MotoGP

Zarco: Sedem Ducatijev med prvih devet? Drugim ekipam bo trda predla

Modena, 16. 02. 2023 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
28

Če se po jutru dan pozna, bo v prihajajoči motociklistični sezoni vse skupaj bolj ali manj rdeče obarvano. Uradna testiranja v Sepangu so namreč vsaj nakazala, kakšna razmerja moči se obetajo že na prvi dirki sezone v Portimau. Če bo tudi na Portugalskem vsaj približno tako kot v Maleziji, se obeta velika dominanca ekipe iz Borga Panigaleja.

Več videovsebin
  • Quartararo zbodel Bagnaio: Kaj boš naredil, ko bo Bastianini hitrejši?
    01:05
    Quartararo zbodel Bagnaio: Kaj boš naredil, ko bo Bastianini hitrejši?
  • Iz 24UR: Konec testiranja dirkalnikov razreda motoGP
    02:25
    Iz 24UR: Konec testiranja dirkalnikov razreda motoGP
  • Konec tridnevnih testiranj testnih dirkačev in novincev motoGP
    02:35
    Konec tridnevnih testiranj testnih dirkačev in novincev motoGP
  • Testiranje motoGP v Sepangu
    03:26
    Testiranje motoGP v Sepangu
  • Testiranje motoGP v Sepangu
    03:26
    Testiranje motoGP v Sepangu
  • Ducatijeva predstavitev novega motocikla
    02:22
    Ducatijeva predstavitev novega motocikla

V Sepangu so dirkači vseh ekip prvi uradno uporabili nove dirkalnike, s katerimi bodo startali V novo motociklistično sezono, ki se prične sredi marca v Portimau. Zadnja testiranja pred uvodno dirko v Maleziji so bila za preostalo konkurenco kar zastrašujoče boleča spoznanja. 

Naslednja sezona se bo začela marca 2023 v portugalskem Algarveju, v njej bo 21 dirk.

"Med prvih devet se je uvrstilo kar sedem dirkačev Ducatija," je opazil italijanski športni časnik Corrirere Dello Sport. "Ducati ni zaspal na lovorikah iz leta 2022, ko je dominiral na vseh ravneh. Tudi v tekočem letu se obeta podoben razplet, torej prevlada rdečih," dodaja Corriere Dello Sport. Premoč rdečih je navdušila tudi člana družine Ducati Johana Zarcoja. "Če bo res tako tudi na uvodni dirki, potem bodo konkurenci ostale zgolj drobtinice," je bil slikovit v izjavi za Corriere Dello Sport izkušeni Francoz. "Sedem naših dirkačev med najboljših devet na testiranjih v Sepangu? Podatek, ki razkriva vse. Morda je le še ekipa Gresinija držala korak, vsi drugi pa so capljali zadaj," je še dejal Zarco in v nadaljevanju pomiril nekatere, ki ne navijajo za rdeče iz Borga Panigaleja. "Res pa je, da steza v Sepangu nekaterim dirkačem in tudi ekipam ne leži. V Portimau bo verjetno zgodba vsaj malce drugačna. Računam, da bosta Ducatijevim dirkačem konkurenčna najmanj Marca Marquerz in Fabio Quartararo."

Johann Zarco
Johann Zarco FOTO: motogp.com

'Ducatije je delal na majhnih stvareh'
Johan Zarco je pohvalil garažo Ducatija, ker tudi ob lanski dominanci ni zaspala na lovorikah in med zimskim tekmovalnim premorom rokave imela ves čas visoko zasukane. 

Navijači Ducatija so po 50 letih dočakali slavje italijanskega voznika na motorju iz te države, nazadnje je bila takšna zmagovalna kombinacija Giacomo Agostini - MV Agusta leta 1972. Razlog za veselje pa Francesco Bagnaia.

"Fantje so delali na majhnih stvareh. Odlično smo bili organizirani in točno se je vedelo, na katerih stvareh se dela in kje želimo priti do izboljšav. Majhne stvari, ki lahko prinesejo veliko dobrega. Na testiranjih so se nekatere stvari in izboljšave že izkazale," je poudaril 32-letni dirkač Pramaca. "Dirkalnik smo prilagodili mojim značilnostim. Priznati moram, da je po Sepangu občutek še boljši, kot je bil. Lažje upravljam z dirkalnikom, občutil sem večjo odzivnost. Vsa čast fantom v garaži," je hvalil ekipo Johann Zarco, ki upa, da bo korak naprej naredili tudi v smeri zaviranja, kjer so po njegovem mnenju še največje rezerve. "A če vse vzamemo v zakup in potegnemo črto, potem lahko mirno rečemo, da pripravljeni pričakujemo uvodni vikend na Portugalskem."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Night fly
20. 02. 2023 20.01
+15
Paolo Ciabatti, sportni direktor bolonjske druzbe se je oglasil in povedal ,da je carobni trenutek prestopa MM na Ducati -neminovno - minil . No ,to je kar pomembna novicka ,ce jo povezem z intervjujem Markeza , ki je jasno se vedno ribaril in se odlocal kaj bi . Kot sem nekaj dni nazaj napisal ,,,, ni imel jajc , da bi skocil celo na zmagovalni motor iz 2022 ,kar sploh ni za primerjavo z eksplozivnim prestopom Rossija iz cisto sveze zmagovalne honde na popolnoma nekonkurencno Yamaho 2004 . Ja ,Markec , iz te snovi se tkejo sanje in splete vecna nesmrtnost junakov . Uci se , Rossi je se vedno pivot za vse mlade dirkace .To pravijo vsi poznavalci sirom sveta . Zato sem tudi ze napisal , da mi je bil brat Alex vedno veliko bolj vsec kot dirkac , vedno miren ,skoraj neopazen , toda pogumen . In zdaj je bratu pomahal v slovo in se vsedel na Ducati . Bravo Alex . Upam ,da je ta carobni trenutek odnesel vsaj Alex .
Pagliaccio 46
20. 02. 2023 19.19
-14
Zanimiv je svež intervju, kako se je zamera Rossija začela kuhati na Neverlandu 2014 in kako je vse to eskaliralo 2015 z nespoštljivimi napadi Rossija na tiskovnih konferencah in ustrahovanjem Marqueza , ki ga večina nešpanskih navijačev prepozna kot največjega med največjimi......Ampak že na prvi dirki sezone 2013 je vrag odnesel šalo in dvajsetletnik je za vedno ugasnil ero Valentina Rossija
Pagliaccio 46
20. 02. 2023 18.58
-14
Kako si lahko navijači razlagamo dogodke iz sezone 2015 ? ....
Pagliaccio 46
20. 02. 2023 18.58
-14
Če smo povsem iskreni si jih lahko kakor hočemo, vsak zase....mi nismo niti FIM niti CAS, ki pa so to morale po pravilih
Pagliaccio 46
20. 02. 2023 19.19
-14
Night fly
19. 02. 2023 21.39
+25
Zanimiv je tudi zelo svez intervju z dirkacem st 93 ,Marko skace ,alias M markez . Izgleda ,da se je le moral po vseh besednih ´´izpadih ´´ in kritikah na Hondo le posuti vsaj malo s pepelom ..... kar sigurno je ,da Hondi ,tako veliki in pomembni firmi , ki ze desetletja kroji vrh motociklizma ,pa tudi avtomobilizma ni bil vsec ton enega dirkaca , ki se po vse naslovih ,ki jih je nastepal na hondi ,.zdaj z ze celo zimo zmrduje ,da mu ´´fabrka´´ ne more nuditi vesoljske ladje za zmagovanje . Ocitno je moral pogoltniti grenko pilulo in se povleci nazaj ,torej povleci svoje besede ,da bi tudi lahko zapustil Hondo . No ,zdaj je preciziral ,da bosta s hondo skupaj odlocila o njegovem odhodu ............... Hudika , jaz sem pa mislil ,da ima jajca . Torej se dve leti bo MM sedel na Hondi .......oz . CE bo sedel . ..in zadovoljil Japonce .
mmblackbird
19. 02. 2023 14.51
-15
Jezdimir
19. 02. 2023 14.57
+38
belidirkac
17. 02. 2023 20.04
+60
V Sepangu so ekipe največ preizkušale nove aerodinamične dodatke,kar postaja vedno bolj pomembno in ključno. Ducati je imel sprednji oklep ožji in višji,sprednja krilca pa nekoliko večja. Prilagodili so elektroniko in pridobili še več moči. Pecco je zadovoljen s paketom,povedal je da je novi motocikel bolj agresiven in nemiren. Aprilia je precej spremenila: nova šasija, zadnja nihajka,nov zadek za sedežem,posodobljen izpuh,dvojni spojler,,ground effect". Za Portimao imajo pripravljen nadgrajen motor z več moči. Aleix pravi da je hitrejši na ravnini,hkrati pa motocikel bolje zavija. Honda je pripeljala dve šasiji,dva aero paketa,nov dovod zraka,nov sedež z zadkom in izpuh. Nov eksperimentalni motocikel je Mark hitro izločil iz testa. Puig pravi da morajo še veliko izboljšati. Yamaha je pridobila nekaj na moči in končni hitrosti. Imeli so dva aero paketa, dve zadnji nihajki in posodobljeno šasijo. Problem pa so bile nove gume,Fabio jih je označil za nočno moro. KTM je imel več aeropaketov,nov motor in dve šasiji. Ena omogoča boljše zavijanje,druga boljše zaviranje. So pa imeli dirkači veliko pripomb na gume. Michelin priporoča pritisk 1,9 bara spredaj in 1,7 bara zadaj. Se pa ta med vožnjo spreminja. Če si spredaj je v redu,pri vožnji v skupini pa se guma pregreva in pritisk naraste. Pri 2,2 bara je že nevarno za zdrs in padec. Komisija za varnost bo preko senzorjev spremljala tolerance in po seštevku povprečja na krog izračunala koliko je odstopanja. Lahko da bo kakšen čas kroga brisan. Zapleteno,vendar neka meja mora biti.
Night fly
19. 02. 2023 21.45
+26
........ se strinjam , read bi napisal samo ,da je imel MM na razpolago 3 razlic motorje za preizkus poleg onega iz 2022 ,vse zato ,da naredijo primerjalne teste . Vsak dan je prakticno enega skartiral in se odlocil za koncno verzijo , pa tudi s tem motorjem na koncu ni preizkusil mehke gume ,tako da je koncni rezultat v bistvu nedolocen oz .neznan ostalim . Honda je s tem se naznan planet ...vec ali manj.
Pagliaccio 46
20. 02. 2023 19.02
-14
Ni pa neznano, da je Ducati vsaj od začetka sezone 2018, najboljši...pazi to....najboljši motor brez debate...in sezona 2018 in 2019 sta bili tako superiorni za Hondo, da je laike to tako zavedlo, kot je zavedlo Ducati, ko so zaupali šalabajzerju zmagovalni motor
Pagliaccio 46
17. 02. 2023 17.46
-23
MM93 se ni več kaj dokazovati ...6 naslovov v eliti z Lorenzom in Rossijem v 7-ih letih, dokler se ni poškodoval in to v eri , ko je Ducati veljal za najboljši motor...nekaj časa celo brez debate...Nima se kaj dokazovati več niti MM, ko je pokazal Stefaniji, kako se naredijo lepi otroci, čeprav je imel še 16 let, da se izkaže glede na Graziana, ki pa mu geni lepote niso bili naklonjeni...Danes MM poznamo kot nekoga , ki je risal nasmeh gospe Palmi na obraz v vsakem položaju
Jezdimir
18. 02. 2023 20.08
+55
Night fly
17. 02. 2023 15.01
+33
Vceraj je praznoval svoj 44. roj. dan Doctor Moto GP-ja , torej ima marko skace se 14 let ,da se izkaze ter Dohtarja ulovi vsaj v stevilkah , ker mu drugega najbrz ne preostane ...torej na hondi ,ki mu je do sedaj omogocila valjenje zlatih jajc na sedlu . Vse ostalo so samo se pobozne zelje Markota skace ,ker je ocitno ,da bo moral v menjavo sedla biti prav prisiljen s strani Honde .Sam namrec cvika v menjavo motocikla . Edini dirkac je , ki mu menjava ne disi . Njegov brat je veliko bolj odprtega duha , odlocil se je celo za Ducati .Bravo Alex , zelim mu cimboljso sezono . Si jo zasluzi .
Pagliaccio 46
17. 02. 2023 18.02
-29
Za čestitko si prepozen za kakšen dan, za iskrene želje pa nekaj let
Pagliaccio 46
17. 02. 2023 10.11
-34
Vse najboljše danes še najboljšemu dirkaču v zgodovini elitnega razreda za 30. rojstni dan in mu želimo obilo zdravja...... edino , kar je v svoji karieri potreboval
Pagliaccio 46
17. 02. 2023 11.54
-48
Torej je Valentino Rossi že 3. najboljši italijanski dirkač ?
Pagliaccio 46
17. 02. 2023 17.40
-53
Tenma
16. 02. 2023 16.58
-74
Vsi vemo da imajo deber motor, to je pa tudi vse, kar je tudi dokazal VR46. Probleme bodo imeli sami, ker si bodo točke kradli...
Pagliaccio 46
16. 02. 2023 16.31
-65
Vse najboljše za rojstni dan 2. najboljšemu italijanskemu dirkaču vseh časov za njegov 44. rojstni dan ...
Night fly
16. 02. 2023 15.53
+50
Zarco ima po svoje ze prav , toda jutro se ni koncano ,vsaj zame ,torej dneva se ne vidim ,se manj kockaste zastave . Ducati ima letos odlicno priloznost pobrati se en naslov ,ker dirkace ima za to . Po moje bo najbolj vazna konstantnost dirkacev , dober timing oz. strategja mostev , vse skupaj naj pa rezultira pri tistemu ,ki bo zbral jasno najvec tock . Nic se ni receno kaj bo . Lanska sezona , ko je Fabio ze skoraj vihtel stev . 1 je mimo , Bagnaia-i je uspel neverjeten preobrat in preskociti kar 91 tock zaostanka . Enkratno . Resila ga je prav konstantnost voznje in motocikla . Tako je zdaj dirkanje ,vse je nasponano na maximum ,napake niso dovoljene ,tudi padcev -cim manj . Ekipe se niso dorekle vsega , zna nekdo presenetiti . Kakorkoli ze bo , naj bo varno za vse dirkace ,ostalo pa pride z dobrimi voznjami .
Iranski Miljarder
16. 02. 2023 13.58
+0
hitrejši je kot helikopter!
Iranski Miljarder
16. 02. 2023 14.04
+0
mmblackbird
16. 02. 2023 13.51
-44