zaradi slabšega izkupička Aia Ogure. Japonec je sicer prevzel vodstvo v skupnem seštevku, a po 11. mestu nikakor ne more biti zadovoljen.

Za 22-letnika je to sploh prva zmaga v šesti sezoni dirkanja v razredu moto3. Južnoafričan si je verjetno po 25 točkah še toliko bolj oddahnil, ker je na prejšnjih dveh dirkah v Misanu zabeležil dva odstopa. "Neverjetno, ne morem opisati. Barcelona ja zame res posebno mesto. Danes sem se počutil odlično. Hvala celotni ekipi, ki je pripomogla k današnjemu uspehu, in staršem ter prijateljem, ki so dirko spremljali od doma," je tik po koncu razlagal vidno navdušeni Binder. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najboljši čas, a tudi padec za Quartararoja
Na ogrevanju elitnega razreda smo videli padec enega prvih favoritov za končno slavje Fabia Quartararoja, ki je za trenutek izgubil nadzor nad motociklom v zavoju številka štiri, zaradi česar je zapeljal v pesek in kasneje padel. Tudi s Francozom – podobno kot s Fernandezom v razredu moto2 – ni bilo nič hujšega. Yamahin dirkač je le nekaj minut kasneje nadaljeval vožnjo po stezi v Montmeloju. Kmalu zatem pa je praktično identično napako na istem zavoju storil še KTM-ov Brad Binder, ki je predčasno zaključil ogrevanje. 

Quartararojevega časa, ki ga je postavil še pred padcem, do izteka ure ni popravil več nihče. Drugi je bil Takaaki Nakagami, tretji pa Valentino Rossi, ki je s tem dokazal, da se na VN Katalonije počuti odlično.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ogenj v moto2 in tradicionalni uvod najšibkejšega razreda
Za prvo veliko vznemirjenje nedeljskega sporeda je poskrbelo že ogrevanje dirkačev v moto2, med katerim je Augustu Fernandezu med vožnjo zagorel motocikel. 23-letni Španec je bil primoran zapeljati v pesek in nato odskočiti z motocikla, kar mu je na srečo uspelo, tako da ogenj ni pustil hujših posledic. V drugem razredu je bil sicer najhitrejši Luca Marini, za njim pa sta bila Sam Lowes in Jorge Martin

Kot smo to že vajeni, so nedeljski program odprli dirkači razreda moto3, ki so najprej opravili z dopoldanskim ogrevanjem. Videli smo izjemen obet za samo dirko, saj je najhitrejši Italijan Niccolo Antonelli za vsega tisočinko sekunde ugnal vodilnega v skupnem seštevku Alberta Arenasa. Tretji najboljši čas je postavil Gabriel Rodrigo.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

15.42

Quartararo suvereno do zmage, na stopničkah še oba Suzukija!

Fabio Quartararo je brez večjih težav ohranil visoko prednost pred zasledovalci in še tretjič v letošnji sezoni pokoril konkurenco. Na drugo in tretje mesto sta se zavihtela oba Suzukija, Joan Mir oziroma Alex Rins. Morbidelli je bil na koncu četrti.

15.40

Morbidelli brez stopničk?

Člana Petronasa je na tretjem mestu prehitel še Alex Rins, ki je 'po šolsko' v enem od ovinkom pridobil prednost pred italijanskim dirkačem in ga bržkone 'obsodil' na nehvaležno 4. mesto.

15.38

Mir prehitel Morbidellija

Bilo je le vprašanje trenutka, kdaj bo Joan Mir na drugem mestu prehitel Franca Morbidellija, ki ima od sredine dirke velike težave z obrabo pnevmatik.

15.33

Quartataro na pragu tretje zmage

Fabio Quartararo je dobre kroge tri kroge pred koncem dirke v najboljšem položaju za zmago. To bi bila Francozova tretje v letošnji sezoni.

15.29

Mir 'grozi' Morbidelliju

Joan Mir se nevarno približuje trenutno drugouvrščenemu Morbidelliju, ki je predaleč od vodilnega Quartararoja, ki se mu tako nasmiha tretja zmaga v letošnji sezoni svetovnega prvenstva.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
28. 09. 2020 11.31
-12
Kje je Rossi? Ni napovedoval zmage? Spet nič od nič. Že enajsto leto.
txoxnxy
27. 09. 2020 21.53
-52
Rosi je kot Šarec vse ve in vedno so vsi okoli njega krivi za njegov polom. Adijo obema.
Aligator11
28. 09. 2020 09.05
+10
nightifly
27. 09. 2020 19.51
+46
Vale zdrsnil ? Se zgodi , se je ,in se vcasih se bo se zgodilo . Vsekakor tega ni bilo treba , ampak Dohtar se je vedno znal dobro pobrati .
CrackMilko
27. 09. 2020 20.28
-47
Aligator11
28. 09. 2020 08.05
+45
Dej ne bluzi model. Bil je v igri za zmago. JB ga, zaružil pač je tako kot zna predvsem MM in to je to. Kaj hočemo sedaj. Poglej raje kje je un Vinales kruzal. Še dobro, da je Rosi padel, je tako naš strašne Maverick pridobil vsaj eno mesto. Katastrofa od človeka.
StAnalitik
27. 09. 2020 19.48
+33
VINALES je dirkač kot si ga lahko vsako moštvo še.kako želi Bo dokazal naslednjo dirko,ko se bo boril ... za nekaj že
Uporabnik1923750
27. 09. 2020 19.44
-12
Rossi to ti je bla verjetno zadna šansa, pa si sam zayebho z zadnjima dvema padcema.. s tremi padci zgubil 30-40 pik..ajajaj
StAnalitik
27. 09. 2020 19.46
+35
pinocio
27. 09. 2020 19.17
-37
ma kok prvoščim Dovizioso bl kot doktorju pa sm letnik74 jeba
Aligator11
28. 09. 2020 08.07
+33
alesnicar
27. 09. 2020 18.23
-25
vin12 zej lajej. brabo mir. mm je prav reko. kot da nisce nebi hotel biti prvak... mm93 samo jako!
Profesormarck
27. 09. 2020 17.45
-13
ej ga,kaj rečt..bravo fabiu za zmago,morbideliju je hudo streslo yamaho,čudno,da se je sploh rešil.Mir odlilen,boljši je kot rins.Tudi rozek,pohvale vredna borbenost,padec pač zarad želje po zmagi..še ga ni za odpisat.Večkrat sem si ogledal padec zarkova in dovia,po mojem je bil kriv petruči,ta je mal zdrsnil,zarkov se je ustrašil,pa je mal preveč po zavori stisnil.Vinko pa,kot vinko,petelin se na kvalifikacijah,na dirki pa zmrzne,ta ne more bit nikakor letošnji zmagovalec.Komaj čakam,da se vrne Profesor Marc,da mal popestri dogajanje..za tega jaz namreč navijam,če slučajno še ker ne ve.
ALI-S
27. 09. 2020 17.08
-56
Yamaha = Yam = Jam = marmelada 😂😂😂
march76
27. 09. 2020 17.05
-30
Marquez mogoče res ni tako dober kot smo mislili,morda ima srečo da so ostali 3 razrede slabši...
.jezdimir
27. 09. 2020 17.03
+10
Žal se Rossiju obetavni vikend ni zaključil po pričakovanjih, je pa dokazal da je še kako konkurenčen, tako da lahko mirno zre z optimizmom v prihodnost. Sem pa razočaran nad Suzukijem, trenutno najboljši motor nikakor ne znajo pripeljati do zmage, Mir enostavno ni dorasel, Rins pa upam da se do naslednje dirke dokončno zaceli in končno dokaže kam ta znamka spada, že danes je pokazal bistveno več kot neobremenjeni Mir, ki žal nima zmagovalne mentalitete in nikakor ni sposoben izkoristit izredni potencial motorja.
CrackMilko
27. 09. 2020 17.09
-50
Res je konkurenčen, ampak ne v Moto GP temveč v kakih funny video kompilacijah. Njegovi izleti na pesek so že smešni.
9474
27. 09. 2020 17.10
-14
A ni honda najboljsa? Aja zdej k suza mal zobe kaze, je kar naenkrat suza najboljsa... Jao jao jezdic
CrackMilko
27. 09. 2020 17.15
-49
Daleč najboljši motor je Yamaha, a imajo nesposobne šoferja. Eden od njih je extra nesposoben, mojster izletnih con.
.jezdimir
27. 09. 2020 17.17
+43
Honda se sama izloča z najslabšimi dirkači, upam da jih Suzuki ne kopira, na srečo imajo vsaj Rinsa, ki trenutno še ni zaceljen, upam pa da bo na red do naslednje dirke...hehehe
Igorogi
27. 09. 2020 18.02
-45
Ker je moderator iz meni neznanih razlogov zbrisal prejšnji komentar, naj ga ponovim. Yamaha je že vrsto let najbolj konstanten in konkurenčen motor. Problem je v tem, da ga vozijo penzionisti in nekonstantni mladci. Še dobro, da je ne vozi MM, saj bi v nasprotnem nabrisal Rossija za cel krog in s tem uničil mit dirkaškega doktorja.
kajcenebinikolipoizkusil
27. 09. 2020 18.20
+48
Igor, dirkaski doktor vam je kruta realnost...!🤣🤣🤣
Igorogi
27. 09. 2020 19.02
-45
Za mene je od tistega trenutka dalje, ko je brcnil Marca, zgolj nikoli odrasel prepotentnež.
Drumbass
27. 09. 2020 19.09
+28
res je konkurenčn...če bi imela dirka 10 krogov..se pa trudi res..za razliko od drugih mladičev..
.jezdimir
27. 09. 2020 19.38
+48
igorzrogovi tebe precej žlehtnoba razžira, žal se ne obvladaš...hehehe
kajcenebinikolipoizkusil
27. 09. 2020 19.39
+49
Igor Ce bi se mičkeno spoznal, bi vedel da je edino pravilno naredo, vsaka čast doktorju, od takrat ga se bol spostujem, murkež bi takrat mogo dobit črno zastavo...
Igorogi
27. 09. 2020 19.48
-46
Resnica o Rossiju te kot vidim boli. Čas bi bil, da odrasteš. A ne boš, kot nikoli ne bo tvoj idol. Jbg, tako je in nimamo kaj.
kajcenebinikolipoizkusil
27. 09. 2020 20.13
+43
Igor Daj povej kak ti vidis resnico o rossiju, ker resnica o rosiju je nekaj božanskega, to kar je on naredil in se vedno dela za gp je neprecenljivo, bos videl ko bo nehal, upam samo da pripelje svojo ekipo v gp, da bomo njegovi navijaci vsaj zarad tega ostali, ker drugac bo na tribunah korona po koroni...!
Aligator11
28. 09. 2020 08.10
+34
Zvonko, poglej si kako je funny tvoj MM ko se po bolnicah vlači zaradi konstantnega funny peskanja. Uboji on z takimi navijači kot si ti. Nihče te ne mara. Verjetno imaš klobaso obešeno okrog vratu, da te imajo vsaj psi za mar:)
Aligator11
28. 09. 2020 08.13
+36
Kaj pa ti narediš z komarjem, ki brenči okrog tebe?
Igorogi
28. 09. 2020 17.06
-4
Resnica o Rossiju? Do trenutka, ko je brcnil Marca je bil šampion. Od tistega trenutka dalje je zgolj pez.. (ne smem napisati, ker bi me moderator izbrisal). Nihče pri zdravi pameti si ne bi smel privoščiti tega. Nihče! Ti in oni jezimir (in ne jezdimir) imata pač težave s percepcijo in ne razlikujeta med prav in narobe.
.jezdimir
29. 09. 2020 10.59
+3
Ocena tvojih zmazkov pove več kot tisoč besed...hehehe
Igorogi
29. 09. 2020 20.15
-1
Sorva_1
27. 09. 2020 16.45
-8
Včeraj, po kvalifikacijah, je zgledalo veliko boljše. YAM rules! Sem vesel za YAM, potrjena prevlada. Škoda za smolo 46. Nekako ne razumem, zakaj tovarniške YAM niso hitrejše oz. konstantnejše. Kakorkoli, zmaga je zmaga! Čestitke 20, sedaj postaja resen prvi favorit za naslov! Čestitke tudi obema SUZ, še posebno ponovno zelo dobremo 36! Zdi se, da 36 zna iztržiti max na dirki v danih razmerah. Tovarniška HON z 6 pa spet na zadnjem mestu. Med moštvi pa je tovarniška HON prav na zadnjem mestu med vsemi moštvi! V konstrukturskem pa predzadnji! GO GO GO YAM!
Sne?er All in
27. 09. 2020 16.33
+3
Rossi se je sam pošolal. Vinjales kot Lorenzo...
gogi_
27. 09. 2020 16.22
+6
A mm je ponovil rezultat od zadnjih dirk:)
gogi_
27. 09. 2020 16.22
+8
rr3
27. 09. 2020 16.19
-15
VR je našel edini način kje lahko konkurira MM. Bravo...
cbrman
27. 09. 2020 16.16
+13
Quartararo je s to zmago bližje naslovu prvaka , Mir z drugim mestom, (p)ostaja v dirki za prvaka, dobra dirka tudi za Rinsa na tretjem mestu.... Dovi, Rossi in Vinales pa, sanj o prvaku v letu 2020 je žal konec....
Božji hram
27. 09. 2020 16.09
-8
nightifly
27. 09. 2020 16.09
+18
Cel vikend sem gledal ,kako je ´sikana´ pobirala dirkace , in prav na njej je danes zdrsnil tudi Dohtar . Skoda , imel je dober ritem , in kot je bilo videti ,je vozil zelo zelo previdno ,ceprav na limitu . Tako pac je , pogoji so bili za vse enaki , vedno bolj preseneca Brivio s svojimi Suzukiji- oba odlicna . Vseeno pa sem vesel za Rossija , ki zna peljati dobro in hitro , pa tudi za oba Petronasa in Bagnaia -o.
ALI-S
27. 09. 2020 16.07
-25
rosi ni mel ritma... je pa mel rit od ritma ja 😂😂😂 za uccija ta pravo da mu da v garazi
Aligator11
28. 09. 2020 09.07
+1
felix59 drugič
27. 09. 2020 15.55
+2
Rumeni ste še do nedavnega stalno bruhali , Marquez v pesku , Marquez v pesku , No sedaj vidite kdo je v peskovniku , še lopatko in kanglico mu prinesite !!!
Uros Mlinar
27. 09. 2020 17.24
+15