MotoGP

Prosta treninga: na prvem najhitrejši Lecuona, na drugem pa Miller

Valencia, 12. 11. 2021 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.D., M.J.
Komentarji
77

Kmalu bo prišel čas za 432. in zadnjo dirko Valentina Rossija v motoGP. Pred slovesom legendarnega "Doktorja" pa bodo dirkači danes opravili dva prosta treninga. Na prvem prostem treningu v razredu moto3 je bil najhitrejši Španec Izan Guevara, na drugem pa Italijan Dennis Foggia. V razredu moto2 je najhitrejši čas prvega treninga postavil Augusto Fernandez, drugega pa vodilni Remy Gardner. V kraljevem razredu je na dinamičnem mokrem prvem prostem treningu presenetil Španec Iker Lecuona (KTM), na drugem pa je bil pred vsemi Avstralec Jack Miller (Ducati). Drugi je minil v bolj suhih razmerah, ob koncu petkovega programa je posijalo tudi sonce. Vse zamujeno v arhivu VOYO.

Več videovsebin
  • Vrhunci drugega prostega razreda moto2
    01:15
    Vrhunci drugega prostega razreda moto2
  • Vrhunci drugega prostega razreda motoGP
    03:06
    Vrhunci drugega prostega razreda motoGP
  • Vrhunci drugega prostega razreda moto3
    04:39
    Vrhunci drugega prostega razreda moto3
  • Pogovor s Primožem Rogličem v Valencii
    02:37
    Pogovor s Primožem Rogličem v Valencii
  • Primož Roglič v motociklistični garaži v družbi dirkačev razreda motoGP
    10:31
    Primož Roglič v motociklistični garaži v družbi dirkačev razreda motoGP
  • Vrhunci 1. prostega treninga v moto2
    02:00
    Vrhunci 1. prostega treninga v moto2
  • Številni padci in vrhunci prvega prostega treninga v razredu motoGP (VN Valencie)
    02:53
    Številni padci in vrhunci prvega prostega treninga v razredu motoGP (VN Valencie)
  • Vrhunci prvega prostega treninga v razredu moto3
    03:36
    Vrhunci prvega prostega treninga v razredu moto3
  • Iz 24UR: Rossi se poslavlja
    01:54
    Iz 24UR: Rossi se poslavlja

Na prvem prostem treningu moto3 najhitrejši Guevara, na drugem Foggia

Prvak v moto3 je znan od prejšnjega vikenda v Algraveju. Španec Pedro Acosta (KTM) ima z 259 točkami neulovljivo prednost pred drugouvrščenim Italijanom, Dennisom Foggio (Honda). Prvi prosti trening v Valencii je Acosta zaključil s petim najboljšim časom. Foggia bo po padcu na prejšnji dirki očitno potreboval nekaj časa, da si bo opomogel, saj je postavil šele 27. najboljši  čas. Na drugem prostem treningu pred nedeljsko zadnjo dirko sezone so se stvari malce "premešale". Še naprej je bil zelo hiter Italijan Foggia, ki je zabeležil prvi čas, drugega je dosegel Avstralec Joel Kelso, tretjega pa Čeh Filip Salač

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najhitrejši krog je pripadel Špancu Izanu Guevari (GASGAS), ki ga je zaključil v 1:39.561. 48 stotink počasnejši je bil Darryn Binder (Honda), tretji najboljši čas pa je postavil njegov moštveni kolega Andrea Migno. Dežne kaplje v zaključnih sekundah prvega prostega treninga v razredu moto3 so napovedovale zanimiv otvoritveni prosti trening v kraljevi seriji.

Mokra steza in številni padci na prvem prostem treningu v kraljevem razredu

Steza v Valencii je bila na prvem prostem treningu v razredu motoGP že od začetka mokra. Hitro je terjala tudi prvi "žrtvi". Najprej je padel veteran Danilo Petrucci, ki je slabo začel svoj poslovilni konec tedna v motoGP. Sledil mu je trenutno najbolj vroč dirkač v kraljevem razredu, Francesco Bagnaia (šesti najboljši čas). Padla sta tudi Luca Marini (Aprilia) in Jack Miller (Ducati).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zmedo je najbolje izkoristil Španec Iker Lecuona (KTM), ki je bil na koncu najhitrejši na prvem prostem treningu. Drugi najboljši čas je postavil Jack Miller. Tretji najhitrejši je bil Miguel Oliveira. Prvak Fabio Quartararo se z mokro stezo ni soočil najbolje in postavil šele 15. najboljši čas. Prva zvezda letošnje VN Valencie, Valentino Rossi, se je na prvem prostem treningu na stezo zapeljal zgolj zaradi svojih zvestih navijačev, na progi pa ni preživel dovolj časa za registracijo časov posameznih krogov. Na drugem prostem treningu pred nedeljsko poslednjo dirko sezone so se razmere umirile, steza osušila in pogoji so bili precej bližje "normalnim". V takšnih razmerah na stezi Ricardo Tormo v Valencii je najboljši čas dosegel Avstralec Jack Miller, pred Špancem Polom Espargarojem, tretjega pa je podpisal Italijan Francesco Bagnaia, zmagovalec zadnje dirke pred VN Valencie. Na stezi se je pojavil tudi veliki slavljenec Valentino Rossi, ki tudi tokrat ni bil v ospredju, a je bilo to povsem nepomembno. Armada navijačev se je zadovoljila že s tem, da se je vozil po stezi ... In ga na vsakem ovinku glasno pozdravljala. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Padci so se nadaljevali tudi v razredu moto2

Prvenstvo v razredu moto2 je edino, ki pred zadnjo dirko še ni odločeno. Remy Gardner ima pred Raulom Fernandezom 23 točk prednosti. A prvi čas prvega prostega treninga je postavil Augusto Fernandez (Kalex). Raul Fernandez je s 12. najhitrejšim časom bil hitrejši od vodilnega glavnega konkurenta za skupno zmago Gardnerja. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Seveda tudi v tem razredu ni šlo brez padcev. Thomas Luthi je padel s svojega Kalexa, Sam Lowes pa s svojega. Lowesa so po padcu napotili na zdravniški pregled, kjer so ugotovili, da bo Britanec lahko nadaljeval z dirkanjem na VN Valencie. Popoldan je bil na stezi Ricardo Tormo že precej sončen in steza povsem suha. V takšnih razmerah se je dobro znašel tudi Španec Raul Fernandez, ki je ob Gardnerju, Avstralec je postavil prvi čas drugega prostega treninga, še kandidat za končni laskavi naslov, a le ob zanj sanjskem razpletu v Valencii. Drugi čas drugega prostega treninga je podpisal vodilni v skupni razvrstitvi Raul Fernandez, tretjega pa še en Španec Augusto Fernandez, ki je bil hiter že na dopoldanskem mokrem uvodnem prostem treningu, ko je beležil celo najboljši čas kroga.

Slovo Valentina Rossija

Ste vedeli, da je Rossi sodeloval na kar 44 odstotkih dirk za Grand Prix od začetka svetovnega prvenstva motoGP davnega leta 1949? Svojo kariero je sloviti "Doktor" začel leta 1996 v razredu 125cc in sodeloval na kar 431 od 974 dirkaških vikendov v zgodovini motoGP. 

Valentino Rossi je na dirkah zmagoval na kar sedmih različnih motociklih: 125cc aprilia, 250cc aprilia, 500cc honda, 990cc honda, 990cc Yymaha, 800cc yamaha in 1000cc yamaha. Vsak trenutek njegovega zadnjega dirkaškega vikenda si boste lahko ogledali na VOYO.

Med svojo dolgo kariero je Rossi dirkal na 39 različnih dirkališčih in vsaj enkrat zmagal na 29. Nihče v zgodovini ni osvojil več velikih nagrad od legendarnega Italijana. Najbližje mu je prišel Mick Doohan, ki je zmagal na 24 različnih dirkališčih. Podaljšal je tudi najdaljše obdobje med prvo (Donington/500cc/2000) in zadnjo dirkaško zmago (Assen/MotoGP/2017). Med obema je minilo kar 16 let in 351 dni.

Poseben poklon

Legendi motociklizma so se poklonili tudi številni trenutni vozniki, saj ga je večina spremljala že od mladih nog. Letošnji zmagovalec prvenstva motoGP, Fabio Quartararo, je priznal, da ga je VR46 navdihnil v mladosti. Francesco Bagnaia je srečen, da je lahko dirkal ob svojem mentorju. Organizatorji dirke pa so Rossija presenetili z devetimi motocikli, ki jih je vozil v svojih šampionskih sezonah. Italijana so seveda prevzela čustva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A Rossi ni edini izkušeni Italijan, ki bo po vikendu zaključil svojo dirkaško kariero v motoGP-ju. Danilo Petrucci karavano zapušča po desetih letih, v katerih je zmagal na dveh dirkah in šestkrat končal na podiju. Petrucci bo naslednje leto še vedno dirkal na KTM-motociklu, ampak od leta 2022 bo proizvajalca zastopal na reliju v Dakarju. "Pred desetimi leti me ni poznal nihče, pot je bila dolga, ampak v njej sem zelo užival. Lani sem imel težave in začel sem razmišljati, ampak s pomočjo KTM-a sem dobil novo priložnost," je svojim trenutnim in bodočim delodajalcem hvaležen 31-letni Italijan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oba dirkača bosta v nedeljo poskušala navdušiti svoje številne navijače, pred tem pa bomo lahko na VOYO spremljali njuno dolgo slovo v Valencii.

motoGP VN Valencie
motoGP VN Valencie FOTO: 24UR
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nanuk
13. 11. 2021 12.17
+2
navijači MM ste zanimivi ! v istem stavku trdite, da so Stoner, Lorenzo, Marquez itd boljši dirkači potem pa, da Rossi ni imel prave konkurence
kranški sin, ki pije vin
12. 11. 2021 20.23
Ni nam vseeno
12. 11. 2021 19.17
+1
Rossi je bil mogoče največji v najbolj nekonkurenčnem obdobju...to je to...
kd29
13. 11. 2021 10.10
+2
No, eni so pa največji tepci v zelo konkurenčnem obdobju, zato čestitke ! :)
Jackson...
13. 11. 2021 12.56
Ha ha...Eni ste za nekam poslat z temi izjavami.
Lucky
12. 11. 2021 19.12
+2
In tako je sej sej zgubla zobe in postala muca ne grize. Spodaj en pink, ki je seveda lahko samo navijač rozeka, opeva njegove dosežke. Če res spremlja od leta 1987, potem ve, da so nekateri že prej občudovali kakšno legendo. V tistem času so se nekateri po Grobniku vozili v dveh kategorijah. Vsekakor Rossi ni največji svojega obdobja, ker se MM lahko vsaj enači z njim. Rossi je bil mogoče največji v najbolj nekonkurenčnem obdobju. Kakorkoli, dosegel je spoštovanja vredne rezultate, to je pa tudi vse.
toti mišek
12. 11. 2021 19.01
+5
A niso prenevarni pogoji dirkanja za legendo?
Ni nam vseeno
12. 11. 2021 19.19
+3
Bi moral biti še bolj zadaj ? Ali ne izstopa dovolj že sedaj ?
gogi_
12. 11. 2021 18.33
-3
Seno placsm ti karto Na Novo Zelandijo pa si privosci kot mmmm9933
Ni nam vseeno
12. 11. 2021 19.16
+2
Ni nam vseeno
12. 11. 2021 18.31
+2
Če bi bil karkoli drugega, bi ga že zdavnaj uspavali
gogi_
12. 11. 2021 18.26
-2
niga_niga ko pelje najvecji v motogp svoje zadnje treninge in kvalifikacije ni pomemben cas. On bo vedno eden in edini,mnozice ga imamo rade,pa ce pelje 10 sekund na krog pocasneje,bolje 10 sekund kot dvojni vid.
Ni nam vseeno
12. 11. 2021 18.30
+2
Koliko zadnjih treningov in kvalifikacij pa je imel v 12 letih ? Kot Novi fosili zaključnih koncertov ?
iga_biba
12. 11. 2021 17.32
+0
FP1 kdo je zadnji? 1.52 krog? FP2 kdo je zadnji? 1.32 krog? Je pa svoj čas super popravil. SE bo poslovil, ali bo povedal, da ima dober občutek? Nadzoroval bo dirko iz zadnjega mesta!
Nanuk
12. 11. 2021 14.56
+9
jaz spremljam motogp redno nekje od leta 1987 in sem videl marsikaj ! no, ko je prišel Rossi se vse spremenilo ! še Mihelič je začel bolj glasno komentirat, ker on je bil znan po tem, da te je hitro uspaval ! Rossi je prinesel barve, smeh, zanimive intervjuje, popularnost itd ! Splošno zanimanje za ta šport se je neizmerno povečalo, plače so se zelo povišale, prepoznavnost dirkačev se je občutno povečala ! Imena kot so Stoner, Lorenzo in pozneje tudi Marquez so postala prepoznavna po svetu, ker so vsi vedeli da so to dirkači zraven Rossi-ja ! Ne rečem, da je najboljši vseh časov, ampak sigurno je bil najboljši v svojem času ! In brez njega motogp ne bi bil kar je in marsikateri dirkač ( predvsem Marquez ) je postal to kar je predvsem zato ker je od malega gledal Rossi-ja in si želel nekoč enako dobro ali pa celo bolje dirkati, kar je tudi prav ! No in zaradi tega je pač Rossi trenutno največji ! Sedaj, ko pa prihaja še veliko mlajša generacija, kot naprimer Acosta je pa normalno, da se zgledujejo po Marquezu, ki ga spremljajo že od malega, ker za njih je Rossi zgodovina, tako kot recimo za mene Agostini !
Clavamax
12. 11. 2021 15.26
+0
Ti dam vse prav. Zal se je zgodil Sepang 2015, kjer je bil Rossi glavni iniciator spora in poznejsega hujskanja svojih navijacev, tega enostavno ne mores zamolcati. Saj Muha v vsakem svojem postu pogreva to zadevo, sevedo iz cisto pristranskega zornega kota.
herr catz
12. 11. 2021 15.39
-3
.....Rossi je prinesel barve, smeh, zanimive intervjuje, popularnost.....lohk bi potem sou tud v cirkus
iga_biba
12. 11. 2021 17.33
+1
saj zadnjih 12 let dela cirkus iz motogp. Zadnji, predzadnji, če jih dovolj odstopi pa 12ti.
Ni nam vseeno
12. 11. 2021 17.59
+0
Pink tvoj najbolj realen komentar... Žal jaz ne gledam motoGP-ja zaradi njihovih plač, smeha, barv...in to niso stvari, ki nekoga naredijo največjega dirkača....lahko pa je največji animator za svojo hordo...
BELAN
12. 11. 2021 14.28
-8
Naj že gre....
number46
12. 11. 2021 13.56
+8
Res dobra zaključna konferenca, za Rossija. Čestitam vse dobro za naprej.
Clavamax
12. 11. 2021 13.53
-13
Res je, njegova statistika je osupljiva, predvsem za nepoznavalce. Saj v Formuli 1 je tudi Hamilton dirkac z najvec zmagami, poleji in še kup rekordov ima, pa vsi vemo, da je nula proti gigantom tega športa Fangiu, Jimu Clarku, Alainu Prostu ali Ayrtonu Senni. Najvecji problem Rossija je Marquez, najvecji talent stoletja, kot ga je opredelila stroka, ki je Rossija odpihnil s prestola. Tega nastopaski doktor ni najbolje prenesel in bo v bistvu cel preostanek zivljenja trpel zaradi Marqueza.
kd29
12. 11. 2021 13.58
+8
Zanimivo glede F1, eni so giganti, človek z največ zmagami, je pa nula. Schumacherja nisi omenil, torej tudi nula verjetno.
Clavamax
12. 11. 2021 14.18
-1
Sorry, ni ravno nula, je pa se z dalec najboljsim dirkalnikom 6 krat sprehodil do naslova. Schumacher pa definitivno spada med najvecje, seveda je zraven pri gigantih.
Toncka13
12. 11. 2021 14.50
+1
iga_biba
12. 11. 2021 17.35
+0
ja ja statistika, ga drži, na stari slavi še lahko vozi v motogp. vozi ker dirka že dooolgo ne. statistika pa tako, jaz jem zelje ti ješ meso, po statistiki pa oba segedin. in teh 12 zadnjih let vr še za zelje nima.
Ni nam vseeno
12. 11. 2021 18.20
+1
herr catz
12. 11. 2021 13.48
-3
Zdej se bojo vsi novinarji na 24h poslajvljal vsak s svojim clankom o tem panoramskem "dirkacu"
iga_biba
12. 11. 2021 17.36
+1
kd29
12. 11. 2021 13.25
+13
No, tole pove največ o njegovi nesporni kvaliteti: Med svojo dolgo kariero je Rossi dirkal na 39 različnih dirkališčih in vsaj enkrat zmagal na 29. Nihče v zgodovini ni osvojil več velikih nagrad od legendarnega Italijana. Najbližje mu je prišel Mick Doohan, ki je zmagal na 24 različnih dirkališčih. Rossi GOAT.
Jure Slanovic
12. 11. 2021 13.20
+14
Hvala Rossi.9naslovov pa tut ni kr po luftu prletel.Legenda motoGP VR46.
iga_biba
12. 11. 2021 17.36
+3
pred koliko leti? 10 let dirkal 12 let vozil.
Ni nam vseeno
12. 11. 2021 18.21
+1
MucaNeGrize
12. 11. 2021 12.22
+11
za razne mm in ostale je KRALJ motogp nedosegljiv trajno .... Rossi je sodeloval na kar 44 odstotkih dirk za Grand Prix od začetka svetovnega prvenstva motoGP davnega leta 1949. Svojo kariero je sloviti "Doktor" začel leta 1996 v razredu 125cc in sodeloval na kar 431 od 974 dirkaških vikendov v zgodovini motoGP. .. . Valentino Rossi je na dirkah zmagoval na kar sedmih različnih motociklih: 125cc aprilia, 250cc aprilia, 500cc honda, 990cc honda, 990cc Yymaha, 800cc yamaha in 1000cc yamaha. ..... Med svojo dolgo kariero je Rossi dirkal na 39 različnih dirkališčih in vsaj enkrat zmagal na 29. Nihče v zgodovini ni osvojil več velikih nagrad od legendarnega Italijana. Najbližje mu je prišel Mick Doohan, ki je zmagal na 24 različnih dirkališčih. Podaljšal je tudi najdaljše obdobje med prvo (Donington/500cc/2000) in zadnjo dirkaško zmago (Assen/MotoGP/2017). Med obema je minilo kar 16 let in 351 dni.
MucaNeGrize
12. 11. 2021 12.22
+12
Clavamax
12. 11. 2021 13.55
-1
Kvantitativno ja, medtem ko je bilo med njegovo kariero kar nekaj konkurentov, ki so deklarirani kot boljsi dirkaci. Casey Stoner, Jorge Lorenzo in seveda najboljsi vseh casov Marc Marquez.
Clavamax
12. 11. 2021 12.04
-13
Preprican sem, da vecina aktivnih, pa tudi ex_dirkacev kraljevega razreda, z zadovoljstvom opazuje neslavni konec kariere najvecjega nastopaca, ki misli, da je samo on na svetu in se predaja kricanju svojih maloumnih privrzencev. Ko ostalih 21 dirkacev isto kot Rossi prevozi peklenskih 26 krogov z 260 konjskimi zverinami na robu padca in eventualne smrti, potem pa rumena creda preglasi vse in tuli samo za enega, imajo ostali dirkaci pravgotovo cmok v grlu in se pocutijo nespostovane s strani publike. Tega nesportnega obnasanja bo zdaj hvalabogu konec, publika pa bo nagradila prav vsakega dirkaca , saj si to vsak zasluzi.
MucaNeGrize
12. 11. 2021 12.21
+5
Rossi je sodeloval na kar 44 odstotkih dirk za Grand Prix od začetka svetovnega prvenstva motoGP davnega leta 1949. Svojo kariero je sloviti "Doktor" začel leta 1996 v razredu 125cc in sodeloval na kar 431 od 974 dirkaških vikendov v zgodovini motoGP. .. . Valentino Rossi je na dirkah zmagoval na kar sedmih različnih motociklih: 125cc aprilia, 250cc aprilia, 500cc honda, 990cc honda, 990cc Yymaha, 800cc yamaha in 1000cc yamaha. ..... Med svojo dolgo kariero je Rossi dirkal na 39 različnih dirkališčih in vsaj enkrat zmagal na 29. Nihče v zgodovini ni osvojil več velikih nagrad od legendarnega Italijana. Najbližje mu je prišel Mick Doohan, ki je zmagal na 24 različnih dirkališčih. Podaljšal je tudi najdaljše obdobje med prvo (Donington/500cc/2000) in zadnjo dirkaško zmago (Assen/MotoGP/2017). Med obema je minilo kar 16 let in 351 dni.
Clavamax
12. 11. 2021 13.47
-4
Mačak, verjetno se nisi slisal za Agostinija, sam vprasam? A zdaj bo ze vsako mače pametvalo na motogp rubriki?
Roky123
12. 11. 2021 13.58
+0
Ampak AGO-ta ne moreš primerjati, če je lahko vozil v več razredih hkrati... zakaj pa Nieto-ta še ne omeniš, če si takšen poznavalec
Clavamax
12. 11. 2021 15.19
+0
Po enostavni logiki je menda dva šihta na dan delati tezje kot enega, kaj menis? Ali ti je rumeno trobilo, ki lansira te bedaste izjave, zameglilo zdravo kmecko pamet?
Ni nam vseeno
12. 11. 2021 11.44
-3
Hvala Rossi za ponedeljke, ko si vstajal od mrtvih po dirkaških vikendih
Clavamax
12. 11. 2021 11.42
-9
Odsel bo kot najvecji luzer.
Chrome
12. 11. 2021 11.47
+5
Clavamax
12. 11. 2021 11.50
-8
Tisti, ki je nekoc visoko letal in zdaj nizko padel. VR46.
Chrome
12. 11. 2021 11.54
+6
Ne vem no, njega poznam, kdo si pa ti? Te bomo kdaj videli med elito? Bom sploh kdaj slišal za tebe? Pa brez zamere.
Clavamax
12. 11. 2021 11.59
-6
No ja, po tvoji logiki bi potem lahko pisalo komentarje samo 22 ljudi na svetu - dirkaci motoGP-ja.
herr catz
12. 11. 2021 13.50
+0
A to da ga vidis po TVju ga poznas? Potem jst tud Chuka poznam s to logiko...