MotoGP

Martin do svojega drugega 'pola' v sezoni, iz prve startne vrste še Miller in Bagnaia

Austin, 09. 04. 2022 19.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.V., M.J.
Komentarji
15

V kraljevem motociklističnem razredu MotoGP je do svojega drugega 'pola' v sezoni 2022 prišel Jorge Martin (Pramac Racing), ki je za pičle tri tisočinke sekunde prehitel drugouvrščenega Jacka Millerja (Ducati Lenovo Team). V vse boljši formi je ta Avstralec, ki je s tem potrdil svoje napovedi po petkovih prostih treningih, da je na dobri poti v boju za najvišja mesta v Austinu. Tretjeuvrščeni Francesco Bagnaia, sicer Millerjev moštveni kolega, je za Špancem zaostal za dobrih 12 stotink sekunde.

Več videovsebin
  • Vrhunci kvalifikacij moto3 pred VN Amerik
    01:00
    Vrhunci kvalifikacij moto3 pred VN Amerik
  • Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP pred VN Amerik
    02:10
    Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP pred VN Amerik
  • Vrhunci kvalifikacij razreda moto2 pred VN Amerik
    04:20
    Vrhunci kvalifikacij razreda moto2 pred VN Amerik
  • Hud padec Alberta Surra na tretjem prostem treningu v razredu moto3
    01:27
    Hud padec Alberta Surra na tretjem prostem treningu v razredu moto3

Aktualni svetovni prvak Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) se je izkazal na predzadnjem tretjem treningu pred večernimi kvalifikacijami v Austinu, potem ko je za slabih šest stotink sekunde prehitel odličnega Eneo Bastianinija iz moštva Gresini Racing MotoGP. Tretje mesto si je privozil prav tako dobro razpoloženi Avstralec, Jack Miller iz Ducatija, ki je za Francozom zaostal za slabih osem stotink sekunde.

Kljub veliki zdravstvenim težavam se je zelo dobro odrezal tudi osemkratni svetovni prvak Marc Marquez (Repsol Honda Team), ki se je s četrtim mestom približal najboljšim. Devetindvajsetletni Katalonec je bil še za odtenek boljši na zadnjem četrtem prostem treningu, saj je zaostal zgolj za Francescom Bagnaio (Ducati Lenovo Team). Tretji je bil Bastianini.

V hitrejši kvalifikacijski skupini (Q2) smo spremljali izjemno zanimivo dogajanje, ki je ponudilo dva padca favoritov za najboljše startne položaje. Fabio Quartararo s tovarniško Yamaho in Enea Bastianini, ki je od prihoda v Austin kazal odlične vožnje, sta sredi kvalifikacij zdrsnila s steze, a jima to ni vzelo volje za nadaljnji boj. Francoz je kvalifikacijsko dirko končal na šestem mestu, Italijan pa se je uvrstil na mesto višje. Oba bosta tako iz druge startne vrste iskala svojo pot do čim boljše uvrstitve. Vse skupaj je najbolje izkoristil Jorge Martin (Pramac Racing), ki je vnovič dokazal, da zna vnovčiti napake tekmecev. "Prekrasen kvalifikacijski dan je za mojo ekipo, ki je v pripravah storila vse, da to preizkušnjo izpeljemo brez večjih napak. Tudi izbira mehkejših pnevmatik je bila tokrat pravilna odločitev, a v nedeljo je nov dan. Tudi na sami dirki želim potrditi dobro formo in, če bo to mogoče, doseči vidnejši rezultat," je po kvalifikacijski zmagi dejal zadovoljni Martin.

Tudi Jack Miller je napovedal, da bo dobre občutke z uvodnih prostih treningov skušal prenesti v kvalifikacije, kar mu je na koncu tudi uspelo. Pičle tri tisočinke sekunde so ga ločile od najugodnejšega startnega položaja, toda Avstralec ni skrival zadovoljstva z doseženim. "V tako zgoščeni konkurenci je vedno lepo v dirko kreniti iz prve startne vrste. Vesel sem, da sva s Peccom (moštvenim kolegom Francescom Bagnaio, op. p.) dokazala, da je bil nekoliko slabši uvod v sezono zgolj splet nesrečnih okoliščin. Zdaj sem na pravi poti in upam, da bom to pokazal na nedeljski dirki," je povedal Miller.

Izkušeni Johann Zarco je s četrtim mestom napovedal resen boj celo za zmago, od 7. do 10. mesta so se po vrsti uvrstili Alex Rins, Joan Mir, Marc Marquez in Takaaki Nakagami.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V moto2 do najugodnejšega startnega položaja domači ljubljenec Beaubier
Kvalifikacijsko vožnjo v srednjem razredu moto2 je dobil ameriški dirkač Cameron Beaubier (American Racing), ki je zelo vešče izkoristil padec Arona Caneta (Flexbox HP40), ki pa je kljub temu končal na tretjem mestu in s tem privozil pravico nastopa na nedeljski dirki za VN Amerik iz prve startne vrste. Omenjenemu dvojcu bo v prvi startni vrsti družbo delal trenutno vodilni dirkač v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, Italijan Celestino Vietti (Mooney VR46 Racing Team). Slednji je za Američanom zaostal za dobre tri desetinke sekunde, medtem ko je bil zgoraj omenjeni Španec na tretjem mestu še za dodatni dve desetinki sekunde počasnejši.

Tony Arbolino (Elf Marc VDS Racing Team), ki po uvodnih treh dirkah v skupnem seštevku zaseda trenutno šesto mesto (29 točk), bo v jutrišnjo dirko vstopil s četrtega mesta oziroma iz druge startne vrste. Poleg Italijana bosta iz druge startne vrste krenila tudi petouvrščeni Albert Arenas (Inde GASGAS Aspar Team) in mesto slabši Jake Dixon (Shimoko GASGAS Aspar Team). Nadarjeni španski dirkač Fermin Aldeguer (MB Conveyors Speed Up) je kvalifikacije zaključil na osmem mestu in vnovič potrdil svoj raskošen talent, predenj pa se je vrinil Jorge Navarro (Flexbox HP40), ki je za Beaubierjem zaostal za dobrih sedem desetink sekunde.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Migno in Foggia do najboljšega izhodišča v razredu moto3
Trenutno vodilni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, Sergio Garcia, je v tokratnih kvalifikacijah povsem odpovedal in s tem še dodatno "motiviral" najbližjega zasledovalca Dennisa Foggio, ki bi z novim vrhunskim rezultatom Španca bržkone prehitel na skupni lestvici.

Do najboljšega položaja je prišel Andrea Migno, ki je rojaka Foggio prehitel za dobrih šest stotink sekunde. Na tretje mesto se je prebil Španec Xavier Artigas, ki je za Mignom zaostal za dve desetinki sekunde in pol. Turški predstavnik Deniz Öncü, Jaume Masia in nekoliko presenetljivo Brazilec Diogo Moreira bodo v jutrišnjo dirko krenili iz druge startne vrste, Daniel Holgado, Kaito Toba in Ayumu Sasaki pa iz tretje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
VN Amerik
VN Amerik FOTO: 24ur.com
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Domen Golob 1
10. 04. 2022 18.16
Pa začetek dirke moto 2 tudi ni ob 18:00 uri.
Domen Golob 1
10. 04. 2022 18.15
Zakaj so rezultati kvalifikacij za Moto GP iz VN Indonezije?
Aligator11
10. 04. 2022 10.26
+3
Kako je kaj z našo esmeraldo??
gogi_
10. 04. 2022 10.07
+3
Dokoncno slovo je blizu,narava je mocnejsa od pohlepa .
number46
10. 04. 2022 09.52
+2
Ducati lokomotiva.
mcurry
10. 04. 2022 08.32
-3
Dvojnogledi ne dojame da od dveh pist mora it po srednji
motorist_mb
09. 04. 2022 21.51
+5
Duce 👏👏👏👏👏
Aleksej Sveincer
09. 04. 2022 21.09
+6
gospoda komentatorja , prenehajta ze enkrat več ko pol treninga omenjat samo markeza, obstajajo tud drugi dirkači
seeuinhell
10. 04. 2022 08.00
+1
Hahaha…9i starta v “njegovem peskovniku” 😅😂🤣 ko se voziš za 10. mesto je čas za SuperBike!! 😎🛵. FORZA DUCATI!!!
gogi_
10. 04. 2022 10.41
+3
Ha ha on je samo stara alfa romeo ,omega mu je odbila cas
Zalchi
09. 04. 2022 16.28
+4
kaj pa ostali? Peco, Qartararo, Mir, Miller?