Šport

Motokros: Prašni jezdeci

Brnik, 01. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dirka za državno prvenstvo in pokal Dunlopa je minila v znamenju zanimivih bojev, prisotnosti vseh najboljših slovenskih motokrosistov in slovesu Roka Sitarja.

Na dirki se je od tekmovanja poslovil Rok Sitar
Na dirki se je od tekmovanja poslovil Rok Sitar FOTO: Borut Cvetko

Na atraktivni motokros progi pri Brniku smo lahko prvič in zadnjič letos videli skupaj vse tri najboljše slovenske motokrosiste. Od težko pričakovanega edinstvenega troboja Jelena, Kraglja in Možeta je sicer na koncu ostal le dvoboj, saj je najboljši slovenski motokrosist, ki edini zelo uspešno dirka v svetovnem prvenstvu, prišel s povito roko.

»Na enduro dirki v Italiji sem si poškodoval lopatico in ključnico. Dobil sem močan udarec, tako da imam počeno lopatico, in zdravniki so mi za tri tedne prepovedali dirkanje. Letošnjo sezono v svetovnem pokalu sem sicer zelo dobro začel, potem pa so se pojavile poškodbe. Nič hujšega, ampak ravno dovolj, da so poškodbe vplivale na mojo psiho. Ampak mislim, da še nisem pokazal vsega in da bo šlo še na boljše,« je bil optimističen Roman Jelen, ki se je v vrh svetovnega motokrosa po dolgih letih treninga in odrekanja prebil lani.

Razburljivi dirki sta dobila Sašo Kragelj in Jaka Može
Razburljivi dirki sta dobila Sašo Kragelj in Jaka Može FOTO: Borut Cvetko

V vrh Slovenskega motokrosa pa se je tudi v odprtem razredu prebil Jaka Može. Lanskoletni mladinski evropski prvak v 125 kubičnem razredu se je namreč na današnji tekmi za državno prvenstvo enakovredno kosal z evropskim prvakom Sašom Kragljem, na dirki za pokal Dunlopa pa celo zmagal.

»To leto pomeni zame prelomnico. Presedel sem na štiritaktni 500 kubični motor, ki se pelje povsem drugače. Je težji in ima veliko navora že v nižjih obratih, v nasprotju z lahkotnim, a brutalnim 250 kubičnim dvotaktnim motorjem, ki ga je nenehno potrebno priganjati do konca in ki sem ga vozil doslej. Zato potrebujem še nekaj časa, da se ga navadim, ampak mislim da spet prihajam na stare tire," je pojasnil Sašo Kragelj.

Iz ustaljenih tirnic pa se je po kar šestnajstletni uspešni, a tudi hudih poškodb polni karieri dokončno umaknil Rok Sitar. Na domači progi je še zadnjič odpeljal nekaj krogov in atraktivnih skokov in bil na slovesni prireditvi svojih navijačev vidno ganjen.

»V teh šestnajstih letih se je zgodilo veliko dobrega in seveda veliko slabega. V tem smislu mi bo najbolj ostala v spominu žica napeta nad progo, ki mi je skoraj prerezala vrat. Sicer pa moram dirkanje zaključiti predvsem zaradi poškodovanih kolen. Na motokros imam seveda zelo lepe spomine, tako da ga ne bom mogel popolnoma opustiti. Pomagal bom mladim talentom in poskusil supermoto. Vse kar je v zvezi z bencinom mi diši, kolena pa so tista, ki mi preprečujejo aktivno tekmovanje,« dodaja Sitar.