MotoGP

VN Portugalske: Razgatlioglu zmagovalec prve dirke, Rea odstopil

Portimao, 02. 10. 2021 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.V., N.M.
Komentarji
10

Pred najboljšimi dirkači v razredu Superbike je 11. preizkušnja sezone za VN Portugalske. V kvalifikacijah se je znova najbolje znašel izjemni turški dirkač Toprak Razgatlioglu (Yamaha), ki je s časom 1:40.219 postavil rekord kvalifikacijskega kroga, prvič na tem dirkališču po letu 2018. Iz prve startne vrste sta se v dirko podala še Jonathan Rea (Kawasaki) in nekoliko presenetljivo Leon Haslam (Honda). Zmagovalec prve dirke je postal Razgatlioglu, ki je po padcu Jonathana Ree imel lažjo nalogo. V nedeljo nas čakata dve novi preizkušnji, na VOYO začnemo ob 11.55.

Več videovsebin
  • Vrhunci sobotne dirke razreda Superbike
    07:19
    Vrhunci sobotne dirke razreda Superbike
  • Vrhunci sobotnih kvalifikacij pred VN Portugalske
    02:51
    Vrhunci sobotnih kvalifikacij pred VN Portugalske

Prva dirka Turku

Prva dirka v Portimau je bila tudi v znamenju boja za naslov prvaka med Toprakom Razgatlioglujem (Yamaha) in Jonathanom Reo (Kawasaki). Na startu je vse minilo brez večjih presenečenj, vodilni položaj je po prvem štartnem mestu obdržal Turek, tik za njim je bil Rea, ki je vseskozi želel prevzeti mesto vodilnega. 19 krogov pred koncem sta se dirkača tudi zadela. Redding je na tretjem mestu pazljivo čakal na njuno napako in napad. 18 krogov pred koncem je Rea prevzel vodstvo. Vodilna trojica je po vsega štirih krogih uprizorila že nekaj zanimiv prehitevanj, Rea je v naslednjem krogu pri visoki hitrosti padel in predčasno zaključil dirko, vodilni položaj je takrat držal Scott Redding.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po tem, ko je Rea dirko končal, se je borba za zmago nadaljevala med Reddingom in Turkom Razgatlioglujem, na tretjem mestu je bil Michael Ruben Rinaldi. Turek Reddinga ni napadal, temveč mu pametno sledil v ozadju, kajti zanj je bila ta dirka že dobljena, v kolikor pride do cilja. Nekje na polovici dirke se je Turek le odločil za napad in prevzel prvo mesto ter si takoj privozil veliko prednost. Boj za tretje mesto se je odvijal med Alvarom Bautisto, Lorisom Bazom in Michaelom Van der Markom. Šest krogov pred koncem sta Andrea Locatelli in Van der Mark  s padcem končala dirko. V naslednjem krogu je Redding napadel, vendar je Turek vseeno obdržal vodilni položaj. Scenarij se je do konca dirke še ponovil, dirkača sta tri kroge pred koncem tudi trčila, a trk ni bil usoden za nobenega od njiju. Zmagovalec dirke je tako Razgatlioglu, na drugem mestu je končal Redding, tretji pa je bil Baz, po tem, ko je tik pred ciljem Bautista odstopil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V skupnem seštevku se je na prvem mestu še utrdil Razgatlioglu, ki ima 474 točk, drugi je Rea z 429 točkami, tretji pa Redding, ki ima 395 točk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kvalifikacije

Z opoldanskimi kvalifikacijami je najbolje opravil Razgatlioglu, ki si je z rekordnim časom kroga (1:40.219) pridirkal najugodnejše startno izhodišče pred popoldansko prvo dirko. Vseskozi mu je bil za petami njegov najbližji zasledovalec za skupno zmago v svetovnem prvenstvu, Britanec Rea na Kawasakiju, ki pa je zaostal za dobre tri desetinke sekunde. "Čestitam Topraku za izjemen čas kroga. Ta rezultat je resnično fantastičen, a pred nami je še popoldanska dirka. Dirkališče v Portimau mi sicer zelo ustreza, tako da imam dober občutek pred nadaljevanjem tekmovanja. Najpomembnejše bo storiti manj napak od tekmecev," je po drugem mestu v kvalifikacijah dejal Rea. Prijetno presenečenje je pripravil še en britanski predstavnik, in sicer Leon Haslam (Honda), ki pred prihodom na Portugalsko ni kotiral visoko. A z borbeno in dokaj natančno vožnjo se je uspel prebiti vse do tretjega mesta in posledično prve startne vrste. "Tudi zaostanek za Razgatlioglujem ni tako velik. A najpomembnejše je, da se dobro pripravim tudi na dirko. To je tisto, kar mi manjka skozi vso sezono, da dobre občutke s kvalifikacij prenesem na samo dirko," pa je kvalifikacijsko vožnjo ocenil tretjeuvrščeni Haslam.

"Hladnokrvni" Turek je še enkrat več dokazal, da misli resno v boju za naslov svetovnega prvaka. Čeprav je do konca sezone ostalo še devet dirk, je Razgatlioglu z novim 'polom' napovedal kandidaturo za nadaljevanje zmagovitega niza tudi na Portugalskem. "Videli bomo, kako bo vse skupaj videti na dirki. Kvalifikacije so mi dobro uspele, a nič še ni odločenega. Zavedam se, da me čakajo tri zelo zahtevne dirke, tudi konkurenca ima namreč svoje načrte ... Če mi uspe ohraniti dobre občutke s kvalifikacij, se lahko nadejam dobrega rezultata tudi na dirki," ja sporočil turški dirkač. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rezultati kvalifikacij:
1. Toprak Razgatlioglu (Yamaha) 1:40.219
2. Jonathan Rea (Kawasaki) +0.305
3. Leon Haslam (Honda) +0.561
4. Scott Redding (Ducati) +0.655
5. Michael van der Mark (BMW) +0.754
6. Alvaro Bautista (Honda) +0.794
7. Andrea Locatelli (Yamaha) +0.927
8. Garrett Gerloff (Yamaha) +1.069
9. Loris Baz (Ducati) +1.165
10. Michael Ruben Rinaldi (Ducati) +1.186

Do konca sezone v razredu Superbike sta poleg tokratne preizkušnje za VN Portugalske ostali še dve - predzadnja bo na sporedu 17. oktobra (VN Argentine), zadnja pa 21. novembra (VN Indonezije).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

goveja župca
02. 10. 2021 17.57
Toprak je letos res izjemen, tudi R1 izgleda fenomenalno. Ce pa bi imel gnare, bi se vseeno tezko odlocil med novim modelom R1 ali ZXR-om... V bistvu bi to bile sladke skrbi, hehe... Tanova CBR-ka mi je sicer zlo vsecna, ampak tista njihova staromodna grafika mi kravzlja moj obcutljiv estetski cut. Tud GSXR-a se ne bi branil, kamoli Bemfla. Za Panigala bi moral pa prodati svoj flet, torej, no go.
dugi159
02. 10. 2021 18.59
+0
goveja župca
02. 10. 2021 19.20
Mam R1, sam letnik 2016.... S cifro 41 gor, Nori-san :)
Uporabnik1539730
02. 10. 2021 16.31
+1
Lepa dirka.... Mislim, da bo počasi, kot je bilo med letim 96 in 2000, ko je bil super bike bolj zanimiv od Moto gp
Caffe Racer
02. 10. 2021 15.51
+2
JR, sedaj bo pa res težko, žal! Bravo Toprak, izvrstna vožnja, zanesljivo in natančno do cilja. Ni se pustil zmesti in zaslužena zmaga. Odlična dirka. Bravo tudi Gaber Keržišnik za dinamične komentarje. Res gledljivo.
Prototip
02. 10. 2021 14.20
+6
Zakaj taka reklama za superbike,če v sloveniji realno to gleda 50- gledalcev??
Caffe Racer
02. 10. 2021 15.52
-1
dugi159
02. 10. 2021 19.00
Ja na vojo , ostali ze leta gledamo na eurosportu
Caffe Racer
02. 10. 2021 12.09
+0
Rea, sedaj boš pa res moral iztisniti iz sebe vse moči, Toprak je leto zelo močan. Bo očitno zelo trd oreh za Reo. Vseeno držim pesti za Rea, zmaga pa naj najboljši...
mr_cat
02. 10. 2021 10.58
-1
Menda ima boljs obcutke kt rosi