MotoGP

VN Portugalske: kvalifikacije Zarcoju, smola za Marqueza in Quartararoja

Algarve, 23. 04. 2022 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Aljoša Vekić, Marko Gašparin
Komentarji
81

Kvalifikacije razreda motoGP za VN Portugalske je dobil francoski dirkač Johann Zarco. S prve startne vrste bosta nedeljsko dirko začela še Joan Mir in Aleix Espargaro. V srednjem razredu moto2 je najboljšo dnevno formo pokazal Aron Canet, v razredu moto3 pa je bil najhitrejši Deniz Öncü.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kvalifikacije Zarcoju
    02:09
    Iz 24UR: Kvalifikacije Zarcoju
  • Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP za VN Portugalske
    05:56
    Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP za VN Portugalske

 

"Zelo sem zadovoljen, nisem pričakoval tako dobrega kroga. Bilo je zahtevno zaradi razmer, zadovoljen sem, da sem se prebil neposredno v hitrejšo skupino, saj je bilo zelo zahtevno, kar smo videli v počasnejši skupini. Na koncu smo se pravilno odločili, da ostanemo 15 minut na stezi z isto gumo in si pridobimo samozavest," je poudaril zmagovalec kvalifikacij Johann Zarco. "Zelo sem zadovoljen s prvo startno vrsto, toda še posebej zato, ker se moj občutek na motociklu izboljšuje. To je pomembno, bomo videli, kako bo jutri, ali smo lahko še hitrejši, saj nas čaka težka dirka," pa se je smejalo Joanu Miru, ki sicer s svojim suzukijem ne slovi ravno dirkač za kvalifikacije, pač pa je praviloma precej hitrejši na dirkah, kjer pride do izraza manjša obraba gum suzukijevih motociklov. "Zelo sem srečen, priznam, da me je bilo strah. To je zame kot zmaga na kvalifikacijah, še posebej po tem, ko smo videli te grozne padce, zato sem bil uvodoma zelo previden," je po osvojenem tretjem mestu zadovoljen Aleix Espargaro.

MotoGP – VN Portugalske
MotoGP – VN Portugalske FOTO:

Kvalifikacije razreda motoGP so se tako, kot je zdaj že običaj, začele s počasnejšo kvalifikacijsko skupino. Steza ob izhodu dirkačev na stezo je bila mokra, a vendarle nad dirkališčem v Portimau ni več deževalo, steza pa se je ob jasnem vremenu in soncu že sušila. Kako spolzka je steza, je hitro občutil Remy Gardner, ki ga je z gumami za suho stezo streslo na zaviranju po klancu navzdol. Spolzko stezo na Portugalskem je okusil tudi Francesco Bagnaia, ki z gumami za suho stezo ni uspel postaviti časa, saj je hitro zaključil s padcem v zavoju številka 3.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V zaključku počasnejše skupine smo videli srdit obračun za dve mesti, ki vodita v hitrejšo skupino. S časom 1:49,695 se je zdel na vrhu varen Andrea Dovizioso, toda nato so do izraza prišle gume za suho stezo. To sta izkoristila v zaključku prve skupine izjemno hitri Alex Marquez in Rossijev polbrat Luca Marini, na tretjem mestu je z grenkim priokusom ostal Jorge Martin

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V hitrejši kvalifikacijski skupini je sprva izkušnje s steze dobro unovčil Alex Marquez, ki je skupaj z Joanom Mirom prednjačil na vrhu. Že po izteku časa sta najboljša časa vpisala Marc Marquez in Fabio Quartararo, toda njun čas je visel v zraku zaradi rumene zastave ob padcu Pola Espargaroja, tako da so kasneje komisarji njun čas izbrisali. Na koncu se je prvega startnega položaja razveselil francoski dirkač Johann Zarco, ki je prav v zadnjem poskusu med vsemi dirkači ugnal vse konkurente s časom 1:42,003, drugo mesto je pripadlo Joanu Miru (+ 0,195 s), tretje pa Aleixu Espargaroju (+ 0,232 s). Četrti je zaključil Jack Miller (+ 0,500 s), peti pa Quartararo (+ 0,713 s). Marc Marquez se je na koncu moral zadovoljiti z le devetim mestom (+ 1,572 s), njegov brat Alex pa s sedmim (+ 0,900 s). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Suha steza za dirkače razreda moto2
Dirkači srednjega razreda so se v soboto na stezo podali kot zadnji, kar je pomenilo precej bolj suho oz. praktično že skorajda povsem suho stezo na kvalifikacijah. Kvalifikacije razreda moto2 je dobil španski dirkač Aron Canet, drugo mesto je vpisal vse boljši Američan Cameron Beaubier, tretje pa Britanec Jake Dixon. Ta je prav v zadnjem poskusu izmed vsemi dirkači s tretjega mesta izrinil Italijana Tonyja Arbolina, ki se je tako moral zadovoljiti s četrtim mestom. Na petem je pristal Augusto Fernandez, na šestem pa izkušeni Britanec Sam Lowes. "Vedel sem, da moram narediti nekaj neverjetnega v zadnjem krogu. Postavil sem vse na kocko, a uspelo mi je. Presrečen sem, da sem na tretjem startnem položaju, še posebej zato, ker mi vedno gre bolje na dirki kot v vožnji na en hiter krog," je po osvojenem tretjem startnem položaju dejal Dixon. "Kar nor vikend s tem vremenom. Še posebej s tem vetrom in dežjem. Dobro sem se počutil tu, napredoval sem in tukaj zares uživam. Lani sem imel tu dober rezultat, tu so dobro počutim," se je po sobotnih kvalifikacijah smejalo Beaubierju."Bilo je dobro na kvalifikacijah, še posebej, ker smo prvič vozili z gumami za suho stezo. Dobro nam je šlo, zelo sem srečen, da sem tu po dveh letih. Težko se je bilo vrniti sem, toda jutri bomo poskusili vse, da vzamem prvo zmago v tem razredu," pa je razložil zmagovalec kvalifikacij Aron Canet. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V moto3 zahtevne razmere, na vrhu Öncü 
V prvi kvalifikacijski skupini razreda moto3 so se dirkači podobno kot na dopoldanskem treningu morali spopasti z zahtevnimi razmerami na stezi, ki niso dopuščale niti najmanjše napake.

V razburljivem zaključku so si nastop v hitrejši kvalifikacijski skupini (Q2) zagotovili še turški predstavnik Deniz Öncu (2:07.198), drugouvrščeni Dennis Foggia (+0.515) ter Stefano Nepa (+0.878) na tretjem in prvič Britanec Joshua Whatley na četrtem mestu (+1.168). Tudi v drugi, hitrejši skupini se je najbolje izkazal danes izjemno razpoloženi Öncü, ki je drugouvrščenega Maria Surya Ajia prehitel za pičli dve stotinki sekunde, tretjeuvrščeni Lorenzo Fellon pa je za Turkom zaostal za slabe pol sekunde.

Iz druge startne vrste bodo čim boljšo uvrstitev iskali Carlos Tatay (+0.546), Tatsuki Suzuki (+0.608) in Sergio Garcia (+1.050), ki v skupnem seštevku svetovnega prvenstva za trenutno vodilnim Italijanom Dennisom Foggio na drugem mestu zaostaja za 16 točk. "Vesel sem dobrega rezultata v kvalifikacijah. Še posebej zaradi dejstva, da sem ga dosegel v zelo muhastih vremenskih razmerah. Upam, da se bomo pred nedeljsko dirko dobro pripravili na vse scenarije, kajti glede na vremensko napoved nas očitno čaka nova nepredvidljiva tekma," je po dobljenih kvalifikacijah dejal zadovoljni dirkač moštva Red Bull KTM Tech 3.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

(Ne)mogoče razmere za trening
V zelo zahtevnih vremenskih razmerah z močnim dežjem v portugalskem Algarveju potekajo tretji prosti treningi v vseh motociklističnih razredih. V najšibkejšem – moto3 – razredu je bil najhitrejši Sergio Garcia (Gaviota GAS GAS Aspar Team). Tik za njim se je na drugo mesto zavihtel rojak in obenem moštveni kolega Izan Guevarra (Gaviota GAS GAS Aspar Team), ki je zaostal za pičle tri stotinke sekunde. S prav tako majhnim zaostankom slabih štirih stotink sekunde pa je na tretjem mestu končal japonski dirkač Ayumu Sasaki iz moštva Sterilgarda Husqvarna Max.

Jutranje dogajanje pred popoldanskimi kvalifikacijami so zaznamovali številni padci, novemu spektakularnemu (padcu), tokrat "čez glavo", se v osmem ovinku drugega sektorja ni uspel izogniti osemkratni svetovni prvak v kraljevem razredu motoGP Marc Marquez (Repsol Honda Team). Katalonec na srečo ni utrpel poškodb in se je v zadnjih dveh minutah treninga vnovič vrnil na razmočeno stezo ter postavil osmi čas treninga (+0.833). Sicer pa je zelo slabe razmere na stezi najbolje izkoristil ljubljenec domačega občinstva Miguel Oliveira (1:50.552), ki mu je še najbolj dihal za ovratnik svetovni prvak iz leta 2020 Joan Mir (+0.049), tretjeuvrščeni dirkač tovarniške Yamahe – aktualni svetovni prvak – Fabio Quartararo pa je zaostal za dodatnih pet tisočink sekunde.

Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) s četrtim in izkušeni Johann Zarco (Pramac Racing) s petim mestom sta zaokrožila najhitrejšo peterico.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V srednjem razredu moto2 je prišlo do neizogibnega – rdeče zastave sredi tretjega prostega treninga zaradi nemogočih razmer na stezi. Po nekajminutnem prisilnem premoru je svojo nalogo najbolje opravil trenutno vodilni dirkač svetovnega prvenstva v omenjenem razredu Celestino Vietti (2:00.810).

Mladi španski up Fermin Aldeguer je z zaostankom slabih dveh stotink sekunde zasedel drugo mesto, kot tretji pa je končal Britanec Sam Lowes (+0.217). Tajski predstavnik Keminth Kubo si je na četrtem mestu privozil štiri desetinke sekunde zaostanka, petouvrščeni Lorenzo Dalla Porta pa še dodatne štiri stotinke sekunde.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
VN Portugalske
VN Portugalske FOTO: 24ur.com

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

. jezdimir
23. 04. 2022 21.28
+16
Markec, vse se vrača vse se plača, karma je hudič, podrepniki pa v jok in na drevo, tam tudi spadajo pokvarjenci...hehehe
Profesormarck
23. 04. 2022 21.32
-14
Komentar leta,vsak prvošolček bi ti ploskal.Si si to vse sam izmislil,ali ti pa je kaj gogi prišepnil ?
bus303
24. 04. 2022 08.38
-5
Profesormarck
23. 04. 2022 19.00
-16
Kako je lepo brat rumeno gardo,ki sam vidi Marca pa je že v dilirju....Marc "raztura",čeprav so ga eni že odpisali,da nikoli več ne bo dirkal,da je živec fuč itd,itd...Lahk si prstek potisnete namesto dude v usta,pa skačete okol-bo več haska od vas.Prišel je po krono,če še ne veste tega !
gogi_
23. 04. 2022 20.52
+12
Cmarko spet sam v soboto kot sosedov cucek. Bogi
Zalchi
23. 04. 2022 21.05
+12
Odprem si pločevinko Monsterja VR46 in še vedno je dober. A imate navijači MM-a enake občutke, ko lupite pomarančo?
Profesormarck
23. 04. 2022 21.07
-14
@gogoplesalec ,pokrij se z deko,pa paz na betico,da si ne poškoduješ pretrganega ali prekinjenega ali kakšnega že (edinega) živca.Niti pes te neb zmarkiral,mu je škoda,ker si preveč potegnjen.
Profesormarck
23. 04. 2022 21.11
-16
@zalči..če si ta prav rumenko,si nadeneš še kapo vr,pa čevlje št.46,pa se dereš skoz okno:nikol ne bo desetke !
User1953555
23. 04. 2022 21.16
+13
Zalchi
23. 04. 2022 21.19
+12
ProfesorMarko: Pa ni nam treba tega. Sej to po večini že vsi vedo, da niti devetke ne bo. Kapco VR46 imam na vsakem moto zboru. Predlagam, da greš jutri z zastavico 93 na volišče
Profesormarck
23. 04. 2022 21.20
-16
Profesormarck
23. 04. 2022 21.26
-15
sam da ti je lepo @zalči,poskusi še spat za kapo št 46,mogoče bo še spanec lepši...pa čevlje si tud natakni !
Zalchi
23. 04. 2022 21.28
+13
Aaaaa, si probal MonsterjaVR46 na skrivaj? ziher, se nisi mogu upret.
Profesormarck
23. 04. 2022 21.34
-13
Profesormarck
23. 04. 2022 21.35
-13
na vsaki energijski pijači piše :kamikalija,kemikalija,kemikalija...
Mohiito
23. 04. 2022 21.43
-11
Dejansko iz tega zornega kota še pomislil nisem, zakaj se jim je tako čredno skisalo...pa na zdravje.
9474
23. 04. 2022 18.48
-10
Kolk enih pateticnih komentarjev od pateticnih komentatorjev je tu gor... Cedalje slabs vse skupaj...
Vcashzlehtvcashposten
23. 04. 2022 18.44
-5
Zares je užitek gledati moto gp zadnje tri sezone. Toliko izenacenih izvrstnih dirkačev že leta ni bilo. Konkurenca za prvaka je res številčna da o posamičnih dirkah sploh ne govorimo. Če bi bila v doktorjevih najbolših časih tako številčna in izenačena konkurenca ga danes nebi klicali niti medicinski brat. In pozabite že tisto sezono z incidentom ker si je sam kriv za posledice. Kaj vse je on počel v najbolših časih na enak ali še hujši način vemo vsi kateri smo že takrat spremljali gp
User1953555
23. 04. 2022 21.17
+11
mah kolega takrat ni bilo elektronike 1 drugo poglej si bataljo rossi vs lorenzo catalunya 2008 da nebo pomote biaggi 4 life!!!!
bus303
23. 04. 2022 18.05
-7
Tu se vidi vsa beda tukajšnjih komentatorjev. Namesto da bi športno uživali v dirkah in navijali za svojega kandidata, vam je važno le to da MM ne bi uspelo. Zavist, privoščljivost, zloba, so lastnosti neizobraženih in mentalno omejenih ljudi, ki v življenju pač niso veliko dosegli. Zapomnite si, MM je živa legenda, pa če si vi še toliko lažete u fačo.
bus303
23. 04. 2022 18.21
-15
Limajte minuse, da vidimo koliko vas je.. ajde, kar brez sramu.
User1953555
23. 04. 2022 21.18
+12
jak dirkac ni kaj rect vendar ali se ti zdi da je kdaj sel predalec?
bus303
06. 08. 2022 08.56
nightifly
23. 04. 2022 17.57
+14
Samo novicka o Bagnaia-i , nic zlomljenega , vendar dober udarec vseeno , zdaj opravlja potrebne radiologije in MR ,,,, to pa je ze kar pozitivna vest .
number46
23. 04. 2022 17.40
-11
Nisem fan Marca samo nerzumem zakaj ste vsi tako nevoščljivi. 2015 je že zdavnaj mimo.
FlatyEric
23. 04. 2022 17.58
+11
Valentinu je sabotiral deseti naslov, čeprav ni imel sam popolnoma nič od tega. Tega si je Valentino res želel in tisto sezono si fa je tudi zaslužil. Gola hudobija. In to ga bo spremljalo ves čas njegove kariere.
bus303
23. 04. 2022 18.08
-15
To je lastnost nerazgledanih in čustveno ubogih ljudi. Sploh ne dvomim katero opcijo bodo obtožili ti osebki jutri na volitvah.
kmet#1
23. 04. 2022 18.30
+12
9474
23. 04. 2022 20.09
-14
Js sm ze skor pozabu kake je delu vr46, da je dobil kazenske tocke, da je moral zadnjo dirko startat z zadnjega mesta in si s tem zapravil moznost za 10.naslov... Ubistvu bi ze pozabu, ce nekateri nebi tolk omenjal 2015...
SpremeniVzdevek
23. 04. 2022 17.23
+10
MM nikoli več 9x prvak
enkve
23. 04. 2022 17.40
+7
To ne bom trdil, lahko da bo nesporno pa je večkratni prvak v obisku peskovnika, prvenstvo se je šele dobro začelo MM pa že močno vodi v padcih.
gogi_
23. 04. 2022 16.01
+18
In kera laz gabra da je espargRo vzel pol skilezu,zarco je imel veliko hitrejsi cas. Res ne mores verjet ,tudi mir je peljal hitreje in A espargaro tudi,tako da tudi ce bi cas veljal bi bil 4.
madridista07
23. 04. 2022 17.37
-8
Saj se je pol popravil in rekel, da tisti čas ne bil za pole. Bi pa bil 4. Kar je bolje kot pa 9., 😅🤣
gogi_
23. 04. 2022 15.55
+14
Kje si g ravz fartez ? B ajs gaber pa se ponoc nabija markez markez markez. In gaber ti bi lahko vedel da je dirkanje na polno ob rumeni zastavi nevarno in neodgovorno. Sramota za tako pristransko komentiranje. Se dobr da zadnje leto.
Tilen 1
23. 04. 2022 15.57
+15
Se popolnoma strinjam s tabo...nemogoče ga je poslušat. Kako to misliš še dobr da zadnje leto?
gogi_
23. 04. 2022 17.17
+10
Ker gabru potece pogodba in mu je ne bodo podaljsali. S takim pristranskim komentiranjem ne sodi na pop tv,pop tv si zasluzi profesionalca in ne sank komentatorja ki ocitno navija za svojega ljubljenca. Eno je sluzba drugo je druzba. Na trgu je veliko res dobrih komentatorjev ki bodo vrnili ugled moto gp na pop tv.
enkve
23. 04. 2022 17.37
+12
Se strinjam, ko Gaber komentira ni drugih na stezi kot MM, zanimivo tudi ko je slab ima pri Gabru ritem in na dirki bo presenetil saj ima dober ritem, ko MM pade je to za Gabra preizkušanje zmogljivosti in pade namerno, zadnja dirka MM zaj... in pade iz 9 na zadnje mesto, za Gabra je to fantastičen rezultat ker je prišel na 6 mesto, ja res je prišel na 6 ampak iz 9 mesta, komentator naj bo nepristranski in komentira dogajanje celotne dirke in vseh dirkačev na pa, da se mu Marija prikaže ker je vauuuu MM je že na 16 mestu, ima ritem danes lahko preseneti s stopničkami, največkrat so te stopničke, pesek, kanglica in lopatka.
Tilen 1
23. 04. 2022 19.09
+7
Agree...totalno neprofesionalno komentiranje
23. 04. 2022 19.53
-9
Gogi ti se javi.. pa se krs teol naj ti pomaga.. pa da vidimo koliko bos sam nepristranski.. upam da pride ksn k bo za rumene trole navijov.. mogoce bo pa pol mir.. 🙈🙊🙉🤣😂🤣😂... da se tok obremenjujete zaradi tega adijooo pamettt...
motorist_mb
23. 04. 2022 15.52
+17
Zarco 👏👏👏
oberkreiner
23. 04. 2022 13.47
+7
MM je že del zgodovine...
mcurry
23. 04. 2022 13.35
+11
Dobr je zmagau dvojno
nightifly
23. 04. 2022 13.34
+14
Jaz ne razumem njegovih izjav . V zacetku sezone je blebetal ,da bo zadovljen ,ce bo odvozil dirko . Potem po dveh dirkah ,da bo zadovoljen ,ce ostane na motorju ,zdaj pa kar - hocem naslov . Torj je cel ,neposkodovan ,nima dvojnega vida ,motor je perfekten , sodec tudi po echste Polu Esp. ...... ,,,in je spet na tleh . Vsi smo lahko videli v vseh treh FP -jih ,da Honda cudovito zajema ovinke tudi na zelo mokrem terenu in jih izpelje v perfekciji , razen ko MM hoce se vec kot mu lahko tale Hondica daje . Hoce nemogoce . No ,tudi Honda ni neumna in ga ritne .......... naj jo zacne spostovati a nede !!!
herr catz
23. 04. 2022 13.57
-16
gogi_
23. 04. 2022 15.07
+8
Fartez ti pa piamerika. Rad bi vidu tvoj fris po koncu kvalifikacij in jaksen beden izgovor bos spet hotu prodat
nightifly
23. 04. 2022 13.29
+6
Samo da se Marko skace ne bo lamental SPET cez elektroniko ,da je Honda storila napako ,tako kot lani . Ce ga moti elektronika ,naj jo potrga dol ,pa naj vozi z motorjem kot so vcasih vozili dirkaci -tudi Rossi ,ki je bil za Scwanzem znan po driftanju ,pa se kdo .Tudi Stoner je obvladal odlicno to maestrijo . Invcasih so bili 2-takterji ,tako da racunati zavirati z motorjem ni bilo sans . Markec ,,treba bo nastelat roko za gas , pa se diplopijo zraven .
poper00
23. 04. 2022 16.46
+7
VR-TRIBE
23. 04. 2022 13.13
+15
Njegov ego je vecji od njegovega talenta
mmblackbird
23. 04. 2022 13.02
-16
gogi_
23. 04. 2022 12.48
+13
Otroci se kregajo ob igri leti leti leti mm.
motorist_mb
23. 04. 2022 12.47
-1
Jaz ne razumem MM sploh,kaj tiši treninge na puno če pa ne rabi biti v prvih vrstah ker tak na dirki pride naprej z lahkoto,samo poškodbo bo faso.Honda bi mu morala blokirati motor na treningih da pride k pameti mulc 😁
mcurry
23. 04. 2022 13.22
+14
bus303
23. 04. 2022 12.46
+3
Molilni volk!