MotoGP

VN Francije: Quartararo do 'pola', iz prve startne vrste še Miller in Petrucci

Le Mans, 10. 10. 2020 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.J., J.B., A.V.
Komentarji
23

V elitnem motociklističnem razredu si je najugodnejši startni položaj pred nedeljsko glavno dirko za VN Francije v Le Mansu privozil domači adut Fabio Quartararo. Iz prve startne vrste bosta krenila še Jack Miller in nekoliko presenetljivo Danilo Petrucci. V osrednjem razredu moto2 je bil najhitrejši Joe Roberts, v najšibkejšem moto3 pa Jaume Masia.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Fabio Quartarararo na najugodnejšem startnem položaju
    02:18
    Iz 24UR: Fabio Quartarararo na najugodnejšem startnem položaju
  • Vrhunci sobotne dirke razreda motoE za VN Francije
    00:59
    Vrhunci sobotne dirke razreda motoE za VN Francije
  • Vrhunci kvalifikacij razredov moto2 in moto3 pred dirko za VN Francije
    01:31
    Vrhunci kvalifikacij razredov moto2 in moto3 pred dirko za VN Francije
  • Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP pred dirko za VN Francije
    07:39
    Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP pred dirko za VN Francije

 

Do najugodnejšega startnega položaja pred nedeljsko glavno dirko za VN Francije je z najhitrejšim krogom kvalifikacij prišel Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT), ki je najbližjega zasledovalca, Avstralca Jacka Millerja (Pramac Racing), prehitel za dobri dve desetinki sekunde, medtem ko je tretjeuvrščeni Italijan Danilo Petrucci (Ducati Team) zaostal še za slabo desetinko in pol več.

Dolgo časa je zelo dobro kazalo tudi drugemu članu Ducatija Andrei Doviziosu, ki pa je z zadnjim krogom nekoliko poslabšal svoj položaj in bo kot šestouvrščeni v jutrišnjo dirko krenil iz druge startne vrste. Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol) je izkoristil pametno izbiro pnevmatik na precej nepredvidljivi stezi v Le Mansu in kvalifikacije zaključil na zelo dobrem četrtem mestu. Ob Britancu in že omenjenemu Doviziosu bo iz druge startne vrste krenil še petouvrščeni Maverick Vinales (Monster Energy Yamaha MotoGP), ki je za ljubljencem domačega občinstva zaostal za dobre štiri desetinke sekunde. Francesco Bagnaia (Pramac Racing) je zasedel sedmo mesto, prvo deseterico pa so zaokrožili Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing) z osmim, Johann Zarco (Esponsorama Racing) z devetim in Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) z desetim mestom.   

Iz prve kvalifikacijske skupine sta napredovala Danilo Petruci in Francesco Bagnaia. Slednji je tik pred zdajci z drugega mesta izrinil Joana Mira, ki ga v nedeljo čaka neugodno izhodišče. Španec je ta hip še vedno drugi dirkač v skupnem seštevku, za prvim Quartararojem pa ima le osem točk zaostanka. Dirko bo začel kot 14., saj ga je prehitel tudi Japonec Takaaki Nakagami. Sledi druga skupina, v kateri se bodo dirkači pomerili za 'pole position'. 

Četrti prosti trening elitnega razreda je bil prekinjen 17 minut pred koncem, saj se je iz dirkalnika KTM-ovega Miguela Oliveire razlilo olje, tako da razmere niso bile več dovolj varne za dirkanje. Po približno 20-minutni prekinitvi se je dogajanje na stezi v Le Mansu le lahko nadaljevalo, portugalski dirkač pa je kmalu zatem znova padel. Pred začetkom kvalifikacij so bili sicer daleč najbolj razpoloženi dirkači Yamahe. Četrti prosti trening je namreč dobil Franco Morbidelli, sledili pa so mu Maverick Vinales, Fabio Quartararo, ki je bil najboljši na tretjem treningu, in še Valentino Rossi. Izkušeni Italijan je svoj najboljši čas vpisal tik pred iztekom ogrevalnega časa. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V razredu moto2 najhitrejši Roberts, iz prve startne vrste še Lowes in Gardner
Joe Roberts je zmagovalec kvalifikacijske dirke v osrednjem razredu moto2 za VN Francije. Čeprav v zadnjem krogu ni bil med najhitrejšimi, je bilo kljub temu to dovolj za najugodnejši startni položaj, iz prve vrste pa bosta ob Američanu v jutrišnjo dirko krenila še Sam Lowes in Remy Gardner.

Drugouvrščeni Lowes je za Robertsom zaostal za dobrih osem stotink sekunde, Gardner pa za slabi dve desetinki. Več od pričakovanj se je mučil Luca Marini, ki je ciljno črto prečkal kot šesti z zaostankom dobrih štirih desetink sekunde. Predenj sta se na četrto in peto mesto uvrstila Jorge Martin oziroma Marco Bezzecchi, Enea Bastianini, ki se bori za naslov svetovnega prvaka, pa si je z devetim mestom pošteno otežil položaj pred dirko. 

Ob Italijanu bosta iz tretje startne vrste dirko v Le Mansu začela še Xavi Vierge, ki je bil sedmi, in osmouvrščeni Jake Dixon iz Velike Britanije. Prvo deseterico je zaokrožil Stefano Manzi.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kvalifikacije v moto3 
V prvi skupini kvalifikacij so si pot v drugo izborili Dennis Foggia, Rjusei Jamanaka, Gabriel Rodrigo in Kaito Toba. Slednji si je svoje mesto izboril prav v zadnjem hitrem krogu, ko se je čas na uri že iztekel. S časom 1:42.137 pa je postavil celo najboljši čas počasnejše kvalifikacijske skupine. 

V drugi skupini, v kateri smo videli kar nekaj padcev, je bil na koncu najhitrejši Španec Jaume Masia, ki je tako prišel do prvega 'pole-positiona' v tej sezoni. Sledil mu je rojak Albert Arenas, tretji pa je bil Britanec John McPhee. Vodilni v skupnem seštevku Ai Ogura je bil med tistimi, ki so kvalifikacije sklenili v pesku, v nedeljo bo tako startal šele s 17. položaja, kar zagotovo ni najboljša popotnica. V še en padec, ki bi se lahko končal bistveno huje, sta bila vpletena Jamanaka in Andrea Migno, a sta jo tako Japonec kot Italijan na srečo odnesla brez prask.

Iz druge startne vrste bodo sicer dirko začeli Sergio Garcia, Gabriel Rodrigo in Tony Arbolino, tretjo pa sestavljajo Ajumu Sasaki, Romano Fenati in Raul Fernandez.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Petkovo dogajanje v znamenju neugodnega in spremenljivega vremena
Razmere za dirkanje so bile v petkovem programu prvega in drugega prostega treninga zelo spremenljive. Na prvem mokro in spolzko, popoldne pa je že bilo veliko ugodnejše, na še vedno vlažni stezi pa se je v razredu moto3 najbolje znašel Čeh Filip Salač. Čas 1:44,820 je bil več kot 11 sekund hitrejši od njegovega jutranjega dosežka, v svojem zadnjem hitrem krogu pa je Salač s prvega mesta izrinil kontroverznega Italijana Romana Fenatija, ki se mu v svojem zadnjem poskusu ni uspel približati bolj kot na 0,039 sekunde zaostanka. Tretji je bil po drugem mestu na jutranjem treningu Britanec John McPhee, ki pa je za vodilnima že zaostal za več kot pol sekunde (+0,525). V uvodu v podaljšani vikend v Le Mansu je bil v težkih razmerah in na razmočen asfaltu, kjer so si padci kar vrstili, najhitrejši čas postavil Italijan Andrea Migno. Njegov dosežek 1:54,810 je bil neulovljiv za drugouvrščenega Britanca McPheeja in Španca Alberta Arenasa. Sobotni program so prav tako odprli predstavniki najšibkejšega motociklističnega razreda. Dirkače so v nadaljevanju pozdravili tudi sončni žarki, še posebej so se razveselili suhe steze. Na tretjem prostem so se karte premešale, najboljši čas uvoda je dosegel Španec Raul Fernandez (1:42,153), drugega in tretjega pa Italijana Celestino Vietti in Romano Fenati. So pa (tradicionalno) majhne razlike na vrhu napovedovale silno zanimiv četrti prosti, oziroma kvalifikacije pred nedeljsko dirko za VN Francije, dirkači pa so odpeljali tudi precej boljše čase kot v nekaj slabših petkovih razmerah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Klasično hladna in vlažna francoska steza v Le Mansu je tudi tokrat, ko je šlo za petkov program, postregla s temperaturami okoli 15 stopinj in dežjem, kombinacija tega je pomenila, da smo že v prvem treningu najnižjega razreda videli skoraj 20 padcev, v srednjem razredu je zelo hud padec preživel Luca Marini, v kraljevem se je ob vseh elektronskih pomagalih videlo predvsem veliko zdrsov. Za Fabia Quartararoja ki je vodilni v prvenstvu, se je prvi trening končal zelo slabo na 18. mestu, je pa z najboljšim časom presenetil Bradley Smith na Aprilii, a v drugem se je na deloma suhi stezi pričakovano najbolje izkazal mojster mešanih razmer Jack Miller. Tudi v soboto je bilo, navkljub suhi stezi v Le Mansu, dokaj kaotično predvsem na tretjem prostem treningu kraljevega razreda. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Četudi so bili pogoji zelo dobri, pa so dirkači kot po tekočem traku beležili padce. Quartararo, Rossi, Joan Mir, predvsem pa najhitrejši v petkovem programu Jack Miler in drugi so imeli predvsem v tretjem in četrtem ovinku kar precej težav in so celo zleteli s steze. Avstralčev padec je bil naravnost spektakularen, a se je na srečo končal brez posledic in bo nastopil v kvalifikacijah. Kar precej sreče je imel tudi veteran Rossi, ki je zdrsnil v četrtem ovinku, a na srečo se je hitro pobral s steze, čeprav je bila za njim kar gneča na stezi. Nesrečni razplet je dočakal tudi Španec Mir, ki je padel prav ob izteku tretjega prostega, kos e je trudil s hitrim krogom. Zdrs ga je popeljal izven deseterice in bo imel v kvalifikacijah težje delo. V takšnih pogojih je bil pred vsemi vodilni v skupnem seštevku Francoz Fabio Quartararo, za njim malce presenetljivo Portugalec Miguel Oliveira, tretji čas tretjega prostega treninga pred VN Francije pa je beležil v zadnjem času "vroči" Italijan Franco Morbidelli. Prvih deset v jutranjem programu so ločile dobre tri desetinke sekunde, prav deseto mesto je še ujel osmoljenec zadnje dirke v motociklističnem koledarju Andrea Dovizioso, ki je VN Katalonije v Barceloni končal že v prvem ovinku, v uvodnih dveh dneh podaljšanega vikenda v Le Mansu pa tudi ne deluje prav prepričljivo. Rossi je po nekaterih težavah in tudi omenjenemu zdrsu vendarle še ujel sedmo mesto v dopoldanskem programu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Marini navkljub hudem petkovem padcu nastopil v soboto
Vodilni dirkač razreda moto2 Luca Marini je na drugem prostem treningu pred VN Francije doživel spektakularen padec, po katerem je bil odpeljan v bolnišnico. Kasnejši pregledi pa so na srečo pokazali, da 23-letni Italijan ni utrpel zloma gležnja, kot so se sprva bali, in je bil nared za sobotne kvalifikacije. Na tretjem prostem se je v drugem najmočnejšem razredu izkazal Američan Joe Roberts z najboljšim časom, za njim pa sta se zvrstila Italijan Marco Bezzechi, hiter tudi v petkovem prvem in drugem treningu ter Sam Lowes. Roberts je bil an drugem šele dvanajsti, soboto pa je odlično odprl. Marini se je navkljub hudem padcu in nekaterim pesimističnim napovedim o njegovem nastopu pojavil na stezi in zabeležil sedmi čas. 

Odločitev o prvaku razreda motoE morda že danes
Na kvalifikacijah razreda motoE, ki bo sezono končal prav na dirkališču v Le Mansu, je bil najboljši Španec Jordi Torres. Drugi je bil Italijan Matteo Ferrari, ki bi lahko naslov prvaka potrdil že na današnji prvi dirki. Kot tretji jo bo začel drugi v skupnem seštevku Dominique Aegerter, ki ima za Ferrarijem le štiri točke zaostanka. V nedeljo bo na sporedu še druga preizkušnja za dirkače razreda motoE, ki bodo z njo tudi sklenili sezono 2020. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Diegol14
10. 10. 2020 18.44
+15
Dajmo doktor..#46
iga_biba
10. 10. 2020 18.36
-13
in Gaber br pravi, da je bil izjemno hiter??, težava bo le ker bo startal iz desetega mesta. Bravo Gaber brr. Najboljši komentator.
nightifly
10. 10. 2020 18.31
+14
Lastnik Avintie Romero sporoca VR ,da bo moral placati bratov sedez za leto 2021 ,ali pa pripeljati mocnega sponzorja . Pogodba Avintii se z 2021 koncuje in Romero si zeli ,da bi to leta 2022 postala Rossijeva ekipa .Seveda je se prepozno spekulirati o vsem skupaj , verjetno pa gre vse skupaj v tej smeri ,da si VR omisli svojo ekipo tudi v GP-ju , v nizjih sta ze dve . Vse je se zelo pod vprasajem , veliko stvari zdaj pogojuje tudi ta epidemija in zamika vse skupaj ,tako da bo treba se malo pocakati o kaksnih vsaj zacasnih rezultatih pogajanj . Gre za zelo velike financne vlozke , zato morajo jasno zraven biti tudi mocni sponzorji . Mislim pa ,da bo Rossijeva ekipa kmalu v mocni kategoriji .
iga_biba
10. 10. 2020 18.31
-13
Gaber brrr spet pozabil dihati. Rosiii prihaja v cilj in gre na na na deveto mesto. potem pa ga še en prehiti. Spet desetka, ki so jo tako želi. Še včeraj pa Rossi: Yamaha je konkurenčna in pripravljena za napad na stopničke v Le Mansu. Stopničke ja stopničke, samo ne za njega, bivšega 9x zimzelenega veterana. Drugo leto bo "boljše" imel bo motor od Quartararoja. :)
iga_biba
10. 10. 2020 18.31
-15
Ganber brrr spet pozabil dihati. Rosiii prihaja v cilj in gre na na na deveto mesto. potem pa ga še en prehiti. Spet desetka, ki so jo tako želi. Še včeraj pa Rossi: Yamaha je konkurenčna in pripravljena za napad na stopničke v Le Mansu. Stopničke ja stopničke, samo ne za njega, bivšega 9x zimzelenega veterana. Drugo leto bo "boljše" imel bo motor od Quartararoja. :)
PejtGaPogledatBrane
10. 10. 2020 17.28
+17
Jst sm čist zelen pri moto športu. Mi lahko poveste, v čem je fora Suzukija oziroma Mira. Kvalifikacije slabe, dirka odlična. Hvala za odgovor.
Profesormarck
11. 10. 2020 09.51
+0
težava suzukija bi naj bile gume,ki se baje nočejo dolgo segret na delovno temperaturo,torej so edino moštvo.ki s nima težav z obrabo in v drugem delu duike lahko iztiskajo maksimum na stezi.Ker so kvalifikacije časovno prekratke,imajo zato take težave...pa lep pozdrav.
Walter Pravicek
10. 10. 2020 17.24
-10
Se masko so povoskali!
AS1983
10. 10. 2020 15.58
-12
Quarataro bo jutri slavil na domacih tleh
Ninamedia
10. 10. 2020 15.17
-12
Fantastičen Quarta! Mu ni pare.
Profesormarck
10. 10. 2020 10.03
-15
Ej ga,pravkar sem slišal novico,da prihaja nazaj Marc,že na dirko v Aragoniji-naslednji vikend.To je novica-to.
Profesormarck
10. 10. 2020 10.05
-21
..no ne za cmirkota,ker je ves čas lajnal,da ga več ne bo.
Der.meister
10. 10. 2020 12.01
+13
motorist_mb
10. 10. 2020 12.39
+5
Ljoljo
10. 10. 2020 14.47
+9
Ko si na tleh in,ko si sam rad se v pesku igram ker poškodovano rokico imam.Evo za Markeza👌
Drumbass
10. 10. 2020 20.14
-4
upam da res..sej je zanimivo..ampak res manjka popestritev..
Kreuzfahrerr
11. 10. 2020 08.13
+2
Ne prevec pricakovat od te vrnitve MM-a. Navijam za Marca ampak ne pricakujem pa, da bo zacel takoj zmagovati ko se vrne. To pa le ni bila neka navadna poskodba, ampak poskodba, ki bi mogoce znala vplivat na njegovo voznjo.
Profesormarck
10. 10. 2020 09.55
-14
ej ga,prihaja čas Jacka Milerja,ker bo najverjetnjej od sedaj naprej mokro in hladno.Yamaha je v teh razmerah drugorazredna.Daj Jack pokaži jim,iz kakega testa si.Sedaj ko ni Profesorja Marca,držim za tebe pesti.Ej ga,to bodo imeli eni dolge nosove,če bo res tako.he,he,he,he
motorist_mb
10. 10. 2020 12.38
-10
Celabuča
10. 10. 2020 20.29
+1
zajcekmilan
10. 10. 2020 09.52
+7
Po neuradnih info, naj bi ekipa vr46 mela ducati za leto 2021 v gp razredu
PejtGaPogledatBrane
10. 10. 2020 08.38
-13
Ajde Nakagami!!!!!!Maš to!