MotoGP

Kvalifikacije Brna: Zarco z izjemnim krogom ugnal Quartararoja, Rossi 10.

Brno, 08. 08. 2020 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
A.V., M.G.
Komentarji
83

Kvalifikacije razreda motoGP na VN Češke je presenetljivo dobil dirkač Avintie Ducati Johann Zarco. Ta je ugnal rojaka, vodilnega dirkača prvenstva, Fabioja Quartararoja in si prislužil najboljši startni položaj na nedeljski dirki (prenos na Kanalu A in VOYO). V razredu moto2 se je veselil Joe Roberts, v moto3 pa je najboljši čas vpisal Raul Fernandez.

Johann Zarco je presenetil vso konkurenco v Brnu.
Johann Zarco je presenetil vso konkurenco v Brnu. FOTO: MotoGP

Dramatičen zaključek kvalifikacij v kraljevem razredu motoGP je prinesel najugodnejši startni položaj za sproščenega in v Brnu očitno zelo razpoloženega Johanna Zarcoja, ki na poltovarniškem Ducatiju dokazuje, da bi lahko s kontinuiteto dobrih rezultatov v nadaljevanju sezone 'kandidiral' za prehod k tovarniškemu Ducatiju v naslednjem tekmovalnem obdobju, v kolikor italijansko moštvo ne doseže dogovora z vse bolj skromnim Andreo Doviziosom.

"Na najpomembnejših odsekih so mi uspeli najboljši manevri, kar me je nagradilo z najugodnejšim izhodiščnim položajem. Skozi celotno vožnjo sem skušal ohraniti popolno osredotočenost na stezo, ki ne trpi niti najmanjše napake. Visoke temperature zraka in obrabljenost steze te silita, da si zelo natančen pri zavojih. Meni je na srečo uspela odlična vožnja, zadovoljen sem in upam, da mi nekaj podobnega uspe tudi na nedeljski dirki," je po kvalifikacijskem uspehu dejal Zarco.

Francozu je pred koncem uspel odličen krog, s katerim je prehitel do tedaj vodilnega rojaka Fabioja Quartararoja (Petronas Yamaha SRT), ki je kljub temu po prečkanju ciljne črte izrazil zadovoljstvo nad drugim mestom. "Nimam česa obžalovati, morda le padec ob koncu, ki pa ne pomeni nobene izgube. Pomembno je bilo ujeti prvo startno vrsto, saj se bo tako lažje spoprijeti  z zahtevnimi pogoji na stezi na jutrišnji dirki. Gume močno trpijo, zato bo potrebno ubrati najboljšo možno taktiko, če želimo dobiti tudi to dirko na Češkem," je po drugem mestu v kvalifikacijah povedal zmagovalec uvodnih dveh dirk v Jerezu.

Do tretjega mesta je prišel Quartararojev moštveni kolega Franco Morbidelli, ki v Brnu kaže odličen obraz. Tako na petkovih treningih kot tudi danes je bil vseskozi pri vrhu, v kvalifikacijah s preudarno vožnjo ni preveč tvegal, kar mu je na koncu prineslo zelo ugodno izhodišče pred dirko, za katero pravi, da bo ena zahtevnejših v sezoni. "V moštvu smo zadovoljni z doseženim v zadnjih dveh dneh in se nadejamo pozitivnemu razpletu tudi v nedeljo. Človek sicer nikoli ne ve, kaj se mu lahko zgodi, a verjamem, da bom znal slediti lastnim občutkom in tako prišel do vidnejše uvrstitve. Vesel sem, da sva s Fabiojem (Quartararojem, op. p.) potrdila dobro formo, kar bo na jutrišnji dirki izrednega pomena," pa je v ciljnem izteku zadovoljno razpredal italijanski dirkač.

Iz druge startne vrste bodo po vidnejši rezultat krenili trije Španci - brata Espargaro, Aleix s četrtega in Pol s šestega mesta ter petouvrščeni Maverick Vinales, ki drži konstanto skozi celotno dogajanje v Brnu. Valentino Rossi v zadnjem sobotnem dejanju ni našel pravega ritma, povprečne vožnje so mu na koncu prinesle 10. mesto z zaostankom dobrih osmih desetink sekunde, predenj pa so se od sedmega do devetega mesta razvrstili še Brad Binder, Danilo Petrucci in Joan Mir

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V moto2 presenetil Roberts
V razredu moto2 se je najboljšega startnega položaja veselil ameriški dirkač Joe Roberts (2:01,692) pred Britancem Samom Lowesom in Italijanom Eneo Bastianinijem. Trojica na vrhu je bila zelo izenačena, malce več zaostanka pa si je na četrtem mestu privozil Malezijec Hafizh Syahrin (+0,453), nato pa so bili dirkači do devetega mesta izjemno izenačeni: deveti Fabio di Giannantonio je zaostal 0,684 sekunde. V nedeljo se tako obeta še ena zanimiva in izenačena dirka razreda moto2. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Po dveh težkih dirkah ob nadaljevanju sezone je odlično, da sem se vrnil z najboljšim startnim položajem. Ekipa je opravila dobro delo, dobro sem se počutil celoten konec tedna. Našli smo nekaj res dobrih nastavitev za kvalifikacije, vse je delovalo preprosto, zlahka sem dirkal," je poudaril zmagovalec kvalifikacij Roberts, član ekipe Tennor American Racing. Ta si po dveh 17. mestih v Jerezu zdaj v nedeljo lahko obeta bistveno boljši rezultat. 

Fernandez do 'pola' v razredu moto3
Raul Fernandez je iztržil najboljši čas kvalifikacijskega dne v Brnu v najšibkejšem motociklističnem razredu moto3, saj je brez večjih težav ugnal konkurenco. Špančev najbližji zasledovalec Gabriel Rodrigo je zaostal za dobri dve desetinki sekunde, tretjeuvrščeni Tatsuki Suzuki - sicer zmagovalec druge dirke sezone v Jerezu - pa je bil počasnejši še za dodatno desetinko.

Omenjena trojica bo tako v jutrišnjo dirko za VN Češke krenila s prve startne vrste, kar pa na tej ravni tekmovanja ne pomeni tako izrazite prednosti. V dobrem položaju so tudi Ai Ogura, Dennis Foggia in tudi Jeremy Alcoba, ki so se zvrstili od četrtega do šestega mesta. Sedmouvrščeni Albert Arenas bo zagotovo imel svojo računico, saj je v tej (skrajšani) sezoni že dokazal, da lahko zmaga. In sicer je ta španski dirkač slavil na uvodni dirki na domačih tleh, tokrat pa je za rojakom Fernandezom zaostal za dobre pol sekunde. Romano Fenati je po dobrih vožnjah na treningih malce zaostal in kvalifikacije zaključil na devetem mestu z zaostankom osmih desetink, predenj se je na osmo mesto uvrstil član moštva Rivacold Snipers Team Tony Arbolino, prvo deseterico pa je zaokrožil Japonec Yuki Kunii (Honda Team Asia).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tretji trening Morbidelliju
Kot vse kaže, bomo ta konec tedna v Brnu spremljali eno od najzanimivejših dirk v zadnjem obdobju. Vsaj če gre soditi po dogajanju na petkovih uvodnih dveh treningih in tudi po sobotnem tretjem prostem treningu, saj se je prva deseterica dirkačev v kraljevem razredu motoGP razvrstila znotraj dobrih dveh desetink in pol. Znova je dobro formo potrdil moštveni kolega prvega favorita za zmago Fabioja Quartararoja (Petronas Yamaha SRT) Franco Morbidelli, ki je bil od drugouvrščenega Johanna Zarcoja (Esponsorama Racing) hitrejši za slabi dve stotinki sekunde, medtem ko je Quartararo na tretjem mestu zaostal za dodatnih sedem stotink.

Valentino Rossi (Monster Yamaha) je po nekoliko skromnejšem petkovem treningu tokrat pritisnil na stopalko in si z dobro vožnjo privozil peto mesto z zaostankom dobre desetinke sekunde, na 4. mesto se je pred legendarnega Italijana 'vrinil' španski dirkač moštva Red Bull KTM Factory Racing Pol Espargaro. Njegov brat Aleix Espargaro (Aprilia Racing Team Gresini) je bil tik za zimzelenim 'doktorjem' na šestem mestu, na preostala štiri mesta pa so se zvrstili: Joan Mir (Team SUZUKI ECSTAR), Cal Crutchlow (LCR Honda CASTROL), Maverick Vinales (Monster Yamaha) in Danilo Petrucci (Ducati Team).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lowes presenetil konkurenco v moto2
Britanski dirkač Sam Lowes (EG 0,0 Marc VDS) je nekoliko presenetljivo dobil zadnji prosti trening v srednjem kakovostnem razredu moto2 pred kvalifikacijami, ki bodo podale odgovor na to, ali si bosta zmagovalca uvodnih dirk sezone v Jerezu - Luca Marini (Sky Racing Team VR46) oziroma Enea Bastianini (Italtrans Racing Team) - uspela zagotoviti karseda ugoden startni položaj pred jutrišnjo dirko za VN Češke.

Marini je bil sicer znova povsem pri vrhu, tokrat na drugem mestu, z majhnim zaostankom dobrih osmih stotink sekunde za Lowesom, na tretje mesto pa je privozil Američan Joe Roberts iz moštva Tennor American Racing (+0.317). Le omenjeni Marini, ki je dobil uvodno dirko sezone za VN Španije, je zaostal za manj kot desetinko sekunde, ostali, od četrtega mesta nižje pa so očitno marsikaj prihranili za popoldansko kvalifikacijsko dogajanje. Prvo peterico sta zaokrožila izkušena Marcel Schrotter (Liqui Moly Intact GP) in Marco Bezzecchi iz Rossijevega moštva Sky Racing Team VR46.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Fernandez pred Fenatijem
Na zadnjem prostem treningu pred popoldanskimi kvalifikacijami je v najšibkejšem razredu moto3 najhitrejši čas dosegel španski dirkač Raul Fernadez (Red Bull KTM Ajo), ki je drugouvrščenega Romana Fenatija iz moštva Sterilgarda Max Racing Team prehitel za slabih šest desetink sekunde. Na tretjem mestu je končal Ai Ogura (Honda Team Asia), čigar zaostanek je znašal šest desetink za Fernandezom.

Po včerajšnjem nekoliko slabšem drugem (popoldanskem) treningu zmagovalca uvodne dirke v Jerezu Alberta Arenasa (Gaviota Aspar Team) je tokrat Španec z zaostankom dobrih šestih desetink ogrevanje pred kvalifikacijami končal na četrtem mestu. Prvo peterico je zaokrožil Arenasov moštveni kolega Stefano Nepa, ki je za Špancem zaostal še za dodatno desetinko. Zmagovalec druge dirke sezone na španskih tleh Tatsuki Suzuki (SIC58 Squadra Corse) je bil z zaostankom sekunde tokrat deveti, a bo, ko je to najbolj potrebno (v kvalifikacijah, op. p.), znova na najvišji ravni pripravljenosti za čim boljši izhodiščni položaj pred nedeljsko dirko v Brnu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Spored prenosov na VN Češke
Spored prenosov na VN Češke FOTO: 24ur.com
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
09. 08. 2020 21.55
-1
Valentino Rossi (Monster Yamaha) je po nekoliko skromnejšem petkovem treningu tokrat pritisnil na stopalko . Stopalko tošči že 11 let zato ne pride nikamor.
Flamee
08. 08. 2020 21.24
+2
Fabioja Quartararoja.. pa kdo piše te članke? Fabia matr..
Kaktusy
08. 08. 2020 21.10
+15
Med tem ko smo vsi tisti, ki živimo zdravo družinsko življenje, prelep sončen dan preživeli v naravi, gorah, ob rekah, nekateri tudi ob morju, so trije okajeni podrepniki zapravili dan globoko v svojih luknjeh, zafrustrirani zaradi problemov Marka z odpiranjem oken...ampak dirka bo pa jutri, jutri se talajo točke, neprecenljivo pa je to kar je ugotovil že Muci, da med dobitniki 100% ne bo podleža, vse drugo je nepomembno, je tako Korl!
Dermeister
09. 08. 2020 12.39
+2
Korl ti o ženskah in familji, ko pa vemo, da si pri mamici doma. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
HondaMM93Champion
08. 08. 2020 21.01
-15
Zanimivo. Ko ni jezdića, ni pri rumenih pretiranih plusov in pri ostalih ni pretiranih minusov.
HondaMM93Champion
08. 08. 2020 21.06
-16
Tudi ni provociranja, žaljenja in sramotenja MM in njegovih navijačev. Skratka, odlično vzdušje. Če je to zasluga odgovornih pri 24ur, lahko samo rečem Hvala.
HondaMM93Champion
08. 08. 2020 21.33
-15
Prehitro sem se veselil očitno.... Covid19 še je med nami in ta nadloga jezdič žal tudi...
rr3
08. 08. 2020 20.32
-12
Sramota Honde, da mehanikom ne pusti dostopat do posebnih Marquezovih map krasa, dolenjske.... da bi bila lahko bolj konkurenčna.
HondaMM93Champion
08. 08. 2020 18.23
-2
Mater Honda rastura, tudi brez "nesposobnega Markeca", a nje Jezdimir? 😀 😀 😀
NWO 2014
08. 08. 2020 18.22
+3
AAA išče se one telebančke ki so pisali "ZDEJ BOSTE VIDELI KAJ JE HONDA KO PRIDE BRADL":) :)
Rokfeler
08. 08. 2020 18.05
+3
Kje so Honde? :)
catgod
08. 08. 2020 17.14
+9
Bravo ZAR💪💪
Samo.Jst
08. 08. 2020 16.50
+19
Aprilia in dva KTMa v top 10, poltovarniski Ducati na 1... jutri obeta zanimiva dirka. Cestitke vsem!
Uporabnik458403
08. 08. 2020 16.40
+11
Komentarji tu in komentatorja za amaterje........... Vse se dela za nedeljsko dirko, ker se le tam delijo tocke.... Kaksen case postavljajo na treningih ali celo na kvalifikacijah skorajda ni pomembno....... Nekaterim je bil interes le priti v hitrejso skupino skozi treninge zato so dali maximum na hiter krog, drugi iskali nastavitve za dirko..... Zato tako premesano....... V dirki se bo spet vse postavilo na svoje mesto , ce izvzamemo padce ampak to bo posledica nastavitev, cez treninge........ Res presenecenje, da je Zarko dobil kvalifikacije a dirke pa ne bo koncal med 10, ce ne bo padcev..... KOMENTATORJA STA OBSEDENA Z TEMI CASI NA KROG POSEBEJ NA 4 TRENINGU KAR JE NEPROFESIONALNO, KO NEKATERI SIMULIRAJO DIRKO Z POLNIM REZERVARJEM IN DELAJO NASTAVITVE MAPB DA MED DIRKO PREKLOPIJOB KO JE RECIMO BOLJ PRAZEN REZERVAR IN PODOBNO................Jaz pricakujem vec strokovnosti od komentatorja ne pa nabijanje casov krogov ko to sploh ni pomembno, ker take treninge lahko dobi skoraj vsak dirkac, vendar pol v dirki ne bo konkurencen
Prinašalec
08. 08. 2020 17.29
+5
Uporabnik458403
08. 08. 2020 17.37
+11
Pa sploh nobeden komentator ni ugotovil, da je Quartararo mocno spremenil taktiko.... Ko je postal prvi faborit prvenstva ne gre vec na hiter cas ampak tempo v dirki in dela nastavitve na vseh treningih...... Cilj je prva startna vrsta........ Na dirki pa se jim bo spet odpeljal.... Le Vinales mu bo kolikor toliko sposoben slediti ostali pa nimajo sans
HondaMM93Champion
08. 08. 2020 18.19
-5
Aha, zato pa je zružil v zadnjem krogu, ker ni pretiraval, a ne sveti Svetice? 😀
Uporabnik458403
08. 08. 2020 18.36
+4
Honda93........... Ja ker ni bil motor 100% nastavljen na krog, ker so delali vse na ritem v dirki.......... Pol pa je padec logicna posledica ce isces rezerve v poznejsem zaviranju
HondaMM93Champion
08. 08. 2020 18.43
-8
Eh bejz no, mali bi se za zmago na kvalifikacijah raztrgal, ma kakšno taktiziranje neki
Uporabnik458403
08. 08. 2020 18.53
+12
Petronas ima tako dobro priloznost postati svetovni prvak, da bodo naredili vse in jih drugo ne zanima.......... Temu se rece dirkaski iq.......
Rujevit
08. 08. 2020 19.43
-12
Kot vse kaže Qurtararoju MotoGP razred veliko bol ustreza kot Moto2, tako da bi se kar strinjal s sveticeom, da vozi zelo pametno in dela večinoma za race pace, kar pa ne pomeni, da mu prvo štartno mesto ni pomembno. Na koncu koncev, dober štart pomeni manj gužve, manj možnosti, da te kdo zbije in s tem večjo možnost izpeljave svoje taktike za dirko.
Lucky
08. 08. 2020 19.47
-11
Tako je, svetice bi moral biti komentator. Kako hudiča so ga spregledali. On ve vse, za vsak cm proge kaj se je dogajalo. V vseh dolgih urah prenosov bi nas razveseljeval z odkrivanjem teorij zarote s strani Dorne. No neverjetno, v tej sezoni ni odkril še nobene. Le zakaj?
HondaMM93Champion
08. 08. 2020 20.09
-15
Mohiito
08. 08. 2020 20.42
-18
😂 Vidim da je en rumenjak pokazal vso svojo moč inteligence.
Uporabnik458403
08. 08. 2020 20.56
+14
Rujevit.......... Ce hoces hitre kroge moras na treningih vec casa posvetiti tem nastavitvam, kar pa vzame cas za tempo v dirki....... V 4 treningih pac ne mores vsega in se moras odlociti....... Lani ni bil kandidat za naslov zato je vec casa posvetil hitrim krogom...... Pa nic ti ne pomaga startati z prvega mesta, ce pol nimas za tempo v dirki in se vecjo verjetnost padca...... Bolje imeti motor za dirko in z kaksnega slabsega mesta startati..... On je na konci koncev ze sposoben zmeraj priti v prvo vrsto............ TEGA SO SE NAUCILI OD ROSSIJA..... NI BIL ROSSI ZMERAJ V ZAKLJUCKIH DIRKE NAJBOLJKONKURENCEN PO NAKLJUCJU........
HondaMM93Champion
09. 08. 2020 08.10
-3
Če bi bilo vse tako enostavno, kot si ti predstavljaš Svetice, moštva sploh ne bi rabila inženirjev.
Rujevit
09. 08. 2020 09.57
-1
svetice - Quartararo je že lani, v drugem delu sezone s osvojenimi prvimi štartnimi mesti pakazal, da ima in hitrost v kvalifikacijah in potem z borbami z Marquezom, da ima tudi race pace. Zraven tega pa, če je nekdo drugi v kvalifikacijah, ne moreš rečt, da so delali le na nastavitvah za dirko. V vsakem primeru pa tudi mislim, da preveč zaslug daješ Rossiju, od katerega se bi naj, po tvoje, vsi učili, kot da ekipe nimajo svojih analitikov in strategov.
Uporabnik458403
09. 08. 2020 11.44
+1
Rujevit.......ja lani je bil neobremenjen z rezultati..... Letos je drugace....to je cisto drugacna situacija in Quatararo dokazuje, da se je sposoben prilagoditi..... To pa ni tako enostavno kot reci....... Poglej si marqeza se na 1 dirki se ni bil sposoben prilagoditi...... Zanimalo ga je vse ali pa nic...... Dobil pa se je bistveno manj kot nic.......... Rossi ni po nakljucju legenda....... Rossi je v motogpyju to kar Jordan v kosarki........ Oba sta postala vecja od sportov v katerem (sta) tekmovala............. Ja ekipa je pomembna zato pa je v pogodbah toliko pogajanja in verjetno najtezji del pogajanj so ekipa, ki jo zahteva dirkac......... Dirkac mora vse to pokazati na stezi in Rossi ze celo svojo kariero dokazuje svoj dirkaski iq zato pa je legenda...........
HondaMM93Champion
09. 08. 2020 12.40
-1
Dobro, da si vmes jemlješ zrak med tvojimi veleumnimi izjavami, svetice. Ti sploh veš, kakšno izhodišče pred 1. dirko je imel 8-kratni aktualni prvak MM in to na ne preveč stabilni Hondi napram enemu neobremenjenemu zelencu, ki je šel na svojo komaj prvo zmago v motoGP razredu? Bomo videli čez 6, 7 sezon in kopici padcev in poškodb, ki Fabia še čakajo, če se bo tako elegantno "prilagajal", kot meniš. Rossi pa je res ista legenda kot Jordan, to ti dam popolnoma prav. Oba sta bila pokvarjena do soigralcev in oba vrtita gofljo v nedogled, posebej Jordan v tem Last Danceu, kjer si je nakopal zamero večine nekdanjih soigralcev. Rossija pa glih tak nihče od sotekmovalcev ne mara, razen teh dveh treh njegovih ranč-pionirčkov, ki jih je gostil v svoji spalnici.
cbrman
08. 08. 2020 16.24
-4
Čestitke Zarku , Quartararoju in Morbidelliju, za osvojena prva tri mesta na kvalifikaciji za jutrišno dirko....Čestitke tudi Rossiju za osvojeno 10. štartno pozicijo.
DeycoSI
08. 08. 2020 16.23
+0
Nobene Honde med top 10... ohohoho....
iga_biba
08. 08. 2020 15.30
-13
Bravo Zarco. Zimzeleni veteran dobil toliko željeno desetko. Kje bo drugo leto s Petronasom?
LightningBolt
08. 08. 2020 15.42
+22
HondaMM93Champion
08. 08. 2020 18.20
-16
LightningBolt
08. 08. 2020 18.28
+13
HondaMM93Champion
08. 08. 2020 18.31
-15
Drumbass
08. 08. 2020 15.18
+2
24 ur..a kake nove slike ni??
poper00
08. 08. 2020 15.07
-6
Ko mačke ni miši plešejo
Prinašalec
08. 08. 2020 17.32
+17
NWO 2014
08. 08. 2020 18.24
-16
Seveda bo :) zmagal bo največ ...in to svetovno bo vredno ko tisto od lorenzota leta 2010 :)
Cricek42
08. 08. 2020 14.57
+34
Zarco pokazal domet Ducatija. Lanski motor, pa en k se zna peljati. Upam, da pride drugo leto vsaj k Pramacu, če ne v tovarniško ekipo...
motorist_mb
08. 08. 2020 15.10
+16
Točno to...agresivn v ovinkih kar je v tov.ekipi neznanka...ko bo v njem not bo odličn za tov.ekipo!
Prinašalec
08. 08. 2020 14.54
-3
Zmagal bo pa Q.
Prinašalec
08. 08. 2020 14.56
+17
Samo tega Kržišnika pa težko poslušam, ko toliko natolcuje.
motorist_mb
08. 08. 2020 14.52
+37
Zarco kapa dol...fantastično 👍!
HondaMM93Champion
08. 08. 2020 14.32
-3
Bravo Nakagami, zdaj se vidi, kaj v resnici zmore Honda... xaxaxa
Prinašalec
08. 08. 2020 14.35
+4
Tudi Alex M je pokazal, daj je zadnji, Nakagami pa nekoliko boljši.
HondaMM93Champion
08. 08. 2020 18.22
-15
Tudi vsi Markecovi mehaniki jima ne morejo pomagati.