MotoGP

Marquez na prvem prostem poldrugo sekundo pred vsemi, na drugem najhitrejši Vinales

Alcaniz, 20. 09. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.J./M.G./N.A./STA
Komentarji
37

Pred durmi je štirinajsta motociklistična preizkušnja sezone. V "pripravi" na dirko za VN Aragonije v Alcanizu so se motociklisti v vseh razredih ogrevali na prvih dveh prostih treningih. V razredu motoGP je bil na uvodnem prostem treningu daleč najhitrejši vodilni v skupnem seštevku Španec Marc Marquez, na drugem je najboljši čas dosegel Maverick Vinales. Dirka se v nedeljo prične že ob 13. uri in ne ob 14., kot smo običajno vajeni.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Marquezu prvi, Vinalesu pa drugi prosti trening
    02:20
    Iz 24UR: Marquezu prvi, Vinalesu pa drugi prosti trening
  • Iz SVETA: Marquez in Vinales
    02:40
    Iz SVETA: Marquez in Vinales
  • Dirkališče v Aragoniji
    01:23
    Dirkališče v Aragoniji
  • Iz 24UR: Quartararo na VN Aragonije upa na boljši izplen
    02:06
    Iz 24UR: Quartararo na VN Aragonije upa na boljši izplen
  • Steza v Aragoniji
    01:57
    Steza v Aragoniji
  • Japonec Suzuki najhitrejši na prvem prostem
    01:05
    Japonec Suzuki najhitrejši na prvem prostem
  • Marc Marquez že na prvem prostem treningu daleč pred vsemi
    01:35
    Marc Marquez že na prvem prostem treningu daleč pred vsemi
  • Vrhunci prvega prostega treninga moto2
    02:26
    Vrhunci prvega prostega treninga moto2
  • Padec Marca Marqueza na drugem prostem treningu
    03:01
    Padec Marca Marqueza na drugem prostem treningu
  • Vrhunci drugega prostega treninga motoGP
    14:59
    Vrhunci drugega prostega treninga motoGP

Aktualni prvak razreda motoGP Marc Marquez kljub visoki prednosti v skupnem seštevku, tj. 93 točk, ne zmanjšuje apetitov. Čeprav je glavni cilj sezone naslov prvaka, pa ne skriva visokih želja za vsako naslednjo dirko. Tudi na VN Aragonije se želi boriti za zmago, do konca sezone pa si želi biti na stopničkah na vsaki dirki. "Cilj ostaja enak. Kot na začetku sezone. Poskusiti biti na stopničkah na vsaki dirki do konca sezone. To bi bil lep dosežek," je na tradicionalni četrtkovi novinarski konferenci pred VN Aragonije, štirinajsto veliko nagrado sezone, izpostavil Marquez. Morda se njegove besede zdijo prepotentne, toda če vemo, da je Marquez na vsaki dirki, na kateri je prišel do cilja (samo enkrat ni, in sicer ko je vodil v Teksasu), stopil na oder za zmagovalce.

"To je bil cilj že na začetku sezone. Nadaljevali bomo z enako mentaliteto, skušali bomo dobro začeti dirkaški vikend, od začetka bomo dali sto odstotkov, tako na treningih, kot na dirki. Ni važno na kateri stezi, kdo bo vozil, naš cilj je, da se borimo za zmago," je jasno povedal Marquez, za katerega bo dirka na domačih tleh še dvestota v celotni karavani motoGP.

Pomembno obvestilo: dirka v nedeljo se prične že ob 13. uri in ne ob 14., kot smo običajno vajeni.
Debitiral je pri vsega 15 letih, in sicer v sezoni 2008. Da gre za izjemnega talenta, se je vedelo že na njegovi drugi dirki, ko se je na Kitajskem dokopal do prvih točk, leto pozneje pa je že stopil na krstne stopničke na dirki v Doningtonu. Zadnja zmaga v Misanu na Rossijevem dvorišču je bila že številka 77 za nezaustavljivega Marqueza, s čimer se je osamosvojil na četrtem mestu večne lestvice. Pred njim so le še trije: Angel Nieto (90), Valentino Rossi (115) in Giacomo Agostini (122).

Na stezi najprej 'najšibkejši'
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tatsuki Suzuki
Tatsuki Suzuki FOTO: motoGP
Kot običajno so se na stezo v Aragoniji na prvem prostem treningu najprej pojavili dirkači najšibkejšega razreda. Spomnimo, Japonec Tatsuki Suzuki (Honda) je zmagovalec zadnje dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v Misanu v razredu moto3. Drugi je bil na preizkušnji za VN San Marina Britanec John McPhee (Honda), tretji pa Italijan Tony Arbolino (Honda). Skupno je sicer v vodstvu v SP ostal Italijan Lorenzo Dalla Porta (Honda), ki je bil v Misanu šele osmi. Da se nam v soboto v kvalifikacijah, še posebej pa na nedeljski dirki obeta ogorčen boj za najvišja mesta je potrdil že prvi prosti trening. Favoriti so že bili v ospredju, na uvodnem prostem treningu je najboljši čas zabeležil zmagovalec zadnje dirke v koledarju Japonec Suzuki, za njim pa sta se zvrstila John McPhee, ki je bil v Misanu drugi, tretji čas pa je "podpisal" Španec Jaume Masia, tako za njim pa je bil še Italijan Andrea Migno. Najboljši na prvem prostem treningu so se spustili krepko pod dvema minutama na odpeljani krog. Suzuki je tako le nekaj dni po premierni zmagi v moto3 spet med glavnimi kandidati za najvišja mesta v kvalifikacijah in še posebej na nedeljski dirki. Na uvodnem treningu sta padla le Otočan Tom Booth-Amos in Italijan Celestino Vietti. Italijana so odpeljali na pregled v bolnišnico. Kazalo je, da bo "vroči" Japonec Suzuki tudi na drugem prostem treningu opravil s konkurenco, nato pa je tik pred koncem treninga svoj najhitrejši krog peljal Italijan Migno in "pet do dvanajstih" Japoncu snedel nov najhitrejši čas. A drži kot pribito, da bo Suzuki po zmagi v Misanu, tudi v Alcanizu veliki kandidat za zmagovalni oder, verjetno tudi za zmago na nedeljski dirki. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


Odlični pogoji na petkovem treningu
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Marc Marquez
Marc Marquez FOTO: AP
Tudi kraljevi razred motoGP so v petek dopoldan na stezi, kjer bo VN Aragonije, pričakali odlični pogoji. Suho dirkališče in sončen dan. Vodilni v skupnem seštevku svetovnega motociklističnega prvenstva v elitnem razredu motoGP Španec Marc Marquez (Honda) je pred dnevi na VN San Marina dosegel novo zmago, že sedmo v tekoči sezoni, s katero se je še utrdil na vrhu, drugi je bil takrat Francoz Fabio Quartararo (Yamaha SRT), tretji pa Marquezov rojak Maverick Vinales (Yamaha). Fantastični Marquez, ki hiti k osmemu naslovu svetovnega prvaka, se v Aragoniji vedno počuti kot doma, njegovo rojstno mestece Cervera ni predaleč, na tribunah pa ga vselej spremljajo in zanj navijajo domači. Da je zelo motiviran pred domačimi gledalci je 26- letni serijski šampion d(p)okazal že na prvem prostem treningu, ko je bil za dobro sekundo in pol pred tekmeci. Za njim so se z drugim, tretjim in četrtim časom prvega prostega treninga zvrstili njegov rojak Maverick Vinales, Francoz Fabio Quartararo in drugouvrščeni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva Andrea Dovizioso. Italijanski veteran Valentino Rossi je, kot običajno na prvem prostem treningu, še spoznaval dirkališče in pogoje na stezi. Zabeležil je 17. čas. A že na drugem so se karte v kraljevem razredu malce premešale. Sicer ne prav na vrhu, saj je bil Marquez, ki je tako dominiral v uvodnem delu petkovega programa, še naprej pred vsemi in tudi brez prave konkurence, v ozadju pa so bili tekmeci precej bolj izenačeni in se tudi iz minute v minuto izmenjevali na drugem in tretjem mestu na drugem prostem treningu v Alcanizu. Dirkači so želeli čim bolj izkoristit dobre pogoje na stezi, saj bo po napovedih že v soboto na dirkališču precej bolj mokro ... Vodilni v skupnem seštevku Marquez je v zaključku treninga, potem ko je že zabeležil najboljši čas, v osmem ovinku zletel s steze, a njegov padec na srečo ni pustil vidnih posledic. Španec se je nato hitro vrnil na dirkališče. Aktualni svetovni prvak je skušal svoj rezultat še izboljšati, a naletel na nekaj težav tudi v nadaljevanju in v petem ovinku zapeljal s proge. Vinales se je tako uspel prebiti pred Marqueza, v naslednjem krogu pa še izboljšal svoj rezultat za najboljši čas drugega prostega treninga. Valentino Rossi je dobro minuto pred koncem z drugim časom FP2 zapeljal skozi ciljno črto. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


Kot zadnji se predstavi razred moto2
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Augusto Fernandez
Augusto Fernandez FOTO: motoGP
Na petkovem uvodnem jutranjem prostem treningu so se kot zadnji na stezi predstavili dirkači razreda moto2. Na preizkušnji za VN San Marina je v tej kategoriji slavil Španec Augusto Fernandez (Kalex). Drugi je bil pred dnevi v Misanu domači matador Italijan Fabio di Giannantonio (Speed Up), tretji pa Španec Alex Marquez (Kalex). Skupno je v SP na prvem mestu Alex Marquez s 197 točkami, zmagovalec Misana Fernandez je drugi s 171, tretji je Švicar Thomas Lüthi (159). Karte se pred VN Aragonije v le nekaj dneh niso bistveno premešale. Favoriti v razredu moto2 so že na uvodnem prostem treningu pokazali svojo moč. Na prvem prostem je odlično formo v zadnjem času potrdil Fernandez z najboljšim časom jutranjega ogrevanja, za njim pa sta se zvrstila Italijana Luca Marini ter Lorenzo Baldassarri. Na drugem petkovem prostem treningu se je vrstni red le nekoliko zamenjal, najhitrejši je bil Marini, z drugim časom je krog odpeljal Baldassarri. Tretji čas je dosegel Sam Lowes. 


Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
VN Aragonije
VN Aragonije FOTO:
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
21. 09. 2019 21.30
+2
veteran Valentino Rossi je, kot običajno na prvem prostem treningu Zabeležil 17. čas. žalost in sramota za bivšega 9x. samo povem.
bus303
21. 09. 2019 12.51
+1
Marc kralj, jutri na zmago.
mzvezda
21. 09. 2019 07.01
+12
Marc na fp2 enega kroga ni odpeljal z mehko gumo,ampak je cel trening preizkušal trdo varianto gume. Z namenom je šel s to gumo čez limit in padel. Vse to z namenom, da slučajno ne bi zgrešil v nedeljo z izbiro gum. Tudi to, da je na fp1 demolariziral vse dirkače ste pozabili povedat. V garaži Petronasa so ob zadnjem krogu MM ostali odprtih ust.. Cal in Miller pravita, da je MM iz ene lige višje kot vsi ostali.
LightningBolt
21. 09. 2019 09.12
-8
Otancici
21. 09. 2019 13.14
+0
Tsuki, ko so po Markovem super krogu sli s kamero po padoku je bilo vzdusje kot na pogrebu, tako da sem tudi jaz obcutil isto kot Mzvezda.
solarcek1234
21. 09. 2019 14.14
+1
Namerno je pado, tako pises ko ,da si v njegovi ekipi ,ne sali se prorosim te lepo ne bit tolko natacen
AS1983
20. 09. 2019 20.56
+11
Marquez na polno danes in tako bo verjetno še v nedeljo na dirki, kot da bi imel v točkovanju majhno prednost
Roko66
20. 09. 2019 20.31
+13
MM naštelal še drive assist s padcem, jutri pa na pole in v nedeljo na zmago v zadnjem krogu ali še bolje v zadnjem ovinku! Res ne prepustjo nič naklučju,kapo dol!
mzvezda
20. 09. 2019 16.23
+14
Marc taktično v Fp2 :)))
janezdollar
20. 09. 2019 15.47
-45
Lahko se je voziti z apn-om ned čebelicami...
profesor m
20. 09. 2019 18.09
+27
janez zate ni ta sport...rajs se sanka oprimi nazaj
Roko66
20. 09. 2019 15.37
-12
MM popušča,v drugo 1.4 sec za svojim časom v prvem...Ga že bremzajo...🤗
Sokantno
20. 09. 2019 16.03
+26
Ti priporočam da spremljaš manj zahtevne športe zate, recimo pikado.
schranz91
20. 09. 2019 18.07
+10
zakaj bi se maksimalno trudu če si že postavil dober čas?
schranz91
20. 09. 2019 15.10
+8
če je bil rossi doctor je marquez boss
gcek
20. 09. 2019 14.47
-29
Murkežova klapica kokokokoko
Pan1
20. 09. 2019 14.43
-15
Bravo Markec, kapo dol kot vozniku, nimaš konkurence. Pa vseeno se mi ta pob nikakor ne zdi vredu. Drugače pa, kapo dol
moto-gp
20. 09. 2019 14.28
+21
Gremo še po ene stopničke... Da ne bo pomote, najvišje...😀. Ta pista ne odgovarja Rossiju, pocakajmo na njemu lastne...
krnekilojz
20. 09. 2019 14.06
+19
Če bi hotel biti zloben bi rekel, da ima nikakvo konkurenci, še slabšo od Rossijeve. Vsi Rossijevi konkurenti v tistih časih bi gladko prali Marcove konkurente. Ampak nisem zloben človek in priznam, da je Marc klaso višje od vseh, ki trenutno vozijo.
moto-gp
20. 09. 2019 14.24
+18
Kan pa Rins, kaj pa vas Lorenzo? Ane jezdimir😀😀😀
JackSSparowww
20. 09. 2019 13.45
+33
Kaj jim dela...
bonkintos
20. 09. 2019 12.27
-71
Kako Markcuez pred vsemi ???? PRAV JE HONDA PRED VSEMI..
morgimalo
20. 09. 2019 13.24
+37
Tako je. Vsi med dvema tovrniškima hondama. Še dobro, da sta pustila več kot štiri sekunde prostora. Kam bi se vsi stlačili, če bi imeli samo štiri desetinke?
poper00
20. 09. 2019 13.36
+46
Tako kot ma MM daleč najboljšo Hondo zgleda da ma Rosi daleč najslabšo jamaho.To si hotel povedati?Edino kaj je ,da MM boli ona stvar za tvoje in tebi podobnih mnenje.
JackSSparowww
20. 09. 2019 13.46
+26
Bonki, ti nisi zdrav, če iz sebe ne narediš bedaka, a ne?
JackSSparowww
20. 09. 2019 13.47
+20
Die einemaister
20. 09. 2019 16.34
-5
Zantaja
20. 09. 2019 12.21
+36
Nekateri že iščejo izgovore,tako za MM kot tiste bolj iz ozadja.dirkat bo treba!
Otancici
20. 09. 2019 12.01
+37
Ne vem no, a ma sploh smisel komentirat.....
Roko66
20. 09. 2019 12.18
-14
Res nima smisla....druga Honda 10,tretja 15, četrta 23.bivšega sv prvaka,ki je pozabu vozit...vse Honde so enake,pa ja de..😂😂
Otancici
20. 09. 2019 13.31
+26
Res je Roko, Marki sedi na Hondi hrc 2021😂😂😂
JackSSparowww
20. 09. 2019 13.52
+14
Roko, tvoj sv. pravak se je že na Yamahi v dežju 2016 vozil dve sekundi za najhitrejšimi na krog. Mogoče je že takrat "pozabu vozit"....Malo spremljaj zadeve, pa potem komentiraj, ok?
Roko66
20. 09. 2019 14.53
-1
Nisem pozabil, ne skrbi, Lor bo vsem pokazal na Petronasu, ne moreš no na enakem motorju vozit krog 5 sec slabše..aja po suhem 😂 Na dirki bi MM komot vse nabil za krog,ČE bi mu dovolili...tako bo pa spet do zadnjega kroga drugi...😂😂😂
morgimalo
20. 09. 2019 11.19
+42
To pa je bilo zastrašujoče. Drugi Maverick 1,617 in tretji Fabio dve sekundi zadaj. In to na stezi, kjer rekord dirke drži Yamaha z Lorenzom.
mzvezda
20. 09. 2019 10.46
+38
FP1 MM93 razred zase!!! Več kot 1,5 sek pred Vinalesom, Rossi daleč zadaj...
RV6
20. 09. 2019 11.40
+39
3 sek pred primarijem Ros. in 5 sek pred pacientom Lor. na enakem motorju
motorist_mb
20. 09. 2019 10.45
+21
FP1 bravo Miller!