MotoGP

Popolna prevlada Yamahe z izjemnim časom Vinalesa

Misano, 12. 09. 2020 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na prenovljeni stezi v Misanu je bila sobota dan za kvalifikacije. Te je v elitnem razredu motoGP z najhitrejšim, devetim krogom dobil Yamahin Maverick Vinales pred Francom Morbidellijem na drugem in Fabiom Quartararojem na tretjem mestu. Piko na i popolni prevladi Yamahe pa je postavil prav tako odlični Valentino Rossi s četrtim mestom.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Yamahini dirkači dominirali med kvalifikacijami
    02:22
    Iz 24UR: Yamahini dirkači dominirali med kvalifikacijami
  • Vrhunci kvalifikacij razreda moto2 pred dirko za VN San Marina
    05:16
    Vrhunci kvalifikacij razreda moto2 pred dirko za VN San Marina
  • Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP pred dirko za VN San Marina
    09:16
    Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP pred dirko za VN San Marina
  • Vrhunci kvalifikacij razreda moto3 pred dirko za VN San Marina
    05:31
    Vrhunci kvalifikacij razreda moto3 pred dirko za VN San Marina

Maverick Vinales (Monster Energy Yamaha) je z izjemnim zadnjim krogom in skupnim časom 1:31,411 premagal konkurenco in si pred nedeljsko glavno dirko za VN San Marina privozil najugodnejše startno izhodišče. 

"Že na jutranjem zadnjem prostem treningu sem se počutil odlično in te občutke mi je uspelo prenesti še na kvalifikacije. Vseskozi sem dirkal na meji zmogljivosti, kar se mi je z zadnjim krogom obrestovalo. Ta položaj se izplača izkoristiti in skušati dobiti nedeljsko dirko," je bil z zmago v kvalifikacijah zelo zadovoljen član tovarniške Yamahe Vinales, ki je drugouvrščenega Franca Morbidellija (Petronas Yamaha SRT) prehitel za dobre tri desetinke sekunde.

Iz prve startne vrste bo ob omenjenem dvojcu v glavno dirko vstopil še tretji Yamahin dirkač Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT). Trenutno vodilni v skupnem seštevku je z zaostankom slabih štirih desetink napovedal ogorčen boj za zmago, s katero bi nekoliko lažje zadihal po bledih predstavah za VN Avstrije in Češke. 

Quartararo: Razlike niso velike
"Uspelo mi je najti pravi ritem, ki sem ga ohranjal skozi večji del kvalifikacijske vožnje. Tokrat sta bila Franco in Maverick hitrejša od mene, a razlike pri vrhu niso velike. Nadejam se novega vrhunskega izida v Misanu," je po tretjem mestu v kvalifikacijah dejal francoski zvezdnik, medtem ko je Morbidelli izpostavil sledeče: "Če bi ob koncu še malce bolj pritisnil na plin, bi se lahko izšlo celo za 'pole'. A nič ne de, vsaka dirka prinaša nove zakonitosti, tako da je ob perfektno izpeljani vožnji mogoča tudi zmaga."  

Iz druge startne vrste se bodo podali še četrti Yamahin član v samem vrhu Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha), ki mu "domača" steza leži, in dvojec Pramac Ragcinga z Avstralcem Jackom Millerjem in Francescom Bagnaio. Veliko več od devetega mesta je pričakoval drugouvrščeni dirkač skupnega seštevka Andrea Dovizioso (Ducati), ki pa ni našel želenega ritma. Podobno velja za člana poltovarniškega ducatija Johanna Zarcoja (Esponsorama Racing), ki je z zaostankom dobrih osmih desetink zasedel 10. mesto. Moštvena kolega Alex Rins in Joan Mir (SUZUKI ECSTAR) sta s sedmim oziroma osmim mestom ponovila predhodne vožnje s prostih treningov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ogura s 'polom' v moto3 tesno diha za ovratnik Arenasu, Lowes in Gardner pred Marinijem v moto2
Japonec Ai Ogura (Honda Team Asia) si je s časom 1:42,403 privozil najugodnejši izhodiščni položaj v najšibkejšem motociklističnem razredu moto3 pred nedeljsko glavno dirko za VN San Marina. Čeprav je bil na vseh treh prostih treningih daleč pod pričakovano ravnjo, je, ko je bilo to najbolj potrebno, stopil na plin in prehitel vso konkurenco.

Glede na zelo slab izkupiček trenutno vodilnega v skupnem seštevku svetovnega prvenstva Alberta Arenasa, ki bo v nedeljsko dirko krenil šele z 20. startnega položaja, bi se član Honde z morebitno zmago točkovno še bolj približal Špancu. Razlike pri vrhu niso velike, tako da bosta Gabriel Rodrigo (+0.016) in Tacuki Suzuki (+0.031) iz prve startne vrste imela povsem realne možnosti za poln izkupiček. Drugo startno vrsto tvorijo KTM-ov Andrea Migno, ki je tudi v kvalifikacijah potrdil, da je blizu najboljšim; z zaostankom dobrih štirih stotink sekunde bo predstavljal veliko nevarnost za prvo trojico, Romano Fenati, ki podobno kot Ogura ni blestel na treningih, in šestouvrščeni Raul Fernandez.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Celestino Vietti je po dobrih vožnjah na treningih v kvalifikacijah pričakoval boljši rezultat od sedmega mesta, kar mu prinaša tretjo startno vrsto. Jeremy Alcoba z osmim in Tony Arbolino z devetim mestom sta nastopila v skladu s prikazanim v minulih 24 urah, prvo deseterico pa zaokroža češki dirkač Filip Salač iz moštva Rivacold Snipers Team.

V moto2 je na vrhu z občutno prednostjo pred zasledovalci končal Britanec Sam Lowes (EG 0,0 Marc VDS), njegovemu času 1:36,170 pa sta se najbolj približala Avstralec Remy Gardner (Onexox TKKR SAG Team/+0,254 sekunde) in Italijan Luca Marini (SKY Racing Team VR46/+0,326). Skoraj povsem italijanska bo na domači dirki druga vrsta, kjer se bodo v dirko podali Marinijev moštveni kolega Marco Bezzecchi (+0,371), Enea Bastianini (Italtrans Racing Team/+0,444) in Španec Xavi Vierge (Petronas Sprinta Racing/+0,493). Točke na prihajajoči dirki zaradi odsotnosti drugouvrščenega Jorgeja Martina, ki je bil pozitiven na okužbo z novim koronavirusom, seveda štejejo "dvojno" za njegove najresnejše konkurente. Z osmimi točkami naskoka pred Martinom in Bastianinijem v skupnem seštevku sicer vodi Marini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rossi z najhitrejšim časom prostih treningov
Na petkovem jutranjem treningu je bil skromen 11., na popoldanskem istega dne že peti, da bi na sobotnem, zadnjem prostem treningu pred kvalifikacijami zelo izkušeni Rossi prehitel vso konkurenco in tako napovedal sila zanimiv konec tedna v režiji Yamahe.

Ne le Rossi, tudi njegov moštveni kolega Vinales se na sveže preplaščeni stezi v Misanu očitno počuti izjemno, saj je po včerajšnjih prvem (prvi trening) in šestem mestu (drugi trening) tokrat dodal še drugega z le sedmimi stotinkami zaostanka. Tretji je bil član poltovarniške Yamahe Quartararo, ki si želi nekoliko povečati prednost v skupnem seštevku svetovnega prvenstva elitnega razreda. Vodilnemu tercetu so bili tik za petami Suzukijeva Rins in Mir, prednju pa se je na četrto mesto zavihtel Miller s poltovarniškim ducatijem. Nekoliko manj opazen je bil Dovizioso, trenutno drugouvrščeni v skupnem seštevku, ki je zadnji trening končal na robu deseterice, medtem ko so se Bagnaia, Zarco in Morbidelli uvrstili od sedmega do devetega mesta. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bezzecchi z najboljšimi občutki pred kvalifikacijami v razredu moto2
Že samo dejstvo, da vodilno trojico skupnega seštevka svetovnega prvenstva v srednjem kakovostnem razredu moto2 loči vsega osem točk (87:79), napoveduje spektakularne kvalifikacije, v katerih pa ne bo zadnjega od omenjenih treh Jorgeja Martina zaradi okužbe z novim koronavirusom.

Na startni črti kvalifikacij pa bosta tako vodilni Luca Marini iz moštva Sky Racing Team VR46 in Enea Bastianini (Italtrans Racing Team), ki je zadnji prosti trening sicer končal na zanj skromnem osmem mestu. Najboljši čas je tokrat postavil Marinijev moštveni kolega Marco Bezzecchi, za njim sta si drugo oziroma tretje mesto privozila prav Marini in Remy Gardner (Onexox TKKR SAG Team). Prvo peterico pa sta zaokrožila Sam Lowes (EG 0,0 Marc VDS) na četrtem in Tetsuta Nagašima (Red Bull KTM Ajo) s petim mestom. Njun zaostanek je znašal dve desetinki in pol. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

McPhee najbolj 'vroč' pred kvalifikacijami v razredu moto3
V najšibkejšem razredu moto3 so dirkači opravili zadnji prosti trening pred popoldanskimi kvalifikacijami za VN San Marina. Najhitrejši čas je postavil John McPhee (Petronas Sprinta Racing), ki je najbližjega zasledovalca – drugouvrščenega člana moštva Sky Racing Team VR46 – Celestina Viettija prehitel za pičli dve tisočinki sekunde. Vodilni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva Španec Albert Arenas (Pull&Bear Aspar Team Moto3) je na tretjem mestu zaostal za dobri dve stotinki sekunde. 

Če gre soditi po minimalnih razlikah med najboljšimi na prostih treningih, se nam obetajo izjemno izenačene kvalifikacije, v katerih bo imel svojo računico tudi Arenasov rojak Raul Fernandez (Red Bull KTM Ajo), ki v Misanu kaže odlične vožnje. Slednji je zaostal le za omenjeno trojico, prvo peterico pa je zaokrožil Argentinec Gabriel Rodrigo (Kömmerling Gresini Moto3). Japonec Ai Ogura (Honda Team Asia), ki trenutno zaseda drugo mesto v skupnem seštevku, je bil tokrat osmi z zaostankom dobrih dveh desetink sekunde za Britancem McPheejem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Spored prenosov za VN San Marina
Spored prenosov za VN San Marina FOTO: 24ur.com
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roman M.
14. 09. 2020 08.05
+0
Izjemen čas Vinalesa, en sam krog ! Kaj mu to nuca k pa v dirki zmrzne ...
catgod
13. 09. 2020 11.02
-1
svetice kk je kaj z gumami??? Se zmetom delas raziskavo??? Kksna nova teorija????
iga_biba
12. 09. 2020 21.50
-8
Ojoj. Spet so mu dali najslabšo Yamaho. Skoraj pol sekunde zaostanka. Pol sekunde krat 27 krogov, Komaj čakam dirko, ko ga bodo prehitevali po levi in desni. Spet bo sedmi :)
kajcenebinikolipoizkusil
13. 09. 2020 10.12
+3
Iga, in kaj je narobe ce je sedmi, za 41 let, je to super..., al mas ti probleme s čim...
kajcenebinikolipoizkusil
13. 09. 2020 11.13
+3
.jezdimir
13. 09. 2020 11.20
+2
Korl, sej Markec je tudi zadnja Honda pa vseeno močiš njegov plakat...hehehe
Profesormarck
12. 09. 2020 20.47
+13
Vinko je skakal od veselja,kot,da bi že dirko zmagu.Jutri pa bo zopet mrk,že na startu bo padel do osmega mesta-kot vedno.
.jezdimir
13. 09. 2020 11.23
+0
Kaj je tebi mešalc počepnil al si zopet na sociali...hehehe
Profesormarck
13. 09. 2020 19.39
se mi je zdelo,da nekdo nekaj pravi,sam je sam čivava,ki dela:kev,kev,kev.
ALI-S
12. 09. 2020 19.18
-11
popolna prevladaaa vauuu 😂😂😜 se vidi ta dva kekca ki imata odajo da navijata za mostvo ki ju sponzorira
Richy1260
12. 09. 2020 20.42
+8
Men gresta pa na živce osladna komentatorja k gledata svojega markeca
Nanuk
12. 09. 2020 19.01
+10
glede na to, da Rossi nikoli ni znal voziti kvalifikacij je bil danes najhitrejša Yamaha.... tako so rekli komentatorji na RedBull tv.... in verjamem, da vedo o čem govorijo
iga_biba
12. 09. 2020 21.51
-7
Rossi je pred desetimi leti znal vozit, sedaj pač več ne. In pika.
.jezdimir
13. 09. 2020 11.24
+2
biba ti pa nikol nisi nič znal in pika...hehehe
Nanuk
12. 09. 2020 18.58
+2
jutri pa iga biba tekmuje.... da vidimo, če zdrži do konca dirke brez neumnih komentarjev....
catgod
12. 09. 2020 18.25
-33
Se 1x.....rosi=nikoinista😁
catgod
12. 09. 2020 19.35
-12
.jezdimir
13. 09. 2020 11.28
+3
Korl te zrihta s kolofonijo,brez žiletke...hehehe
Adidas.
12. 09. 2020 18.13
+11
Vinjales...samo njega ne...kdorkoli drug...Itak bo štartal slabo,z polnim tankom itak nezna vozit,končal bo pa nekje med 6 in 8 mestom...Pa mi je vseeno za minuse,ampak ta tip nima 3 čiste tam zgoraj...
catgod
12. 09. 2020 17.54
-5
svetice..... Gume so zdaj OK???
9474
12. 09. 2020 20.43
-2
Danes ja, jutri pa zihr ne bojo, k ne bojo yamahe koncale kot prve 4 🤣🤣🤣
gcek
12. 09. 2020 17.42
+9
Mucki ,ko bojo vaši mulci (uni ,ki navijate za njih) vozili motor kot Vale pri njegovih letih laho dvignete prst pa kaj rečete ,do takrat pa pssss ,ker je tak car za motor ,da se vam ne splaća razlagat ,ker je votlina praza.
AS1983
12. 09. 2020 17.25
-32
Naj zna kdo od vodilne trojice, sam da nebo rossi
kajcenebinikolipoizkusil
12. 09. 2020 17.36
+14
AS1983
12. 09. 2020 17.25
+13
Yamaha bo jutri zlahka pobrala zmago, vprasanje samo kateri bo zmagal
Lucky
12. 09. 2020 20.13
+3
Kaktusy
13. 09. 2020 09.19
+2
Seveda se ve kdo ne bo nikoli več, penzionist Mark...hahaha
Mohiito
12. 09. 2020 17.21
-13
Miller bo jutri z dučo razoral na štartu to yamahino četico brez težav.
catgod
12. 09. 2020 17.02
-10
Dobr so gumarji gume trofl....yamaha je pomirjena
frigulefragule
12. 09. 2020 16.58
-20
Jutri bo rozika 9
mojcd
12. 09. 2020 15.55
-2
Lp iz misana, jutri na zmago!
NDM
12. 09. 2020 15.15
-8
Jutri pa ga ne bo nikjer
alesnicar
12. 09. 2020 15.06
+22
to je samo en krog MV12 in to je tudi vse.... ostale tri jamahe se bojo pocile za zmago....
motorist_mb
12. 09. 2020 14.57
+17
Čestitka Yamaham za prva štiri mesta...duce bo v dirki mogo več pokazat!