Šport

Na poletnih igrah v Tokiu verjetno brez tujih gledalcev

Tokio, 04. 03. 2021 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gledalci iz tujine najverjetneje ne bodo dobili dovoljenja za ogled športnih bojev na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu, poročajo japonski mediji, potem ko so organizatorji izpostavili, da je javna varnost "najvišja prioriteta" zaradi novega koronavirusa preloženih iger.

Utegne se zgoditi, da v Tokiu na tribunah ne bo tujih navijačev.
Utegne se zgoditi, da v Tokiu na tribunah ne bo tujih navijačev. FOTO: Stanko Gruden/STA

Japonska vlada, tokijska mestna uprava in organizatorji iger Tokio 2020 se nagibajo k temu, da bi na ta gigantski športni dogodek dovolili obisk le domačim gledalcem, piše tudi Jomiuri Šimbun. Odgovorni se namreč bojijo, da bi priliv obiskovalcev iz tujine ogrozil varnost japonske javnosti, dodaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Ker se širjenje okužb z novim koronavirusom nadaljuje v vseh državah po svetu, so se odločili, da bi zelena luč za tuje gledalce pomenila preveliko tveganje za domačo javnost," pišejo pri Jomiuriju.

Omenjene tri strani so se v sredo sestale tudi z Mednarodnim olimpijskim (Mok) in paraolimpijskim komitejem in se dogovorile, da bo dokončna odločitev glede gledalcev znana konec meseca, še pred začetkom potovanja olimpijske bakle po Japonski, ki naj bi pot začela 25. marca.

Vendar pa so organizatorji že pred pogovori in po njih namignili, da bodo gledalcem iz tujine prepovedali ogled olimpijskih bojev, potem ko je tudi nova predsednica organizacijskega odbora iger Seiko Hašimoto dejala, da je javna varnost najvišja prioriteta organizatorjev.

Predsednik Moka Thomas Bach je dejal, da se bodo organizatorji "osredotočili na bistvene elemente iger", medtem pa je japonska ministrica za olimpijske in paraolimpijske igre Tamajo Marukava dejala, da je glede tega potrebna "previdna in premišljena odločitev".

Bach je sicer prejšnji teden dejal, da bo odločitev o gledalcih iz tujine sprejeta šele konec aprila ali na začetku maja, vendar je Hašimotova v sredo dejala, da tako navijači kot hotelirji in turistične agencije potrebujejo to informacijo prej. Za zdaj so organizatorji tokijskih iger v tujini prodali približno 900.000 vstopnic za olimpijske boje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.