MotoGP

Zmagovalec dirke moto3 za nagrado ni dobil šampanjca: je namreč še premlad

Valencia, 18. 11. 2018 17.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Petnajstletni turški dirkač Can Öncü (KTM) je ob prvem nastopu na veliki nagradi Valencie v razredu moto3 na zadnji dirki sezone postal najmlajši zmagovalec v zgodovini VN. Turek je tekmoval na prvi dirki za SP ter pustil v senci mnoga slovita imena tega športa, tudi prvake posameznih razredov.

Več videovsebin
  • Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Valencie
    02:43
    Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Valencie
  • Can Oncu je zmagal na svoji krstni dirki v razredu moto3
    04:21
    Can Oncu je zmagal na svoji krstni dirki v razredu moto3

Can Öncü je bil prvo ime nedeljskega dogajanja na dirkah za VN Valencie. Star je natančno 15 let in 115 dni in je na mestu najmlajšega motociklističnega zmagovalca dirk SP nasledil Britanca Scotta Reddinga, ki je na VN Velike Britanije leta 2008 slavil, ko je bil star 15 let in 170 dni. Pred mladim Turkom je bil Japonec Noburu Ueda leta 1991 zadnji, ki je bil prvi na svojem debitantskem nastopu v SP motociklistov, kar se je zgodilo v tedanjem razredu do 125 ccm.

Fotografija za motociklistično zgodovino: Öncü je kot prvi zapeljal prek štartno-ciljne črte v Valencii.
Fotografija za motociklistično zgodovino: Öncü je kot prvi zapeljal prek štartno-ciljne črte v Valencii. FOTO: AP

Ker je Öncü tako mlad, ni smel slaviti na tradicionalni podelitvi s šampanjcem, ampak sta ga z njim polila drugouvrščeni Španec Jorge Martin (Honda), ki si je že pred tem zagotovil naslov svetovnega prvaka, in tretjeuvrščeni Britanec John McPhee (KTM). Prvi je zaostal več kot štiri, drugi pa več kot šest sekund.

Upa na kaj podobnega v naslednjem letu
"To je neverjetno. Nisem si niti predstavljal, da se lahko zgodi kaj takega. Upam, da bom kaj podobnega doživel tudi naslednje leto," so bile prve besede presrečnega Öncüja. Za nastop je dobil posebno povabilo organizatorjev, kljub prvencu pa je znal izkoristiti številne padce na mokrem dirkališču Ricarda Torma v Chesteju; od tridesetih do cilja ni prišla tretjina tekmovalcev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ehjaehja
19. 11. 2018 12.37
-2
si pa ga je ziher šou kupit sam če ne pa mu je ponosna družina dala več od šampanjca:)