Šport

Nadloga Slagelse

Koebenhavn, 18. 03. 2007 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Rokometašice Krima so prvo četrtfinalno tekmo lige prvakinj proti Slagelseju izgubile s 30:23.

Rokometašice Krima Mercatorja so v prvi četrtfinalni tekmi lige prvakinj izgubile proti danskemu Slagelseju s 23:30 (12:15). Povratna tekma bo v soboto ob 20.10 v ljubljanskem Tivoliju.

Ljubljančanke so v mestece približno sto kilometrov jugozahodno od Koebenhavna prišle z vsaj kančkom želje po maščevanju za poraz v finalu iz sezone 2003/04. Tekma je bila s čustvi še posebej nabita za Krimovo veteranko iz Selnice ob Dravi Anjo Frešer, ki se je po letošnji podobni izkušnji z Ribarrojo (vsaj v smislu soočenja s svojo nekdanjo ekipo) srečala še z nekdanjimi soigralkami iz Slagelseja. Krimova desna zunanja igralka je bila v omenjenem finalu še članica vodilne danske ekipe, danes pa je bil njen delež kljub dobri predstavi v prvem polčasu premalo za korak proti tretjemu Krimovemu evropskemu naslovu in njenemu četrtemu, s čimer je - kar zadeva ligo prvakinj - najuspešnejša slovenska rokometna igralka vseh časov.

Rokometašice Krima čaka na povratni tekmi v Tivoliju težko delo
Rokometašice Krima čaka na povratni tekmi v Tivoliju težko delo FOTO: POP TV

Frešerjeva je bila tudi članica začetne postave, ki jo je trener Krima Robert Beguš v želji po samozavestnem in ne preveč živčnem začetku skupaj z vratarko Tatjano Alizar, levim krilom Tanjo Oder, levo zunanjo Natalijo Derepasko, organizatorko Marino Vergeljuk, desnim krilom Oleno Jacenko in krožno napadalko Ljudmilo Bodnjevo uvodoma poslal v lov na ugodno izhodišče pred povratno tekmo.

Kot je Beguš napovedal že pred dvobojem, se je tekma začela v precej izenačenem ritmu. Vse do 18. minute si nobena od ekip ni priigrala več kot zadetka prednosti. Emiliya Turey, ki je na desnem krilu poskrbela kar za nekaj lukenj v Krimovi obrambi, je takrat svojo ekipo povedla v vodstvo z 8:6, Carmen Lungu pa je štiri minute zatem priigrala dotlej najvišjo prednost na tekmi (11:8).

Čeprav smo igrali kar tri različne obrambne različice, nam ni uspelo zaustaviti Bojane Popovič. Tudi iz težkih položajev je zadela, tako da lahko rečem, da je res izjemna igralka. In prav na njej bi morali bistveno bolje odigrati v obrambi. Tudi kriterij sodnikov ni bil povsem enakovreden, glede prednosti, igranja z nogo ... Robert Beguš, trener Krima Mercatorja

Da je bil vložek v majhni matični Slagelsejevi dvorani še kako velik, dokazujejo tudi številni "izpadi" legendarne Anje Andersen, trenerke domače ekipe. Svoj na trenutke že neokusen temperament je pokazala tudi v 28. minuti, ko se je komaj zadržala, da Begušu ni prisolila zaušnice.

Toda njene igralke so bile kljub vsemu in v nasprotju z dosedanjimi predstavami v ligi prvakinj bolj zbrane in osredotočene na igro ter so s prednostjo treh zadetkov tudi odšle na glavni odmor.

V nadaljevanju se je ob dejstvu, da sta bili tako Alizarjeva v Krimovih kot nekdanja krimovka Cecilie Leganger v Slagelsejevih vratih izenačene po učinku, da sta bili obrambi podobno trdni, da sta obe ekipi napravili podobno število nepotrebnih napak, da je na danski strani Bojana Popovič upravičila sloves najnevarnejše igralke in da je na ljubljanski eno boljših predstav v sezoni do polovice tekme prikazala Frešerjeva, obetal še zelo zanimiv razplet.

Slegelse je Krimovke premagal že v finalu lige prvakinj v sezoni 2003/2004
Slegelse je Krimovke premagal že v finalu lige prvakinj v sezoni 2003/2004 FOTO: Reuters

Toda v mestecu, kjer v svojih osnovnošolskih letih ni užival niti slavni pravljičar Hans Christian Andersen (sam ga je označil za pravo nadlogo), v začetku drugega polčasa razloga za veselje niso imele niti gostje. Maja Savič in Katarina Bulatovič sta namreč povišali prednost že na pet golov (17:12), Tureyeva pa je s sedemmetrovke v 40. minuti priigrala že zavidljivih šest zadetkov naskoka (21:15).

Ne vem, kaj je šlo narobe. Gotovo smo v obrambi preveč popuščale na sredini, kjer nas je Bojana Popovič brez težav prebijala. Prvi polčas je bil še nekako v redu, kaj pa je šlo narobe v drugem, resnično ne vem. Anja Frešer, igralka Krima Mercatorja

V teh trenutkih se je pokazalo, tudi ob mogoče malce preveč sodniške tolerantnosti v danski obrambni igri, zakaj je prav obramba letos ključni element v igri Slagelseja. Ta obenem krimovkam ni dopustila pravih rešitev v napadu (zaradi udarca v koleno kar nekaj časa ni igrala Frešerjeva), hkrati pa je gostiteljicam omogočila izvedbo protinapadov (enega teh je Savičeva izkoristila za 22:15), ki so spet zelo manjkali na strani njihovih tekmic. Zato pa je takrat svoj delež začela prispevati Jacenkova, ki je z nekaj zaporednimi goli dvakratne evropske prvakinje spet spravila na znosne tri gole zaostanka (22:19).

Sedem golov zaostanka je lahko veliko, lahko pa tudi malo. Sama sem bila vedno optimist, izgubiti tako ali tako nimamo več kaj, tako da moramo resnično prikazati svojo najboljšo igro in upati, da bo to zadostovalo. Tanja Oder, igralka Krima Mercatorja

A Slagelse je v ključnih trenutkih upravičil naziv "sanjska ekipa" (dream team), ki sestavlja celo uradno ime kluba. Z zanesljivo igro vse do zadnje minute so si Danke pred povratno tekmo proti tokrat povsem izgubljenim Galjevičankam priigrale velik kapital, ki ga bo ob sicer zanesljivo boljši predstavi Beguševih varovank v Tivoliju vseeno zelo težko nadoknaditi.

Statistika tekme:

Dvorana Camilla Andersen, gledalcev 1936, sodnika: Lemme in Ullrich (oba Nemčija).
Slagelse: Leganger, Friis, Melgaard 1, Lungu 3, Loft, Krogshede, Savič 4, Obradovič, Popovič 13 (4), Kristensen 1, Hovgard, Batinič, Bulatovič 2, Turey 6 (2).
Krim Mercator: Alizar, Derepasko, Vergeljuk 3, Jacenko 5 (1), Bodnjeva 4, Golubič, Palinger, Oder 4 (4), Argenti, Siti 1, Hrnjič 1, Frešer 4, Kindl 1, Sotler.
Sedemmetrovke: Slagelse 6 (6), Krim Mercator 7 (5).
Izključitve: Slagelse 10, Krim Mercator 6 minut.
Rdeč karton: /

Izidi prvih četrtfinalnih rokometnih tekem v evropski ligi prvakinj:


||Aalborg - Hypo Niederoesterreich |34:24 (18:11)
Slagelse - Krim Mercator | 30:23 (15:12)
Gyoer - Larvik | 28:22 (15:12)
Viborg - Lada Toljati | 32:32 (17:21)||

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.