MotoGP

Miller najhitrejši na obeh treningih, grd padec slavljenca Jamanake

Cheste, 06. 11. 2020 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
J.K., M.G.
Komentarji
12

Avstralski dirkač Jack Miller, ki se je že večkrat izkazal za mojstra dežnih razmer, je znova potrdil kvalitete v težkih pogojih in dobil oba treninga v elitnem razredu motoGP za VN Evrope. Najhitrejši je bil tako na razmočeni, kot na sušeči se stezi. V razredu moto2 je najboljši čas dneva pripadel Enei Bastianiniju, v moto3 pa Celestinu Viettiju.

Več videovsebin
  • Vrhunci drugega treninga razreda motoGP za VN Evrope
    04:06
    Vrhunci drugega treninga razreda motoGP za VN Evrope
  • Vrhunci razmočenega prvega prostega treninga razreda motoGP za VN Evrope
    07:57
    Vrhunci razmočenega prvega prostega treninga razreda motoGP za VN Evrope
  • Predstavitev VN Evrope in steze v Chesteju
    01:26
    Predstavitev VN Evrope in steze v Chesteju
  • Razmere na dirkališču Ricardo Tormo pred začetkom prvih prostih treningov
    00:46
    Razmere na dirkališču Ricardo Tormo pred začetkom prvih prostih treningov
V boju za naslov prvaka elitnega razreda motoGP je še vedno vse odprto, v vodstvu pa je še vedno Španec Joan Mir, ki ima 14 točk prednosti pred Fabiojem Quartararojem in 19 točk pred Maverickom Vinalesom.

Na drugem prostem treningu, ki je v Chesteju potekal na sušeči se stezi, se je najbolje odrezal Jack Miller (Pramac Racing/1:32,528), ki je bil najhitrejši že na prvem, razmočenem treningu v Chesteju. Drugi čas drugega treninga je kar malce presenetljivo vpisal Aleix Espargaro (Aprilia/+ 0,092 s), tretjega pa Franco Morbidelli (Petronas Yamaha/+ 0,276). Dobro formo sta pokazala tudi Japonec Takaki Nakagami (LCR Honda) in KTM-ov Pol Espargaro s četrtim in petim mestom. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Deseterico so v naslednjem vrstnem redu  zaključili: Alex Rins (Suzuki), Brad Binder (Red Bull KTM), Andrea Dovizioso (Ducati), Fabio Quartaro (Petronas Yamaha) in Joan Mir (Suzuki). V kolikor se bo vikend po petku poznal, potem utegne Franco Morbidelli z dobro formo pošteno premešati štrene vodilnim dirkačem v boju za naslov svetovnega prvaka. Zmagovalec zadnje dirke v Alcanizu je več kot očitno dobro formo prenesel tudi v Cheste. A najverjetneje bo sobota prinesla vsaj malce sprememb, saj si obetamo dirkanje na suhi stezi. Po dobrem času na prvem treningu je v drugo malce razočaral Alex Marquez, ki je zaostal za debelo sekundo in pristal šele na 16. mestu. Pravih občutkov v Valencii očitno ni našel niti Maverick Vinales, ki se je na drugem treningu moral zadovoljiti z 11. časom. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rossi v petek ni vozil
Legendarni italijanski dirkač Valentino Rossi (Monster Yamaha), ki se bo na VN Evrope vrnil po tritedenski odsotnosti zaradi okužbe z novim koronavirusom v petek še ni šel na stezo, na prvem in drugem treningu ga menja ameriški dirkač Garrett Gerloff, za katerega so to sploh prve izkušnje z motociklom razreda motoGP. Rossi pa bo stezo v Chesteju najverjetneje (če bo tudi njegov današnji test na novi koronavirus negativen) prvič preizkusil v soboto. Gerloff je prvi trening odpeljal solidno, z zaostankom 1.582 s je vpisal 16. mesto, a pristal pred Joanom Mirom in Fabiojem Quartararojem.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za prvi padec v elitnem razredu je na spolzki stezi v Chesteju poskrbel Francesco Bagnaia, ki v zadnjem času ne preživlja najboljšega obdobja pri ekipi Pramac Racing. Tudi dirki v Aragonu je zaključil s padcema, zadnje točke je osvojil v Le Mansu s 13. mestom. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Devet minut do konca prvega treninga je to, kako spolzka je steza v Chesteju po dežju, občutil v zadnjem času vroči Alex Marquez, ki je zdrsnil v zavoju številka šest. Šlo je za padec pri nizki hitrosti, tako da je Marquez kasneje lahko svoj motor sam pobral, saj je ta obstal še na asfaltu, Katalonec pa se je sam odpeljal v bokse. Na koncu je Marquez vpisal peti čas, ki ga je držal še pred padcem.

Miller deklasiral za konkurenco
Jack Miller (Pramac Racing) je s časom 1:42,063 znova potrdil, da sodi med najboljše dirkače, ko je steza razmočena. Tokrat je drugouvrščenega Italijana Franca Morbidellija (Petronas Yamaha) na prvem treningu za seboj pustil za skoraj pol sekunde (+0,467). Da mu spolzko cestišče ustreza, je potrdila tudi zamenjava Marca Marqueza – Nemec Stefan Bradl. Ta je z zaostankom + 0,503 s vpisal tretji rezultat. Četrto mesto je pripadlo Johannu Zarcoju, peto pa še enemu dirkaču tovarniške Honde Alexu Marquezu. Razočarala sta dirkača tovarniške ekipe Yamaha Maverick Vinales (10. mesto/+ 0,946) in predvsem Fabio Quartararo, ki je imel vseskozi težave in na koncu vpisal šele 21. čas. Blestela nista niti dirkača Suzukija, ki sta zabeležila 13. (Alex Rins) in 17. čas (Joan Mir).  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bastianini in Lowes na vrhu moto2
Na drugem prostem treningu razreda moto2 je odlično formo potrdili zmagovalec zadnjih treh dirk Sam Löwes. Vodilni v skupnem seštevku je dominiral na treningu, a pet minut do konca treninga padel in končal v pesku. Napako Lowesa je kot edini izkoristil Italijan Enea Bastianini, ki je dobre pol minute do konca treninga le uspel sklatiti Britanca z vrha s časom 1:36.804. Pod tretje mesto se je podpisal Joe Roberts (+ 0,152 s), četrto pa je pripadlo Lorenzu Baldassarriju (+ 0,161). 

Sam Lowes, ki se je moral zadovoljiti z drugim mestom z zaostankom 57 tisočink sekunde, bo očitno glavni kandidat za zmago v moto2 tudi na VN Evrope. Britanec je v izvrstni formi in pri 30 letih morda lovi zadnji vlak, ki bi mu prinesel morebitno selitev v elitni razred motoGP. Lowes je dobil zadnje tri dirke, na zadnjih petih pa je vselej stal na odru za zmagovalce. 

Najboljši čas prvega prostega treninga vpisal Švicar Thomas Lüthi, ki mu je uspel čas 1:48,975. Bil je edini dirkač srednjega razreda, ki se mu je uspelo prebiti pod minuto in 49 sekund. Ja pa prvi trening zaključil s padcem v šestem zavoju, padel je na podoben način, kot je v elitnem razredu padel Marquez. Drugo mesto je zabeležil 22-letni domačin Hector Garzo, tretjega pa še en dirkač iz okolice Valencie Aron Canet. Vodilni v skupnem seštevku Sam Lowes se je podpisal pod šesti čas. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Domačin Masia najhitrejši na prvem treningu moto3
Dogajanje na prvem prostem treningu je popestril jutranji dež. Steza v Chesteju je bila namreč dodobra namočena, a vremenska napoved za drugi trening vseh razredov je že nekoliko boljša in kaže na povsem suho stezo. Najboljši čas prvega, razmočenega treninga v razredu moto3 je vpisal domačin Jaume Masia, ki se je na vrh zavihtel v zadnjih minutah treninga in vodstvo vzel iz rok Japonca Tacukija Suzukija. Masia, zmagovalec zadnje dirke za VN Teruela, stezo v Chesteju zelo dobro pozna, saj je rojen le 50 kilometrov stran od dirkališča. Dobro poznavanje proge je Masia izkoristil že na prvem treningu, ki ga je dobil s časom 1:49.840. Drugo mesto je pripadlo Tacukiju Suzukiju (1:50.134), tretje pa njegovemu rojaku, še enemu Japoncu Kaitu Tobi (1:50.245). Na prvem prostem treningu smo na mokri stezi videli precejšnje število padcev, a dirkači so jo odnesli brez resnejših poškodb.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Steza je bila na drugem prostem treningu že bistveno bolj suha kot na prvem, tako da so dirkači razreda moto3 pričakovano vpisali bistveno boljše čase kot v prvo. Dirkači so izkoristili sušečo se stezo in v zadnjih desetih minutah nizali najboljše čase eden za drugim. Prav v zadnjem poskusu se je pod najhitrejši čas dneva najšibkejšega razreda podpisal Italijan Celestino Vietti (1:45,356). Ta je dobil bitko z uro in ugnal 17-letnega lokalnega matadorja Sergia Garcio. Pod tretji čas dneva se je podpisal Viettijev rojak Romano Fenati

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dobrih osem minut do konca pa je v pesku zaradi grdega padca obležal mladi japonski dirkač Rjusei Jamanaka, ki so ga s steze za ograjo odnesli na nosilih. Jamanaka, ki se je ob zaviranju zaletel v moštvenega kolega Sergia Garcio in ob tem naredil premet naprej, sicer prav danes praznuje 19. rojstni dan. Garcia je kljub trku lahko nadaljeval s treningom in se na koncu prebil na visoko drugo mesto.

Manjka Lecuona
Navkljub vrnitvi legendarnega Valentina Rossija v Valencii, bo motociklistična karavana okrnjena zaradi koronavirusa, saj je moral v samoizolacijo član poltovarniškega moštva KTM Iker Lecuona, potem ko se je okužil njegov brat. Po VN Evrope sta na programu le še dve dirki, tako da utegne biti VN Evrope že prelomni trenutek sezone, saj bodo nekateri dirkači bržkone dokončno odpadli v boju za svetovni naslov.

Koronavirus pasica november
Koronavirus pasica november FOTO:
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

catgod
06. 11. 2020 17.26
-5
Legendarni italijanski dirkač...vr😂😂😂
catgod
06. 11. 2020 17.25
-4
Legendarni italijanski dirkač...vr😂😂😂😂
AS1983
06. 11. 2020 16.13
-4
Miller je sicer mocan ta vikend, sam.po moje na dirki nebo zdrzal, od favoritov za naslov je danes najvec pokazal morbidelli
ALI-S
06. 11. 2020 15.24
-6
sem ze mislil da je Skubic 😂😂😂😂 on je taki kekec na motorjih k rad poljublja asfalt
dark horse
06. 11. 2020 15.16
+0
Kako je lahko asfalt razmocen pa vedo od nekdaj le na pop tv 🙈😂
hondoid
06. 11. 2020 13.14
-2
Callux, spoštovanje,me veseli,da se še javljaš. Ljubitelji moto GP,uživajte pred ekrani.
Callux
06. 11. 2020 11.57
+11
Garrett Gerloff se je na FP1 peljal odlično, če upoštevamo da so bili to sploh prvi kilometri zanj na MotoGP motorju in tudi na stezi v Valencii..
poper00
06. 11. 2020 11.52
+2
Fabio ni za dež.Podobno kot Lorenzo
motorist_mb
06. 11. 2020 09.47
+4
motorist_mb
06. 11. 2020 11.47
+4
motorist_mb
06. 11. 2020 15.16
+2
lumpimonster
06. 11. 2020 09.10
+3
Jap...upam da vam bodo reklame usec :)